Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Keresem azt a minden szempontból kifogástalan, magyarul anyanyelvi szinten beszélő, BA végzettségű magyar hölgyet, aki bérleményt keres és leszopna. Erre jelentkezett?
Szerintem ezek csak reakciók az ide betolt "50 %-ot csináltam egy hete" valami soha nem hallott tickerrel oltásokra. Talán ezek inkább profilba illenek, a tőzsdés eredményekhez képest. tihamér, nálam is volt egy bérlőcsere, a bérleti díj 6000 Ft/nm lett (30 nm a kis lakás). Persze ez sehol nincs egy belvárosi stúdióhoz képest, amit rbnb hasznosítanak. Mondjuk ez a lakáska Csepelen van, szép állapotban, jó közlekedésnél, nempanel, újszerű házban, csak picurka. Egy hétig sem volt hirdetve. Fő a pozitív hozzáállás, valami mindig emelkedik, vagy a bérleti díj, vagy a lakás ára, a fene se érti ezt... Az év elején eladott lakásom ugyanebben a házban volt. Azóta azt is kiadták, a hirdetési ár 4400 Ft/nm volt. (50 nm, azaz 220 000 Ft/hó). Kevesebb, mint egy hónapig volt hirdetve és lekerült.
Szomorú, de az azért látszik, hogy a szlovákoknak és a románoknak azért van pénze és jönnek át lakni az elnéptelenedő részekre - én ennek azért örülök, mert nem lesz minden az enyészeté. Ami jól látszik, hogy a Balaton és a főváros jelenlegi árazás mellett inkább elveszi a kedvet. Múltkor csak úgy szembejött velem, egy kiadó Bfüredi villa valahol az Aranycsillag környékén, 200nm körül van. A hely és szép állapoton kívül semmi extra, hasznosítani érdemben nem lehet, csak lakni, pihenni. 1milla/hó bérleti díj az elképzelés.
https://dh.hu/ingatlanpiaci-konszolidacio-majusban-a-magas-arak-miatt Ez a május historikusan is gyenge. Az elmúlt 10 évben csak 2 év volt gyengébb: 2023, kb. hibahatáron belül(10262 vs. 10187), 2020 viszont egyértelműen(, akkor 8400 volt, covid eleje). Az elmúlt 10 év májusi átlaga a DH-s barométerek alapján 12055. Ebben benne vannak a már említett évek is, amik lefelé húzzák az átlagot. Az első 5 hónap összességében még enyhe pluszt mutat a tavalyi év első 5 hónapjához képest(+2%). A budapest - vidék eloszlást szívesen megnézném, de arról sajna nagy késleltetéssel szoktak csak adatok lenni.
Srácok én elhiszem, hogy kielégülést okoz, de ez az autofelláció minek ide, egy fórumra? Tényleg csak a célja érdekel? Amennyiben valaki a lóvéval akar felvágni, ám tegye, de közröhej... ha hencegni akartok az pont a IQ bajnokokra jellemző...
Tavaly az Octogon magazinról is le kellett mondanom miattuk, ami régen egy szivonalas lap volt. Egy 4 oldalas interjú volt benne Tiborczcal és az újság elfelejtette feltüntetni, hogy fizetett hirdetés. Ott is előadta, az értékmentés, értékteremtés értékmegőrzés maszlagot. Lemondtam az előfizetést, meg is kérdeztek, hogy miért, elmondtam nekik.
Csak valahogy a saját láb nem akar megállni. Egyetlen, vállalkozásuk van, milyen érdekes, ők is egy odukat üzemeltetnek:)) Az Odu Store 2024-ben 122 000 000 forint veszteséget termelt. Már négy éve veszteségesek, de azért nyitottak még a balatonon.
"Nálam is volt egy bérlő csere. Sikerült az új bérlőnek plusz 7 százalék emeléssel többért kiadni. (Év elején 5 százalékos emelés volt)." Tetszik. 😊 Sokan nincsenek ám képben, nem is tudják, hogy egy nagyobb, négy részre osztott belvárosi lakás jóval többet hoz a konyhára, mint amennyit egy átlagos keresetű budapesti házaspár hazavisz. Vállalkozóként mindig úgy voltam vele, hogy a lehető legtöbb területen más dolgozzon helyettem: akár az alkalmazottaim, akár a tőkém. Azért is szeretem a kapitalizmust, mert ezt a valóban csodálatos lehetőséget biztosítja az embereknek. 👍
Tiborcz Zseni. Granit Biztosito. 39mrd dijbevetelre 11.4 milliard nyereseg. (a Groupama 220mrdra 7 milliard.., az NN 100 mrd es veszteseges) "Érdekesség, hogy a legnagyobb, 10,8 milliárd forintos osztalékot a díjbevétel szerint csak a 12. helyen álló Gránit Biztosító fizeti ki a tulajdonosainak" Tehat az allami parancsra megkotott extrem draga termekek miatti profit kitalicskazva... Granit Bank "Folytatódott, sőt több szempontból gyorsult is a társaságnak a bankszektor átlagát jócskán meghaladó üzleti növekedése"
"Sikeresem emeltem a stúdiólakásaink bérleti díját havi 10 ezerre négyzetméterenként, szóval csordogál szépen nálam is az a gyümölcslé. 🙂" 👍 Nálam is volt egy bérlő csere. Sikerült az új bérlőnek plusz 7 százalék emeléssel többért kiadni. (Év elején 5 százalékos emelés volt). . Sok államkötvény tulajdonos nem számol ezzel
és https://www.facebook.com/598449651/posts/pfbid0JnqrzVnAntSByLyx2g28G6LkVtdbYKutW22BfpECLhYvU5eHW57mjif9sScLDka9l/?app=fbl Lényegében a Kossuth téren is erről beszélt Bandi, hogy mindenki mondandója mögött vmi érték rejlik. Nagyon kellemetlen ehhez képest azt olvasnom tőled, hogy rosszindulattal, tisztességtelenséggel vádaskodsz. Minek ássuk tovább az árkokat? Nem elég nagyok még?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link