Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 02. 02. 15:48
Előzmény: #238699  berlini
Portfólió cikk is hasonlót boncolgat:
"Braun Erik, közgazdász2025. február 02. 15:00Egy korábbi cikkemben bemutattam, hogy a magyar gazdaság teljesítményében meghatározó szereppel bírnak a külföldi tulajdonú vállalatok, amelyek általában fejlettebb és hatékonyabb technológiával végzik a termelést, mint a hazai cégek. Ezen termelékenységbeli különbség miatt jellemezhető a magyar gazdaság a duális kifejezéssel. Egy friss, tudományos folyóiratban megjelent – kollégáim által írt – tanulmány szerint ez a dualitás megmutatkozik abban is, hogy a külföldi és a hazai tulajdonú vállalatok között gyengék a beszállítói és értékesítési kapcsolatok. A magyar gazdaság szerkezetével szemben régóta megfogalmazott kritika, hogy a magyar tulajdonú vállalatok csak alacsony mértékben képesek a külföldi multinacionális cégek beszállítóivá válni. Korábban azonban nem álltak rendelkezésre, átfogó, a teljes gazdaságot magába foglaló adatok, amelyek alapján számszerűsíteni lehet ezen kapcsolatok erősségét."
Én ezt irtam:
" ...az urambátyám rendszerben alkalmatlan vállalkozói krém fejlődött ki. Ezek csak a NER-es inkubátorban életképesek, a magyar piacon az állam által nekik adott megrendelésekkel. Alkalmatlanok arra hogy nemzetközileg megmérettesenek. És ezért függünk egyre inkább a nagy nemzetközi konszernek teljesitményétől és akkumulátor összeszerelő üzemekkel nem fogunk ebből a csapdából kijönni."
A NER minden téren csődöt mondott.
Elképzelésük sincsen, hogy hogyan lehetne Magyarországot versenyképessé tenni.
De a rákosrendezői gigamutyi is azt mutatja, hogy a lopást már világszinvonalon űzik.
FatFIRE 2025. 02. 02. 15:45
Előzmény: #238851  FR73
Az ingatlanadó bevezetése miatt a bérlők háborodnának fel legjobban, hiszen azonnal a bérleti díjak emelkedéséhez vezetne. Nem meri egyetlen párt sem említeni, öngyilkos akció lenne. De ha bevezetik mi történik? Áthárítják szépen, ahogyan a különadókat és a tranzakciós illetéket is. A végén természetesen mindig a vevő, ügyfél, bérlő fizet. 😊
Írtam már neked New York példáját, de úgy tűnik, nem értetted meg: baloldali városvezetés van, az ingatlanokra adót vetnek ki. Megoldották ezzel a lakásárak problémáját? Dehogy, az árak kilőttek, az alacsony keresetűek pedig kiárazódtak a városból.
Az első valószínű lépés kormányváltáskor a progresszív személyi jövedelemadózás visszavezetése lenne. Ez simán hat számjegyű nettó keresetcsökkenést okozna a magas keresetű munkavállalói körnél, pont azoknál, akik közül sokan kormányváltást akarnak. 🤷🏻‍♂️
Murdoch 2025. 02. 02. 15:41
Előzmény: #238857  Törölt felhasználó
Könnybe lábad a szemem. 
De pár órával korábban még mintha külföldön fireoztad volna el a kiadásból befolyó summát, ahelyett, hogy az ország zsebét vastagítanád.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 15:30
Előzmény: #238856  kanizsaidorottya

Persze első lakásvásárlók vagy 15 MFT ig új lakás vásárlók illetve CSOK ra váráslók kanpnak 0 % illetékért ingatlant.  2 % os  illetékről nem hallottam talán öröklés útján lehet így ingatlant szerezni?
De ez nem a befektetők pályája ez Dorottya egy befektetési fórum itt keményen fizetjük a 4 % os illetéket a többi társadalmi csoportnak pedig van előnye ( gyerek vállalás fiatal ) és ez így is van rendjén.. sose sajnáltam a támogatásokat sem a fiataloktól sem a családos gyereket vállalni akarótól.
Persze ügyvédi díj és ingatlanos díj is eltér csak a legjobb scenáriót vázoltam fel és igen a eladó fizeti az ingatlanost , de azt akartam érzékeltetni az ingatlan megpörgeti a gazdaságot van adózás utána minden szereplő részére míg a TBSZ en nincs semmi 5 év után. 5 év után a lakások után is ha haszonnal adja el az ember adómentes azon belül pedig a különbözetre  éves lebontásban csökkentve de 15 % os SZJA is keletkezhet ( most nem írom le a évenkénti csökkentés mértékét de ön leírhatja ha szeretné a pontosítás kedvéért)
Az hogy drágán kell venni és olcsón kiadni nem én találtam ki , de persze én vagyok itt a rossz arc belém kell rúgni természetesen ezért is ;-)
kanizsaidorottya 2025. 02. 02. 15:21
Előzmény: #238853  Törölt felhasználó
Kedves Izom!
Megint pontatlanul fogalmaz!!!
1. Aki TBSz-en tart értékpapírt, az csak az 5. év után fizet 0% adót.
2. Használt ingatlan vásárláskor lehet lehet 2 %-os vagyonszerzési illetéket is fizetni, de akár 0 % is lehet az.
3. Ügyvédi munkadíjnál a legkedvezőbb 0,5 % szokott lenni, de van 1, vagy 1,5 % is.
4. Ingatlanos jutaléknál sem fedi a valóságot az Ön közlése, mivel van 1,2, 2,5, 3, 3,5, 4, de akár 5 %-os jutalék is, valamint egyes ingatlanosok Áfá-val dolgoznak, míg mások alanyi adó, Áfa mentesek.
5. Idézem: "ha társadalmilag igazságosabb rendszert akartok tessék venni drágán lakást és olcsón kiadni a legjobb kombó így eljön idehaza is a jó világ végre :)))" A kérdésem: Ön ezen a világon, ebben a rendszerben él? Vicc!! És ez nem személyeskedés! A kritikát el kell tudni viselni.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 15:06
Előzmény: #238854  FR73

Jellemzően Orbán alacsony adóval "csalja be" a tőkét az országba  .. Trump is most lép ki a globális minimum adóból...
Aki megfogja a tőkét legyen az akár Arab ( mini Dubaj )  jól jár adóbevételeket generál az országának.
Ha megadóztatod jól a tőkét elmegy tőled  és jön a lecsúszás..
FR73 2025. 02. 02. 14:34
Előzmény: #238853  Törölt felhasználó
A tbsz-nek is vége lesz előbb-utóbb.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 14:26
Előzmény: #238851  FR73

Fura ezt egy olyan embertől hallani aki TBSZ en tart értékpapírokat és 0 % adót fizet és jellemzően külföldi részvényekben, hogy idehaza még hasznát sem érezzük semmilyen szinten. Az első az lesz egy kormányváltáskor, hogy ezt fogják  ezt az egyedülálló találmányt beszüntetni.
Na akkor lássuk  használt  ingatlan estén miket fizetsz:
4 % vagyonszerzési illeték
fél % ügyvéd( ingatlanos amit az eladó fizet 2-3 % Áfával)
kiadási hozamra 15 % SZJA
Ha felújítod  munkaerőre és anyagra 27 % áfa
közjegyzői  bérleti papír ( ha van eszed)
ingatlan hirdetés stb stb.
Ja és nyilván ezt mind leadózott jövedelemből veszed  pár trükközöt kivéve.
Ha új ingatlan azt pedig ne ecseteljem mennyi áfa és járulék adó fizetési kötelezettség van ( anyag munkaerős stb)
Lehet az ingatlan befektetést is meg fogják jobban adózni , de majd hárítunk kerülünk ennyi.
És igen FAtFire nagyon jól mondja ha társadalmilag igazságosabb rendszert akartok tessék venni drágán lakást és olcsón kiadni a legjobb kombó így eljön idehaza is a jó világ végre :)))
(egyébként olyan emberrel szeretek vitázni aki nem személyeskedik , mégha nem is értünk egyet)
Xis24
Xis24 2025. 02. 02. 14:25
Előzmény: #238841  Vodafonelive
Hitelekről szerintem azt érdemes megtanulni, hogy akkor érdemes felvenni, ha nincs rá szüksége az embernek. Meg szokásos .lyukat lyukkal nem  tömünk stb.. 
FR73 2025. 02. 02. 13:56
Előzmény: #238846  FatFIRE
Csak egy gondolat kisérlet volt, aminek per pillanat nincs köze a valósághoz.
A múltban különböző időpontokban és helyeken egy-egy esemény viszont megtörtént már.
A fogyasztás túlsúlyos és tőkét nem adóztató adórendszerünk viszont kilóg a sorból, és nem biztos, hogy az örökkévalóságig meg fog maradni. Hogy mikor, ki, milyen esemény triggerel majd változtatást, és milyen változtatást, azt nem lehet sose előre tudni.
FatFIRE 2025. 02. 02. 13:53
Előzmény: #238847  lacikonyha
Aki kizsákmányolóként tekint a lakását kiadó tulajdonosra és felháborodik, azt természetesen egy szerencsétlen, irigy komcsinak tekintem. Vegyetek drágán lakást, adjátok ki olcsón, legyen jobb a világ. 🤷🏻‍♂️
Franky 2025. 02. 02. 13:49
Egy éve szálltunk be a 13-ban egy jobb új építésű projektbe tervezőasztal, 1,3M-nál... 10-90...
nem mertem 2 kecót lekötni, mert mi van ha bedőlnek, stb...
Most néztem, már 1,9M a honlapon a nm ár. 
50nm-re fiktív br. 30milla épp a nyerő, plusz a teremgarázs emelkedés. 
hihetetlen mi megy. elképesztő.
kanizsaidorottya 2025. 02. 02. 13:32
Előzmény: #238843  Törölt felhasználó
Kedves Izom!
1. Még hányszor írja le ide, hogy én léptem is innentől kezdve? Talán én egy robottal beszélek? Ez nem kényelmetlen, kellemetlen Önnek?
2. Szegény gyorsgépírást tanító emberek, ha ezt látják, elbujdosnak a föld alá. Ez nem némi elütés, hanem kb. óvodai szint. Ha nincs kedve az elütést kijavítani, akkor kérem, hogy jelentkezzen felvételre az óvodába vagy tanulja meg a Braille-írást.
Ha ehhez sincs kedve, akkor ne vegye rossz néven, hogy ezt kritizálom.
3. A vasárnap a hét 7., záró napja, a nyugalomnap. Ezen a napon nem gondolom, hogy az időveszteségről kellene szólnia a napjának.
4. Életbölcsességről az Ön esetében nem nagyon beszélhetünk már csak a koránál fogva sem.
5. Az ingatlanpiaci személyes tapasztalataim azért személyesek, mert csak rám tartoznak. Ha az Ön tapasztalatai alapján működne az ország, akkor lenne egy kis káosz a fejekben.
lacikonyha 2025. 02. 02. 13:30
Előzmény: #238845  FatFIRE

ahogy te komcsizol nem komcsizik úgy senki
.
a mai komcsizők többsége élén az orbánnal, kövérrel, lázárral, áderrel mind fajtiszta kádárvakarék
.
kádárvakarék az akinek a szüleit és a nagyszüleit a rákosi-kádár vonulat vakarta ki a szegénysorról, majd adott nekik lehetőséget a mások vagyona terhére, és hagyta őket módjával lopni a gyárból,vagy a tszből
.
ha maradt volna a horthy világ, az orbán ma egy megrogyott kiöreggedett egykori traktoros lenne aki a helyi dohánybolt előtti járdán keresné a boldogságát a féldecis üveg alján
kövér, lázár, áder dettó
meg a mai  komcsizók többsége is
FatFIRE 2025. 02. 02. 13:30
Előzmény: #238815  FR73
Vicces tévedések egész sora, basszus, ezt elmentem. 😂 
FatFIRE 2025. 02. 02. 13:19
Előzmény: #238796  FR73
Hidd el, az ingatlanadó miatt sokkal hamarabb és hangosabban sírnának a bérlők, mint az ingatlantulajdonosok, hiszen előre megjósolhatóak a következmények: emelkedő lakbérek, szűkülő kínálat stb... Teljesen mindegy, mit írnál elő, mert jönnének a fekete és szürke megállapodások, a családtagok bejelentése az adott ingatlanba és még tovább. A magyar roppant alkalmazkodóképes nép, amit hosszú ideje a szabályok alóli kibújásra és a kiskapuk keresésére nevelt a történelem. 
"Kizsákmányoló gonosz háziurak" - mintha visszarepültünk volna a komcsi rendszerbe. 🤦🏻‍♂️😂
lacikonyha 2025. 02. 02. 13:15
Előzmény: #238843  Törölt felhasználó

kössünk üzletet:
végigviszlek az ország falvain és pénzért mutogatlak
állom a költségeket, és tiéd a bevétel 25%-a
két éves szerződést ajánlok
.
mit szólsz?
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 13:06
Előzmény: #238838  kanizsaidorottya
Kedves Dorottya,
Az én nagyapámat is elvitték a gulágba ez nem jelent semmit :
"
"Kedves" Izomagyú! Tisztelettel érdeklődni szeretnék, hogy nem gondolt már bele abba, hogy abbahagyja a sok sületlenséget, nagyotmondást, populista agymenést, mesét, össze-vissza és értelmetlen ömlengést, hazudozást, stb., és még folytathatnám a felsorolást az idők végezetéig, amit nyújt nap, mint nap?"
 ezt írta ez mindent elárul a fursztráltságot gyűlöletet írigységet.Hazug vagyok populista és értelmetlenül beszélek és a helyesírásomal is mint kiderült gond van. Gyorsgépírva vakon  írok van némi elütés de ez csak az idő veszteség miatt és nincs kedvem az elütést kijavítani. De felőlem gondolhat hazugnak butának és idiótának nem gond . Aki belém állt nem én voltam hanem ön  én sose mondtam volna Önre ilyet fordított esetben megnézném a reakcióját.De átadom a szót Önnek halljuk a tapasztalatait az ingatlan piaci témával kapcsolatban, mert bár lehet személyes tapasztalatokat is  írok le de minden szavammal információt életbölcsességet és ingatlan piaci tapasztalatokat ( infókat ) adtam itt át a fórumon. Biztos más jobban tudja hallgatjuk  ha pedig csak azért jött ide , hogy "nekem jól megmondja " az önt minősíti de én léptem is innentől kezdve.
kanizsaidorottya 2025. 02. 02. 13:05
Előzmény: #238840  lacikonyha
Pontos a definíció. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 02. 02. 13:03
Előzmény: #238818  FR73
Ma is tanultam valamit. Ezt nem volt jó olvasni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek