Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A probléma az, hogy látom az általad említett lakások árazását, teljesen mindegy, hogy azt bepötyögték, vagy az AI tette oda, nem jön ki az általad említett "matek". Nem állítom, hogy a te szerződésed nem létezik, csak annyit, hogy tömegesen az üzemeltetők nem fognak ingyen dolgozni, vagy veszteséget termelni maguknak. A Bookingot egyébként használtam néhány évig, meg is nyertük az év szállásadója címet kereken 10-es értékeléssel. Nagyon nem szerettem a rendszerüket, nagyon nehézkes volt a kommunikáció, volt hogy egy évig leveleztem velük, mert szerintük a mi 4 szobás lakásunk 1 szobás volt, mert az ő definíciójuk szerint, legalábbis abban az időben, a szoba a lakóegységet jelentette. Egyszerűen nem tudtam ezen változtatni és a lakásunkat egy szobásként listázták. Fizetési probléma is volt velük kapcsolatban és a vendégekkel is sokkal személytelenebb volt a kapcsolat. A szép nagypolgári lakások lyukakra osztásával kapcsolatban pedig csak annyit, hogy már vásárláskor gondoltam arra, hogy a lakásokat egyszer majd el is akarjuk adni. Ezeknek a felosztott lakásoknak a lakóegységei nem rendelkeznek önálló helyrajzi számmal, csökkent értékűek. Ha a rövidtávú kiadást véletlenül betiltanák, rengeteg ilyen emberi életre alkalmatlan eladhatatlan lyuk zúdulna a piacra, ki venné meg ezeket? Persze minden csak ár kérdése.
Már paneleknél is jönnek az árcsökkentések a hírdetésfigyelőben... Aki tavaly október-november körül tudott venni, az még reálértéken nyerhetett egy-két éves távlatban, utána már nem valószínű. Ez persze csak a használtra volnatkozik. az új lakás egy ideig még elég jó befektetés.
Egy szót sem írtam karibi szigetekről. Elégedettséget írtam. Ha a létbiztonságod megvan, egészséges vagy, megfelelő életkörülményekben van a családod és neveled gyerekeidet ez a boldogság alapja. És a közös kiránduláson jön be ez a flash. Azt is írtam az igényed színtjén kell élned a boldogsághoz. Láthatod délamerikai lemezvárosokban is ott tud lenni a boldogság a zene a tánc.
Sokszor azon csúszik el a boldogság, hogy az adott ember oda helyezi a mércét, amit anyagilag nem tud megteremteni. Tökéletesen boldog lehetsz szegény emberként is, ha kisétálsz a gyerekeiddel a Margit-szigetre, leültök a fűbe és megeszitek az otthonról hozott szendvicset. Vagy elmentek tömegközlekedéssel a Dunakanyarba és túráztok egyet. Én legalábbis Nógrádban túrázva kicsivel sem vagyok boldogtalanabb, mint Krabi legszebb partszakaszán. Nem az élmény, de semmivel nem rosszabb.
mindegy hova tart a kis decilis a lényeg hova érkezik. Ha pedig megteheti tud utazni akkor MO. nem feltétlenül kerül a célpontba vagy legalább is nincs benne az első 10ben
Nagyon körültekintőnek kell lenni, az üzemeltetők sokkal jobban ismerik a jogi környezetet (is), mint a befektetők többsége. Sokszor nagyon ravaszul pénzért csinálják meg a minősítést a saját nevükre, az ügyfél pedig örül, hiszen levették a válláról a terheket. Ezek az ügyfelek mind ki vannak szolgáltatva az üzemeltetőnek, most már a moratórium miatt mindenki csapdába esett, aki nem volt eléggé körültekintő.
Nálunk hátizsákosok ritkán vannak, a lakásaink dizájnja az összes üzemeltető szerint a legfelső 1 százalékba tartozik, az árazásunk is magasabb emiatt. Általában középkorú, vagy idősebb párok jönnek, a fiatalok sokszor az olcsó szállásokat keresik, vannak, akik vonattal járják körbe Európát, mindenhol eltöltenek 2-4 napot. A Budapestre érkező amerikai turisták 45 százaléka ötcsillagos hotelben száll meg (hivatalos adat), jóval magasabb az arányuk, mint a németek és franciák körében. De ott is van egy réteg, ami gazdaságilag szorultabb helyzetbe kerül.
Én személy szerint inkább hiszek az ingatlan bizniszben, mint a magyar állampapírokban, melynek inflációt követő kamatait eléggé stimulálja a központi statisztikai hamisító.PMÁP pénzek nagyobb részét már ingatlanba transzformáltam. Volt egy nagyszerű januári lakásvételem.Valószínűleg a maradék is ingatlan vásárlásba áramlik majd. Az ingatlanokban tőkenyereség formájában megkapom a valós inflációt követő érték növekedést, ami évente átlagosan minimum 10 százalék. Legalábbis amíg a fidesz marad kormányon. (Azután sem lesz olcsóbb szvsz) A bérleti díj hozama (~5%) pedig hab a tortán, ami persze évfordulókor növekszik. Tehát 10% + 5 %= 15 százalék évente.🙂 Nekem évente biztos 15 százalék hozam elég.📈
"Még szembetűnőbb az alku eltűnése a budapesti panellakások piacáról, ahol 1%-os eltérést mértek mindössze az OTP Ingatlanpont szakemberei a végső kínálati ár és a vételár között, vagyis szinte teljesen megszűnt az alku. Ilyenre az elmúlt szűk öt évben egyszer sem volt példa, amióta a statisztika készül. Eddig a tavaly nyári 1,6%-os alku volt a legalacsonyabb a budapesti panelpiacon, viszont 2023 őszén még majdnem 5%-ot lehetett lefaragni az árakból. Ennek oka, hogy a kereslethez képest szűk a fővárosi panelek kínálata, miközben az elmúlt évek energetikai korszerűsítései után a vásárlók keresik ezeket. " 📈
" beszéltem pár amcsi turistával, mondták nem hiszik többet el tudnak jönni " . És ők szerinted melyik decilisből származnak? Továbbá melyik decilisbe tartanak? Egyénfüggő. Ugyanis a tudatos, céllal, tervel rendelkező a felső decilisbe tart. Míg a sodródó, impulzusszerű reakcióban élő (alkalmazottak többsége) az alsóbb decilisekbe tart. Szerinted melyikük fog turistaként bérelni 50 fölött? Sosem szabad általánosítani.
Persze, mindig van egy célközönség amire lősz. Korábban az volt az axióma most jönnek a hátizsákosok akik később majd minőségi turisták lesznek. Hát nagyon nem. Beszéltem pár amcsi turistával, mondták nem hiszik többet el tudnak jönni Európába. Keményen tanulnak utána kemény meló törlesztik a tanulmányi hiteleket utána meg család és lakáshitel.
Egy kis coelho. Mindenki hajtja a pénz szaladgál halál fontosnak gondolja magát. Persze, a mai világban a pénz a teljesítmény mértékegysége. 30 és 50 év között kell megkeresned a javát utána már csak levezetés és stabilizálás. Kell egy cél egy terv. hol akarok lenni az is kell tudd azt, hogy milyen eszközök és tudás kell ahhoz, hogy elérd a célod. Milyen eszköz milyen tudás milyen adottságok ez a lényeg, a környezetet már te választod. Azt se felejtsd meg kell élni az életet. Fogalmazd meg a boldogságot mi kell ahhoz elégedett légy. A boldogság egy flash, amikor elégedett vagy és reggel felébredsz, ott vagy ahol akarsz lenni süt a nap jó a kávéd iszod a teraszon a kertben és akkor beüt. Boldog akkor leszel ha a saját életedet a saját igényedet éled. Sajnálom azokat akiknek nem sikerül, az élet nagy forgatókönyv író, ír tragédiát vígjátékot ponyvaregényt. A valódi igényeket kell megfogalmazni, ezt célozni. A környezetet vissza akar húzni nem szeretik ha valaki kiugrik. Tedd a dolgod és ott lesz. Ne mészárosozz mert nem visz sehova és amúgy is mindig van egy jobb. Mészinél sokkal gazdagabb románok lengyelek vannak akiknél sokkal gazdagabb indiaiak. Sokan mondják ők realisták. Ok és most itt vagy megkeseredett frusztrált lényként, miközben a tehetség meg lett volna de már elmúlt. Az élet 60% képesség, tudás és teljesítmény, a 40% szerencse. Szóval ez a házifeladat. :)
Nem csodálkozom azon, hogy nem tudod elképzelni, nem véletlenül írtam, hogy az üzemeltetők nagy része nem csinálja jól. 🙂↔️ Biztosan nem használsz SabeeAppot, AI-alapú árazást (pl. Smartpricing) igaz? Talán még a multiplatform szemléletben sem hiszel? Leszólod a kis stúdiólakásokat, mondván, hogy azok csak apró lyukak. Lehet így is gondolkodni, de ez egy rossz elképzelés, amivel csökkented a nyereséget, a kicsik nem csak szerintem hoznak többet, de az összes online kalkulátor szerint is. De az üzemeltetők többsége erről sem tud, mert soha nem használt ilyesmit... A pontozásból kiderül, te Airbnb-ben gondolkodsz, lehet, hogy csak abban? Nálunk onnan sokkal kevesebb foglalás jön, a Bookingról minőségibb, idősebb réteg foglal, problémamentesek. Szóval ha nincs meg ugyanaz a szoftveres környezeted, mint a szállodáknak, vagy a nagy üzemeltetőknek és csak a nagy alapterületű lakásokban hiszel, az lenne csoda, ha kijönne a matek.
Azért ezen a 12300 ft/nm-es fix bérleti díjon és az ezen felül még az üzemeltető által fizetett jelentős költségeken én is elcsodálkoztam, úgy hogy már 2014 óta foglalkozom AIRBNB üzemeltetéssel. Engem is sokszor kerestek meg, hogy üzemeltessek lakásokat, mert nagyon jók voltak az értékeléseink, egyetlen lakásunk sem volt 4.93 alatt nagyon sok értékeléssel. Egyszer vállaltam el egy barátom lakását, nagyon megkönnyebbültem mikor végül eladta. Akkoriban még nem voltak megbízható embereim és sok idegeskedéssel járt ez a tevékenység. Most szerencsére már külföldről is tudom irányítani a dolgokat. Figyelem a piacot, szerintem ezt az árat egy üzemeltető sem tudja kifizetni, mondom ezt úgy , hogy az egyetlen megmaradt lakásunk árazás tekintetében a legfelső 1-3 %-ban lehet, kihasználtság 80 % feletti. A karácsonyi szilveszteri időszakban például előfordult, hogy egyben szerették volna lefoglalni az egész időszakot, de mivel a karácsony már foglalt volt, a vendégek arra az időszakra a Gresham Palace-ban voltak kénytelenek megszállni. Nálunk csak a 3 órás takarítás 19000 ft jelenleg. Nem sorolom fel az összes költséget, ami egy nívós lakás fenntartásával jár.
Hálás vagyok neked, hogy felnyitottad a szememet. Most már látom, hogy a kényelmességem miatt és a moratórium miatt is most egy csapdás helyzetbe kerültem. Legalább 2 évig nem fogok tudni kimászni belőle. De nagyon hálás vagyok és köszönöm a segítséget. .
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link