Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
jó nagy f..g. Levonja áfát és keres a teljes összeggel 9% ot.. minusz a jutalékom..Ráadásul amit vett azt be kell könyvelnie.. Én meg fizetek számla után áfát és fizetek 9% tsg-i adót .. Bravo. Kb ezen a szinten vannak akik ilyeneket csinálnak.
"Ha eladsz valamit számla nélkül azzal több gond van mintha számláznál. Egyrészt megvetted számlára...és utána? hova lesz.. ha nem adtad el akkor raktáron kell lenni. tartani két évig majd leselejtezni?" segítek ha sok évtizednyi tapasztalatod ellenére nem látsz át szögegyszerű dolgokat. Én nem kereskedek, szaktudást adok el, de ennyit nem nehéz kimatekozni: Eladod A vásárlónak számla nélkül, aztán némi százalékért kiállítasz számlát B számára akinek csak számla kell költségnek. "csak úgy rektor úr ő ahogyan én orvos."
Ibizát olvasva úgy tűnik, hogy ebben az országban gazdaságilag minden tökéletes. De ha ez így van, miért nem virágzik az ország,miért kell két hét normális tél után a rezsicsökkentést még pluszban rezsistoppal is megtámasztani,miért nem nő 4 éve a gazdaság, annak ellenére,hogy évi 5-8% a költségvetési hiány? Ha igaz lenne amit Ibiza mesél, akkor lenne értékelhető gazdasági növekedés,ami sajnos nincs.
Figyu..elmondom amit én gondok. A dolgok 80%-a a háttérben zajlik.. te a 20%ot látod.abból is azt amit neked báboznak..amit neked vetítenek.ezzel bassztatod az életed..próbálsz okos lenni..most a politikára és a világgazdaságra gondolok. Vannak kormányok..itt is és a világban is.. akik látják a pénzt egy nagy ládában.. nagy a kisértés teletömjék a tarisznyájukat.. ez nem Magyarország nem Fidesz kormány nem főváros karigeri.. hanem németek osztrákok ugyanez.. A lényeg az mennyi cseppen vissza az országnak a lakosságnak. Németeknél a Kohl a strabag ügybe bukott bele.. a szomszéd osztrákoknál a kifiú az orosz nővel..EU-ban kisbőröndökben cibálták a pénzeket.. most ez egyik ilyen az a korrupcióelleni bizottság vezetője.. Karácsonyéknál is 10-100 milliós pénzeket fizetnek ki szakvéleményekre.. ha van ismerősöd és nyafog akkor a gyerekét beleveszik valamibe. Mint MP-t benyomták mint miniszterfeleséget egy alapítványi vezetőnek.. Ez ilyen pálya. Ti meg asszisztáltok a f..hoz. MP-t mennyien támogatták most? Honnan a pénz? Ha hatalomra kerül akkor mi lesz? nem kell visszafizetni így vagy úgy? Most nem cikizés vagy bármi..de jellemileg ott van az ember ahol kell..képességek? Eddig kétféle kormányzás volt itt.. pl a békesi félék.a bankárkormányok a multibarátok...amikor mindent az emberekkel fizettetnek meg..adóemelések stb.. és van az amikor elterítik a terheket.. fizessenek a multik a bankok lakosság is. Egy dolgot tehetsz irányitod a saját életed.. az egyén a család a szűkebb környezeted a hazád.. az emberiség.. ezekben vitézkedhetsz.. ha tudsz..Neked kell tenned azt amit tudsz..jól..a legjobb tudásoddal.. "Ha mindenki úgy tesz ahogy köll akkor minden úgy lesz ahogy köll.".
elmondanám egy sör mellett de sajna vannak itt mániákusok..dossziékat raknak össze.. Annyit elmondhatok elektronika.. annak 1-2 speciális területe és egy hozzá kapcsolódó szolgáltatás... elég speciálisak. Én nem szeretek vállalatot szervezni..klasszikus piramis felépítményt.. én a vízszintes elrendezésű kiscsoportos működést szeretem.. akkora összegig amíg ez a szervezeti forma tartható.. ha már nem akkor másik cégbe szervezem a különválasztható részt. Sok külsőst használunk mert elég dinamikus a mozgás.. ennyit tudok mondani.
azt írtam egy két levélváltás és megváltoztatják.. a "szakértő" csak lustaságból vagy nem teljes hozzáértésből a tévedni nem akarásból írta be egy magasabb színvonalú termék specifikációját. Hidd el az átlagember nem találkozik sem nerrel sem olyan jellegű korrupcióval amire te gondolsz vagy amiről beszélnek.. a legtöbb vállalkozás bőven a radar alatt van.. a magasabb pályákkal nem találkozik.. ez sztem 1-2- mrd-os éves árbevétel.. azért ez már emberes.. felette meg ki tudja pontosan mi van.. csak elképzelések.. mendemondák..a bebukottak terjesztik a pletykákat. Ha 100millió nyereség után fizetsz 9%ot akkor marad 91millió adózott a cégben.. (MP után meglátjuk ha neadjisten) Páran abba buktak bele volt mondjuk 1000millió a cégben nem azt látta, hogy 910millió marad..hanem azt, hogy 90millió milyen sok amit be kell fizetni.. szervezi ide oda az offshorokat..Dubai..majd offshore bankot alapít és kölcsönad magának... aztán elcsodálkozik.. és persze azt mondja el akarják venni a cégét.. jött a gonosz NER. mindenki nagyfiú és a legtöbben azokat az infókat gyűjtik amik alátámasztják a rögeszméjét. :)
Melyik szektor, melyik kategória (csak nagyságrendileg, 100M/500M/afelett) és mennyi a hiteled %-ban árbevételre vetítve? Ha nem akarsz nem válaszolsz, csak kíváncsi vagyok. Pont ezt az adatot néztem több szektorra, a legkisebb méretkategóriára, de csak 23-ig van harmonizált adat.
ez a huhh ezek itten elcsalják az adatokat de engem aztán nem vernek át átlátok én a szitán..megmondom őszintén ez nekem olyan kocsmagyuris tempó..ott vannak a nagy koponyák...azsenemúgyvan.. Leírtam párszor. Vannak KSH adatok és van itt ezer cég bank akik saját kutatást végeznek saját országuk metodikáját használva mondanak eredményeket.. ha ezeket összeveted 1-2 %on belül vannak az értékek.. Most ehhez képest mit lát kisember a sarki közértben.. vagy a nutella szaküzletben.. majd kiírja a kis fájdalmát...most komolyan ez mekkora lepkefing.. ha ezekbe a bugyrokba lemegy az ember és ezekben bolyong akkor elmegy az élete f..sokra. Én nézem a saját területem az életem és látom mennyivel megy fel a dolog..mi lett olcsóbb.. EU 10-12 országával vagyok napi kapcsolatban.. exportálok is és importálok is.. az összes költséget látom.. alkalmazkodom reagálok.. veszek vagy eladok devizákat.. Most ez nem arról szól huhh mekkora csóka vagyok..hanem ilyen egyszerűek a dolgok.. egy 4 alapműveletes kínai kalkulátorral megoldható minden számolás.. Akkor egy bölcselet: vagy legyen több.. 1. Ha kis dolgokkal foglalkozol abból csak kis dolgok lesznek. 2. Mindenki a maga élete kovácsa, közhely nem? aztán a világ legfontosabb szabálya. Mindenki maga dönt..versenyt béget a többiekkel vagy felrajzolja a játékteret és belead mindent. Ha jó a terv akkor kizárt ne juss el valahova. 3. lényeglátás elvtársak lényeglátás..az egyszerű dolgok működnek..
Figyelj: 9% a tsg-i adó utána a cégben hagyhatod eredménytartaléknak és majd meglátod a sorsát. Ha kiveszed fizetsz 15% lineáris szja-t. Itt mi a f..k ügyeskedni. Ha össze van rakva a céged akkor hitelképes vagy. Ha hitelképes vagy fel tudod venni a kedvezményes hiteleket ha látsz benne fantáziát. Tudsz pályázni. Ha jó a cég azt később el tudod adni ha akarod. Ha eladsz valamit számla nélkül azzal több gond van mintha számláznál. Egyrészt megvetted számlára...és utána? hova lesz.. ha nem adtad el akkor raktáron kell lenni. tartani két évig majd leselejtezni? ugyan... ez ovis tempó. A NAV kb 4mp alatt kiszúrja ha akarja. Könyvelőm járt anno továbbképzésre, mondta a navos előadó, már jó ideje működik egy kockázatfigyelő szoftver, de nem használhatjak. Úgy tudom már használják csak még az AI is rá van nyomva. Csak abba gondolj bele az összes kimenő és bejövő számládat látják.. és látják az áfabevallásodat..látják az export és importszámlákat. látják a bérjárulékokat.. a béreket..szerinted? Én céget építek.. cégértéket növelek..
amire én látok: szerverbeszerzés. (ha nincs is meg előre a nyertes pályázó mondjuk mert kis falat) "jaj, az az ár már belelóg a közbeszerzési értékhatárba, nem lehetne két darabban beszerezni papíron? Ha közbeszerzésen vesszük az kb ötös szorzó a bolti árhoz képest... hát így. Gyengébbek kedvéért: elvileg azért van a közbeszerzés hogy sokan adjanak ajánlatot ne legyen túlárazás. Amúgy a nagy közbeszerzési verseny. Igen meg lennék lepve ha az illetékes nem azért szaladna el a vállalkozó keresztkérdései elől mert már rég tudja ki a nyertes és nem akar a naív kérdésekre válaszolni. Kedvenc mondásom: "fel szeretnék készülni, nem tudjátok kb mikor jelenik meg a közbeszerzés?" nem kimondott, csak utólag elmesélt vélasz: Hülye, már a nyertesét is tudom. Lehet vetíteni a közbeszerzésről csak ne olyanoknak akik ismerik. (azt elismerem hogy a papírformára vigyáznak, határidők, feltételek, szakmai kompetenciák, ha egynek infót adunk megy a többi pályázónak is, stb. Már csak azért is mert pont a részletekben lakik a lényeg amiért a kedvenc vállalkozó fog nyerni. És nem feltétlen azért mert korrumpálva van a döntéshozó, hanem mert a hárommal magasabban levő főnökét is kirúgják ha nem az nyer akire a (nemhivatalos) ner nagyság rámutatott. )
"Lehet, ha a tartalmat önállóan vizsgálnád, nem reflexből írnád a közepes közhelyes válaszaid, akkor nem kellene minden hozzászólást támadnod. " Szerintem ez rád vonatkozik,velem kapcsolatban.
Milyen furcsa, hogy kedvenc fideszes nyugdíjasommal, kkv14-el értek egyet. Lehet, ha a tartalmat önállóan vizsgálnád, nem reflexből írnád a közepes közhelyes válaszaid, akkor nem kellene minden hozzászólást támadnod.
Tökéletessen leírtad, hogy megy ez most magyarországon. Ha jól emlékszem, volt furgonos kiírás ahol a színt adták meg, és hogy nem lehet átfesteni... Oposos lámpánál meg valami forgalom kellett ami olyan magas volt amire csak ők feleltek meg. Gy-M-S kis TSZ, bádogos, ha vihar volt már mentek is a rozsdás bádogot lefújták cinkspray-el, mert a kárszakértő soha nem mászott fel a magasépítmény tetejére... És még 100 példát tudnék hozni... Esetleg ha admin erre jár kicsit takaríthatna. :) ON: 380 nagyon vízválasztónak tűnik.. úgy tűnik annál nem akarják hogy erősebb legyen. Vagy nemtudják megfizetni.. de hogy a gázárakkal mit szórakoznak, éshogy több ezer család lesz 1 azaz 1 db gázszámlától fizetésképtelen az már tényleg a vicc... emút100 év legsikeresebb 16 éve...
konkrét példat: gépbeszerzés, mittudomén milyen irodai felhasználásra adott felbontás, adott memóriamennyiség, adott típussal de úgy hogy legyen ujjlenyomatolvasó meg 5 usb port és a súlya 2.145kg alatti legyen a töltőkábel hossza minimum 124.6 mm és a cpu meg min x órajellel legyen és feltétlenül nagyméretű entergombja legyen de ne legyen rajta 2 windows gomb. Na így képzeld el. Mancikának emailezésre.
"Amivel találkozom az annyi, hogy a kiíráskor használnak valami külső szakértőt akik a műszaki paramétereket úgy határozzák meg eléggé specifikus lesz a kiírás." És pont ezzel lehet látszólag versenyhelyzetet teremteni egy látszólag független szakértővel, de közben mégis testre van szabva egy adott cégre. Meghatároznak a sok paraméter között egy feleslegest is vagy egy lényeges paraméternél egy feleslegesen szűk intervallumot és máris csak a Kiválasztott Kft. fog megfelelni. Én meg ilyet láttam. Nem egyet. De tényleg komolyan mondom, hogy én őszintén hiszem azt, hogy te őszintén azt érzed-gondolod amit írtál. Nagyon durva, hogy mennyire másként érzékeli két ember ugyanazt a valóságot. Mondom ezt úgy, hogy lehet én ítélem meg rosszul a dolgokat vagy én látom rosszul az arányokat.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)