Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.
Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.
Számolgatva:
Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.
Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.
Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.
Magyarország tragédiája, hogy:
- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,
- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,
- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.
Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.
Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.
Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
A portfolio elemző, értékelő cikkéhez (ami alapvetően jó, tárgyilagos, sőt akár lelkesnek is lehet tekinteni) csak egy hozzáfűzni valóm van. Az egyik grafikonon a 2021-es előretekintő P/E alapon hasonlitja össze a bankcsoportot a konkurenciával. P/E=11 körüli értéket látok. Az első negyedév alapján (és a szezonális ingadozásokat figyelembe véve) a mostani 117 milliárdos eredmény négyszereésre plusz egy ennél valamivel jobb 3. és 4. negyedévre lehet számolni, ami : 4*117 +10=478 milliárd. Ami pesszimista előrejelzés Az Opus securities-nél és a banknál lévő saját részvényeket leszámitva, ez kb 261 millió részvény között oszlik meg: 1831ft/részvény A tegnapi árfolyam alapján ez: 7,8-as P/E Amennyiben feltételezzük, hogy a pandémia nyár körül már nem hat negativan, akkor az előrejelzés aká még jobb is lehet erre az évre. Ha meg azt nézzük, hogy már az európai részvények is 20 körüli előremutató P/E-n forognak, akkor az árfolyamban akár 100%-os emelkedés sem kizárt az év folyamán
Vírusos negyedévnek
igenis jó, és „merjünk egyszer nagyok lenni”, vagyis bővebben:
nagyon jó.
Ugyanis a következő
negyedévekben nincs -19 milliárd bankadó, a bevételek növekedni
fognak (ha nincs váratlan vírus-mutáció és/vagy háború), MOL
soron osztalék jön, akvizíciókat bármikor bejelenthetik,
osztalék is fél éven belül itt lesz, ezt csak a politika
szoríthatja 450 milliárd alá (de már neki sem érdeke), szóval
ismét egy COVID méretű probléma kell az összeomláshoz…. Sok sikert mindenkinek!
Az árfolyam a jelentés napján többször esett mint emelkedett a múltban. Még akkor is, ha az elemzői várakozásokat felülmúlta az eredmény. Sok függ attól, hogy a sajtótájékoztatón (délelőtt) és az u.n. conference call-on (délután) tudnak-e mondani ami kellemesen lepi meg a befektetőket. Ilyen lehetne például egy erre az évre előrejlezett komolyabb bevételnövekedés.
Habár a bevételeknél túl optimista voltam: csak 301 milliárd De a költségek nem száltal el:: 154 milliárd (közeledik az 50%-os békebeli költség bevétel arányhoz) Ami a várakozásom fölé vitte az adózott eredményt, az az alacsonycéltartalékolás: 6 milliárd Igy az egyedi tételek nélkül lett 110 milliárd helyett 117 milliárd.
Ingatlan hitelezés is csökkent a q1-ben 9M-dal. Én a moratórium miatt nem céltartalékolást gondolok, hanem mivel nem lehet tőkésíteni a hiteleket amik benne vannak csak későbbre tolódik a kamatfizetés, ezért egyszeri leírásra utaltam. Tavaly is a q1-ben számolták el szerintem -10-15M lehet.
Az NBKM 211M euro profitot mutatott ki 2020-ban már az Abankával együtt, miközben 205M badwillt számolt el az Abanka megvásárlásán. A bank valós nyereségtermelő képességet egy 11-12%-os szlovén ROE-t feltételezve óvatos megközelítéssel, szinergiák nélkül 40Md Ft körülire (110M euro) saccolom normál körülmények között. Árazás: az OTP szerintem nem megy névérték fölé, az Apolló tőzsdei bevezetésről, mint opcióról beszél. A piacvezető N. Ljubljanska Banka 0,7-es P/BV körül forog a szlovén tőzsdén, ennél többet az Apolló sem kapna egy kibocsátás során, vagyis a kettő között majd megegyeznek valahol, 0,9 környékén akár. Az SKB-val elérhető szinergiák miatt az OTP némi előnyben van, ha netán mással is versenyezni kell.
Én csak az ingatlanhitel kihelyezést néztem Szerintem a moratóriumot igénybevevő folyamatosan lemorzsolódnak, igy a tavalyi kockázatok (amelyekre elegendően céltartalékoltak) csak csökkenhettek. nem turom miért kellene erre hivatkozva még jelentősen céltartalékolni? Remélem a 25 milliárddal felüllőttem a jeletésben lévő céltartalékot. A szinergiánál igazad van. Hosszútávon jelentkezik és rövidtávon akár még a többletköltségek dominálhatnak is. De itt a megvett bakok többsége már 2 éve folyamatosan beolvasztás alatt van. Én éppen ebben az évben számolok pozitiv hatásokkal a költségekre vonatkozóan. Titkon abban reménykedem, hogy év végére elérjük ismét az 50%-os költség bevétel arányt.
Mint azt a Q4 előtt
is jeleztük, a kockázatok (ország, szektor, vírus, lezárások,
politikai elit, moratórium) már akkor be voltak árazva, viszont
időközben ismét megjelent a orosz-ukrán geopolitikai kockázat,
amelynek súlya és árazása az aktuális helyzetnek megfelelően
hullámzó-változó (jelenleg éppen csökkenő).
A Q4 jelentésben az
ECB-MNB szabályozás okán a menedzsment már 2021-re is előre
túltartalékolt és ezzel egy negyedévvel eltolta a
rekorderedmények publikálását. A Q1 jelentésben ismét az a
kérdés, hogy végre felvállalják-e a sokak szemét szúró
profitot és az ezzel járó árfolyamot. Amennyiben igen, akkor a
részvény ára még a Q2 előtt 15000 fölé ATH-ra emelkedik, ha
ismét túltartalékolnak, akkor Q2 után érkezik az árfolyam új
ATH csúcsra. - Mi kellene az első
forgatókönyvhöz? Nagyjából 95+ milliárd számviteli
eredmény(profit) ami a T12M profitot jelenleg 360 milliárdra emelné. - És ez hogyan jöhet létre? Bevétel 305+-5
milliárd Költségek 160-+3 Üzemi eredmény
145+-5 milliárd Adó 15-+2 Céltartalék 15+-4
milliárd Egyéb korrekciós
tételek: bankadó 20+-1 és ?
Így a számviteli eredmény
95+-5 milliárd lesz, ezzel elérhető
lenne erre a 2021-es évre a 450 milliárd körüli profit, amit az elemzői
konszenzus csak 2024 márciusára tart elérhetőnek :)), tehát ez két
évvel előbb tudna teljesülni és mondani sem kell, hogy ez hogyan hatna
a célárakra (a 12 havi célárak napokon belül közelítenék a
20.000 forintot). -
Értelemszerűen a
céltartalék összegével könnyedén beállítható a kívánt
eredmény, ezért érdemes észrevenni, hogy a Q1-es jelentési időszakban
ezzel a lehetőséggel minden USA és EU bank óriási mértékben
élt is és a számviteli eredményt felfelé irányították.
Abnormális lenne, ha további szükségtelen céltartalékolással
egyedül az OTP faragná le az eredményét, miközben éppen ez a
bank van leginkább lefedezve céltartalékkal. Nos, nemsokára ez
is kiderül...
Könyvértéken szerintem csak akkor éri meg, ha ugyan úgy, mint a socgen-től vásárolt bankoknál leválasztják a nem teljesítő hiteleket és az nem képezi az üzlet részét. Ha jól emlékszem elégé könyv alatti értéken vette meg végük az Apollo az Abankát, szerintem emiatt volt egy nagyobb badwill elszámolás az akvizícióval párhuzamosan, ahogy az otp-vel is előfordult, ha könyv alatti értéken vásárolt. Mikor az otp viszonylag hamar kiszállt az Abanka-ért folytatott licitháborúból, akkor bennem felmerült, hogy esetleg megegyeztek az Apollo-val, hogy később egyben veszik át a kettő apollo által birtokolt szlovén bankot, de elvetettem, mert nem gondoltam, hogy a szlovén hatóságoknak tetszene, hogy egy külső piaci szereplő 30% feletti részesedést szerez a bankpiacukon. Lassan a bolgárok is bevezetik az €-t, én annyira nem félek az € piacoktól. Nem csak az alacsony kamatkörnyezet miatt szenvednek a nyugat-európai bankok. Szlovákiában például elég jól keresnek a bankok, de az erste Ausztriában is szépen muzsikál, ha jól emlékszem a kbc meg Írországban keresi hülyére magát.
Szerintem nem a múlt hónapra gondolsz, hanem márciusra, ami rég nem látott hitelezést hozott. Viszont a január és február elég gyenge volt, tavaly q1-ben 628M forint hitelt helyeztek ki a pénzintézetek, idén 536M. Ráadásul a személyi és egyéb hitelezés csökkent jelentősebbet, ami biztos nem javítja a kamatmarzsot. Szerintem az idei első féléves moratórium miatti leírást a q1-ben fogják elszámolni, azzal számoltál? Szinergiahatás érdekes kérdés, szerintem az hosszabb távon érvényesül igazán. Mert ami megjelenik összevonásnak köszönhetően az elején elviheti a plusz költségek, mint a szervezés, tanácsadás, végkielégítések, stb.
Mennyit ér az OTP?
Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.
Számolgatva:
Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.
Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.
Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.
Magyarország tragédiája, hogy:
- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,
- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,
- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.
Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.
Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.
Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.