Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
a téma a 70-es évek nyugatra utazás hatalom szabta lehetősége volt nem más aplaci szerint akkor feketeöves komcsinak kellett lenni hozzá és ez így nem igaz . sőt a placi szerint 73-ban az apját a nagyapja kulák volta miatt nem vették fel az egyetemre én 76-ban felvételiztem, tudok erről nem mendemondák alapján egysmást . ezt az embert 65-ben felvették az eltére, padig 56 után az okkori -még debreceni egyetemistakénti -szereplése miatt börtönben is volt , az egyik öccse 56-ban a műegyetemről disszidált, az apja pedig ludovikás tábori lelkész volt, kb őrnagyi rangban érte a háború vége, és az 56-os szerepvállalása miatt pár évvel később örökre elcsapták a lelkészi hivatása gyakorlásától . .https://hu.wikipedia.org/wiki/Schulek_M%C3%A1ty%C3%A1s_(tan%C3%A1r)
Nézd, te a 70es évekbeli felső- középosztály lehetőségeiről beszélsz. Tömegturizmus Nyugatra? Hol? Kinek? 73ban születtem, 81től vannak már konkrét emlékeim Brezsnyev temetése /82/ állva kellett nézni a napköziben, Barkas , napközi, kisdobos, Pajtás újság, 4forintos mozi. Anyám -Apám munkásosztálybeliek éppen volt egy kis saját házunk meg volt mit enni. és ennyi. Nem Nyugatra utazás. És nálunk sokkal szegényebbek is voltak Placinak Borsodban kurva kemény lehetett. Mi BP agglóban laktunk. Aki utazott az disszidált két osztálytársaim is így ment el. 85-86ban egy Balatoni nyaralás full-full volt ami jutott. Nyugatra a 88as Bécsbejárással indult az is semmi egy napos busz út. Senkit nem ismertem a "tömegből " én sem.
az apám könyvei között ott volt, többször belekezdtem középiskolás koromban, de mindig le is tettem az már a századfordulón játszódik,amikor az említett harmadik generáció már alkotott . a
regény pedig a már évtizedek óta visszafordíthatatlanul pusztuló,
csökött, bugris világ szellemi mindennapi nyomorát jeleníti meg, amit
jól ismerek részleteiben is, de a butaság és végletes lemaradottság
látványa, még ha tökéletesen és részletesen, többrétűen és szinte teljes
spektrumában is van ábrázolva nem okoz bennem katarzist.a
zsidók addigra - már szügyig gázoltak az emancipációs és asszimiláció
csapdájában, sőt már a recepciós törvények is életbe léptek . a
csapdát a fatfire által sokratartott szorgos kupleráj látogató
felsőháziak vezette politikai hatalom eszelte ki, realizálván: itt
vagyunk, szarban vagyunk, lusták tehetségtelen faszok vagyunk, de
uralkodni nagyon de nagyon szeretünk és nagyon is akarunk ezen a
pusztulat ugaron, de tudjuk hogy közeleg a kapitalizmus, amihez nem
értünk és nincs is kedvünk megtanulni, így hát jogokért cserébe adjátok
fel az eddigi közösségeiteket, és csináljatok nekünk virágzó
kereskedelmet, ipart, bankokat, tudományt, irodalmat, színházat,
újságírást, legyetek orvosok, ügyvédek mert abból is sok kell, és
gazdagodjatok bátranaztán ha jól létrehoztátok az említett
nagyon hiányzó intézményeket és jól meggazdagodtatok már, akkor majd
azért mert zsidók vagytok, visszavesszük az összes jogot amit kaptatok,
és elvesszük az összes vagyonotokat, mert zsidók vagytok, és ha kell az
életeteket is azért mert zsidók vagytok . .a regény kiváló kordokumentum, a maga korában is az volt, ma is annak számít, de csak egy szegmense az akkor zajló folyamatoknak és nem sokat számít ebben az országban az elmúlt 120 évben már sokszor átírta a politika a múltat ezek az átírt verziók számítanak csak igazán
Apai nagyapám vagyonos ember volt, földjét és jószágát is elvették a kommunisták. Bánatában beleölte magát a Dunába. Nagyanyám és apám élete és az én gyerekkorom generációs szegénységben telt. Talán én visszahoztam valamit. Talán.
1982. év 2.ik felében születtem.. Szerinted? :) Inkább nagyapam. Sokszor vigyázott rám, mesélte el életét.. . Ő volt "nagy rajongója a kommunistaknak":)) kulák sváb parasztkent. Marhajat, lovait elvettek..... Sőt kis traktorjat is (Csehszlovákiából bartelezte, seftelte valahogy, anno) TSZ agitatorokat meg csúnyán kiutotte a házából pedig 3 asávval jártak.... akkor, utána be is vitték "megdolgozni" szép kartonja lehetett... Szóval nagy"" rajongója" " volt a kommunistaknak..... Nem sokan voltak TSZ n kívüli gazdálkodók.... :)
"Persze, vidd el személyeskedésbe a dolgot, az mindjárt más." Az a személyeskedés, hogy kibicnek neveztelek egy olyan kérdésben, amiben semmilyen személyes tudásod, tapasztalatod nincs? Magamat is annak tartom minden egy olyan témában, amihez nem értek és soha nem csináltam. Soha nem próbálnám például a cloud architectként dolgozó rokonomnak gúnyolódva elmagyarázni, hogy amit elért, azt 80 százalékban a vakszerencsének köszönheti és csak 20 százalékban saját magának. Tudod miért? Mert van önreflexióm. Mert tudom, hogy nem értek hozzá, ő viszont igen, hiszen már régóta ezt csinálja. Mert soha nem lennék gyakorlója annak a mindenki által jól ismert magyaros hagyománynak, hogy degradáljam és a vakszerencsével magyarázzam mások személyes teljesítményét.
Honnan szeded ezt a mesebeszedet a 70-es evek kiutazasi lehetosegeirol? Valamilyen csaladi negativ befolyasoltsaggal csak a szukebb csaladi kor csalodottsaga szol beloled? Azert, mert sajnos, Edesapadnak ez nem ugy sikerult, ahogy a legtobb embernek? A 70-es evek mar standard utazasai mar tomegeket utaztattak, utazasi irodakkal. Nem kellett parttagnak lenni. Elerheto arak, szuk koltopenz keret, de altalaban igen informativ utak voltak. A leheto legtobbet meg lehetett ismerni a rendelkezesre allo idoben. Masokkal is beszelgess errol, akik nem elfogult, megkeseredett emlekkent nezik a 70-es eveket. Lehet, hogy te meg polyas voltal a 70-es evekben, es csak a szuleidtol hallottal errol igy beszelni, ahogy irsz?
Valamikor vásárolni is kell... ez ilyen. Azt azért továbbra is tartom hogy a szőke szikla képes akár egy globális hitel/ pénzügyi válságot berobbantani, akkor az ingatlannak is vége... sok minden más mellett.
Üzenem a tőzsdéről kommentelő embereknek, hogy ma ismét jó kis zakó van. Ahogy írtam, nekem most ebben a sztoriban nincs pozícióm, ha csak nem pozíció az, hogy várok és majd fél, 1, vagy 2 év múlva belerakok valamennyit. De a tézisem áll, hogy a tőzsde jó darabig még lefele fog menni. Nem konstans zuhanás, hanem csordogálás lesz. Újabb ATH nem lesz egy jó darabig.
És mi lett a matektudással? Olyan irányba mentél tovább? (valaki írt itt olyat, hogy az egyik gyereke matekkal foglalkozik vagy valami hasonlóval, de már meg nem mondom, hogy ki volt az)
Persze, vidd el személyeskedésbe a dolgot, az mindjárt más. Pusztán egy gondolkozásmódot és az eredmény predesztináltnak tekintését valamint a saját kiválóság erre alapozását pendítettem meg, halovány segédfogalmam sincs a teljesítményedről és nem is kérdeztem. De mintha ideget ért volna a felvetés. De elmondtam amit akartam, részemről ennyi, ezen aztán nem kezdek el vitatkozni.
Ide vág ez a vicc is. "60-as évek, Szovjetúnió. Hosszú sor áll a pékség előtt. Kijön a pék. - Elvtársak nem jut mindenkinek kenyér, a zsidók menjenek haza, nekik nem jár kenyér ! Eltelik 3 óra, pék ismét ki: - Elvtársak, már alig van lisztünk, aki nem párttag, menjen haza! Újabb 3 óra eltelik, pék ismét ki: - Sajnálom elvtársak, elfogyott a liszt. Ma már nem lesz kenyér. A tömegből egy hang: - A rohadt életbe, már megint a zsidók jártak jól!!!"" 🤣 Amugy, igen hiány volt néha 80 as években is Lengyelország, Románia, Bulgária, nagyon, Lengyelországban volt hogy csak ruszli volt a boltban meg vodka... Na de tényleg off.. Na jó még egy vicc -Mi van ha a Szaharaban kitor a szocializmus? -Hiány lesz a homokbol! :)
"Nem venném vagy vetetném el a vagyonodat." Nem is feltételeztem rólad. De az a célcsoport, akinél a rajtam gúnyolódó üzeneted célba talált, a magamfajta embereket érdemtelenül gazdagodóknak tekinti és ezzel intelligens emberként te is tisztában vagy. Hogy a vagyonunktól büntetőadók kivetésével, esetleg vagyonelkobzással szeretnének megfosztani, az már csak technikai részletkérdés. N0MAD Nyilván te látod jobban, mitől lesz sikeres egy vállalkozás, hiszen én a gyakorlatban is ezt csinálom, miért is tudnám jobban nálad? A kibicek mindig oly hozzáértők és magabiztosak. 😂 A dolog mindig akkor szokott megfordulni, amikor a kibic személyes teljesítményét kezdi el egy másik kibic (le)értékelni. Szemtanúja voltam már ilyen jeleneteknek, igen szórakoztató. 😂
félreésrtesz. Én nem a háztájit akarom pellengérre állitani. Én csak azt állitom, hogyha a mezőgazdaságban dolgozó százezrek legalább annyi kretivitást, energiát vittek volna be a munkahelyükön (ahova pihenni jártak) mint otthon, akkor még a szocializmus körülményei között is csodát lehetett volna ebből az ágazatból csinálni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link