Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2023. 04. 15. 20:13
Előzmény: #196016  Paja1975
Teljesen egyetertek veled, kiveve a "haz felaron" esetleges lehetoseget a jovoben. Lehet, hogy a kevesbe jo lokaciokban lesz valamelyes csokkenes, de az ertekes lokaciokban levo ingatlanok ara inkabb emelkedni fog. Ez mar most is megfigyelheto iden, a 12.keruletben. Itt az is hozzajarul, hogy az emberek felismertek a jo levego fontossagat - az egeszseguk erdekeben - es probalnak ilyen helyen elni. A varosi levego Budapesten - kiveve talan a setalo utcak, vagy parkok kornyezetet - rendkivul szennyezett vilagviszonylatban, szamos tanulmany van arrol ,hogy az ott elo emberek rovidebb ideig elnek.
gyula1971
gyula1971 2023. 04. 15. 20:11
Előzmény: #196011  Andy01

30-éve 1 Német márka 3.5 francia frank körül volt, rokonaim Magyarországra mindig Márkával jöttek.
És a Márkát nem banktól,hanem közép árfolyamon magán  személytől vették át.-Ez érdekes.
A francia frankot nálunk a bankon kívül senki nem fogadta el, pedig a Többi valutával szemben stabil volt.-
Osztrák schillinggel is örökké 2:1 volt a váltószám.
Andy01 2023. 04. 15. 20:08
Előzmény: #196014  InvJonny
Nem feltetlenul szukseges orokre lakohelyet valtani, es mas orszagba koltozni. Csak nagyon ajanlatos tobbet utazni es tobb idot tolteni mas orszagokba, esetleg ott dolgozni rovidebb -hosszabb tavon. Ennek meg a hagyomanyai is megtalalhatoak tortenelmunkban, mikor az inasok szabadulasuk utan elindultak a nagyvilagba, hogy ott szerezzenek gyakorlatot es uj ismereteket tanuljanak.  A roghoz kotottseg a szabadsag ellentete. Szerencsere a mai fiatalalok jelentos resze tanul idegen nyelveket es utazik. Ezt az iskolai csereprogramok, osztondijak  - Erasmus, stb - is elosegitettek.
Andy01 2023. 04. 15. 20:02
Előzmény: #196013  Paja1975
Igen, ha logikusan nezed, nehez megerteni a magyar mentalitast. A problema a neveltetesben es a mentalitasban keresendo.  Nincs meg az a hatter, amely az altalanos ismereteket biztositja, az iskolai oktatas szinvonala - a kiveteltol  es az elitiskolaktol eltekintve - romlik.  A mentalitasra a kenyelem szeretete jellemzo, es az, hogy az emberek nincsenek rakenyszeritve - vagy nem szoktak meg - hogy ki kell lepniuk a komforzonajukbol.  Ez egy komoly hatrany, mindig kell tudni ujat tanulni, uj ismereteket szerezni. Ez utobbi az oka annak is, hogy mig NY-Eu -ban az idosek jelentos resze hasznal internetet - es ez termeszetes a szamukra - addig itthon az idosek jelentos resze ebben nem szerezte meg a megfelelo keszsegeket.  A keruletben, ahol lakom, regebben voltak  ingyenes internetes tanfolyamon (oktatoteremben) a keruleti nyugdijasok reszere. Ilyenrol mostanaban mar nem hallottam (persze, lehet, hogy attol meg letezik ilyen).  Meg a kozepkoru generacional is megfigyeltem - jo szakmaval rendelkezo embereknel - hogy nem tudnak internetezni, maximum levelezni tudnak.
Paja1975 2023. 04. 15. 20:02
Miert ne, nem csak spanyol van, igazabol a fiatalok mar megmozdultak, de a magyarok tobbsege roghoz kotott, 
Kulonben spanyolul konnyu megtanulni, de mivel van kb 15 millio europai is ott, angolul is elboldogulsz. En meg Azt nem ertem, hogy a magyarnak elment az esze, hogy ennyi penzerket fizet ingatlanokert a lapon. De nem az en penzem. Csak , nehogy par ev mulva siras legyen, amikor jonnek a negativ equity k es megy a haz felaron 
Murdoch 2023. 04. 15. 20:01
Igen. Ez nem régi világ, a fiatalok nyomják a nyelveket rendesen. Azt nem értik meg sokan, hogy amikor egy agglos ház ára már összemérhető egy nyugati országéval, ahol viszont 5x-ös a fizetés, az kemény mozgató erő.
InvJonny 2023. 04. 15. 19:54
Előzmény: #196013  Paja1975
Azért mert magyar, nem tud spanyolul, ide köti minden. Tényleg szerinted az életszerű feltételezés, hogy hülye x millió magyar, aki nem indul el most azonnal spanyolba nyelvtudás nélkül az ismeretlenbe azért mert egy spanyol tengerparti ingatlan annyi mint egy aglós ház? Komolyan nem értem miről beszélünk. Ennyire egyszerű az világ és az élet? 
Paja1975 2023. 04. 15. 19:50
Előzmény: #196010  Andy01
En ezt nem is ertem, mi az , hogy jar? Spanyolorszagban a vilag egyik legjobb egezsegugyi ellatasa van, minden olcsobb mint Magyarorszag on, a klima , minimum 5 ev plussz az eletedhez, a kaja , bor csodas, az emberek kedvesek. A minimalber, kb 2x a magyarnak, stb. Nem ertem mitol vonzobb egy kistarcsai, arterileten epult haz? Komolyan, nem ertem amagyart 
InvJonny 2023. 04. 15. 19:50
Előzmény: #196010  Andy01
Persze, meg lehet tanulni angolul, németül, spanyolul, franciául, olaszul, stb. és ki lehet menni az ismeretlenbe 30-40 évesen gyerekkel, itt hagyva mindent, nagyszülőt, stb. Ez egy teljesen reális feltételezés és valóban, "Meghulyult a magyar vagy nincs ertekitelo kepessege ". Szerintem nem így működik a világ de mindegy. Nem arra reagáltam hogy nincs ilyen, vagy hogy erre itthon 10-20% ne lenne alkalmas, hanem hogy meghülyült a magyar, aki nem ezt teszi stb.
Andy01 2023. 04. 15. 19:48
Előzmény: #196009  gyula1971
Igen, Svajc mindig is nagyon draga volt. Foleg a luxus helyek a nagyvarosokban. Strassburgban valamikor regen sokat jartam, es bevallom, felultem a buszra a varoskozpontban es atmentem Nemetorszagba vasarolni. Par km tavolsag volt csupan.  Azutan masnap visszamentem, es felvettem a visszateritett Mehwertsteuer -t. Ez teljesen legalis volt, es a helyiek rendszeresen eltek a lehetoseggel.
 Franciak, akik a  Luxemburg hatar kornyeken laknak, sokan jarnak dolgozni Luxemburgba, jobbak a fizetesek. Francia - Svajci hatar kornyeken hasonlo a szituacio.

Andy01 2023. 04. 15. 19:41
Előzmény: #196007  InvJonny
"Vagy a spanyol tengerpari ingatlan mellé jár munka is, iskola/óvoda is és egyből spanyol nyelvtudás is?"   Nem, semmi nem "jar" csak ugy. Itthon sem, es ott sem. Mindenert meg kell dolgozni, idot es energiat kell ra szanni.  Spanyolul meg lehet tanulni, viszonylag konnyen es gyorsan, a hetkoznapi beszed szintig.Ott is sok nyelvtanfolyam van kulfoldiek szamara, intenzivek is.  Munkat ott is lehet talalni. Jok az iskolak, ovodak, az orvosi ellatas. A spanyolok baratsagosak, befogadoak.  Az  kozlekedes kifejezetten olcso, az elelmiszerellatas fantasztikus, friss termekek, oriasi valasztek. Termeszetesen a spanyol ingatlankozvetito igencsak keresni akarnak a kulfoldieken, ha azok nem ismerik a helyi viszonyokat.  Aki ott akar venni, celszeru eloszor rovidebb idore lakast berelni es megismerni azt a kornyeket, amely erdekli.  Spanyolorszag egyszeruen "divatba jott" a magyarok kozott, a fentiek miatt. Itt a topicon is volt topiktars, aki itthoni panellakast eladott, vett ott tengerpartit az arabol.
gyula1971
gyula1971 2023. 04. 15. 19:38
Előzmény: #196004  Andy01

Az én rokonaim Alsace-France-Strasbourg külterületén laknak. Német határ nagyon közel van.-
Ott is sok a bérház, lakásokkal.-
Családi házak is vannak szépek.-
Svájc-gondolom az idegen forgalom mioatt drága?-Meg erős a chf? A megélhetés is magasabb ott.
Andy01 2023. 04. 15. 19:31
Előzmény: #196006  Törölt felhasználó
Ismerd meg London kornyeket!  Igen, ismerd meg!  Mikor utanna hazajosz,  a "a cegléd-nagykőrös-lajosmizse vonal" milyen benyomasod lesz? Milyen kulonbseget latsz a szinvonalban?  Az epiteszetben? Kozlekedesben? Infrastukturaban? Egeszsegugyi ellatasban? Iskolakban? A lakossag osszeteteleben?  Sajnos: osszehasonlithatlan, "balkani", szomoru. Termeszetesen a regi karbantartott, felujitott  varoskozpontok pl. Kecskemet, megoriztek az ertekuket es a szepseguket.
InvJonny 2023. 04. 15. 19:28
Előzmény: #196005  Paja1975
Mert az aglóban egy ház vásárlás összehasonlítható egy spanyol tengerparti ingatlanvásárlással. Lehet újat mondok, de a világ és az élet ennél sokkal bonyolultabb. Vagy a spanyol tengerpari ingatlan mellé jár munka is, iskola/óvoda is és egyből spanyol nyelvtudás is? Nem is értem hogy lehet összehasonlítani a kettőt, de lehet csak nekem gyenge a képzelőerőm.
Törölt felhasználó 2023. 04. 15. 18:53
Előzmény: #196005  Paja1975
Azért a "London környéke" az kb. a cegléd-nagykőrös-lajosmizse vonal pl.
Ahol nem 150-200 milla a hazai ár sem.
Paja1975 2023. 04. 15. 18:38
Előzmény: #196004  Andy01
London kornyeke ugyanaz a tema, spanyol ingatlanok rol mar nem is beszelek. 200k ert ujepitesu medences, tengerparti hazat veszel. En nem ertem ki veszi Magyarorszag on a 150-200 millios hazakat az agloban. Meghulyult a magyar vagy nincs ertekitelo kepessege 
Andy01 2023. 04. 15. 18:33
Előzmény: #196001  Törölt felhasználó
Lacikonyha, a franciaorszagi csaladi hazak videken , nagyvaroshoz kozeli helyeken, jo kozlekedessel - fejlett infrasturktura, kozlekedes - jelentosen alacsonyabbak a svajci araknal. Jelenleg  a mi budapesti arainkkal erosen versenykepesek. Az uj epitesu lakasok is jo arfekvesuek, Parizs kozeleben, szep helyeken, mar 4 ezer - 5 ezer Euro/m2 tol igen nagy valasztekban vannak.  Az uj epitesu lakasok afa kedvezmelnyesek. Ha ott laksz, es alacsony a csalad 1 fore eso jovedelme, az AFA 5 % (egyebkent 18%). Ha berbeadasra veszed, akkor 18 %. Az RER rovid ido alatt bevisz Parizs kozpontjaba. Van ingatlanado, azt a helyi onkormanyzat allapitja meg. Van ingatlanszerzesi illetek.  Uj epitesu lakasra szamos kedvezmeny van, az ingatlanado vonatkozasaban is. Ugyanakkor a kozos koltseg meglehetosen magas. 
 Svajc egy mas tema, de videken ott is alacsonyabb arak vannak. Ugyanakkor jelenleg magyar honfitarsaink foleg Spanyolorszagban vasarolnak, mert ott tenyleg nagyon alacsonyak az ingatlanarak, es kicsi a tarsashazi kozos koltseg.
bpwjk 2023. 04. 15. 17:54
Előzmény: #196002  Törölt felhasználó
áremelés
Törölt felhasználó 2023. 04. 15. 15:54
Előzmény: #196000  Murdoch

szóval hallottál a mesés házakról
valaki mesélte
te meg tovább mesélted
így már ok

Topik gazda

Hathor
Hathor