Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
impudent 2020. 05. 20. 12:02
Előzmény: #72679  impudent
#72680

a király aranypénzként verette de egyre kevesebb vót benn az arany.
csalt
impudent 2020. 05. 20. 11:51
Előzmény: #72676  Alexander_Greybeard
#72679

ez nem infláció volt hanem pénzrontás nagy különbség !
infláció a nyomtatott pénzzel ,az érték nélküli pénzzel függőt össze míg a pénzrontás a hamisítisával egy értékkel bíró pénznek.
Szerintem a szerző téved hugy ezt inflációként nevezi ( de csak nevezi )
Swixx 2020. 05. 20. 11:51
Előzmény: #72673  johai
#72678

A pénzben kifejezett olcsóság is érdekes. De még fontosabb kérdés a termelékenység. Itt is hány olyan ember van, aki a munkaidejének a 20-30%-ában csak lézeng, nem termel értéket. Még csak nem is próbálkozik. Ismerősöm meséli, hogy a Németországban is mennyi olyan építőipari brigád van, hogy kimennek, aztán a csapat fele  meghülyül a munkától, a másik fele meg elvégzi a rá eső munka 80%-át. De amíg van olyan, aki a 120%-at vállalja (mert motiváltabb vmiért), addig nincs nagy baj. A kettejük különbsége viszont 40 egység. Az egyik 1,5szerannyit dolgozik, mint a másik.
-
Láttam egy videót, ami arról szólt, hogy kínai-amerikai vegyesvállalatot hoztak létre Detroitban vagy valami ilyesmi. Az amerikai munkások csodálkoztak, hogy a kínai munkások milyen gyorsan dolgoznak, milyen veszélyes munkát is elvégeznek védőfelszerelés nélkül, mennyire nem panaszkodnak semmiért. A kínai munkások meg le voltak döbbenve, hogy az amerikaik milyen lassúak, mennyi minden miatt rinyálnak.
-
Szóval az órabér lehet ugyanannyi, de egy műszak alatt soha nem fognak annyi profitot termelni USÁban, meg EUban sem. Ehhez jön még hozzá a környezetvédelmi felár.
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 11:40
Előzmény: #72676  Alexander_Greybeard
#72677
Az lemaradt, hogy nem csak az árak emelkednek ezután, hanem a kamatok is.
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 11:36
Előzmény: #72675  impudent
#72676
Aha. Tessék:
https://dailyhistory.org/What_Role_Did_Inflation_Play_in_the_Collapse_of_the_Roman_Empire
Az gazdaságunk évezredek óta alapjaiban változatlan, csak a technólológia fejlődött.
Mindennek munkával jár a kitermelése. Aranyra esett a választás mert az elérhető fémek közül ez volt elég ritka az állami monopóliumhoz (de nem túl ritka, mint pl. smaragd) és ez volt időjárás- és kopásálló. Próbálkoztak tealevelekkel és mészkővel is többek között.
Azért lehet orrba szájba nyomtatni, mert a piac felszívja. Ez azt jelenti, hogy hasznos gazdasági egység keletkezik, nem egy értéktelen valami. Gond akkor lesz, amikor a részvénypiac és a reáliák piaca már nem fogja befogadni az új pénzt. Onnantól kezdve értéktelen lesz, nem lesz helye, a fogyasztási piacon ragad és rögtön megemel minden árat. 
impudent 2020. 05. 20. 11:14
Előzmény: #72674  Alexander_Greybeard
#72675

Pár dolog:
Infláció mint fogalom ismeretlen volt az ókori Rómában stb.
az arany pedig nem azért volt értékes mert éldöntötték hanem azért mert munkával járt a kitermelése
kamatot pedig nem a kockázat csökkenése miatt nem füzetnek hanem azé mert ingyen nyomtatnak orrba szájba és olcsón adják kölcsön legalábbis bizonyos körökben.
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 10:20
Előzmény: #72666  Placi82
#72674
Tévedés. Aranystandard idején is adósságot jelentett a papírpénz. Ezt az adósságot bármikor kifizették neked aranyban, ha kérted. Csak hát sosem volt mögötte annyi arany, hogy a teljes készpénz állományt át lehessen konvertálni, szóval a papírpénzbe vetett bizalomnak nem volt szabad meginognia.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy az arany azért értékes eszköz mert az emberek eldöntötték sokezer éve, hogy értékes (már a vérünkben van az arany imádata). Az értékét mindig a kereslet-kínálat határozta meg, már az ókori Rómában is volt hiperinfláció, pedig arany és ezüst pénzük volt.
A kamat pedig a kockázati és kényelmi felár (kölcsönadó nyeresége), amit adósság után meg kell fizetni. De ha nincs kockázat mert bármennyi pénzt nyomtatnak, akkor a kamat 0% vagy ahhoz közeli. Ha pedig adott ország a legbiztonságosabb egy őrült világban (Svájc), akkor magától értetödő, hogy a pénzt kérnek azért, hogy az ő állampapírjukban tartsd a pénzed (CHF). Az állampapír piac is csak kereslet-kínálat. Nem jelent sokat az adott jegybank alapkamata, inkább a kockázatot nézik egy komplex és globális módon azok, akik ott vannak az első körös kibocsátáson.
Jegybanki alapkamat inkább az árfolyamokat befolyásolja, de ott is van ezernyi trükk és ott is figyelik a kockázatokat.
johai 2020. 05. 20. 09:56
Előzmény: #72671  Placi82
#72673
Tramp hazaviszi a gyartast?
Ezt konnyebb kimondani mint megcsinalni,ez pusztan egy ingatlanspekulans alku modszere szvsz.
panczgab 2020. 05. 20. 09:55
Előzmény: #72671  Placi82
#72672
Ez igaz, a termelési költségek nőni fognak, de infla csak akkor lesz, ha lesz kereslet. Ha nőnek az árak, akkor a kereslet csak úgy tud az emelkedő árakkal lépést tartani, ha van pénz. A másik lehetőség, hogy a hazatelepített gyártást közvetlenül, olcsó hitelekkel, pályázatokkal, stb. támogatja az állam. De a kereslet fenntartása (emelkedő árak mellett) és a drágább hazai gyártás olcsósítása egyaránt pénznyomdát igényel. Ha nincs pénz, az egész nem működik. Ha van pénz, akkor megy a gazdaság, nőnek a bérek, ami szintén az eszközárak emelkedésével jár. Nem nagy logika: ha hazatelepül a gyártás, és működik, akkor több állás és magasabb bérek lesznek, ami felfelé viszi az ingatlanárakat (nem biztos persze, hogy olyan mértékben, mint amennyire drágul pl. a munkaerő avagy egyéb javak). Ha nem működik a modell, akkor esni fognak az árak - de akkor minden más is (lehet persze, hogy az ingatlanárak jobban, mint mások).
Placi82 2020. 05. 20. 09:49
Előzmény: #72668  panczgab
#72671
Kina, olcsó tomegtermeleset 2008 utan kihagytad a szamitasbol. De ez most megfordult. Olvasd el trumpt uj iranyvonalat, visszik haza a gyartast Kínából usaba. Az nem lesz olcsó. Sot mar kina se lessz olyan olcsó, 2007 ban  50 e ft nak megfelelo juanba dolgozott a szalagmunkas, most mar 250e ft megfelelő juant kap, mert ott is elfogyott a vegtelennek gondolt olcso munkaero 
panczgab 2020. 05. 20. 09:48
Előzmény: #72669  Placi82
#72670
Nem hülyék a jegybankárok, nem akarnak hiperinflációt, de mivel pörgetni akarják a gazdaságot, nyomják a pénzt. Mivel egyelőre nincs semmi jele a hiperinflációnak (sőt, inflációs nyomás is alig van, hiába az egy évtizede tartó pénznyomás), egyre kevésbé aggódnak. Úgy vannak vele, hogy majd ha elindul az infla, kicsit fékezik a pénznyomást (mondjuk más kérdés, hogy szerintem akkor már nem lehet majd megállni, de mindegy, egyelőre nincs infla). Sokan azt sem nagyon értik, miért nincsen még infla. Talán a technológiai innovációk miatt, nem tudom, olcsóbb a termelés.
Placi82 2020. 05. 20. 09:45
#72669
Mindig jokat mosolygok itt azokon akik a penzpumpa aldasos hatásait ecsetelik, hogy majd tole emelkednek az eszkozarak, koztuk a kis ekszerdobozuk, ara is. Na szoval nezzuk ezt a scenariot, mondjuk lesz 10%valos infláció, mellete 1%jegybank alapkamat, nu abbol mi lesz???? Hiperinflacio! Mert senki se kepez tartalekot, mindenki szabadul a papirpenztol, ki reszvenyt, ingatlant, parfumot, estelyi ruhat  stb vesz, hisz kesobb meg sokkal dragabb lesz, utana eltunik a penzbe vetett hit, teljes joggal! Es visszaterunk azokhoz az idokhoz, amikor 1 zsak krumplit csereltek, 1 oldal szalonnara, es a leder lanyok 20 tojasert, vagy parfumert adjak ida magukat. Mert a penz a kutyának se kellesz!! 😀 Hat ez rosszabb scenario mint egy világháború. Sztem enbyire nem hulyek a jegybankarok. 
panczgab 2020. 05. 20. 09:43
Előzmény: #72663  Placi82
#72668
"Ki fogja megvenni az usa államkötvényeket 0 kamaton, ha 6% az infla az usaban mondjuk, ahogy varod, vagy ugy gondolod hogy a par ezer trillio dollar államadósságot, mind a jegybank veszi meg?" Hát éppen ez itten a barbartrükk: majd a jegybankok veszik meg az államkötvényeket. Illetve egyéb módon oldják meg a költségvetés finanszírozását (quantitative easing, etc.). Ezért nem mennek fel a kamatok. 2008 óta öntik a pénzt, de nincs kamat, és nem is lesz, amíg mindenki arra számít, hogy a pénzeső folytatódik. Mondjuk ezt is csak egy ideig lehet játszani, aztán jön a hiperinfla, és akkor már nincs visszafordulás. De ez nem most lesz, és mivel a válságkezelés rövidtávon érdekes az érintettek számára (fuldoklót nem érdekli, hogy mibe kapaszkodik), nyomni fogják a pénzt. 
impudent 2020. 05. 20. 09:34
Előzmény: #72663  Placi82
#72667

az erkölcsi gyümölcsérűl nem beszélve.
akko ki fog dolgozni ha a jegybank úgyis nyomtat.
és ki fog bízni egy illen urszágban vagy csak a fegyverekben bízzunk ki az erűsebb.
gyün a setét középkor a pénznyomtatás negatív spirált indít egyre erűsebb lesz ennek is a negatív hatása.
Placi82 2020. 05. 20. 09:32
Előzmény: #72660  panczgab
#72666
Ja es a pénz értéke, az aranystandard 30 as evekben valo elszakadasa óta, az adósság!!!! Az adósság erteke pedig a kamat. Na akkor gondolkodj mi lesz? Es ezt a kozgazdasagi tételt most se vitatják, meg az unortodoxiaban sem😀
fogpaszta
fogpaszta 2020. 05. 20. 09:30
Előzmény: #72661  Swixx
#72665
Na, ebben sok igazságot mondasz.
Csak annyit mondok, hogy magánnyugdíjpénz elvétele ami 3000 Mrd Ft volt annó
Mondjuk én nem adtam!
Swixx 2020. 05. 20. 09:29
Előzmény: #72660  panczgab
#72664

Mivel nem élünk örökké és az egyes életkorokban más dolgokat vesznek az emberek, így azért érdemes lenne megnézni egy olyan 30-40 évet átfogó táblázatot, hogy a lakásárak-élemiszerárak-fizetések-szórakozás-stb milyen arányban voltak egymással.Lehet, hogy a forintban kifejezett összeg csak nőni tud, de lehet, hogy egy év múlva kevesebb VALÓDI értékre lehet azt az ingatlant elcserélni.
--
Habár tervbe volt véve a tízmilliárd pengős kibocsátása (az 1946-os 10 forintos bankjegyhez hasonló külalakkal), az egymilliárdnál nagyobb címleteket átnevezték milpengővé - - -  Az egymilliárd pengős címletű bankjegyet követő címlet a 10 000 milpengős lett, amely egyenlő volt tízezerszer egymillió (azaz tízmilliárd) pengővel, és a külalakja a 10 000 pengős bankjegyhez hasonlított. A célja ennek az volt, hogy megkönnyítsék a mindennapos pénzkezelést és számlázást. Az egymilliárd milpengős bankjegyet követően új rövidítést kellett kitalálni, mivel további magasabb címletekre volt szükség. Ez a b.-pengő lett (billió = milliószor millió). A legnagyobb kinyomtatott címlet az egy milliárd b.-pengős volt, de ezt sohasem hozták forgalomba.
-
Ez csak eszembe jutott, hogy meddig nőhetnek a lakásárak. Felülről nincs korlátja. :D
Placi82 2020. 05. 20. 09:28
Előzmény: #72657  panczgab
#72663
Ahogy azt Móricka elkepzeli! 😀Az lehet, hogy a penzpumpa miatt infla lesz. De a kamatokat, csak szeretnék alacsonyan tartani, de szembejon a realitás. Ki fogja megvenni az usa államkötvényeket 0 kamaton, ha 6% az infla az usaban mondjuk, ahogy varod, vagy ugy gondolod hogy a par ezer trillio dollar államadósságot, mind a jegybank veszi meg? Intezmenyi befektetpk, nyugdijalapok, magánszemélyek, meg majd dalolva veszik tudomasul az evente a negativ hozamokat. Ertwm hogy mindenki akkor részvényt, meg ingatlant vesz. De akkor ki veszi meg a lejaro kotvenyek, helyett az uj államkötvényeket? Mindent a jegybank nem vehet meg, mert az teljes katasztrofahoz vezetne. Szoval ha infla lesz, akkor kamat is lesz ne aggódj! 😀 Es ugyan ez igaz szep hazánkra is. 
impudent 2020. 05. 20. 09:27
Előzmény: #72661  Swixx
#72662
egyelűre Én az állánkezűjét látum az elmúlt 10 évben ,mindent a gazdagabb here rétegnek adtak és Űket kötötték röghő
Swixx 2020. 05. 20. 09:21
Előzmény: #72657  panczgab
#72661

Ezt most nem hallgatom végig, de amit leírtál, arról mások is beszélnek hitelesen. Egy dolgot nem szabad soha elfeledni. A "rezsicsökkentés"' országában bármikor lehet olyan törvény - még visszamenőlegesen is -, ami minden tervet borít. (Pláne egy olyan országban, ahol a hatalmon lévők többsége egy kommunista időszakban szocializálódott.)
Én is jobban bíznék pár nagyvárosi lakásban a nyugdíj helyett, de túl nagy esélye van egy ilyen helyen, hogy egyszercsak jön egy törvény, hogy X ingatlan vagy Y érték felett Z% adó. Ami kivédhetetlen és így jártunk. Muszáj lesz piacra dobni, mások pedig megveszik állami támogatott hitelből. Olyanok, akiknek egy szaros önerő sem jött össze.
-
Ja, igazságtalan, de az állam szempontjából tök mindegy, hogy kinek a nevén van. Plusz még jól is jön nekik, ha a nincstelen, buta réteget speciális feltételű hitelekkel az országhoz kötik. Elvenni csak a gazdagtól lehet, szavazatot venni meg a szegénytől. Éljen a demokrácia!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek