Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
egy_kezdo 2022. 05. 06. 01:01
Előzmény: #7017  egy_kezdo
#7020
Nos, ez kizárólag a magyar belpolitikának és a szektoradóknak szóló csúnya sakkparti eredménye. De azért saját tőkét még így sem lett volna szabad csökkenteni hiszen az osztalékot is e célból tartották vissza, így sikerült a BVPS-t 10.450 körülire leverni, még mondják azt, hogy a HFT MM-nek nincsenek bennfentes infói, röhej a BÉT úgy ahogy van. És persze úgy látszik még olcsóbban vásárolnának a cég bennfentesei is. Az pedig, hogy a COVID-19-ről szóló nyavalygós nagyfejezetet 2022-ben nem sikerült törölni a jelentésből egészen botrányos! Itt valami nagyon félrement a fejekben. Pénteken pedig jön az állandóan depressziós Bencsik a conf call-on, szép nap elé nézünk.
-
  
Hogy mégis mi a pozitívum? Nos, jó kérdés, talán az, hogy annyira negatívra faragták a végeredményt, hogy kilátszik az erőlködés és a piac a röhögéstől majd nem tud tovább esni. Ilyenkor jön az a mondás, hogy minden negatív be van már árazva és forduljunk, volt ilyen a COVID-nál és a devizahiteles leírásnál is, no majd möglássuk... Az jó, hogy az orosz leánytól ezután már nyereséget várnak, az ukrán pedig csőd esetén írd és mond 0 nulla bázispontot csökkentene a tőkemegfelelésen miközben az általános háborús moratórium ellenére 60%-uk törleszt, nem mint a csaló magyarok a COVID idején. Valamint nélkülük a ROE 18%-ra várható. Tehát a részvény trendjében akár a fordulás is elképzelhető... és más is elképzelhető
pomperj
pomperj 2022. 05. 05. 19:25
Előzmény: #7017  egy_kezdo
#7019
A netto kamatbevetel brutalisan nagyot nohetett  (+50% nagysagrend) 
meg azzal egyutt is, hogy orosz+ukran bankbol talan semmi nem jon.
APetronas 2022. 05. 05. 19:09
Előzmény: #7017  egy_kezdo
#7018
Köszönöm a részletes leírást! 
egy_kezdo 2022. 05. 05. 18:10
#7017
A Q1 eredmények becslése több tételnél közelíthet a konszenzushoz, vagyis a bevételek és kiadások nőttek a működési eredmény viszont brutális 180 milliárd fölötti lehet, hogy ebből mennyit és mire hivatkozva írnak le? Vélhetően ezt sakkozták ki az elmúlt napokban. Lehetőség van bőven: bankadó, Sberbank csőd utáni OBA befizetés elkönyvelésének mikéntje, ukrán hitelekre céltaartalékolás mértéke, orosz államkötvények leírása vagy nem, goodwill, a COVID moratóriumokból 6 hónap után megmaradó tartalékok visszaírása? Tehát mínusz X milliárd és +120 milliárd között bármennyi lehet a számviteli eredmény. Reméljük, hogy a konszenzus szerinti 60 milliárdot meghaladó számot sakkozták ki az illetékesek. Egyebekben pedig az árfolyam jövőjét inkább a menedzsment előrejelzése tudja mozgatni...
-
 
Az eredmények becslése mellett vizsgáljuk meg a cég értékét normál (háború nélküli) működési körülményeket feltételezve: A konszenzus szerint 185 milliárd a működési eredmény NEGYEDÉVENTE, ez az új szlovén és albán bankkal felmegy 200 milliárdra, amiből évente 800 milliárd következik figyelmen kívül hagyva a marzsok és a hitelvolumen organikus növekedését. Ebből évente leírnak akármire 50 milliárdot és adóznak bankadóval együtt kb 100 milliárdot így ceteris paribus marad 650 milliárd. Ami 2321 forint/részvény, ez egy 13-as P/E-vel meghaladja a 30.000 forintos árfolyamot. Mit feltételez a jelenlegi piaci árazás? Azt, hogy éveken keresztül negyedévente 0 lesz az eredmény és mindent elcéltartalékolnak így a 3036 milliárd saját tőkéjét a cég növelni nem tudja ezért marad a BVPS 10.845 forint, amiből még akár veszíthet is a cég. Létezik ilyen forgatókönyv? Igen, úgy hívják, hogy teljes európai vagy világháború, de akkor már nem a tőzsdei árfolyamok lesznek az elsődleges probléma...
-
  
És, hogy akkor mégis mit áraznak a HFT és liquidity maker algoritmusok az OTP-nek a BÉT-en lévő piacán? Röviden: azt amit akarnak, amerre a kisebb ellenállást mérik az algoritmusok az adott összesítések után arra felé terelik az árfolyamot. Megtehetik, mivel a tőkéjükhöz mérten a BÉT-en olyan, hogy PIAC, nem létezik. Az átlagos napi forgalom legyen 4-7 milliárd forint ami 10-20 millió $, € vagy GBP és sűrűn ennek a 50%-95%-a napi szinten egy algoritmushoz tartozik, és ha szükséges 500 millió $-t is meg tudna mozgatnia, a több millió darabos részvénypozíciójával pedig trédel, áraz és irányít. Tehát BÉT-es PIAC hiányában az algók a kinti quant ikertestvéreikhez beérkező, ottani piacokat mozgató nagyobb ordereket pár perccel sőt órával (lásd mai nap) korábban az OTP árában már letrédelik és össze-vissza csapkodnak a háború és belpolitikai kockázatokra fogva az aktuális árszintet. Majd ha vételt vélnek mérni, akkor felrakják az árszintet a csillagok közé, az is sűrűn mesterséges tud lenni, ahogyan a mostani árszint is az….
-
Előbbiek okán lényeges lenne, hogy a menedzsment a keleti leánybankokra vonatkozóan a háború jelenlegi kiterjedésének megfelelő, valós kockázati előrejelzést adjon a jelentésben, minden a belpolitikai szereplőknek szánt felesleges negatív előjel vagy ködösítés nélkül. Ugyanis, ha a politikusok új szektoradókat szándékoznak bevezetni a menedzsment nekik szánt borúlátása nem tántorítja el őket, viszont elriasztja a külföldi intézményeket a befektetéstől... 
Egyébként péntektől mindenki kereskedhet a részvénnyel, a menedzsment is és maga a cég is….
egy_kezdo 2022. 03. 05. 00:00
Előzmény: #7013  izigo
#7016
A gyorsjelentés rendben van a menedzsment nyilatkozatok is helyén vannak, elsődleges a további kockázatok elkerülése : https://rtl.hu/gazdasag/2022/03/04/csanyi-sandor-otp-haboru
-
Ami a jövőképet illeti, amikor véget érnek az USA-ból irányított ETF és stb likvidálások, az európai bankcsőd árazások és FED hisztéria okán a dollárba való menekülés, akkor elkezdenek számolni az algoritmusok kezelői és rögtön beállítják, hogy az egy részvényre eső tőke értéke (10846 forint) alatt eladni nem éri meg, mivel ennyit az egész OTP csoport csődje esetén kapnak kézhez a részvényesek, az ilyen csoport szintű csődhöz pedig legalább világháború szükségeltetik (amit talán még az oroszok sem kockáztatnak meg). Ahhoz pedig nem kell orosz-ukrán békekötés, hogy a részvény ára 15000 forint körül legyen, a békekötés a 20000-es árfolyamot implikálná.
-
  
A brutális forgalmat pedig a HFT és liquidity makers algoritmusok két oldalra beállva és a kereskedési könyvet bármelyik irányba kitakarítva gond nélkül biztosítják. Ha szükséges, egy milliárd dollárt-eurót (300-400 milliárd forintot) is tudnak mozgatni napon belül csak legyen sok ajánlat amellyel vagy amely ellen tudnak milliszekundum sebességgel pozíciót felvenni és zárni. Nekik a forgalom mennyisége nem számít kötési költségnek sőt, még pénzt is kaphatnak érte (liquidity rebate) a BÉT-től, az a lényeg, hogy a kereskedés végén pl 40 milliárd forint lebonyolított forgalmon realizáljanak legalább 1 forint nyereséget.
Sok sikert mindenkinek és legyen ismét béke és nyugalom Európában...
berlini
berlini 2022. 03. 04. 08:00
Előzmény: #7014  philosopher
#7015
A papiron csak egy nagyobb volumenű saját részvényvásárlás segit. A cég menedzsment esetleges vásárlásai együttesen sem tudnának egy napi nagyobb forgalom 5%-át sem kitenni.
Viszont egy 120 milliárdos sajátrészvényvásárlás lökne egy nagyot rajta
philosopher
philosopher 2022. 03. 04. 05:16
Előzmény: #7011  egy_kezdo
#7014
Köszi az összefoglalót. Meg is jött az eredmény, gondolom új rekord: 456  milliárd Ft. Az orosz+ukrán operáció hozzájárulása kb 15,5 %, és 400 mrd a saját tőkéjük (1500 Ft/rv).
Valamennyi (min. 400 Ft) osztalék lesz: "A 2019-2020. évi eredmények után elkülönített 119 milliárd forintnyi osztalék kifizetését továbbra is indokoltnak tartja a menedzsment, erről és a 2021. évi eredmény után javasolt osztalék nagyságáról az Igazgatóság márciusi ülésen fog döntés születni, az orosz-ukrán konfliktus alakulásának függvényében"
Meglátjuk milyen egyéb kommunikáció érkezik még és esetleg a cég vagy a vezetők gondolkodnak-e nagyobb pakkok vásárlásában ezeken a szinteken.
izigo 2022. 03. 04. 00:32
Előzmény: #7011  egy_kezdo
#7013

köszi, mint mindig, most is nagyon hasznos info volt, kár h ilyen ritkán szólalsz meg itt
azt viszont nem értem, h az MM szakadást kinek/minek köszönhetően úsztuk meg ilyen "olcsón"?
mert a napi 40-50-60Mrd forgalmakat meg is kellett valakinek vennie... ez sokkal lejjebb is mehetett volna a pánikban, vajon ki volt a megmentőnk?
és vannak jó hírek is: sikerült a 450Mrd feletti eredményt eltalálnod  és az oszatalék hajlandóság is meg van még...
berlini
berlini 2022. 03. 04. 00:29
Előzmény: #7011  egy_kezdo
#7012
Egyetértek.
Az éves nyereség rekorszintű 456 milliárd.
egy_kezdo 2022. 03. 03. 23:42
Előzmény: #7010  philosopher
#7011
A tavalyi eredmény most valóban keveset számít, de azért az éves profitot illene 450 milliárd fölé tolni mégpedig azért, mert a háborús válságokban a tőkét kell növelni és nem a céltartalékot.
-
  
Céltartalékolni kiszámítható veszteségek és folytonos üzletmenet esetén ésszerű, a háború viszont nem kiszámítható esemény. Ilyenkor először a teljes leírás összköltségét és a háború által okozott becsült veszteségek arányát kell szembe állítani. A cégnek és a részvényeseknek kisebb költséget okozó megoldást kell alkalmazni, vagyis amíg a háború vége vagy a teljes leírás szüksége nem következik be addig céltartalékolni nem szabad egy forintot sem mert az kidobott pénz. Értelemszerűen céltartalékolni akkor lehet, ha a háború vége és az okozott kár kiszámítható. Jelen esetben az ukrán bank 950 Ft/részvény az orosz pedig 1190 Ft/részvény tőkeleírás által likvidálható (csőd, bankpánik, államosítás és hasonlók), ennél többet költeni menet közbeni céltartalékok által nem szabad, TILOS! Sberbank Europe is ennek megfelelően járt el.
-
  
A BÉT-en a pánik a Sberbank csődje miatt ütött ekkorát, mivel az egy nappal korábban vélhetően Bécsből vagy a balkáni SBER eladásokból értesült MM algókezelő már az OTP-t és az egész Magyarországot is kezdte leárazni, ami által a két keleti leánybank teljes likvidálása kb. ötszörös! beárazásra került, ugyanis a 19590-es csúcsról 10230 forintot vertek le a HFT-k. Nyilván árazhatják még az ország CDS felárát a romló forintot stb, de akkor is, csőd esetén a keleti leányok maximális károkozása -2150 Ft/részvény körül van.
-
  
Ezeken túl pedig erősen javasolt lenne a menedzsment számára az itt leírtakhoz hasonló kommunikáció, mert a ködösítés a mostani geopolitikai helyzetben kontra-produktív és a nyugati tőkét jelenleg nem érdekli a békeidőben szokásos PR duma. Szóval, még egyszer: keleti leányoknál csődöt jelenteni szabad, további pénzt odacsatornázni pedig tilos.
philosopher
philosopher 2022. 03. 01. 16:52
Előzmény: #7006  egy_kezdo
#7010
Olyan időket élünk, hogy most nem a negyedéves eredmény van a fő fókuszban, de azért az is közeledik. egy_kezdő, berlini, mit vártok a jelentéstől és mit gondoltok a mai 9 ezerrel kezdődő árfolyamról? A teljes ukrán és orosz operációt leválasztva is többet kellene érnie az OTP-nek 10 ezernél. Lehet alapja a mai nagy esésnek, vagy ez csak a pánik? Esetleg orosz nagytulaj kiszállása?
zsuzsa37 2021. 12. 14. 14:32
Előzmény: #6950  macibear
#7009

Szia Maci, hónapok óta kerestelek,még végre ebben a fórumban megtaláltalak,igaz,nem a múlt héten jártál errefelé,de ki tudja,hátha megint bekukkantsz ide  :-))
Közelegnek az ünnepek-év vége , és szeretném neked megköszönni azt a rengeteg segítséget-tudást,amit a tavalyi év során kaptam tőled, az OTP részvényesek ide topikban....Igaz,kicsit megkésve,de jobb későn,mint soha.Remélem még olvaslak itt a fórumon....
tberki 2021. 11. 05. 06:54
Előzmény: #7007  Investor8
#7008
Be van a zabszem szorulva a s@@@@ükbe ;)
Investor8 2021. 11. 05. 05:16
Előzmény: #7006  egy_kezdo
#7007
Köszi és egyetértek, a szorulós menedzsment hozzáállást h érted egész pontosan?
egy_kezdo 2021. 11. 05. 00:47
Előzmény: #7005  berlini
#7006
A működési eredmény mint azt vártuk is brutális lett, sajnos szokás szerint "elcéltartalékolták". Talán van már olyan stabil tekintélye a banknak, hogy nem a világ legkonzervatívabb céltartalékolásával kellene ezt újra és újra támogatni...
Természetesen valamikor lesz 20.000 az árfolyam és a következő években annál sokkal több is lesz, csak ez a "szorulós" menedzsment hozzáállás mielőbb megváltozna már, mert így az idei évre a 450 milliárdos profitot egyre nehezebben ugorják meg...
berlini
berlini 2021. 11. 05. 00:13
Előzmény: #7004  egy_kezdo
#7005
Árbevételben verte az elemzői konszenzust 2%-kal, a költségek alig nőttek.
Ennek ellenére az adózott korrigált és nem korrigált eredmény is egy picit elmaradt a várakozásoktól, aminek az egyedüli oka az volt hogy 16 milliárd helyett 24 milliárdot céltartalékoltak.
Igy ez nem csalódás de nem is a szokásos túlteljesités.
Ezzel együtt is  meg lehet idén a 20 ezeres árfolyam.
egy_kezdo 2021. 11. 04. 23:43
Előzmény: #7003  herlas
#7004
Igen, továbbra is jelentős növekedés előtt áll a bank bevétele és eredménye, viszont amíg az akvizíciók nincsenek véglegesítve a növekedésnek csak egy része árazható be állandóra az árfolyamba.
 
Ami a Q3 várható számait illeti akár brutálisak is lehetnének (lásd osztrák versenytársak), de ismerve a menedzsment konzervatív hozzáállását ennek egy jó részét leírhatják különböző tételek által.
Összbevételnek 330 +-5 milliárdot számoltunk, mivel a MOL osztaléka is Q3-ban érkezett.
 
-
Működési költség 161 +-3 milliárd.
-
Céltartalékolni nem kellene, de legyen 10 +-3 milliárd
-
Adó 19 +-2 milliárd
-
Korrekciós tételek 5+-3 milliárd.
 -
Ezek eredőjeként a Q3 adózott számviteli eredménye nagyságrendileg 130+-5 milliárd.
 
Minden esetre az éves profitnak 450 milliárd felett kell végződnie kivéve, ha a COVID miatt még idén általános problémák-lezárások jönnek és/vagy az orosz-ukrán „szerelem” ismét túlcsordul, bár ez utóbbinak a téli időszakban körülményesebb a kivitelezése.
herlas 2021. 11. 04. 22:28
#7003
Az októberi rendkívüli közgyűlés után Csányi Sándortól hangzott el, hogy 2022 végére az OTP mérlegfőösszege elérheti a 100Md eurót. A féléves mérlegben kb. 68Md EUR ez az érték, azaz másfél év alatt majdnem 50%-os növekedés (47%) várható, ha minden a tervek szerint alakul. (Organikus növekedés, szlovén és üzbég bank, emellett jó esetben a meg nem erősített orosz Home Credit, esetleg a korábban félbeszakadt román akvizíció, netán részvétel az ukrán bankprivatizációban.) Ez nyilván nem jelent egy az egyben (és főleg már 2022-re) ugyanekkora profit növekedést, de indikációnak jó és már 600Md feletti adózott nyereséget vetít előre, normál körülmények és a jelenlegi céltartalékolási szint mellett.
berlini
berlini 2021. 09. 23. 10:22
Előzmény: #7000  egy_kezdo
#7002
Igen, régen esedékes volt már a visszaváltás.
Mindenképpen pozitiv a hir.
Törölt felhasználó 2021. 09. 23. 09:30
Előzmény: #7000  egy_kezdo
#7001
Gondoltam, hogy eladják a visszavásárolt papírokat.  

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek