Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
én ezt nem így mondanám. az elmúlt 2 évben kétszer is voltam Intelben, egyszer jól, egyszer igen rosszul jöttem ki belőle. Mikor bejelentették, hogy a 10 nm chip fejlesztéssel egyszerűen még mindig problémáik vannak, akkor még a nagyon türelmes és éveken át nagyon nagy Intel rajóngó Jim Lebenthal is azt mondta, hogy kész, elege van, kiszáll, mert egy szégyen, hogy az Intel nem tudja magát összekapni. Szóval igen, ha így nézed, akkor "polcos" vagyok, de nem biztos, hogy "könyvesként" jobban járok, ha tartok valamit sokáig, mert hiszek ugyan benne, de folyamatosan "hidegzuhanyt" kapok. A könyvben lévő eredmények is erodálódhatnak. De ahogy írtad is, talán nem is lesz lényeges :o) Válaszod nagyon köszönöm egyébként, mindig szívesen olvasok tőled, mert te tényleg az igazi invesztor jellemet képviseled. Nem is olyan régen szándékosan tettem fel a FF fórumban, hogy van e ott olyan, aki tart már évek óta olyan "unalmas" papírokat, mint mondjuk Apple, Broadcom, de említhetném Intelt is... biztos voltam benne, hogy te jelentkezni fogsz. Ami meglepett, ha jól emlékszem, te voltál talán az egyetlen! ;o)
Szóval te "polcos" vagy, nem pedig "könyves". Azaz, elsősorban azt nézed, a cégnek a bolt polcán lévő terméke milyen, és nem azt, mi van a számviteli könyveiben. :) Ha ez fekszik neked, nem is kell, hogy a másikra válts. A piacnak jelenleg valóban jobban tetszik az AMD, mint az Intel. El kell döntened, hogy célszerű-e a közelmúlt hozamait a jövőbe kivetítened. Nem tudom, látjuk-e valaha az Intelt 100$ áron, de mindannyiunk részvény-választásának megvan a maga kockázata. :) 5 év múlva visszatérhetünk rá. Nem mondom, hogy az Intellel jobban járok, mint te az AMD-vel. De szerintem nem is lesz lényeges. :)
pár éve azért nem vettem 2 USD-ert - vagy akar 1 dollar alatt -, mert nem volt a "radaromon". Teljesen megértem, hogy azt mondod, inkább adsz 50-et Intel-ért egy 10-es PE-vel es még osztalékot is kapsz, de ha mindenki csak ennek megfelelően lépne pozícióba, akkor most Intelnek mondjuk legalább 100-110 USD-n kellene állnia (és még mindig konzervatívan lenne értékelve az adott piaci helyzetben), míg AMD-nek osztalék nélkül max. 40 USD-n lenne szabad lennie. Az árfolyamot nem én határozom meg, hanem a piac, a piacnak pedig egyelőre AMD "jobban" tetszik, mint az Intel. Ha a fejlődést nézem, hogy folyamatosan vesznek el Inteltől piacrészesedést és egyre több szegmensben megjelenik az AMD, akkor azt hiszem, nem egy rossz "fogadás" még ilyen értékeltség mellett sem. Felmerül bennem kérdésként, vajon látjuk e Intelt valaha 100 USD áron? :o)
Én nem vennék AMD-t....gondolj bele, 2-3$ éves profitért akarsz fizetni 90$-t? Ilyenért nekem 11$-on vett részvényem is van. Nem beszéllek le...de ha ez a cég pár éve nem kellett 2$ egész dollárért, most miért pályázol rá 90$-ért?
A piac logikájából nem tud más következni, mint hogy rengetegen megszívják, akik számvitelileg nem indokolható áron vesznek a robinhoodos cégekből. Ha egy részvény 10$-t ér, de felhúzzák 100$-ig, ott vagy azért vesznek, mert remélik, hogy valaki még drágábban veszi meg, vagy azért, mert fogalma sincs, mit csinál, és milyen valószínűségekkel néz szembe. Én is őrületnek tartom, ami itt néhány részvénnyel folyik, viszont ez 10-20 évente megismétlődik. Semmi új nincs benne, csak a részletek mások.
próbálok is beszállni AMD-be, de, hogy teljesültek e a 87 és 88-nál beadott megbízásaim, fogalmam sincs. KBC megint nagyon "gyors". Ahogy van egy volatilis nap, rögtön talán 3-4 óra múlva kapsz bármilyen visszajelzést vagy tudsz módosítani egy megbízást. Tudom amúgy, hogy AMD jó magasan van értékelve, ettől független jónak tartom. Egyébként Tibi, ezekkel a hype papírokkal kapcsolatban teljesen igazad van. Őszinte leszek, 3 évvel ezelőtt még magam is beugrottam - és valószínűleg jól megégettem - volna, de ma már inkább úgy vagyok, nekem olyan papírok kellenek, ahol tudom is, hogy mi történik, mert a nyugodt alvást nem adom semmiért.
Annyiban igen, hogy minél hülyébb a piac, annál könnyebb népszerűtlen, ám stabilan nyereséges cégeket találni jó áron. Amikor kipukkad (mert egyszer ki fog), akkor a bubival együtt szétverik majd ezeket is, arra lelkileg készülni kell. A dotcom időszakban is voltak ilyen esetek, declaráltan veszteséges, bármiféle üzleti terv nélküli cégeket húztak fel milliárdos piaci értékre. Az volt a lényeg, hogy a nevében legyen valami utalás az internetre. :)
Ersténél jelent meg: "Az AMD tovább folytatja térnyerését az Intellel
szemben, ami az új előrejelzésében is tükröződik. Az erős keresletnek
köszönhetően a társaság az első negyedévben 3,1-3,3 milliárd dolláros
bevételre, a teljes év tekintetében pedig 37%-os bevétel növekedésre
számít. Mindkettő jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat. Az
előző negyedéves számok szintén a konszenzus felett érkeztek. A társaság
által közölt 52 centes profit és 3,2 milliárd dolláros bevétel jobb
lett, mint az elemzők által várt 47 cent és 3 milliárd dollár."
Value Investing