Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Köszönjük szépen a munkádat Tibi! A játék szabályokban változás van? Eddig úgy tudtam, csak Timire és pomperj-re kell tenni a sok pluszt, eurocent kolléga bejegyzése így összezavart. Mindegy, ő is megérdemli.
Persze, a vörös csillag megártott nekik is :) (A fél világ fél a dagadt idióta diktátoroktól, és sok befektető még nem tudja, hogy a miénknek nincs atomfegyvere, csak nagy a pofája :) így tartanak a lex heinekentől :) ...vagy nem...)
Az osztalék fedezettségre javaslom a dividend/FCF (és div/EPS) TTM vizsgálatát, ha vannak adatok, akkor idősorosan, a fedezettség trendjének lekövetését. A PE-nek nincs semmilyen információs ereje az osztalékfedezettség tekintetében.
A historikusan alacsony PE és magas osztalék jó, de rendkívül kockázatos kizárólag ez alapján választani. Ki kell nyomozni, hogy miért esett le a mutató értéke (ha leesett és nem stagnálóan alacsony, ami talán inkább value trap-ra utal) és érdemes megnézni a szektortársak értékeltségét. Ehhez tartozik még a jövőbeli EPS kilátások alakulása. Ha az erre vonatkozó előrejelzés negatív, vagy kisebb mint a szektor átlaga, akkor fokozott óvatosság javallott.
Macy's-t nagyon büntették az elmúlt időszakban. Nem vagyok elfogulatlan, a témában érdekeltségem okán. Én most azt gondolom, hogy az árfolyamot támasztani tudja a jelentős ingatlanvagyon, a masszívan eredményes működés, az (egyelőre fenntartható) osztalék(hozam), komoly erőfeszítéseik az online értékesítés területén.
TA alapon pozitív divergenicia érzékelhető az árfolyamchart és MACD között és éledezési jeleket mutat az árfolyam az elmúlt hónapban.
Elég erősen diverzifikálok, aminek egyik következménye, hogy ilyen mögöttes okokat nem kell keresgélnem, másik következménye, hogy ezzel lemondtam a piaci átlaghozam felülteljesítéséről. :)
Én végülis ezért szoktam megnézni a historikus p/e-t.Mert a magas dividend yiled - feltéve a viszonylag konstans emelési ütemet - jellemzően alacsony részvényárnál jelennek meg. És ekkor nézek rá a p/e-re, hogy az historikusan kellően alacsony szinten van-e, és azt preferálom ha meglehetősen alacsony.
Ha viszont magas, akkor azt nem szeretem, mert arra utal, hogy az osztalék fedezettsége romlott, ill. normál árazás van vagy inkább felülárazott a papír.
A M ebből a szempontból akkor jól szerepel, mert a magas dividend yield mellé egy historikusan alacsony P/E társul.
Nem tudom mennyire jó a gondolatmenetem.
M együtt a malteros kisker alakulattal AMZN hatás miatt szenved (jóllehet ők és pl. TGT is tolják a manapság divatosan digitálisnak nevezett internetes értékesítést). Mérsékelten csökken az árbevétel, EPS stagnál (amit úgy tudtak elérni, hogy 5 év alatt a részvények mintegy harmadát visszavásárolták). Szerintem ezzel együtt túlzott pesszimizmus uralja a szektor megítélését.
A SIG 10 P/E-je nem rossz. Ilyesmihez keresek én 3% osztalékot, ezért is szálltam be a Macy's-be. Adtam el közben, hogy ne szálljon el a részvénysúlyom.
Value Investing