Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 22:08
Előzmény: #245659  Törölt felhasználó

Na erre a srácra még én is írígykedve tekintek :
https://www.youtube.com/watch?v=VJ9t9AsXTIk
400 mft  se gyerek se asszony  se semmi csak a Lamborhini..sajnos nem tudja , hogy a kriptón jön egy rossz széljárás és máris mehet a levesbe a 400 milla..Könnyen jött pénz könnyen megy ( nem igen az a spórlós típus úgy látom inkább az a lottó milliomos aki ész nélkül elkölti a pénzt kocsikra drága lakásokra drága nyaralásokra) .. bár ha van esze már kivette a nagy lovét belőle... ( erre tippelnék )
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 22:05

itt egy jó  pár jó video csak mos csak nektek :
https://www.youtube.com/watch?v=CN_Swm3kIeY
Bájgúnár (De egyébként jófej srác! )  :
https://www.youtube.com/watch?v=z-v6it2eJ5Q&t=1147s
De lehet 1 millió dollárt kriptóval is 5 év alatt öszekalapolni 27 évesen!  :
https://www.youtube.com/watch?v=VJ9t9AsXTIk
Jó szórakozást!
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 22:02
Előzmény: #245656  DaGi

semmi nem történik stagflálhatunk egy ideig nem izgat marad a bérleti 5 évig fixen és?  (2008 -2013 között nem emeltem semmit sem 1 kis lakásom  volt  első pár évben kiadva )nekem ennyi bőven elég ami van belőle a hiteleket meg ez alatt letörlesztem.. ennyi.. Nyilván ha keményebb helyzet lesz idehaza én se fogom az ingatlan portfóliót bővíteni mire fel..
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 22:00
Előzmény: #245655  FR73

Magyarországon főleg Pesten még mindig dinamikusan emelkedik az átlagbér és a minimálbér ( lásd minimálbér megállapodás ) Ha pedig így van a bérletik is ezt előbb utóbb lekövetik.. meglátjuk.. Kicsit akadozva megy felfele a bérelti de valami mintha szerintem megindult  márciusban 22 ker Budai full felújított lakásom nem tudtam kiadni csak 175 ért igaz kutya macska cigi nélkül.
Most meg egy cigisnek ( aki az erkélyen cigizik ) a szutyok csepeli másfelest kiadtam 190 ért  kivette a párjával .
Erősödött a bérleti piac 2 hónap alatt is.. Most a Budai olyan 200 ért elmenne kutya macska gyerek nélkül.
DaGi 2025. 05. 06. 21:56
Előzmény: #245654  Törölt felhasználó
Igazából már tényleg csak arra leszek kíváncsi, hogy mihez fogtok kezdeni, ha egyszer egy kifeszített vásárlós buli után beköszönt egy deflációs, vagy legalábbis stagnáló árszintű időszak. Annak megfelelő stagnáló bérekkel, növekvő munkanélküliséggel. Mert erre a kockázatra az azonnal veszek új lakást, amint van új önerő semmilyen választ nem nyújt. Persze szinte biztosan nem lesz ilyen, de 5 éve se hitte volna el senki, hogy létezhet még kétszámjegyű infláció.
FR73 2025. 05. 06. 21:49
Előzmény: #245654  Törölt felhasználó
Az eszedbe se jut, hogy a bérlő pénze nem a pénzfán terem? Van olyan összeg  ami felett nem bérel.
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 21:28

szerintem a forrás költség  nyomja fel a lakás bérletiket előbb utóbb... Mivel nincs értelme új befeketetőnek lakást kiadni ha nem térül meg legalább a hitel kamat ( törlesztő részlet )
Így az új belépők a bérleti piacra  feljebb nyomják fokozatosan a bérletiket és a lakás árral így  később fokozatosan elkezdenek emelkedni a bérletik is ( az olcsó bérletik kikopnak a lakó jelöltek elkapkodják ) és marad a drága amit a mostani beker áron indítanak a befektetők.. ( én is olcsón adom de csak azért mert én rég vettem - de idővel én is korrigálni szoktam a béreltiket ha látom a piacon már nagyon más az ár..!)
DaGi 2025. 05. 06. 21:24
Előzmény: #245644  Törölt felhasználó
És itt min kéne ízlelgetni, vagy meglepődni? Van olyan ember, akinek nem világos, hogy gyakorlatilag mindig olcsóbb rövid távon bérelni, mint fix törlesztős lakáshitelt törleszteni - támogatások nélkül? Ha ez nem így lenne, bérelne-e szerinted bárki is? 30 év alatt 3.21 százalékos kamat mellett kerülne egálba a törlesztő, ha az általad leírt számokból indulunk ki. CSOK+ esetén lehet ilyet ma is, meg 2022 elején ZOP-pal lehetett. 20 év alatt 190e alatti törlesztőhöz viszont 0.4%-os kamat kéne már, 44M hitelösszeg esetén. 
És elárulok egy titkot. Mondjuk egy 250e körül kiadott lakás ára olyan 85M körül lehet átlagban. Na itt már 30 év alatt is 2% alatti kamatláb kéne, hogy kijöjjön a törlesztő és a bérleti díj közötti egyenlőség. 6%-os kamatlábnál meg már 407e a havi törlesztő. 
Míg az olcsó lakásnál 6% esetén csak 42% a törlesztő és a bérleti díj közötti különbség, addig a  budapesti középkategóriásnál már 62%.
Murdoch 2025. 05. 06. 20:57
Előzmény: #245646  FR73
Hát, mondjuk én pölö ilyenre kevés esélyt látok:
https://www.swissinfo.ch/eng/swiss-face-rent-cuts-as-mortgage-benchmark-drops-to-2023-level/88953511
Olyan is aligha lesz, hogy a jövedelem egyharmada lesz a bérleti díj, jó, hát mindig arról van szó, hogy mindenki 1 millát keres havonta, azért az a mese kategória. Az egy dolog, hogy feltolják az eszközárakat az égbe, de a jövedelmek kiigazítása nyögvenyelős, szvsz. Aligha lesz olyan, mint nyugaton, ahhoz több évtizedes elmaradás van, akksigyárakból ez nem fog menni. 
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 20:46

A lakáshitel is egy egyfajta "albérlet" a banknak fizeted a bérleti díjat ennyi.. (CSOK hitellel 3 % kamattal babaváróval már másak a számok kijön a matek érdemes felvenni és nem bérelni!) . de van egy nagy előnye: A saját tulajdonodra jobban figyelsz , mert tudod ha lelakod tönkre teszed neked kell felújítani nincs egy önkormányzat állam  aki majd megcsinálná helyetted! ;)
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 20:43
Előzmény: #245641  Second Wave

Ez se olcsó ár és még ebben a mi adófizető adóink támogatása is benne van...! Hogyne akarnának profitot majd a nagy cégek ne akarnának? Szeretetszolgálat lesz ? Álomvilágban él a Navracsics meg a társai is.. nincs ingyen ebéd! Vagy majd a csókosok bérlakásait fogjuk mi mindannyian finanszírozni.. Jelenleg a családtámogatásoknak annyi haszna van, hogy gyermeket kell érte vállalni.. .és legalább vigyáz az illető a saját tulajdonára  ennyi..
FR73 2025. 05. 06. 20:37
Előzmény: #245647  Törölt felhasználó
A hitelkamat a legnagyobb ármeghatározó normál piaci helyzetben.
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 20:36

Ha 100 % hitelből ( 6 % forrás költségből finanszírozunk ) egy panelt az önerő  sincs ingyen ugyanis akkor pedig 30 évre 55 mft felmegy  340 e ft / hóra és egy szutyok panel áráról beszélünk
Mivel moratórium van a belvárosban airbnb ben ezért látható a bérletik az emelkedést nem igen követték le.
Lenyomták az árat, mert a belvárosban is hosszura adják ki az ujakat.
Jelenleg bérelni sokkal jobban megéri mint hitelből lakást venni ilyen árak mellett.
Mi itt a gond a bérleti díjak megfizethetőségével? a magán befektetők szivességet ( versenyt ) teremtenek a piacon és egyre olcsóbb egyre jobb lakások vesenyeznek a lakás bérelni kívánók kegyeiért.
FR73 2025. 05. 06. 20:33
Előzmény: #245640  Törölt felhasználó
Pedig szépen végighaladunk azokon a lépcsőfokokon, amiken tőlünk nyugatabbra is végighaladtak.
Nagyon magas lakásárak, kicsi kiadási hozammal.
A saját tulajdonban vs bérelt lakásban lakók aránya is a béreltek felé fog tolódni.
Bécsben talán 1982-ben szabályoztak komolyabban?
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 20:32
Jelenleg mondom a számokat :panel  lakásom ára 19 kerbe : ár 1+2  félszobás szobás  59 nm 55 mft
190 e ft bérleti díj
20 % os önrészre mennyi  és 80 % hitelre legolcsóbb hitellel mennyi is ( 6%) a törlesztő? (44 mft 30 évre  hitel havonta 270 e ft !)Izlelgessétek én és hasonló befektetők olcsóban adjuk a lakást mint a piaci hite havi törlesztője vagyis érdemebb bérelni bár ez a bérleti fog menni felfele néztem már sokan 220 de valaki 250 ért is adja ( az kiadhatatlan annyiért  de még így is olcsóbb)
Lakás piacon most : https://ingatlan.com/lista/kiado+lakas+58-60-m2+panel-lakas+3-szoba-felett+xviii-ker+xxi-ker+ar-szerint
Törölt felhasználó 2025. 05. 06. 20:32
Előzmény: #245638  Törölt felhasználó
0:4 Egyelőre altatjuk Őket.....
Second Wave 2025. 05. 06. 20:11
Second Wave 2025. 05. 06. 20:10
Előzmény: #245634  Törölt felhasználó
Itt van pl. a Grandit (Gránit) projekt: 
a 27 nm-es lakások árai még nem is annyira elvadultak, 187 000 Ft / hó / 27 nm. Volt! Kb. egy éve. 
Az 50 nm-es kétszobásaké (n+1) már combosabb, 300 000 Ft / hó / 50 nm. Volt... 
.
Annyi, hogy a Baross Gábor Tőkeprogramból finanszírozták a vásárlást (az adófizetői támogatás legalább 80%-át lakásra kell költeni). 
Jó lesz az. 
Most képzeld el, hogy a Grandit embere fajanszot cserél, laminált lapoz, és festi a mennyezetet. 
Ugye mennyivel versenyképesebb lesz, mint amikor te melóztál? 
Szóval, de, akarnak profitot. 
Csak azt mi mindannyian fogjuk fizetni. 
Piaci alapon (!) bolondok lennének belekezdeni a nagy fejlesztőcégek.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek