Sajnos elég egyértelmű, hogy mire veszik fel: "A hitelkeret részeként, elsősorban a jelenleg folyamatban lévő és az elkövetkezendő közel két éves időszak tervezett kiemelt fejlesztési- és bővítési beruházásai kerülhetnek finanszírozásra." . Másodsorban lehet persze szó új projektről is, de ez egyelőre inkább csak remény a részünkről.
nyilvan hazabeszelek, de azt mondjak, hogy az eddig a jelentesekben rögzitett terveket nem erinti, ami jelenleg max 2023 vege. (söt a 2023 vege mar eleve a jelentesben is ilyen függö...mert a miskolci furas eseten mar 2022 vege a 2023ra tervezett) Szoval akar lehet uj beruhazas, csak annak a megvalosulasa/mar termelese 2023 ev vege utan indulhatna. Persze ez is 2 ev, de mar egy bejelentes is legalabb valami perspektivaval kecsegtetne.
Nincs új helyszínről szó a cikkben, sajnos. Valószínűleg a tervezett miskolci új kútfúrásra és egyéb hatékonyságnövelő beruházásokra kell. Mivel nagyon kedvezőek a hitel feltételek (2-2.5%), ezért érdemes lehet felvenni.
Ha viszont egy új projektet jelentenek be,új helyszínnel, akkor az 1200 is meglehet ... A gáz árának emelkedése miatt (és ebből következően a távhő drágulása miatt) így is nagyon jó évük lesz.
Milyen fejlesztési és bővítési beruházást tervez a panny, amihez majd 3milliárd kell? Lemaradtam valamiről? Miskolci kút mélyítés (új kút rémlik), de gondolom ez messze nem kerül ennyibe.
Mivel ugyanez megjelent már "brutális telünk lehet" cikkben is, ezért valószínűleg azoknak lesz igazuk, akik szerint a sark-köri áramlás lelassulása miatt, nem tudja a hideget a körön belül, a meleget pedig kívül tartani, tehát felváltva nyúlik be az egyik a másik zónájába. Ezért lesz egyszer hidegebb, máskor pedig melegebb mint az egyenletes lenne. Én erre tippelek. Még nyáron is érezhető volt a Skandináviából hozzánk leáramló hideg, mint egy nagy csepp.
Én arra céloztam, hogy ha jól rémlik valaki régen régen (az általam írt 3asból) a 2.1.2es pontot fejtette ki jobban, hogy ez az "egyediség" jelen esetben a geotermiánál, miktől függ.
Szalag írta: Kicsit azért a korábban az idézett rendeletet ( https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100050.nfm ; ) megpróbálom értelmezni, ha valaki nem akarná végigolvasni az egészet: A lényeg, hogy a fűtési szezon elején megbecsülik, mennyi hőt fog értékesíteni az adott cég, és mik lesznek a költségei (beleértve amortizációt is). A tervezett költségekhez hozzáadják a nyereségtényezőt (ami a hőtermelésben résztvevő eszközök könyv szerinti bruttó eszközértéke szorozva 0.045-tel). Ha végül ez a nyereség magasabb lenne, akkor azt két éven belül köteles beruházni a cég. Magyarán ez alapvetően egy elég jól kiszámítható folyamat, nem igazán tartogat meglepetéseket
PANNERGY