Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hunball2 2025. 04. 07. 01:26
(bocs, nem tudok aludni)  A japán tőzsde nemsokára nyit, abból sok minden ki fog derülni. Az amerikai tőzsdéknél a futures az nagyon szarul néz ki most, további 5% esés a főbb indexeknél. Szórakoztató hétfő lesz ez.
hunball2 2025. 04. 07. 00:29
Nem tudom, hogy mi fog történni, továbbra se tudom, hogy Trumpék mennyire gondolják mindezt komolyan. Mindenesetre ha csak egy kisebb részét is komolyan gondolják, akkor még az is elképzelhető, hogy ez fogja bedönteni a NER-t. Az egészen szórakoztató lenne. Annyi idő még pont van a magyar választásokig, hogy a trumpi gazdasági hatás szépen ideérjen, annyi még pont van. Egészen szórakoztató lenne, ha pont az általuk ünnepelt bajnok, az új világrend elhozatalának a bajnoka hozná el a vesztüket.
hunball2 2025. 04. 07. 00:27
Előzmény: #243457  slash
Ha Trumpék tényleg komolyan gondolják a kereskedelmi/gazdasági modellváltást, akkor itt nagy felfordulás lesz, egyre inkább azt gondolom. Ugyanakkor mindez lassabb lesz, szerintem két hónap alatt nem ér oda a lakáspiacra. Először jön az, hogy technikai recesszió az USA-ban, majd elkezdenek jönni a hírek leépítésekről, növekszik a munkanélküliség, ottani fizetésképtelenség, ottani lakásárak esése, akár csak egy kicsit is. Mindez szépen lassan. A tőzsde azért esik most, mert az reagál először, a lehető leggyorsabban.
slash 2025. 04. 06. 21:04
Előzmény: #243456  hunball2
Kripto, energia, dollár, Wall street, jön a munkanélküliség. Onnan két hónap ideér. Most már várjál, le fog olvadni a wekerlei ház ár jéghegy. 
hunball2 2025. 04. 06. 20:53
Időközben, hétvégén megütötték az olajat, most vasárnap este meg a kriptopiacot. 
DaGi 2025. 04. 06. 20:34
Előzmény: #243454  lacikonyha
Az országos 2500/héttel az a probléma, hogy semmit nem mond az eltérő szegmensek eltérő viselkedéséről. Ettől függetlenül én is szoktam ezeket az adatokat nézni. Az egyes területeken levő valós folyamatok megismeréséhez pedig az adott piacon jelen kell lenni. De ezzel nem mondok neked ellent, sőt. Vevőként és eladóként is láthat ugyanazon szegmensben más dolgokat az ember. Én mint lehetséges vevő például csak abból tudok kiindulni, amit az eladóktól hallok, ha az eladói oldal tapasztalatára vagyok kíváncsi. De amikor én vevőként kérdezek olyan eladót, akinek az ingatlanára én potenciális vevő vagyok, sajnos egyáltalán nem lehetek biztos benne, hogy korrekt helyzetértékelést fogok kapni, az érdekellentét nyilvánvaló ezen esetben. Ezért örülök, ha látok, olvasok konkrét eladásokról élménybeszámolót. Lehetőleg a szegmensének a megnevezésével együtt. Pl. a Csepel, 2000 után épült elég konkrét kategória. A vidék, panel már egy fokkal kevésbé konkrét.
A másodkézből származó élmények már egy fokkal kevésbé megbízható kategóriába esnek a számomra. (A haverom mesélte. Anyám kecskéjének a nagynénje mondta, etc). 
Köszönöm, hogy elmondtad miért döntöttél az eladás mellett. Megintcsak vevőként nézelődve az utóbbi időben nagyon feltűnt, hogy albérlővel együtt próbálják értékesíteni a portékát. Ezen azért akadt meg a szemem, mert ezelőtt egy negyedévvel se nagyon találkoztam még ezzel a helyzettel. A merítésem persze kifejezetten kicsi. Nagyjából egy év alatt ~10 lakást néztem meg élőben. A kis számot talán valamennyire ellensúlyozza, hogy ugyanabban a szegmensben alapvetően(Újbuda, 4es metró környéke). Ezen lakások mindegyike elkelt 1 hónapon belül, de nem volt ritka az egy héten belüli. Kivétel a legutóbbi, ami már megélte az egy hónapot. Az eladó szerint pedig érdeklődés volt eddig szépen. Viszont kb. pont ezzel a hirdetéssel egy időben kezdett újra felfutni a kínálat, így gondolom a többi érdeklődő is arra jutott, mint én. Ennyiért fog találni jobbat is.
Szóval igen, mivel helyi lebontott adatok nincsenek, így még inkább muszáj személyes élményekre is támaszkodni. De azért ami adatot tudok, azt beszerzek. Csak az elég vékonyka. Kíváncsi leszek ebben lesz-e előrelépés végre valamikor. 
lacikonyha 2025. 04. 06. 10:15
Előzmény: #243453  DaGi

a "nagyjából kb" megfogalmazásból azt hittem sejthető hogy becslésről van szó 
erről kérsz konkrét forrást
 itt egy, tessék
https://dh.hu/aktivan-indult-az-ev-a-hazai-ingatlan--es-hitelpiacon
.
amúgy ha nagyon hibás a  "nagyjából kb 2500" mint becslés és mondjuk 1800 a valós, akkor lényegesen nagyobb merítésnek számítana 1 db megismerése, ezért a folyamatokról relevánsabb átfogó  információt adna?
.
az eladások melletti döntést több ok váltotta ki
az egyik amiről már többször írtam évekkel ezelőtt, hogy egy ilyen jellegű befektetésnek is van hozamgörbéje, ami szerencsés esetben eleinte meredekebb aztán törvényszerűen ellaposodásra képes (egy tyúk is ki tud öregedni)ez az ellaposodás közelegni látszik, bár a pillanatnyi értéke nem olyan rossz
.
másik, hogy a gyerekeim finom közölték már többször is az elmúlt években, hogy ezeket nem akkora örömmel örökölnék meg, a távolság miatt úgyis pénzzé tennék (az egyik 200 km-re él) és én pedig 67 leszek a jövő hónapban
.
valamint az egyik gyerekem már évek óta ingatlansefttel foglalkozik a város közepén főfoglalkozásként és jóval nagyobb hozamokat csinál mint ami ezektől még várható, így mind a kettő ára nála landol
 résztulajdonosként beszállok a következő vételeibe, élek az illetékkedvezménnyel és utána neki ajándékozom a tulajdonrészem
nekem a vidéki panelekből származó jövedelemre nincs szükségem, viszont  a figyelése ahogy a gyerekem ügyeskedik az ingatlanokkal való sefttel, annak az élvezeti értéke nagyon komoly, lényegesen jobban esik mint a havi bérleti díj bevétel (már jelezte, kb 2-3 hét múlva elvisz és megmutatja az újabb eladásra felújított 5. kerületi művét)
.
kompenzálásul a másiknak párhuzamosan ajándékozok egy üzlethelyiséget, árban arányosat
a feleségével közösen van már három bérbe adott lakásuk, és elég leterhelten dolgozik, ennek az ajándéknak a hírére viszont két dolgot kikötött: intézzem úgy hogy ne kelljen ideutaznia az ügyvédhez az ajándékozás aláírásához, és legyen rajta haszonélvezetem, hogy neki semmiféle dolga ne a bérlőkezeléssel, az legálisan intézzem én tovább cakk-pakk
azt mondta az ügyvéd, hogy nem kell találkozniuk személyesen, hanem skype + postai levél megoldás működik
.
és azt teljesen megértem, hogy van valós lakástranzakciók történetének olvasásának élvezeti értéke
ezt az élvezkedést hasznosként feltüntetni teljesen érthető, elfogadható
DaGi 2025. 04. 06. 09:10
Előzmény: #243452  lacikonyha
Ha ez első bekezdésedre van bármilyen forrás is, azt szívesen veszem. Sajnos bemondásra igen hiteltelenné teszi az, hogy az egyik állítás szinte biztosan hamis("ahogy az idén átlagban kb minden héten").
Második bekezdés: Ezzel kapcsolatban csak egy kérdésem lenne: mi a célja az eddigi aranytojást tojó tyúk levágásának? Lesz helyette strucc méretű tyúk?
Harmadik bekezdés: persze. És?
Negyedik: nem gondolom, hogy ez az állapot el tud jönni, nincs is ilyen célom, nem is lenne reális célkitűzés. Viszont ha már ingatlan topic, szeretem az ezzel kapcsolatos konkrét élményeket látni, meg konkrét adatokat ismerni. 
lacikonyha 2025. 04. 06. 07:00
Előzmény: #243437  DaGi

a héten volt nagyjából kb 2500 lakóingatlan eladásra vonatkozó szerződéskötés az országban, mint ahogy idén átlagban kb minden héten
ebből az egy megismert esetből milyen közeli, középtávoli jövőben szándékolt ügyletre vonatkozó általánosan érvényes tanulságot vontál le?
mármint mi olyat ami eddig nagyon rejtve volt számodra?
.
egyébként én is eladtam még februárban az egyik vidéki panelemet május végi végkifizetési határidővel, bár a jelek szerint ebben a hónapban lehet hogy lezárul
jövőre valószínűleg eladom a másikat is.
egyelőre annyit, hogy kép nélküli hirdetés volt, a bérlő mutatta meg, és nagyon alaposan kikérdeztem a telefonálókat, mert nagyon nem akartam a kiváncsiskodók odaengedésével feleslegesen terhelni a bérlőt.
A másiknak is ez lesz a menete.
.
az ingatlanüzletek lebonyolításának  megítélése szükségképpen szubjektív, nem kicsit
ugyanis em lehet a megvalósulás után ellenpróbát végezni,vagyis megismételni még párszor kicsit más feltételek mentén, - mint pl egy kémiai laborkisérletet - és azt követően megállapítani melyek verzió a kedvezőbb
.
kérdés még:
heti hány megvalósult ügylet részleteinek megismerését tartod elegendőnek, hogy nyugodt szívvel hátradőlhess, hiteles képed van a piac aktuális állapotáról , mégpedig annyira, hogy bármely lakóingatlannal kapcsolatban meghatározhasd a követendő módszert és nagy pontossággal meghatározhasd az elérhető legmagasabb árat, és a műveleti időszükségletet?
.
Törölt felhasználó 2025. 04. 06. 02:58
https://www.youtube.com/watch?v=A2IkxmwkayM
The Third Holy Temple Plans Have BegunThe Temple Institute
ha feltoljak a zsidok a harmadik templomot a neki melto helyere  en oromunnepet tartok es oromtancot fogok jarni :)
Törölt felhasználó 2025. 04. 06. 02:48
Előzmény: #243447  Murdoch
esszeru valaszt nem tudnak erre mondani, hogy miert epp ok- Mint ahogy ahhoz se miert pont dr robi c castel  geopolitikai ertelmeze tartom relevansnak es nogradi gyuri ba  tippjeit a jovorol miert kedvelem
Hathor
Hathor 2025. 04. 06. 00:16
Előzmény: #243446  Törölt felhasználó
Yo estét melós 500.000!
Murdoch 2025. 04. 05. 22:10
Előzmény: #243447  Murdoch
Ja, megvan, oké, nem xóltam... sry
Murdoch 2025. 04. 05. 22:09
Előzmény: #243446  Törölt felhasználó
De miért pont Óbuda? Miért nem a keresztúri baptistáknak? Ha jól emléxem arrafele vagy...
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 21:41
Előzmény: #243445  Törölt felhasználó
ha egy millat nem adok oda nekik kopjertek szembe es mondjatok  melos egy hangember
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 21:18
ugy dontottem 1 millat adok neki
https://obudabaptista.hu/
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 20:56
https://www.youtube.com/watch?v=har4itYxlBg
igy hiszi a melos ez vagyok 
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 20:29
https://www.youtube.com/watch?v=bQcmgKwXXNE&list=RDGMEMMib4QpREwENw3_jAc0YgNw&start_radio=1&rv=Fe0s228Dgiw
eddig is tamogattam az enyemimet a fundamentalista keresztyeneket most ugy dontottem sok penny sör utan emelem a regi tetet fel millara es kapjak  az obudai keresztyenek kiss zotya cimboram Dr. cimes kis zotya földik vagyunk . en sikeres  melos vagyok megtehetek egy egy fel millas adomanyt  belefer a budzsembe
Baruch hassem Adonai
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 20:12
https://www.youtube.com/watch?v=tg19v7TzmAU
Mi a helyzet a VÖRÖS TEHENEKKEL? Jön a 3. Templom? Helyszíni tudósítás az ősi Silóból
az az erdekes  nem az ingatlanpiac
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 19:36
lassan7 eve ismeritek a stilusomat es gondolkodasmodomat belpolitikval nem traccsolok de ez ut ez jo :)
https://www.youtube.com/watch?v=f2iQfEcO39A&list=RDX1yChEiqAjs&index=38
Majka - Csurran, cseppen (official music video

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek