Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
1kor13
1kor13 2020. 03. 26. 00:26
Előzmény: törölt hozzászólás
#65160
Nyilván csak annak annyi az ára, amit eladnak. Az, hogy a partvonal mellett üldögélnek Befektetőék, az nem oszt nem szoroz. Egyébként én ezt már leírtam a fórumba nem egyszer, tehát hogy az, hogy éppen két millióért vagy ketszazmillioert adnak el egy lakást az nem jelenti, hogy az összes lakást még lehet venni/el lehet adni ennyiert. De örülök, hogy tanultál az írásombol, bár egy kicsit fura, hogy ennyire görcsösen ismetelgeted az utóbbi két hétben a tanultakat. Ne félj annyira.
Placi82 2020. 03. 26. 00:22
Előzmény: #65154  Törölt felhasználó
#65159
Neked be fog jönni a lakas kiadás, mert te jól csinálod emlékszem miket írtál anno. Sokan kinevettek hogy foglalkozol a berlokkel elbeszelgetsz velük, ha nem tudnak annyit fizetni kicsit engedsz, majd később behajtok, meghallgatod a problémáikat, felismered a jó bérlőt. CSAK ez lesz a járható út.Aki nem ezt csinálja annak a maradék haja is kihullik a sok problémás egyéntől. Én erre alkalmatlan vagyok, tudom a korlátaimat 😀. Add ide a pénzt oszt szevasz innentől 1 jo darabig, nem fog mukodni. Jàrva, fulelve, sztem beujitasz 1-2 másik full alkalmi áru lakast. Sztem ha vége a ciriburinak, csak ezzel kellene foglalkoznod. 😀
Törölt felhasználó 2020. 03. 26. 00:14
Előzmény: törölt hozzászólás
#65158

"aki olyan balek hogy ki tudják csavarni a kezéből a lakását ocsssssóóóóón az meg is érdemli!"
Azt miből gondolod, hogy nem jöhet egy olyan válság, ami téged is lenulláz? Ha van kockázatos befektetésed, azok pont akkor érnek kb wc papírt. A bérlők lehet, hogy több kárt csinálnak mint hasznot és nehéz lesz minőségi bérlőt találni, az is elapadhat pont a legrosszabkor. Közben meg mondjuk apadjon el a jövedelmed is akármit is csinálsz. Eladnál egy kéglit hogy gyorsan pénzhez juss? Ja, te olcsón nem adod, drágán meg nem kell senkinek.
Veled nem történhet meg? Ezt már sokan mondták.
Én félnék, illetve félek is a válságtól. Jobban tennéd, ha te is. Ha az élet akarja, akkor meg fogja találni a módját, hogy lenullázzon pont a legrosszabkor.
Törölt felhasználó 2020. 03. 26. 00:02
Előzmény: #65155  tihamer
#65157

Szerény vagy :) Maga a nyereség az lehet, hogy morzsa, de a morzsát egy szép kövér cipóra szórják.
1-1,5-2 millió (kinek mennyi a 9 havi törlesztője) bevetésre váró pénz lesz ez :) ami szépen hízik közben majd map+-ban, miközben az eladók egyre kétségbe esetebben próbálják eladni a lakásaikat az egyre rosszabb minőségű vevőknek, akikből amúgy is kevesebb lesz még a mostani alacsony számhoz képest is
KP lesz a király újra. Senki nem akar majd problémás hiteles vevőkkel vacakolni.
Én csak elképzelem ezt a jövőt és minden nappal egyre valószínűbbnek látom. Nem azt jelenti, hogy örülök neki, de azt jelenti, hogy megézem mit lehet belőle kihozni, ha már mindenképpen így alakul.
Idén szerintem baromi nehéz lesz hitelt felvenni kéglire, jó ideig a vírus miatt, utána meg a bankok f.ssák magukat össze a várható kockázatoktól. Kinek lesz biztos munkahelye? Ez nekik kockázat és be kell ezt árazniuk valahogy. Van erre egy szakszó, egy szagember, aki a kockázatokat árazza be,  ilyen matematikus félék szoktak lenni, jókora tapasztalattal. Szerintem ezek az emberek már szedik a nyugtatókat :) olyan idők jönnek.
teglaherceg 2020. 03. 26. 00:00
Törölt hozzászólás
#65156
tihamer
tihamer 2020. 03. 25. 23:46
Előzmény: #65060  buyandhold
#65155
Ez már csak a morzsa.
Itt a lényeg a tizenmilliós hitelem arbitrázsa MÁP+-ban, ami nem pár száz forint.
Törölt felhasználó 2020. 03. 25. 23:33
Előzmény: #65153  Placi82
#65154
Mindig lesznek eladó lakások. Öröklés, költözés nagyobba, kisebbe, minőségi cserek, panelből ki téglába be, lesznek akiknek megreccsen az anyagi helyzete és muszáj eladniuk, sok rövidtávús is beleáll a földbe, főleg akik hitellel indították be az biznicct. Ha majd 3-5 nap havi kihasználtsága lesz a rövidtávúsnak átlagban és annak is már örülhet. Ugye éves átlagban én úgy tudom, hogy 10-20 nap között van az átlag, lokáció és ár függvényében. Ha harmad annyi túristára lehet csak számítani, akkor borul az üzleti terv. Ráadásul nem csak a napok száma fog lecsökkeni, hanem öldöklő árverseny is lesz. Az ilyen 1 lakásos hitelt fizető Warren Buffetek elég valószínűleg a földbe állnak a kéglivel, ha nem úgy indultak neki, hogy az ebből származó bevételre tulajdonképpen nem is lenne szükségük, csak jó ha van. Én így szálltam be a lakáskiadásba, ha nem jön belőle egy fillér se, akkor sincs semmi baj. Ha jön, akkor persze jó hogy jött.
Placi82 2020. 03. 25. 23:08
Előzmény: #65146  elemerorsos
#65153
Kenyszerkinalat lesz. Kereslet sztem annál kevesebb, mindenki kivàr. Te jól jársz mert ki tudod ülni a jó helyen lévő olcsón vett lakassaiddal a kov 1.5 évet. Más nem biztos a drágán hitelre vett lakásaival. Töménytelen pénz van penz embereknél, az tavalyra volt igaz, most folyamatosan ég a a pénz elfele, vállalkozók beszalltok stb. Ha a kipumpalt irtózatos mennyiségű pénz egészet a real gazdaságba folytatják majd mondjuk 1 ev múlva akkor az eszkozarak kilőnek hisz akkor több pénz kering majd a real gazdaságban, és akkor további infláció feletti emelkedés lehet irány a csillagos ég. De nem a következő 1,5 évben!!!  De a VIX most 65 on áll és az még messze nem jo
Törölt felhasználó 2020. 03. 25. 23:06
Előzmény: #65149  tihamer
#65152

Sajnos azt nem nézték meg, hogy mi van akkor, ha valaki nem előtörleszt, hanem szépen hagyja a pénzt ketyeregni map+-ban egész a végéig és még utána is. Betörleszteni akkor érdemes leghamarabb, amikor a map+-ba betolt havi törlesztők kitermelték a 9 hónap alatt meg nem fizetett kamatot. Az én esetemben ez a map+ lejárta előtt már megvalósul, tehát ha kivárom az 5 évet map+-al, akkor összeségében jobban jártam. Ha 5 év után lesz valami hasonló kamatozású állampapír, akkor tovább is lehet vinni a dolgot, ha nem, akkor meg betörleszteni.
Na ezt a konstrukciót kellett volna megnézniük. Főleg mert pénzügyes oldal, ezért hiányolom azt, hogy nem nézik meg azokat a szkenáriókat, amik a legjobbak a törlesztő szempontjából, aki befektetni szeretné a felszabadult pénzt és nem elb.szni.
Meg ugye 5% lakáshitelkamat? 2020-ban? vicces valahol, amikor tavaly 3%-on meg alatta szórták a lakáshiteleket, akkor ki az a nagyon ostoba, aki továbbra is 5%-t fizet és mondjuk 10 millió után odaad a banknak ajándékba 200e forintot évente, csökkenő mértékben?
1kor13
1kor13 2020. 03. 25. 23:06
Előzmény: #65147  elemerorsos
#65151
Ti melyik bolygón éltek?? Ébresztő! Egy csomó ember veszíti el a munkáját, akik szeretének enni adni a gyereknek. Továbbá egy csomó ember meg fog halni, és ezért egy csomó ember fog lakást örökölni. A kettő metszetében pedig tök mindegy lesz, hogy a kelenföldi panelt 10 vagy 15 millióért fogja eladni, mert kenyérre kell. Üljetek már be egy taxiba, és beszélgessetek pár emberrel, arról hogy mi van odakinn a való életben. Ehhez képest az, hogy a svájci frankos hitelek törlesztője megnőtt az csak cukrozott lósz*r. 
Bandi_ujonc 2020. 03. 25. 23:03
Előzmény: #65146  elemerorsos
#65150
A mostani újépítés nem is baj, hogy leáll.
Összegányolt szarok zalakerámiával, ez lenne az áhított szint ezeken az árakon?
Minőségi ingatlanra tényleg lenne igény szerintem is.
Placi82 2020. 03. 25. 22:49
Előzmény: törölt hozzászólás
#65148
Megszólítás okán, utoljára válaszolok, mertugy illik. Nem vagyok LATNOK 😀. 2019 januárjában foglalkoztak őket. Tavaszal lett veglegesitve. Bosszankodtam is utána mert hasonló felujitottakat, 3 szobasakat panelprogramosakat 10%al magasabban 45-50 millioert is láttam kelenfoldon. Elkotyavetyeltem😀. Azért adtam el mert úgy gondolom a panel széles társadalmi réteg kiszolgálója kell hogy legyen, de ilyen drágán, már úgy gondoltam hogy nem lesz kereslet sokáig. Lehet tévedek, de ez van. Szép estét. 
elemerorsos 2020. 03. 25. 22:39
Előzmény: #65127  buyandhold
#65147
Így van. Mindenki tartja az árat. 2008-ban eladási kényszer volt, mert a svájci frank árfolyama elszállt és a bank több százezer ügyfélnél kérte a pótbefizetést, amit nagyon sokan nem tudtak megtenni. Határidőre el kellett adni az ingatlant, különben elárverezte a bank, adták amennyiért vitték. Most nemhogy ilyen nem lesz, de még moratóriumot is adtak mindenkinek év végéig, amiről ne legyen kétségünk, simán meg lesz hosszabbítva. Egyszerűen nem lesz eladási kényszer. Ezen felül iszonyú sok pénz van az embereknél és cégeknél is. Mikrovállalkozóknak, kisvállalkozók alsó hangon tízezreinek vannak többszáz milliós betétei, és bármikor kapnak több százmilliót NHP és hasonló programokban. A nagyokról nem is beszélve. Azt gondolni, hogy valaki kp-val nagyot fog alkudni, nem is értem, komolyan.
elemerorsos 2020. 03. 25. 22:33
Előzmény: #65126  Placi82
#65146
Haha. Persze hogy pozícióból beszélünk. És? Persze hogy látjuk, hogy most nincs kereslet. Nem is most kell eladni. Most mindenki hibernálja magát, légitársaságok, autóipar, mindenki, kivárja a vírushelyzet végét, és akkor fognak újra értékesíteni. Te azt gondolod, hogy utána rossz lesz, én meg nem. Lehet lesz korrekció bizonyos ingatlanoknál, nekem most 10% fölött van kiadva szinte minden lakásom a beker árhoz képest, ha 7-8%-ra esik egy időre, nem fogom elsírni magam. 10 évből 1 ilyen benne van a pakliban. Ráadásul az ingatlan nem olyan, hogy ki-be ugrálok. Panelnél lehet, mert ott egyik ház és lakás olyan mint a másik, csereszabatos, de nekem a belvárosban vannak jó helyen, van lakásom olyan ismert házban, ahol a házban levő 60 lakásból max 10 ami jó adottságú, és ebből az elmúlt 10 évben 1 db volt a piacon, villanás alatt vitték el. Az egész utcában nincs eladó lakás (illetve van egy, horror áron). Ha pl ezt eladom, mit veszek helyette? Csupa vackok vannak a piacon. Lepukkant házban sötét, udvari, rossz elosztású lakások drágán. Rosszabb esetben igénytelenül fel is újítva. Erről beszélek, amikor azt mondom, hogy nincs kínálat. Ha lenne, én is vennék és adnék is el, mint ahogy tettem eddig is. Rengeteg ismerősöm van így. Ezért nem pörög most a piac, mindenki megállt. Ha lesz kínálat, lesz pörgés is, kínálati és keresleti oldalon is, ne aggódj.
Placi82 2020. 03. 25. 22:21
Előzmény: #65144  Placi82
#65145
Ezt pozitív értelemben értettem impudent re, mielőtt félreérthető volnék. 
Placi82 2020. 03. 25. 22:19
Előzmény: #65142  Törölt felhasználó
#65144
Impudent nem hülye, csak játssza a hülyét. Ismerem ezt a típust, ravaszak nagyon😆
Placi82 2020. 03. 25. 22:17
Előzmény: #65142  Törölt felhasználó
#65143
40 usd, nem éri meg a papír munkat, sztem erre még bírság se lenne az ertekhatar miatt. Ügyes vagy, az otpnal emlékeim szerint utóbbi pár napban nyitaskor az első 10 percben rántottak fel 5-8 %ot az saját részvény visszavásárlás volt sztem, utána oldalazas miután megadtak az irányt, én is adnám el kb itt, az a biztos.  Sajnos messze van még a koronavírus lezárás, nem is indokolt ez az emelkedes
Törölt felhasználó 2020. 03. 25. 21:54
Előzmény: #65141  impudent
#65142

Azon röhögök néha, hogy itt mindenki kicsit hóbortosnak tartja impudentet és majd mekkorát fognak nyúlni az arcok, amikor 2-3 év múlva ezekkel árakkal szembesülnek :)
Más. Nem tudja valaki hogy kell adózni revolut után? Lett 40 usd nyereségem :) Eladtam a p.csába a 0.5 Teslát, meg az Otit is ma. Köll a píz, mert asszony meg a gyerekek leadták a húsvéti igénylést és nem fogok éppen indult map+-t feltörni miatta. Tőzsdén amúgy is szerintem kiszálló pontok voltak a növekedési papírjaimra, nekem biztosan. 9950-re adtam oti eladást, hol fordult le? 9940-ről :) Elszámoltam a fibót, jót röhögtem, mondom berakok stop losst, de kérdeztem az oti fórumban, hogy most jön a bikacsapda, de senki nem tudta én meg úgy voltam, hogy szerintem igen, eladtam a p.csába piaci áron. 220e nyereség 1 hét alatt - adó. Egy részét kifizeti a tőzsde, amit a bérleten most bukni fogok, mert biztos, hogy csökkentenem kell szerencsétlen bérlőknek. Tanulás mellett dolgoznak, hogy ők fizessék a lakbért, ne a szüleik, de egyiknek már nincs munkája a másik meg 4 órát dolgozhat.
Valami konstrukciót kitalálok nekik, a kaució 1/3-t is lelakhatják és majd visszapótolják, de még így is kell nekik pár hónapos árengedményt adni, különben nem bírják fizetni. Még a héten megbeszélem velük, hogy mit bírnak ebben a helyzetben fizetni és a különbséget elkárolom. Nincs más megoldás, normális bérlők, még sok évig maradni akarnak, diákmunka, mekis munka meg mindig lesz, ha ez lecseng, nem fogok most ilyen helyzetben bérlőt vadászni, de nem is akarok.
impudent 2020. 03. 25. 21:36
Előzmény: #65107  elemerorsos
#65141
Aze nem rak föl mert úgyse veszi senki annyiér.
Ollan lökött nincs aki annyiér ott vesz.
Esetleg 500 eft m² ért.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek