Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 05. 25. 17:00
Előzmény: #246579  Goldstein17
Szerintem nagyon jo, hogy mar kineztetek az a keruletet, kornyeket, ami tetszik, megfelelo, ez megkonnyiti a vasarlast. Nem tragikus, ha elvisznek egy -ket lakast eloletek, lesz majd ujabb. Jobban latjatok a valasztekot es az arakat. Ami a biciglit illeti, nem lehet azt felvinni a lakasba, es a teraszon tarolni?  Kar lenne, ha a lakasvasarlast foleg a bicigli elhelyezese hatarozna meg. Szoktak a felra is fefuggeszteni, az nagyon fiatalos dekoracio.  Izgalmasnak tunik, amit irsz. Reszemrol  eleg sokat voltam Belbiumban, de nekem annyira nem jon be Brusszel - persze, ha munka, vagy csaladtagok miatt ez a celszru.  Fr.o. videk a szivem csucske, Fonainebleau es kornyeke. Oriasi erdok, osfakkal, csodas kis falvak. Jo kozlekedes, extra gyorsvonat Parizsba.  Parizsban sokat voltam fiatal koromban, a Marais negyedben laktam. Nagyon szerettem, de akkor meg igencsak fiatal es eleteros voltam. Ma mar a nagyvaros forgataga nem vonzo a szamomra, a nyugalmat keresem, es a tengert, ahol az ev nagy reszeben lehet uszni, setalni, futni. Az egeszseges elet a number one lett a szamomra.
Goldstein17 2025. 05. 25. 14:10
Előzmény: #246578  Goldstein17
Mi ezt néztük és itt még a felújításra kellett volna költeni:
Penthouse for sale in Uccle - €395,000 - 2 bedrooms - 137m² - Immoweb
lehet, hogy a végén nem veszünk semmit,
Goldstein17 2025. 05. 25. 14:07
Előzmény: #246577  Goldstein17
Itt van pl egy új építésű projekt :Projet: OBSERVATOIRE - Uccle (27022-5900721)
Goldstein17 2025. 05. 25. 14:04
Előzmény: #246576  Andy01
Mi kizárólag Brüsszel Uccle kerületében és azon belül is meghatározott részeken keresünk lakást és ebben az árkategóriában itt nem könnyű találni. Az új építésűek nagyon drágák, de itt az eddig megtekintett lakások esetében a régi épületek kiváló állapotban voltak, minden rendezett és tiszta,  az épületek körül gyönyörű park. A baj inkább az, hogy képtelen vagyok azonnal dönteni, eddig két lakást vittek el az orrunk elől, ami tetszett. A másodikat esetében  kedden tették fel a hirdetést mi voltunk az elsők akik megnézték és volt egy két kérdés amit még tisztázni akartunk, pl hogy van-e bicikli tároló, mert mi azzal közlekedünk. Két nap alatt elkelt.
Andy01 2025. 05. 25. 12:09
Előzmény: #246573  Goldstein17
Szerintem a vagyonadot  (a kataszteri erteket) megvaltoztathatjak a vetelt koveto evben, korrigaljak (es felfele) a korabbi tulajdonosnak mar regebben megallapitott fizetendo osszeget a vetelt koveto evben. Itt, Sp.o. ban ez igy van. Az altalunk megvett lakas tulajdonosa erre az evre befizette a teljes evre a vagyonadot, de szamunkra majd jovo evre allapitjak meg a fizetendo kotelezettseget. (tobbre szamithatunk, nem kevesebbre). 
Andy01 2025. 05. 25. 12:05
Előzmény: #246574  Andy01
Kiegeszitem: Az uj lakas tervezoasztalrol valo vetelenel olyan kedvezmenyek vannak, hogy az iroda elott - ahol reggel 9 -10 korul indul az elso ertekesites - az ingatlanosok megbizasokkal mar ejjel - hajnalban sorbaallank. Kedves ott elo hozzatartozom mar elozo  este bekempingezett a haz folyosojara, igy lett az elso, aki lekothette a lakast. Ket garzont vett, kedvezmenyekkel. Megerte a kempingezes. Termeszetesen mar elozoleg megtekintette a kiallitotermet, a makettal, tervekkel, es kiszemelte a szamara idealis vetelt.
Andy01 2025. 05. 25. 11:56
Előzmény: #246571  Goldstein17
Tenyleg extrem magas a vagyonszerzesi illetek, amit irsz. Fr.o.-ban, ha ujepitesi lakast vasarolsz, ezt es a kozjegyzoi dijat atvallalja - tobbnyire - az epitteto ceg. Tehat ez ott nagyon kedvezo. Nem nezted meg az ujepitesu lakas vasarlast? Azokra jelentos kedvezmenyek vannak, foleg, ha az elsok kozott vasarolsz. Erdemes megnezni. Nincs fele festesi, esetleges felujitasi koltseged; Kerdes, hogy talalsz -e megfelelo lokacioban. Fr;o. ban oriasi az uj lakas epites. Nagy csalad eseteben - es helyi lakosok eseteben - tovabbi kedvezmenyek is vannak. Ilyen dontes eseten erdemes komoly piackutatast vegezni.  Nekem a 400 ezer Euros ar nagyon nagyon magasnak tunik, ezert mar Monte Carloban, Monakoban is tudsz kisebb lakast venni. Adomentes ovezet. Gazdag kulfoldiek oda koltoznek.  Parizs kozvetlen kozeleben, Szajna melletti uj epitkezeseknel ezert 100 m2 feletti folyora panoramas duplexet kapsz,  kozel az RER allamashoz, gyorsan beersz Parizsba a kozpontba.
Goldstein17 2025. 05. 25. 11:31
Előzmény: #246571  Goldstein17
Rosszul írtam, a teljes adóteher 2200-2500 euro.
berlini
berlini 2025. 05. 25. 11:14
Előzmény: #246570  DaGi
leirtam, hogy konkrét adatok hiányában valószinűségekkel lehet csak kalkulálni.
Te és az általad belinkelt és védett szakértőd sem rendelkezik konkrét adatokkal de ennek ellenére a valószinűségekkel ellentétes feltevéseket próbáltok erőltetni.
A szakértőd, egy ilyen beszélgetés során már bizonyára belátta volna, hogy nem 2021 lehetett az üres lakások csúcsidőszaka, de te ennél merevebb vagy. 
Véded a védhetettlent.
Leirtad azt is, hogy a gazdaság ujra inditása, felfutása és az üresen maradt kiadásra szánt lakások csúcsra járatása nem feltételnül esik egybe. 
Idézlek:
"A hatások szinte mindig elhúzódnak időben."
Már csupán azt kell eldönteni, hogy milyen az a fáziskésés?
Lehet felfuttani a gazdaságot 2021-ben anélkül, hogy előtte ujra megteljenek az üres lakások?
Nemnagyon.
Akkor miről vitatkozunk? 
Goldstein17 2025. 05. 25. 11:13
Előzmény: #246569  Andy01
Lassan 3 éve lélünk Brüsszelben és a lakást most lakhatási célra vesszük, akkor fogjuk kiadni, ha elköltözünk innen. Elég nehezen tudok tájékozódni a helyi szabályok között, de azt tudom, hogy nem a jövedelem után kell adózni, hanem az úgynevezett kataszteri érték után (revenue cadastral), amelyet indexálnak és egy „szorzószámmal” korrigálnak minden évben. A bérleti díj is ezzel szorzószámmal kerül indexálásra minden évben. Egyébként ez a kataszteri jövedelem utáni adózás állítólag alacsonyabb adókötelezettséget eredményez, mint a tényleges bérleti díj utáni adózás, bár a megtekintett lakások esetén nem volt mindig nyilvánvaló számomra, hogy az egyiknek miért magasabb a ketaszteri értéke , mint a másiknak. Ezen kívül van még helyi ingatlanadó, ezt az  önkormányzatnak kell fizetni ez a kataszteri érték 25-50 %-a.  Ezek, egy  400000 euros lakás esetén számításaim szerint 4-4.5 ezer eurot tehetnek ki évente.
Ezen felül van még vagyonszerzési illeték, ez elég magas, a vásárlási ár 12,5%-a.
DaGi 2025. 05. 25. 10:54
Előzmény: #246567  berlini
Na de pont erről beszélek. Nem az anekdotáid fontosak egy tényállítással szemben, hanem a tények. Tényállításokat tényekkel lehet cáfolni. Van bármi forrásod arról, hogy 2020-2021-ben hol volt az a pont, ahol az országos albérlet kínálat a legmagasabb pontját érte el? Ha van, akkor mutasd be. A folyamatok amiket írsz igazak. Viszont egyáltalán nem cáfolják, hogy 2021 év elején valamikor lehetett volna a bérleti kínálati csúcs országos szinten. A másik opció 2020 vége. Illetve a budapesti és az országos csúcs sem feltétlenül esett egybe. Lehet az egyik 2020 vége,  a másik 2021 eleje. Ha van tényadatod, akkor van ezt értelme folytatni. Ha nincs, akkor nincs. Így viszont egy nagyon értelmetlen szélmalomharc az egész. 
"2021-ben már nem voltak korlátozások a gazdaságban." Ezt például lehetett könnyen cáfolni tényadatokkal, nem véletlenül ezt cáfoltam. Aztán direkt elkezdtél átterelni arra a vágnyra, ahol nem lehet győztest hirdetni tényadatok hiányában.
Andy01 2025. 05. 25. 10:32
Előzmény: #246535  Goldstein17
Tehat Brusszelben tervezel lakasvetelt, esetlegesen kiadasi celra. Regen laksz mar Brusszelben?  Utanna neztel mar az adozasnak (a vagyonadonak) kiadas esetere, vagy ha te benne laksz alladnoan, eletvitelszeruen? Berbeadas eseten, a leirasi lehetosegeknek?  Reszemrol a francia viszonyokat ismerem, az ottani ingatlanvetelt es adozast.  Kozvetlen hozzatartozom el ott, mar az egyetemi tanulmanyait is ott vegezte, megvan az allampolgarsag. Van sajat celra ingatlana, es van egy kis magancege, az un. SCI, ebben vannak garzon lakasai.  Uj epitesu lakasokat vett az SCI kereteben, meg tervezoasztalrol, kb. 3 evvel ezelott,  a legelso legkedvezmenyesebb ajanlatokkal. Uj epitesueknel igen sok adolevonasi kedvezmeny veheto igenybe, amortizacio is igen kedvezoen. Erdekesseg: Az SCI nagy elonye meg az, hogy csak cegtag orokolhet (meg akkor is, ha csak nehany szazalekben reszes a cegben), a leszarmazottak nem orokolnek.   Ezert sok francia veszi igenybe, hogy kizarja azokat, akik egyebkent orokolnenek. Termeszetesen nem tudom, hogy ez hogy van Belgiumban.
berlini
berlini 2025. 05. 25. 10:22
Előzmény: #246564  berlini
Aki szerint hülyeséget irok, mert az alapvető szakmaiság megvan a NER-ben, az minuszoljon.
Aki szerint a NER-t semmi más nem érdekli, csak egy biztos választási győzelem, az kérem (kivételesen mégha utál is) nyomjon egy pluszt.
Én a szaldóból látni fogom, hgy ki fog nyerni 2026 áprilisában.
berlini
berlini 2025. 05. 25. 10:19
Előzmény: #246565  DaGi
tehát 2020-ban teljes lezárás.
Nem lehetett dolgozni Budapesten csak alapvető szolgáltatásokban és pár gyárban.
De akik dolgoztak, még azok közül is sokuknak (fehér köppenyesek) is home office volt.
Mi a valószinűbb?
Bérelt lakásban (nem albérletben) dekkol valaki miközben vagy nem dolgozik vagy home officban van, vagy elutazik szülővárosába (falujába) a saját lakásába vagy a szüleihez?
2021-ben a lezárások már csak szórványosak voltak. gazdaság beindult. Home office még jobban volt mint ma, de az is szükségessé tette a heti 2-3 db megjelenést a munkahelyen.
Mi a valószinűbb?
A dolgozó inkább felmond, mert rájön, hogy a mama főztje mégis a legjobb és inkább fusizik feketén szülőhelyén, vagy ujra bérel lakást Budapesten és ott dolgozik, keres pénzt?
ha a valószinűbb választ eltalálod, akkor rájössz arra , hogy ki lőtt öngólt.
(nem először)
Andy01 2025. 05. 25. 10:19
Előzmény: #246554  slash
Koszonom, Slash!  Nagyon sokaig nezelodtunk, mintegy 50 - 60 lakast megneztunk, hiszen a teli honapok nagy reszeben mar masodik eve itt voltunk. Vegul megtalaltuk a szamunkra megfelelo lakast, ami az igenyeinknek is megfelel, es arban is jo befektetesnek igerkezik. Ugy latom, hogy itt is erosen emelkedo tendenciat mutatnak a jo helyen levo lakasarak, aremelkedesre szamitok.  Mindenkepen jobban hasznalhato a szamunkra, mint a 3 evvel ezelott eladott, Badacsony mellett levo  -egyebkent nagyon szep, sajat epitesu - nyaralonk  (autoval menni egy tragedia), es folyton dolgozni kellett a nagymeretu kertben.  Itt hosszabb a szezon, konnyen megkozelitheto, minden adminisztracio a rezsifizetessel sokkal egyszerubb, mint otthon. Repulo indulastol az itteni lakashoz valo megerkezesig kb. 6 ora a kozlekedesi ido.  Rep.tertol kozvetlen gyorsjarat, lakas kozeleben van a buszmegallo.
DaGi 2025. 05. 25. 09:54
Előzmény: #246562  berlini
Miért ne lehetett volna? A hatások szinte mindig elhúzódnak időben. A konkrét kérdés eldöntése tényadatok nélkül lehetetlen. De hidd azt nyugodtan, hogy bizonyítékok nélkül mindenkitől mindent jobban tudsz. Főleg attól, akinek valószínűleg egyedül van ebben az országban erről megbízható visszamenőleges adata(nem én, nekem nincs, de az ingatlan.com-nak van. Egyébként engem nagyon zavar, hogy ezeket az adatokat nem teszik nyilvánossá. Ha mást nem, legalább egy ilyen vitában jól jönne, sőt feleslegessé is tenné. :D).
berlini
berlini 2025. 05. 25. 09:37
Előzmény: #246511  Placi82
Tehát a rövid, összefoglaló véleményed, (ha jól értettem):
inkább elveszitik a választást, de - amúgy teljesen jogos szakmai érvek alapján- nem inditanak újabb pénzesőt.
Szerintem tévedsz.
Mert lehet olyat igérni idén év végén, aminek a konkrét pénzügyi következménye (többlet államháztartás hiány) már a következő kormányzási ciklusban csapódik le. (2026 áprilisától9.)
És azzal meg nem fognak foglalkozni, hogy miből finanszirozzák, ha mégis nyernek.
FatFIRE 2025. 05. 25. 09:35
Előzmény: #246558  J0hnnyEnglish
Tudod, ebben az a "szép", hogy minden munkavállaló nagyon magasnak találja a saját adóterhelését, ám a nála jobban keresők közterheit "Dögöljön meg a szomszéd tehene!" felkiáltással nagyon szívesen növelné. 😂
Siránkozás nincs, felkészülés van: a tőke távozik a barátságtalan környezetből. Az országnak ez természetesen fájni fog, de hát tetszettek volna nem gyűlölni a gazdagokat... 🤷🏻‍♂️
berlini
berlini 2025. 05. 25. 08:05
Előzmény: #246560  DaGi
Pont ez nem stimmel. A szinte teljes lezárás 2020 végéig véget ért. Ezért nem lehetett az üres lakás állomány csúcson.
Ki is lőtt öngólt?
Goldstein17 2025. 05. 25. 07:58
Előzmény: #246555  Placi82
Igen, Orwell regénye nagy hatással volt rám,  lassan azt is újra kell olvasnom.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek