Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
aszem most a legcélszerübb óvatosan részvénybe súlyozni lassan időben elnyújtva belevenni a nagy esésekben egy-egy kicsit, mert a tőzsde sokkal gyorsabban fog visszatérni, mint a gazdaság, az ingatlan meg inkább késve követi a gazdasági növekedést. aztán majd 1-2 év múlva átmenni részvényből ingatlanba. persze be is lehet ragadni részvénybe, de akkor valszeg az ingatlan se fog menni.
szinte mindent felszamolok Magyarorszagon, eladogatom a bét-es papírjaimat volt pár szép kör télen annak nagyon örültem, még pár papper elpattintok, és koccolok ki.nem jo szivvel de ezt dobta az élet.
Törölt felhasználó2020. 05. 14. 21:51
Előzmény:
törölt hozzászólás
Igazabol en is ingatlanoztam, de annyira nem tudok ezzel foglalkozni es most jött egy lehetöseg külföldön, most zarom le magyarorszagi eletemet.nem könnyü.
Törölt felhasználó2020. 05. 14. 21:49
Előzmény:
törölt hozzászólás
Igazából egy harkányi ismerősöm meg is venné, csak azon gondolkodtam eladjam-e neki annyiért vagy szenvedjek tovább. Baranya megyeben annak is örülni kell, ha van érdeklődő.Szerintem neki elpattintom, es egy gonddal kevesebb.Eleg komplikált igy is ki-be utazás Magyarorszagba,nem hianyzik meg egy bonyodalom, jo lesz ez igy.Köszönöm szepen a gyors valast.
Igen, ez valóban érdekes tapasztalat, ilyen szempontból mindenféleképpen erős információtartalommal és relevanciával bír. Viszont erre én mondom azt, hogy ez dupla árazás és így is 50M-et kapna ajándékba a kedves eladó, ráadásul Zuglóban mindez. Bármelyik 102 vagy 105 millióért vásárolt (nem hirdetetési ár!) belvárosi (te szempontodból a 0 kilométer mondjuk 2km-es körében) lakás vakon nagyobb értéket képvisel, mint ez a ház.
Nem sok jel mutat arra, hogy ha varsz vissza mennenek az arak, meg alapvetoen en ha nem lenne a virus meg a jelenlegi gazdasagi szitu akkor is igy hirdetnem, ha elakarom adni.
Hát, igen, kb.az lesz. Én is így látom.Nem hittem volna, hogy a belváros is így fog szenvedni, pedig nagyon nincs időm vele foglalkozni, mivel félig nem is lakom már otthon Pécsen, és most ez is. A virus jól betett nekem, nem hianyzott.Köszönöm a valaszt. Probalkozom,kiszenvedem.Kivarni nincs ertelme, mi?
Hááát, nincs kert, egy nyamvadt sövényt se tudsz felhúzni, a szomszéd látja a meztelen seggöd, medencét/jakuzzit szintén nem tudsz a kertbe/teraszra betenni. Van 600 négyzetmétered 2+1 emeleten, majd az asszonnyal kergetitek egymást benne - csak az emeletek között az akusztika miatt beszélgetni sem fogtok tudni, csak annyit fogsz hallani, hogy az asszony magasabb frekvenciás hangja rikácsolássá torzul, egyenes út a váláshoz. Személy szerint ezt biztosan nem erőltetném, de én alapvetően nem értek a családi házakhoz.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link