Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokraA brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Neaztfigyeldamitmondok péntek, 12:25
Törölt hozzászólás
#1507
_Macika_
_Macika_ 2020. 06. 24. 09:43
#1505
A szombaton mért 38 Celsius-fokos szibériai melegrekordot épp azon a településen regisztrálták, ahol az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét is mérték 1892-ben, mínusz 68 fokot. A két szélsőség jól mutatja, hogy milyen mélyen érinti a térséget a klímaváltozás, és valamivel felfoghatóbbá teszi azt az adatot, miszerint az Északi-sarkvidék környéke kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld más részei.
,
A még Magyarországon is rendkívül melegnek számító hőmérséklet a sarkvidékeken lévő hó- és jégtakaró olvadásának következtében alakulhat ki. A hóval vagy jéggel borított felületek ugyanis különösen magas albedóval* jellemezhetők, így a meleg óceáni áramlatok miatti visszaszorulásukkal egyre több hőt nyel el a földfelszín.A mostani szibériai hőség egyáltalán nem jött váratlanul, már a májusi időjárás is rendkívül meleg volt, igaz, nem csak Oroszország északi részén, hanem szerte a világon az átlagokat nézve. Sőt, az elmúlt öt hónap a legmelegebb január és május közötti időszaknak mondható az orosz meteorológiai mérések 140 éves története alapján. Az Európai Bizottság által támogatott Copernicus Climate Change Service (C3S) egyik szakértője szerint a nyugat-szibériai terület azonban nem csak az elképesztő ütemű felmelegedés, hanem a hőmérséklet rendkívüli változékonysága miatt is kiemelhető.A szélsőséges időjárás egyik legfrissebb következménye egy üzemanyagtározó megrongálódása volt május végén az észak-szibériai Norilszk közelében. A több, mint 20 ezer tonna dízelolaj kiömlésével járó balesetet végső soron valószínűleg a permafroszt felolvadása okozta, a megváltozott talajviszonyok következtében megsüllyedhetett a tartály betonalapja. A sarkvidék történetének legjelentősebb környezetkárosodását okozó katasztrófa mellett meg kell említeni az egyre súlyosabb tűzvészeket is. Ezek tavaly már emberi beavatkozással nem kezelhető léptéket öltöttek, idén pedig szokatlanul korán kezdtek el kitörni, vagyis várhatóan 2020-ban is komoly károkat fognak okozni.
.
A felmelegedő szibériai éghajlat azonban nem csak a helyi állat- és növényvilág, illetve a lakosság sorsára is hatással van. Az embereket a hőhullámok mellett a talaj mocsarasodása és a tűzveszély fenyegeti. A permafroszt olvadásával metán, a tűzvészek pusztítása során pedig szén-dioxid kerül a légkörbe, méghozzá hatalmas mennyiségekben, ördögi körként tovább gyorsítva és súlyosbítva a klímaváltozás folyamatát.
https://g7.hu/vilag/20200623/vilagszerte-sulyos-kovetkezmenyei-lehetnek-hogy-38-fok-van-sziberia-sarkkoron-tuli-reszen/
_Macika_
_Macika_ 2020. 06. 21. 21:28
#1504
Már napok óta 30 fokos kánikula tombol Kelet-Szibériában, szombaton pedig rekord méreteket öltött a rendkívüli meleg az északi sarkkör környékén. A csúcshőmérséklet helyenként elérte a 35 fokot, de az északi féltéke egyik leghidegebb pontjának tartott Verhojanszkban 38 fokos maximumot mutattak a hőmérők, ami új rekordnak számít Szibériában. 
AZ ÉSZAKI SARKKÖRTŐL ÉSZAKRA SEM MÉRTEK MÉG SOHA ILYEN MAGAS HŐMÉRSÉKLETET. 
Verhojanszk főleg a kemény teleiről ismert, korábban itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét, -67,8 fokot. A kontinentális éghajlatnak köszönhetően olykor előfordulnak melegebb nyarak, amikor a maximum-hőmérséklet a 30 fokot is megközelítheti.
A MOSTANI 38 FOKOS CSÚCSHŐMÉRSÉKLET VISZONT 18 FOKKAL MEGHALADJA A JÚNIUSI MAXIMUM HŐMÉRSÉKLETI ÁTLAGOT (19,9 FOK).
Az új melegrekorddal a bolygónk egy adott pontján mért legnagyobb hőmérséklet ingadozás (abszolút minimum és maximum különbsége) is növekedett: 105,8 fok az új rekord. 
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 06. 21. 08:00
Előzmény: #1502  _Macika_
#1503
Ejnye már, pedig már örültem hogy itt a  globálhideg, és azért maradt el a tavasz után a nyár is eddig.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 05. 28. 11:15
Előzmény: #1500  _Macika_
#1501
Ennyit sikerült leszűrni? Amúgy is: pajtás és nem pajtásom. 
_Macika_
_Macika_ 2020. 05. 28. 11:04
#1500
a pajtásod az...
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 05. 28. 11:01
Előzmény: #1498  _Macika_
#1499
Hát, pajtás, pedig negyed éve a seggén ül az emberiség, ipari termelés kéziféken, közúti közlekedés kéziféken, repülő is alig száll, az is lábujjhegyen, stbstb. A mostani helyzetnél csak akkor tehetnénk többet a bolygóért, ha bevennénk valami bogyót amitől kulturáltan kihalnánk. Bár akkor az oszló tetemeinkből felszabaduló gázok okoznák az ökokatasztrófát. Talán az is lehet, hogy inkább bele kellene nyugodni hogy a föld teszi a szokásos dolgát és pár-pártíz évezredenként kicsit hullámzik a klímája.
_Macika_
_Macika_ 2020. 05. 28. 10:43
#1498
Valószínűleg ismét erdő- és talajtüzek tombolnak a kutatók szerint az északi-sarkvidéken. Műholdas felvételekből arra lehet következtetni, hogy a tavaly nyári pusztító tüzek után ismét fellobbantak a lángok - közölte az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (Cams).
 • Ezt még földi mérésekkel is meg kell erősíteni a szakértők szerint. A kutatók újabb nagy kiterjedésű tüzektől tartanak, amelyek az adatok elemzése alapján elsősorban Szibériában, a tundrán és jéggel nem borított más területeken kaphattak lángra.
 • Oroszországban hetek óta küzdenek a tűzoltók az erdőtüzek ellen. A hatóságok közlése szerint több mint 5600 tüzet jelentettek országszerte és több mint 250 épületet tettek tönkre a lángok.
 • Bár az északi féltekén a nyári hónapokban rendszeresek a tüzek, az előző évben a megszokottnál jóval pusztítóbbak voltak. A légszennyezettség mértéke jelentősen megnövekedett, csak júliusban az északi-sarkvidék szén-dioxid-kibocsátása mintegy 50 megatonna volt, amely kétszer annyi, mint a korábbi évek azonos hónapjaiban. Ez a Svédország által évente kibocsátott szén-dioxid-mennyiségének felel meg.
 • A világ más térségeiben is vannak erdő- és talajtüzek, például a trópusokon is, ott viszont a tűzszezon a végéhez közeledik. A közép-amerikai országok, mint Guatemala, Honduras, Nicaragua és Panama károsanyag-kibocsátása a 2003-2019-es évek átlaga fölé emelkedett.
Tagore
Tagore 2020. 04. 23. 09:38
Előzmény: #1495  _Macika_
#1497
Nem is lesz olyan a világ, amilyen volt.......Ma éjjel lett volna a Lyridák maximuma......de még a mûholdak sem repültek.......
Tagore
Tagore 2020. 04. 23. 09:34
Előzmény: #1494  PusztaPutyin
#1496
Ne legyél ennyire regresszív :) .....Sajnos ezek a folyamatok --- vírus leküzdés, éghajlat változás, világbéke--- nagyon lassan hoznak eredményt...... Ellentétben a politikai forgószél meglovaglásával...........
_Macika_
_Macika_ 2020. 04. 23. 07:26
Előzmény: #1492  Tagore
#1495
az a napi több ezer repülőgép és az a több százmillió kocsi ami az utakon van, egy borzasztó nagy szám 
a többiről nagy szennyezőről nem is szólva 
és ez a szám folyamatosan növekszik , 
nem folytatható büntetlenül
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 04. 23. 07:16
Előzmény: #1492  Tagore
#1494
A vírus kezelése szépen mutatja azt a tévutat, amit az emberiség a globális problémák kezelése során bejár. Nem sikertörténet. Most például látnunk kellene egy halom pozitív hírt hogy földanyánk gyógyul mert ülünk a seggünkön. De nem fogunk ilyeneket kapni. Persze pont ugyanolyan könnyű lesz ezt is megindokolni mint az eddigieket. Az emberiségtől független felmelegedés addig is köszöni, elvan.
Tagore
Tagore 2020. 04. 23. 06:49
#1493
Ausztria leállította az utolsó szénerômûvét.......
Tagore
Tagore 2020. 04. 23. 06:43
Előzmény: #1491  _Macika_
#1492
Mindent meg kell tenni a szennyezés ellen.... Ez tény. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy az éghajlat tôlünk nagyrészt függetlenül változik..... Ötzi 5500 éves testét az olvadó glecser alatt találták....Viking leletek tömege kerül elô 1000-1500 évvel ezelôttrôl..... Hullámzunk.....
Tagore
Tagore 2020. 04. 16. 06:35
#1490
Nem tudom.....de valószínû, hogy valamilyen technológia váltást fog kikényszeríteni a helyzet.......https://index.hu/techtud/2020/04/15/metan_tortenelmi_rekord_uveghazhatasu_legkor_klimavaltozas/
_Macika_
_Macika_ 2020. 04. 15. 09:37
#1489
Magyar tudósok figyelmeztetnek: Még egy ilyen védekezés, és belerokkanunk, van jobb recept
.
Sürgősen át kell állítani a közegészségügy és a politika működési logikáját, hogy a jövő tömeges vesztegzárai, gazdasági csődhelyzetei és klímakatasztrófái elkerülhetők legyenek – figyelmeztetnek magyar tudósok a Válasz Online-nak adott interjúban. Az emberiség nem rendelkezik elég idővel és erőforrással ahhoz, hogy még egy ilyen krízist védőoltásokkal és karanténnal oldjon meg; muszáj lesz a baj elé menni, és ehhez az eszköz is rendelkezésre áll. Miért életbe vágó, hogy a logikaváltást a klímaügyre is alkalmazzuk? Egyáltalán: miért egy klímaváltozásról szóló, frissen megjelent könyv tartalmaz megoldási receptet a jövő járványaira? Szathmáry Eörs evolúcióbiológust és Boda Zsolt politikatudóst kérdezzük.
https://www.valaszonline.hu/2020/04/07/szathmary-eors-boda-zsolt-klimavaltozas-koronavirus-interju/
_Macika_
_Macika_ 2020. 04. 01. 20:47
#1488

kellene még fulladozni a sok kipufogógázban
hát tényleg
szieszta 2020. 04. 01. 20:40
#1487

https://24.hu/belfold/2020/04/01/idojaras-szerda-hidegrekord/
a gazdaság lassulásával kitisztult a levegő, most meg megfagyunk. Még fogunk itt könyörögni, hogy valaki engedjen ki egy kis CO2-t, mert dideregni fogunk még nyáron is. Kezdhetjük építeni az üvegházakat. :-)
Törölt felhasználó 2020. 03. 31. 16:10
Előzmény: #1485  Törölt felhasználó
#1486
itt a lehetőség kitakarítani a várost! 
Törölt felhasználó 2020. 03. 31. 16:10
Előzmény: #1483  gombócból_is_sok
#1485
_Macika_
_Macika_ 2020. 03. 31. 15:17
#1484
Először volt hőhullám az Antarktiszon
.
Hőhullámot regisztráltak a Kelet-Antarktiszon lévő Casey kutatóállomáson a 2019-2020-as nyáron, miközben magas hőmérsékleteket mértek az Antarktiszi-félszigeten is. Hőhullámnak az nevezhető, amikor három egymást követő napon szélsőségesen magasak a maximum és a minimum hőmérsékletek is.Január 23. és 26. között a valaha mért legmagasabb maximum- és minimum-hőmérsékleteket mérték a Casey állomáson, ami hőhullámnak minősül. A legalacsonyabb napi hőmérsékletek nulla Celsius-fok fölött, míg a maximum hőmérsékletek 7,5 Celsius-fok fölött voltak.
.
anuár 24-én a Casey kutatóállomás valaha mért legmagasabb hőmérsékletét regisztrálta: 9,2 Celsius-fok volt, amely 6,9 Celsius-fokkal magasabb, mint az állomás átlag maximális hőmérséklete. Az ezt követő reggelen a legmagasabb minimum 2,5 Celsius-fok volt. Szintén hőmérsékleti rekordok születtek az Antarktiszi-félszigeten lévő bázisokon is februárban, a hónap átlagos napi hőmérsékletei a hosszú távú értékekhez képest 2-2,4 Celsius-fokkal emelkedtek.
https://index.hu/techtud/2020/03/31/eloszor_volt_hohullam_az_antarktiszon/
gombócból_is_sok
gombócból_is_sok 2020. 03. 17. 20:04
Előzmény: #1482  _Macika_
#1483
Viszont most hogy leállt a fél világ, bizonyára fogunk kedvező változásokról olvasni pár hónap múlva.
_Macika_
_Macika_ 2020. 03. 17. 20:00
#1482
Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Globálisan nézve pedig a második legmelegebb februárját élte meg a világ 2020-ban az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint.A hatóság közölte:világszinten mind a decembertől februárig tartó időszak, mind az idei első két hónap a második legmelegebb periódusnak számítanak az elmúlt 141 év mérései szerint– írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.A kutatók szerint a Föld átlagos globális felszíni hőmérséklete 2020 februárjában 1,17 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát. Az egyetlen ennél melegebb február 2016-ban volt, ekkor az El Nino éghajlati jelenség állt a melegedés hátterében.Az El Nino, amelyet a NOAA szerint „szokatlanul meleg óceáni hőmérsékletek” jellemeznek a Csendes-óceán egyenlítői vidékén, a globális hőmérséklet emelkedésének egyik felhajtóerejeként hat.„Rekordmagas hőmérsékleteket mértek a decembertől februárig tartó időszakban Oroszország nyugati területének nagy részén és Európa, Kelet-Ázsia, Észak-Ausztrália egyes részein, valamint szerte az Atlanti-, Indiai-óceánon és a Csendes-óceán nyugati térségében”– közölték a NOAA szakértői. Ez volt a legmelegebb tél Franciaországban. Mind Ausztráliában, mind Hollandiában a második legmelegebb telet regisztrálták.A NOAA tudósai emellett kitértek arra is, hogy mindkét sarkvidéken az átlagos alá esett a tengeri jég kiterjedése.„Az elmúlt hónapban az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedése 4 százalékkal esett az 1981-2010 közötti átlag alá, míg a Déli-sarkvidékié 6,5 százalékkal. Mindazonáltal ez volt a déli-sarkvidéki jégtakaró legnagyobb februári kiterjedése 2015 óta”

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek