Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Hétfő délutáni matematikai feladvány "semlegeseknek": Mennyi az EUR/HUF árfolyam optimális értéke, 65000MRD államadósság 6,5-7,0% közötti kamatfinanszírozás, és a környező országok alapkamatához képesti 2,0-2,5%-os kamatfelár mellett? A jól megfejtők között egy hatvanpusztai szafari családi belépőt sorsolunk ki a Mészáros&Mészáros Kft támogatásával.
Nyilván, reális, tényeken alapuló dolgokat nincs kedved olvasni, várnál inkább valamiféle vágyvezért dolgot, amin lehetne kárörvendeni, nem igaz? Hát olyat pl. tőlem nem fogsz kapni. Örömködj egy lehetséges fidesz győzelem gazdasági hatásain.
Amig a számokból az látszódik, hogy van esély egy kormányváltásra, addig a piac ezt (is) árazza. Illetve azt is, hogy 6,5%-ról jelenleg nem lehet csökkenteni valószínüleg 2026-ban sem az alapkamatot, amig lehet hogy körülöttünk (a románok kivételével) mindenkinél lejjebb kúszhat majd ez a mutató. Akkor a forintnál még nagyobb kamatfelár lesz, megéri majd tartani. Főleg,hogy már a 10 éves államkötvény kamat is 7%-on van. Tisztára megéri ez ám a magyar államnak, nem igaz? Te is örülsz hogy ilyen erős a forint, és fizetjük ki rá az évi 4-5000 MRD kamatot? NA majd akkor nézzünk egy kis forintárfolyamot, amikor a fidesz 4 hónap múlva végighazudva a kampányt netán vékonykán megnyeri a választást, akkor hogy fog reagálni a forint árfolyam. Főleg ha még a januártól életbelépő törvénye alapján sima feles többséggel is kormányozhat tovább rendeleti kormányzással, az mennyire fogja megnyugtatni a piacokat, hogy folytatódik a demokratikus keretek további leépítése, semmibe vétele. De, hogy mint tudjuk, téged mindez mit sem érdekel, te pártatlan, semleges vagy, neked ez is jó, rendben van, hiszen jobban élsz mint az átlag. Neked belefér, erkölcsi problémád nincsen, minden szipi-szupi kis országunkban.
Tessék mondani, melyik nap várható a magyar összeomlás? És mikor lesz megint 400 fölött a forint? Csakis a legjobbaktól szeretnék tanulni. Bocs, hogy nem a legjobbnak titulállak, de az a cím bobyt illeti.
Egyetértek azzal amit írsz. Annyit hozzátennék, ha marad a Fides (összecsalja ahogy tudja) akkor semmi változás, inkább még élesebb kontroll, ha Tisza, akkor az lesz a kérdés, hogy milyen mértékben fognak tudni (és akarni) belenyúlni a méhkaptárba... sok csontváz van ott ... Nagy kérdés lesz, hogy németország milyen útra lép (hatékonyság növelés, üres pozíciók kiszórása leépítés, de hogy tényleg ezzel versenyképes lesz e nem csak tervezés, de gyártás oldalán is az magyarország szempontjából is egy kulcsfontosságú kérdés. BYD már kijelentette, hogy inkább Törökország mint Magyaroroszág... A többi aksigyár meg köszöni úgy hogy itt minden környezetvédelmi előírárt áthághatnak maradnak... Ha németország most egy 5-10 éves recesszióba kerül akkor magyarországon ezt nyugodtan emeljük négyzetre... És akkor még nem Ai lufi pukkról vagy nagyobb világválságról beszélünk (ez is a kártyák között van youtube tele van ilyen videókkal) kérdés mi lesz az "első" dominó. Én magyarország tekintetében nem vagyok optimista... De NE legyen igazam.
EURUSD kitörésben lehet. Ha ez így van, akkor szvsz marad tovább a rising tide raises all boats esete. Ettől függetlenül én szignifikánsan lejjebb már nem várom az EURHUF-ot. Ez szerintem olyan ellenállási zóna, amibe a nagy tf gyertyák (pl: havi) csak belefognak szurkálni. 2023-ban is több hónapig tartott egy alj kialakítása, én most is erre számítok inkább, minthogy folyamatosan grindol 367 alá. Valószínűségi alapon, én ezt látom. Meglátjuk mi lesz.
Ez így van szerintem is. Hatékonyságot és termelékenységet kellett volna növelni. Nem mondok újat azzal, hogy az EU-s pénzek nagy része sem jó helyre kerültek, ahogy az állami támogatások java része sem. - A helyett, hogy javítottuk volna ezeket, nálunk az állami támogatások (hitelekhez, beruházásokhoz) rosszul lettek "elköltve" egy eleve laza és könnyű pénz időszakban. Nem volt kényszer, hogy ezek a támogatások a vállalkozások termelékenységét és a hatékonyságát növeljék, de nem volt kényszer a külső környezet felől sem, mert iszonyatos pénzbőség volt. - Szerintem a közepes fejlettség csapdájába kerültünk, és az igazán optimális kiugrási időszak, hogy ebből kilépjünk, az elúszott. Ugyanis a kiugrás helyett, nálunk a kanyarban előzünk (exportorientáltság fenntartása) a forint folyamatos fiskális (és többnyire monetáris) gyengítése elv érvényesült, hogy olcsóbban tudjanak nálunk termelni az exportorientált cégek, ahelyett, hogy az oktatásban és az innovációba, tehát végső soron a tudásba fektettük volna be többet. - Szerintem a gazdasági növekedés fenntarthatósága nálunk megkérdőjeleződött, mert az ország nem volt képes időben lépni a béralapú versenyképességtől a tudás-, illetve fejlesztésalapú gazdaság felé. - Most is sajnos sok olyan állami beruházás van, ami nemhogy a hatékonyságot és a termelékenységet növelné, hanem szinte értelmetlen. Továbbra is sok a felesleges kamattámogatott hitelek száma, és ezek egyre inkább már bicskanyitogatók szerintem (pl: minek adnak egy friss, új cégnek 150 milliós kamattámogatott hitelt ingatlanvásárlásra; vagy ott van az OSP, ami minden csak nem otthon start hitel, stb...). - El van ez baszva. Ebből vagy gyorsan, de nagyon fájdalmasan, vagy csak hosszan vergődve lehet kijönni szerintem. Ráadásul baszhatjuk, ha szarok a külső körülmények, mert még a jó külső környezet is szükséges nekünk, mivel a magyar egy kis és nyitott gazdaság.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20251201/nagy-marton-a-bankok-szenne-kerestek-magukat-803172 Meg lehet nézni mit tervez ez a majom... Bankoktól elvenni és a vállalatokhoz (magánzsebek helló) csatornázni. Az, hogy a vállalatok , és az emberek is NEM piaci kamatokat fizetnek persze nem gond... Marcikám fog a fütyid egy satuba a golyóidat meg cirógasd egy 5kg os kalapáccsal..lendületből. akkor talán megérted, hogy érzik magukat az emberek... Persze te abból az 5-6-7 milliós havi fizetésből megélsz, de az emberek rohadtul nem... Ez így csak újabb inflációs kör lesz, amiatt előre programozzák, hogy jövőre a Ft újra leértékelődjön.(szerintem) attól függetlenül hogy Fidesz vagy Tisza lesz.
Kiszivattyúzák az pénz az már igaz... Jegybankból is milyen szépen sikerült 500 milliárdot kiporszívózni, meg a Lölö mennyit is vitt ??? Hát Pusztaverszály ? És akkor még a többiről nem is beszélünk. Itt túlárazással viszik ki a pénzt a projektcégekből amit utána kicsontoznak és beszántanak . Történek vége. Olvastam, hogy a Balerina aki lebélnult havi 3,5 milliót kéne kapnia +200 millió , de a kifizetést már koránt sem biztos, meg a cég aki ellen nyert már felszámolás alatt van... hát nem gyönyörűű?? (undorító és nincs igazság(szolgáltatás)..)
Ma jött a hír hogy Magyarország már NETTÓ befizető. Attól eltekintve, hogy ezt elhiszem e, továbbra is úgy gondolom hogy a váltásnak fájnia kell, nagyon, hogy lehessen változás, olyan nedves vágyálmaim, hogy az ellopott pénzek visszafolynak a költségvetésbe nincs... kamat tehet egyre nagyobb, és az ország versenyképessége csökken. Látjuk Nagy Marci Miniszter és Pintér, miféle vagdalózások mennek. Látjuk a költségvetés mióta bukik meg újszülött korában, így szerintem a stabil árfolyam rövid életű lesz... Gyökeres változás kellene, ami szerintem el fog csúszni... vagy MP nek lesz túl puha a gerince, vagy az oligarhák menekítik ki ügyessen a pénzüket, nem lesz elszámoltatás (igény sincs rá), a jegybankbank és a KSH nál pedig jó kádárok dolgoznak. Nem látom fényessen a jövőt. OV kijelentette, hogy ő már kilépett volna... meg hogy felül kell vizsgálni, hogymilyen előnnyel jár... ez szerintem megadja az irányt... Bár egy új orosz tolmácst azért be kéne szereznie...
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)