Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Nem kaszinó, hanem short bekerítés. Ha az elérhető részvények mennyiségét a shortállomány alá tudják hozni, akkor a shortok csak ilyen brutális emelkedéssel zárhatóak. Pénzügyileg kinyírják őket.
Tegyük fel, hogy valaki egy adott forintösszeget dollárba váltana át, de nem most, hanem egy határozatlan időpontban 1-5 év között. Ám szeretné ezt a forint mennyiséget egy esetleges forintgyengülés ellen biztosítani, TBSZ számlán. A forintot 1MÁP, vagy MÁP+-ba fektetné. Eddig az egyetlen ötletem a Turbo warrant, viszont azt hosszútávon tartani kifejezetten hátrányos. Szóval, kinek milyen ötlete lenne erre?
Igen, ezek jogos felvetések, és itt jönnek a felfelé és lefelé mutató lehetőségek, valószínűségek: Ha a growth cégekben bekövetkezik a növekedés lassulása, márpedig ekkora cégeknél, mint a FAANG, be fog, az az árfolyamon kíméletlenül meg fog látszódni. Ezen felül az is előfordulhat, hogy nem pusztán a növekedés lassul, hanem valamilyen világgazdasági esemény miatt stagnálásba, vagy csökkenésbe fordul át. Az árfolyamcsökkenés még jelentősebb. Ők az eminens tanulók, akikkel kapcsolatban az elvárások óriásiak. Az árazásuk is ilyen. Ha 4-es kapnak, az katasztrófa. Ezzel szemben az épp csak 2-est elérő tanulók, ha továbbra is 2-est kapnak, nem történik semmi. Ha hármasra felfejlődnek, a család körbeüli az asztalt. Ha az IBM csak kicsit képes javítani az eredményein, a felfelé irányuló árfolyamreakció jelentős lehet. És nem lennénk tárgyilagosak, ha nem számolnánk azzal a komoly kockázattal, hogy igen, az IBM-nél is feleződhet az EPS, vagy jöhetnek csúnya mínuszok. A mostanihoz képest is töredék árfolyamokkal. Egyébként a 20. század közepe(?) eleje(?) körüli évtizedekben az IBM volt a kor Amazon-ja. :)
értelek és szerintem hasonlóan fektetünk be. mondjuk nálam az intel és az ibm nagyon nem ugyanaz a kategória. az egyiknél (intel) van egy kis botlás, amit remélhetőleg rövid távon tudnak korrigálni, de 10 évre visszatekintve szépen emelkedő profitot termel, erősek a fundamentumok. a másik cég (ibm) meg revenue, free cash flow, stb. szinten egy évtizede (!) oldalazik, de inkább csökken (főleg, hogy ha a 10 éves inflációt is beleszámoljuk). az egyedüli pozitívum, amit látok az ibm mellett a magas kezdő osztalékhozam (bár ennek az emelési volumene is csökken) és a folyamatos részvényvisszavásárlás. most hétvégén lesz egy kis időm, megnézem a legújabb investor prezentációt, hátha változott valami kb. 1 év alatt. nem temetem örökre a céget, de láthatóan képtelen a management versenyképessé tenni a céget, akkor meg minek fektessek be? lehet, hogy ma 100 dollárért jól hangzik a 11-12 eps, de mi van, ha 5 év múlva már csak 7-8 lesz az eps? teljesen igazat adok neked, hogy nem a befektetők dolga a management helyett való gondolkodás, de azért vakon sem fogok bízni bennük. engem meg kell győzni, hogy a következő 10 év szebb lesz, mint az előző 10 volt :) - az analyst forecast-okban én személy szerint nem bízok, várni sokmindent lehet. hasonló nekem, mint amikor price target-et 2 havonta updatelik attól függően, hogy merre megy az árfolyam. ők is csak sodródnak az árral, a forecast rész kimarad.
A tőzsdén van egy olyan kategória, hogy "viszonylag népszerűtlen nagyvállalat". Mivel a nagy többség azt gondolja az IBM-ről, amit te, nem támaszt rá keresletet, azonban szakadatlanul a szeme előtt vannak a népszerű cégek. Ennek az a következménye, hogy az Amazonért, amitől a következő években 34-60$ epst várnak, kifizetnek 3300$-t. Az IBM-ért, amitől 11-12$ eps-t várnak, nem kell nekik 118$-ért. Hasonló az AMD, ahol 2-2.5$ eps-ért fizetnek 92$-t, de az Intel 4.5-5$ körüli eps-e nem kell 50$-ért. (Intelt 46$-on bővítettem, bő 2 hónappal később a piac lehetőséget adott, hogy 62$-on eladjam, 30%-nál több hozamot realizálva. Az már rajtam múlt, talán jól, talán rosszul, hogy nem éltem az ajánlattal.) A cégek versenyképesebbé tétele a management feladata, a befektetőnek nem dolga a helyettük való gondolkodás. Az Amazon és AMD mellett is lehet ugyanúgy érvelni, és tiszteletben is tartom. A népszerűtlen nagyvállalatba fektetés passzol hozzám, azért is foglalkozom vele. 80 éve is működött, most is működik. Mind a 4 fenti cégnek megvan a maga kockázata. :)
anno én is szemeztem vele novemberben, amikor 110 dollár körül volt, de nem győztek meg a versenyképességükről. el tudom képzelni, hogy a ceo váltás pozitív irányba mozgatja majd a céget, de azt látni kell, hogy cloud fronton például amazon, google, microsoft kaliberű versenytársak vannak. nekem egy haldokló lomha elefánt jut eszembe az ibm-ről, ha jól emlékszem, akkor 10 éve folyamatosan csökken a bevételük, egyszerűen nem találnak magukra. illetve úgy emlékszem, hogy a red hat akvizíció sem volt egy olcsó dolog. te milyen potenciált látsz a cégben? melyik területen gondolod, hogy kiforrja magát mondjuk 3-5 éves távon?
Elég sokféle ága van a value-nak is, engem az osztalék léte v. nem léte nem érdekel. Van, aki a free cashflow-t helyezi előtérbe, más a eps-t, a nettó forgótőkét, a saját tőkét, stb. Megint mások passzív kosarat tartanak. Mindegyik rendszere és szabályai eltérnek picit v. nagyon. A leírásod alapján te inkább kvalitatívan közelíted meg - tiszteletben tartom.
A számviteli eredmény a múlt és a jelen. Részvényt meg a jövőbeli teljesítményért veszed, azt árazza a piac. Aztán ha a piac netán leértékel, akkor a value ember örül, hogy magasabb az osztalékhozam. Amíg nem vágnak az osztalékon, mert akkor meg ül a lebegő bukóban és él benne a hit, hogy csak kijön valamivel a cég és a számviteli eredmények újra fényesek lesznek. Én nem temetem az Intelt, csak azt mondtam, hogy semmit nem látni egyelőre abból, hogyan lesz fényes a jövő. Vagy másképp mondva tartható e a számviteli eredmény. Mert ha egy cég a piac után kullog a termékeivel, akkor az előbb-utóbb bevételcsökkenést és/vagy eredménycsökkenést jelent durva K+F mellett, hogy feljöjjenek. Ami vagy bejön, vagy nem. Reméljük bejön. Az is igaz 2018-as szinten van a papír, egy ekkora tech rallyban. Talán nem véletlenül, sok minden be lehet már árazva.
Value Investing