Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 12:09
Előzmény: #238819  Törölt felhasználó

Itt jön a fontossága annak kit választol ki :
Akinek legyen veszteni valója a fekete jánosokat akinek nincs vagyona kocsija  - akinek nincs legális jövedelme csak fekete jövedelme attól nagyon óvakodni kell.
Ez az egy veszély van az ilyen lakóktól óvakodni kell sajnos volt egy fél roma nő a lányával akibe bele futottam ott 2 hó kaució bánta és lelakták a lakást kellett melóznom is vele és szitkozódtam is ez kockázat, de egy életre megtanultam a leckét.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 12:07
Előzmény: #238817  Törölt felhasználó

Ha pedig legálisan van vagyona valakinek és legálisan van jövedelme végrehajtható. Attól még hogy valaki nem lakoltatható ki a kés a nyakán lesz mert fizetni akkor is kell  főleg ha közjegyzői papír van .Bíróság nélkül előbb utóbb 3-4-5 hónap múlva inkasszálják  (nekem van időm megvárni a lovét  no para) a jövedelmét és a vagyonát lefoglalják ha kell ( végrehajtót hívhatok rá )  Nekem végrehajtós költségestűl  kamatostúl előbb utóbb bejön a lové még akkor is ha a kedves kormányunk azt mondtaná mostantól kezdve 2 évig senkit sem lehet kitenni a lakásból.
Nem értetek az ingatlan piachoz gondolom neked sincs 1 kiadó lakásod sem . Tőlem tapasztaltabb itt nem igen van sokmindent megéltem már a 15 év alatt és nyilván sokmindent meg is fogok.
FR73 2025. 02. 02. 12:04
Előzmény: #238817  Törölt felhasználó
1990-95 között egyszer már megtörtént, hogy 3%-ról 15%-ra emelkedett a fixált hitelkamat, a körülmények jelentős megváltozására tekintettel, alkotmánybíróság által szentesítve.
Ha közgazdász vagy, erről talán már hallottál, de utána is tudsz nézni.
Mondom, ez extrém rossz forgatókönyv igen pici valószínűséggel, de precedens már volt rá.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 11:59
Előzmény: #238815  FR73

Hogy emelkedne  a kamatom ha fixált 10 évre? Elmondanád?
Hogy kerülnék bajba ha  legalább 2 szer annyi a bevételem mint a kiadásom? Ha 2 lakás egy a egybe kiesne is  évekre akkor is  megélnék.. 2,5 lakásnál van ez a pont  ezért kell tartalék is én is számoltam már nem vagyok teljesen sík. (Állampapír tartalék továbbra is konzervatívan képezve a jövőben- igen ez fog a tőzsdétől még vagy 5- évig távol tartani valószínűleg de tőke arányosan 14,7% eladósodás az semmi más átlag ember ettől jóval jobban el van adósodva ez nevetséges arány jelenleg  )
Az hogy nem lehet kitenni a lakásból vannak rá módszerek előfizetős villany óra felszerelés stb. De jelenleg mindenki közjegyzői papírral vannak aláírták menniük kell ha nem fizetnek ( kivéve moratórium alatt)
ami scenáriót felvázoltál lehet az átlagemberre aki túl van hitelezve érvényes de rám nem hiszem . Hamarabb fogtok ti éhen halni mint én ebben biztos vagyok de ez már világháborús körülmény lenne.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 11:54
Előzmény: #238813  ehe

Nézd meg egész EU ban még egy ilyen adórendszer nincs mint a hazai
MINDEN ORSZÁGBAN TÖBB KULCSOS ADÓ VAN !  Átlagbér sehol sem ADÓZIK 15 % AL EZ TÉNY.
A TISZA IS  csak a nyugat seggét nyalja ha te azt hiszed nem lesz többkulcsos adó és az átlagbéred nem fogják keményen megadóztatni tévedsz nagyot tévedsz!  Rezsi csökkentés is el lesz törölve meg még pár dolog helyette lesz a roma társadalomnak meg a bevándorló papír nélküli migrancsnak szociális bérlakás  amit jól le is laknak stb stb..  eltörlik még a bankadót meg a multi adót  stb stb .
De a legtöbb embert mert a 32 % os adóval megvágták és 100 e ft al kevesebb lett a nettója ez nem nagyon fogja vígasztalni..
ÉN megmondtam srácok előrre ( nyilván nekem jobban fog fájni- de talán mégsem ha munkanélkülivé varázsolom ekkor magam adózik a franc majd ennyit  - a lakásokat is sokan fekete irányba elmozdíthatják bár én ezt nem igen tenném ) Na léptem  választások után ha nyer a TISZÁTOK  meglátjuk kinek lett igaza..
FR73 2025. 02. 02. 11:53
Előzmény: #238809  Törölt felhasználó
Nem érted a halmozott baj fogalmát.
Képzeld el, hogy beüt a ménkű.
Holnap kirúgnak a munkahelyedről, és nem találsz állást mert máshol is ez van.
A bank megemeli a kamatokat, a tartozasod felugrik 2x-re (de nincs pénzed lezárni a hitelt se).
Bevezetik a kilakoltatási moratóriumot, két bérlőd másnaptól nem fizet. Rezsit sem, de közben a távhő ára duplára megy.
3 hónap múltán jönnek a felszólító levelek mindenhonnan, hogy fizesd a megemelt törlesztőt és a hátralékot a rezsire is. Kapod a megemelt szintű késedelmi kamatot.
Bérlővel nem tudod eladni a lakást, mert senki se akar olyat venni, ahol birtokban van bérlő.
Örülsz, hogy a többi bérlőd fizet, de az csak szépségtapasz, mert élnetek is kell. 
Pár hónappal később bevezetik az ingatlanadó fogalmát, amit persze nem tudsz fizetni. Azt is ráterhelik a lakásra.
Zsonglőrködni kezdesz, de egyszercsak egyik lakást el kell engedned, ami árverésre kerül. Az árverés bevétele (bagóért ment el bérlővel) nem elég a tatozásra, ezért jön a következő lakás, szintén árverésre.
Közben még mindig munkanélküli vagy.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 11:50
Előzmény: #238810  N0MAD

5 % az bruttóba  mindig torzítasz amiben élek nem termel hasznot.
Mindegy tényleg léptem  nekem elég  5 % is adómentesen az életre ha bőven kijövök hó végén én egy életre vettem a lakásokat ez a FIRE alapja nincs ugri bugri és tőzsdézés ez hozta a sikert eddig is és ez után is ez fogja ( sokszor leírtam már  a lakás ár követi az inflát  kb hosszú távu trend - és a bérletik valahol a fizetés emelkedés és az infláció között  helyezkednek el mármint a növekedés mértéke)
Ettől jobb Fire eszközosztályt nehezen tudok elképzelni ami ilyen stabil cash flow  biztosít
Ezzel ti is tisztában vagytok különben nem lennétek éjjel nappal ezen a fórumon csöpögő csorgó nyállal  különben más lenne az érdeklődési körötök és nem itt koptatnátok a klaviatúrát!
Na de tényleg mentem most már nem írok semmit sem elég volt egy jó időre.
ehe
ehe 2025. 02. 02. 11:50
Előzmény: #238811  mr_bob
Jó, de aki nem orbán, az fletó.
Itt tart a magyar átlag értelmi szinvonal, ami szépen beszivárog még ide is.
És erre még büszkék is egyesek.
Siralmas.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 11:46

Mostani fizetés + lakáskiadásokkal jövőre kb ha leadózok az új szerzeményekre is és növekszik a családi duplázás miatt is a nettóm kb 80-100 millát is fel tudnék venni.. annyit is..
Na jó az már egy jó nagy pszihikai teher lenne ennyire csapda helyzetben én se akarom lavírozni magam akkor már jelentős lenne a hitel tőke arány rátám (35-40 % ) ami még egy cég esetén simán elogadhato de egy nyugodt élethez talán már nem elégséges..
mr_bob
mr_bob 2025. 02. 02. 11:46
Előzmény: #238808  ehe
na akkor nem csak engem zavar a folyamatos fletózás ,) mintha bárki is akarná őt a fórumozók közül...
N0MAD 2025. 02. 02. 11:43
Előzmény: #238806  Törölt felhasználó
“ 2 év alatt ha még dolgozom felére csökkentem lesz kemény  7% hitel arányom”
Így hát veszel még két lakast egyik forgatokönyv szerint, utána fire.
Ok, legyen szerencséd, de nekem nem tetszenek a számok.
4% netto hozamban maradtunk. Forintban. Hát, biztos igazad van hogy ez a verhetetlen pénzgyártó gépezet. Én csak beszélgetek tét nélkul.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 11:41
Előzmény: #238807  FR73

Mostani 2 lakásom hogy legyen 14,7 % os hitelem tőke arányosan (totál tőke vagyonhoz viszonyítva)  nem bántam meg egyiket sem.
Hisz már most 2x15 MFT a  jutalom ha eladnám.
HOgy 2026 tavasza után mi lesz veszek e még 40 mft ért panelt franc se tudja annyira nagy kedvem lehet nem lesz hozzá meglátjuk talán még 1 et veszek de az se biztos ez még talány számomra is ( ez már kockázatosabb manőver lenne , de nem hiszem bele buknék hosszút távon még ez is jó lehet mikor majd 15 év múlva írjuk 80 mft egy panel és annak a hitele is elinflálódott!)
Na de tényleg mentem.
ehe
ehe 2025. 02. 02. 11:40
Előzmény: #238802  Törölt felhasználó
90% saját tulajdon mese habbal!!!!!

Pl ezt az áldatlan állapotot is fel kéne számolni, hogy minden amúgy pesten dolgozó még papíron a szüleinél lakik, mert nem kap állandó lakcímet, mert a bérbeadók azt hiszik azzal aláírják a saját halálos ítéletüket.
De te csak rettegj tovább fletótól.
Ja, bocs, már elköszöntél, igaz múltkor se válaszoltál, mikor megírtam, miből is lehet most is vastagon lopni.
További jó struccpolitizálást kivánok neked!
FR73 2025. 02. 02. 11:38
Előzmény: #238803  lacikonyha
Több lábon állás. Anyagi javak is és mellette mentálisan is.
Illetve józan parasztész, te se most hitelezed be full a lakásaid, hogy vegyél még kettőt.
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 11:38
Előzmény: #238804  N0MAD

Úgy írkáltok mintha annyira rengeteg hitelem lenne és penge élen táncolok  :))
Tőke arányosan mindösszesen 14,7 % hitelem van 14,7 % !!! , de jó látni hogy aggódtok értem.
2 év alatt ha még dolgozom felére csökkentem lesz kemény  7% hitel arányom  de csak azért  maradna ez is mert fixált támogatott hitelem is van 3 % on azt ugyan mi a fenének fizetném ki?
De lehet a terjeszkedést választom ha nyer a kormánypárt ( helyzeti előny olcsó kamat  adómentesség )
meglátom még  eldől.
Na mindenkinek sok sikert sziasztok!
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 11:34
Előzmény: #238798  N0MAD

ÉN különórára magántanárhoz sem jártam.  Na jó egyszer még érettségi előtt aztán slusz   fél évet max .
Nem lesz jelentős  az állami oktatásban bízunk.
Ha nem lesz mindegyikből diplomás akkor nem ez van.
DE azért a Baba kötvényt évi 120 e ft al gyűjtöm nekik a lehetőség adott lesz mindenkinek, hogy tovább tanuljon... Aztán jut amire jut a többi rajta áll.
N0MAD 2025. 02. 02. 11:32
Előzmény: #238797  Murdoch
Szintén.
Egy darabig ment szó szerint ugyanez minél több lakást hitelre, az örök bőség forrása (és a kérdés is hülyeség hogy akkor mindenki vegyen hitelre lakásokat és béreljuk egymástöl, feltalaltuk a perpetuum mobilét pénzugyileg)
Aztán árverezések.
Aztán mindenki hulye aki ingatlanban gondolkozik, zsiday is aki megpendítette hogy akár. (Így indult ez a fórum) 
(Meg mégelötte a hiteles rész elott a kurta drága a lkás ment, abból lett a sokat kell venni hitelre. Ilyen ez az öregedés, aki nem tanul a történelemből az üjra elkóveti. Jelszó: de most teljesen más a helyzet mert. )
lacikonyha 2025. 02. 02. 11:32
Előzmény: #238782  FR73

22 nyarától kb másfél évig ültem nap mint nap az örökölt iratok fölött és próbáltam részletesen feldolgozni az életutakat
.
ugyanabban a temetőben lévő különböző kövekre van felvésve 4 keresztnév, emelkedő időrendben István, Lajos, György, és Károly, egyenes férfiág
Károly az apám, az István ükapám 1819-ben született, vele egy sírban nyugszik a felesége, Zsófia aki 1818-ban született, megvannak az anyakönyvi másolataik a zsidótörvények miatt, és emiatt illetékmentesen 1940-ben beszerezve
a György nagyapám és Mária nagyanyám élete gazdagon dokumentált, az 1919 nyári házasságkötésüktől kezdődően, 12 és 17 éves voltam a temetéseik alkalmával
64-65 voltam az életutak felgöngyölítésekor, óhatatlanul áttekintettem a sajátomat is
.
hihetetlenül könnyedén és számtalan alkalommal megszakadhatott volna ez a láncolat, ami ma már még két lépéssel hosszabb
tulajdonképpen még az én életem is egy igencsak kedvező szerencsesorozat hogy nem lett menet közben valamikor vége, és hogy még sincs
.
persze tök egészséges sokáig, akár egy egész életen át hinni abban hogy nem lesz baj, hát hogy is lehetne
most is hiszek még benne
csak ezerszer óvatosabb vagyok szinte mindenben mint bármikor
Törölt felhasználó 2025. 02. 02. 11:31
Előzmény: #238796  FR73

Amerikában is van ingatlan adó és köszöni szépen jól elvan a piac .Majd biztos bérleti díj emelkedést fog okozni ha ez történne, de 1 % elég brutális mérték nem hiszem sok helyen van ilyen és az akkori kormány borítékolhatóan bukna ahol 90 % feletti a saját tulajdonban lakó arány.
Lehet többedik ingatlanra kivetni de akkor is nagy balhé kerekedne belőle volt erről egy népszavazás is még régen emlékszel ugye? Leszavazta a nép most is leszavazná szerintem bár ki tudja sose lehet tudni.
Hiteleket már csak fixálva lehet felvenni nem tudom miről beszélsz hogy emelkedne az én hitelem? 10 évre van fixálva 10! addig meg röhögve kifizetem ezt a keveset még ha nem is dolgoznék szóval ezt sem értem.
Na látod ha viszont sose lehetne kitenni a lakókat ( most is van fél év kilakoltatási moratórium) és nem lenne közjegyzői védelem már a lakás kiadásokra na nálam az vörös vonal és eladnék mindent a francba.
Nyilván akkor már áron alul tudnál kiszállni... De akkor is kiszállnék arabnak sem adnám ki az is vörös vonal ha már csak az jutna akkor is eladás. Akkor valószínűleg S&P 500 ba tenném én is a lóvét aztán lesz ami lesz ahogy te csinálod..
A nagy veszély a POLITIKA ezt én is tudom ettől viszont tartok tény nekem jobban fájna ennyi kecóval, de az átlagembernek sem lenne vidám átlagbérre 32 % ot adózni ahogy kint nyugaton van ( Vagy Fletó alatt volt)
rezsi csökkentés megvonás stb stb.. bár utóbbit úgyis a lakó fizeti
Na röviden ennyi de tényleg lépek már fél napot fórumoztam nem akartam ennyit ...
Sok sikert mindenkinek srácok !
Xis24
Xis24 2025. 02. 02. 11:29
Előzmény: #238792  slash
Elnézédedet kell kérnem. Nyilván lejött, hogy nem tartom olyan nagyra a paneleket mint sokan. Ha valamit nem tartok sokra abban nem tárolok pénzt.  Hanem innen oda.. onnan ide ugrok. Tehát spekulációs eszköz. Nekem a panel az ingatlanpiacon spekulációs eszköz a mai világban. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek