Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
OTP-TOP
OTP-TOP 2022. 08. 12. 09:53
Előzmény: #7038  berlini
#7040
Üdv Berlini,
Nagyon régóta nem hallottam/olvastam felőled. Remélem jó egészségben vagy Te is:)
Írásos ahogy korábban is meglátásaid voltak, azon kevesek közé tartoztál,akiket szívesen olvastam saját gyűjtött infóim mellè.
Egy dolog,digitalizáció. Több helyen írták, hogy megy,ezzel-azzal szövetkeztek, viszont a sorok közt olvasva hírekből jelentésből,az sejlik nekem fel,hogy van itt akadályozó tényező vagy lehet több pl a személyi költségek, Cost to assets,amit az öreg és menedzsment kiemelten figyel, így valószínűleg mivel a digitalizálás költséges és emberi erőforrás igényes nem áldoztak plusz IT szakemberre,hanem banki alkalmazottakkal oldják oldanak meg,de azok kapacitása meg véges.
Egyesülő egységeik is vannak,így az is vihet el erőforrást vagy pl.egy horvát EUR bevezetés is jelentős erőforrást igényel,sok nemzeti banki szabályzás stb. Tehát akarat van,de van más is a csőben,viszont mivel OTP kamut így nehezebben is mozog picit.
Apa pici fia meglátjuk majd mit alkot e téren. Netről lehet azért látni,h.nagyagyukat is igazolt az OTP Labhez Sándor. Kuharszki pl náluk van,Google ezt mondta🙂
Egy kezdő sorai is jók,korábban talán póló kapcsán egy beirasod utólag jó gondolatébresztő lett volna sok embernek,de nem megfelelően lett részünkről kezelve. Be lett nézve. Rajtad nem múlott..
Jó kereskedést!
berlini
berlini 2022. 08. 12. 09:46
Előzmény: #7036  egy_kezdo
#7039
2015 óta azzal kerestem nagyon sok pénzt a papiron, hogy az Equilor ajánlásaival szembe mentem.
Emlékszem egy általuk szervezett befektetői napra 2016 nyarán, ahol elemzőik tartottak előadásokat. Többek között az akkori vezető elemző hölgy is, aki nem tartotta valószinűnek, hogy a papir hamarosan 8000 ezer fölé kerül. Hozzászóltam és érveltem, nem győztem meg.
 Egy év mulva 10 ezer lett
berlini
berlini 2022. 08. 12. 09:36
Előzmény: #7036  egy_kezdo
#7038
Sajnos nem shortoltam, mert:
- nem hittem egy totális orosz támadásban, csak beavatkozásban Dombasznál
- mert elhittem a béketárgyalások komolyságát később
- mert - azzal együtt is, hogy leirásra kerülhet az OTP-nél az orosz és ukrán reláció - a papir fundás értéke még egy szerény előremutató P/E=10 -nél is 20 ezer feletti és ezért nagyobb felpattanásban hittem legalább 14 ezer fölé, de tévedtem. Pedig éppen a tegnapi gyj mutatta, hogy a funda stimmel. És mégsem rakétázik a papir még 10 ezer fölé sem.
Valószinűleg nemcsak az orosz -ukrán helyzet kavar be.
Talán beindulna egy erősebb korrekció 14 fölé, ha Brüsszellel sikerülne a megegyezés. Pontosabban annak előjele is elég lenne hozzá szeptember elején.
A Gyj-ről:
Ami jó:
- a várakozásoknál jobban emelkedő bevételek (amik engem nem leptek meg. Ezt szajkózom már évek óta, hogy a kamatszint emelkedés addig kánán lesz a bankoknak. Még akkor is ha majd visszaveti a friss hitelezést, mert a meglévő állomány egyre nagyobb kamatbevételt hoz.)
- költségek ennél kevésbé nőttek (részben azért mert kb 5%-os létszám leépités volt) (A kiadás bevétel mutató ha lassan is de javuló, mostmár stabilan 50% alatti)
- kockázati költségek csökkentek (ez is mutatja, hogy az előző negyedévben nagyon prudensen megtették amit kell)
- mindegyik leányban nyereséges volt, az orosz leány teljesitménye nagyon megnyugtató, de az is, hogy esetleg esély van rá azt jó áron eladni, de addig is nyereséges maradhat
- kamatmarzs növekedés (de ez is várható volt, lásd első pont)
Ami nem jó:
- a leánybankok tőkearányos nyeresége jóval nagyobb kellene hogy legyen. (Még az orosz-ukrán hábroú ellenére is. A menedzsment már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy elvárás a leánybankok 70%-os nyereségaránya. Most is csak 50% körül állunk)
- nem látom erős jeleit a digitalizálás komoly előrehaladását. Bármelyik kezdő fintech cég a világon nulláról ugorva egyet pár hónap után többet ér a tőzsdén mint az OTP, miközben nyereséget 10 éven belül nem hoz. Az Orosz touch bank balsikere ahelyett hogy arra ösztönözte volna a menedzsmentet, hogy egy hozzáértő fintech céggel szövetkezve meghóditsa a világot, megy a házilagos töketlenség csányi papa kedvenc (nem) hozzáértő fiacskája vezetésével. Folyamatosan elmulasztja a bank, hogy erős regionális szereplőből világpiacon is megjelenővé váljon.
kukacponthu 2022. 08. 12. 09:06
Előzmény: #7036  egy_kezdo
#7037
Az USA gazdasagat kevesbe tudja megeroszakolni az elhuzodo ukran-orosz haboru, igy ok nyilvan batrabban mondanak be ilyet.
Mondjuk ezek az “elemzok adtak” AAA+ minositest a Lehmannak ill. tulajdonitottak kis jelentoseget a februari orosz csapat felvonulasnak.
Ketsegtelen, funda oldalon az OTP golyoallo, de vajon az extrem piaci kockazatok ellen is az?
egy_kezdo 2022. 08. 11. 22:28
Előzmény: #7034  kukacponthu
#7036
Abszolút igaz, hogy az évtized eddigi üzlete volt mindent eladni 19000 körül és all in vételt eszközölni 8000 körül, mert a nagyobb háború elmaradása esetén megy ez pár éven belül 30000 fölé is. No, de ki tudta előre, hogy mindent el kell adni 19000 fölött? Nekünk is csak pár 1000 darabtól sikerült ott megválni, ugyanis nem hittünk a 60-70%-os esésben és az ilyen mértékű leárazásban-akciós vételi lehetőségekben, aminek köszönhetően majdnem a részvények 50%-a került magyar kézbe, soha nem volt még ilyen arány és nem kevés pénzébe kerül majd az angolszász alapoknak visszavenni egyszer a megszokott mennyiséget. A 8000 körüli vételek már egyszerűbb kérdés volt és az all in által még a bekerülési átlagár megemelése sem számít. Egy világháború valószínűségét 5% alá teszik az USA bankházak és HFT cégek is, ilyen kockázat mellett az all in nem túlzás (egyelőre).
-
  
@berlini, igaz átnyergeltél az ingatlanok világába, de ebben a 7-8 hónapos brutális esésben nem voltak sikeres short tranzakcióid? Ugyanis a (régi) szolgáltatód az E…. hónapokig az eladást ajánlgatta az OTP esetében.
pomperj
pomperj 2022. 08. 11. 06:57
#7035
A Q" jelentest ketfele szemuveggel lehet nezni.
1)Kivalo Q2 jelentes. Rekord bevetel. 
Ha nincs a 86Mrd kulonado,  akkor OTP rekord negyedeves profitot hozott volna. 
.
2)Az utolso ket negyedev   -33    +76 Mrd profit, osszesen H1ben +43Mrd. 
DE, korabban  negyedevente 120Mrd koruli profitot hozott.  Ez az ev, eddig,  egy  katasztrofa.
.
Meglatjuk, a piac melyiket gondolja a realitasnak.
Ha 2-3 eves tavlatban gondolkodik, akkor rally folytatodik. 
Ha 1 even belul gondolkodik, akkor az arfolyam a helyén van. 
kukacponthu 2022. 08. 11. 06:57
Előzmény: #7033  egy_kezdo
#7034
Ha valaki 19 ezren eladta, akkor tulajdonkepp shortolta…soooot, vegigcsipegetve az esest egy 10K koruli atlagarral visszavette es meg osztalekot is kapott.
Most akkor melyik a jobb uzlet?
19 ezerrol vegignezni egy jokora felezest es bizni abban, hogy normalizalodik a keleti helyzet avagy olykor nyereseget realizalni?
Az OTP a legszenzitivebb hazai makro papir, pro es kontra egyarant.
Aki pedig bo 10 eve vegignezte a tizedelest, ovatos…
egy_kezdo 2022. 08. 11. 01:02
Előzmény: #7032  egy_kezdo
#7033
Háború ellenére is brutális működési eredmény - rekord.
-
Lehet hosszútávon shortolni annak, aki a világháborúra, 10%-os FED kamatra, gázleállásra- súlyos európai recesszióra, megemelt extraprofit adókra és az EU megegyezés hiányára fogad. Ellenkező esetben ezt a bankot agyonütni sem lehet... Az éves 350 milliárd profit ezzel kipipálva esetleg 400 milliárd is lehet ...
-
Sok sikert mindenkinek.
egy_kezdo 2022. 08. 10. 23:18
#7032
Amennyiben a menedzsment hajlandó Q2-re legalább 40 milliárd számviteli profitot kimutatni (ugyanis az a kérdés, hogy Q2-ben mit könyvelnek le Sberbank-OBA, kamatsapka, moratórium stb címén? A különadó mértéke az adott) és kinyilvánítja azt a valós tényt, hogy Q3-ban és Q4-ben nem lesz nagyobb leírás, akkor a 2022-es év profitja egyértelműen 300 milliárd körüli lenne és ezzel az éves záró árfolyam minimum 12000-es szint fölé mutat. Jövőre az árfolyam ceteris paribus esetén, (ukrán háború marad ekkora kiterjedésű, FED kamatpálya és USA infláció árazása a mai szinten marad, extraprofit adók e szinten maradnak) valamint lesz megegyezés az EU-s pénzek ügyében, könnyedén ATH-ra fog menni. 
 A 8k körüli vételek meg fogják háromszorozni a vevők tőkéjét már 2 éven belül. 
Nyilván az előbbiek buknak egy világháború vagy egy nagyobb kiterjedésű európai háború és/vagy módosult FED kamatpálya esetén.
egy_kezdo 2022. 07. 04. 13:37
#7031
Sok újságíró azzal igyekszik tévesen pánikot okozni, hogy Ukrajnában lebombázzák a jelzáloghitelek fedezeteit az oroszok. Nos, ha egész Ukrajnát lebombáznák, az OTP-nek akkor is csak 6,47 milliárd forint teljesítő jelzáloghitele van a háborús országban ami az ottani hitelkitettségének az 1%-a, értelemszerűen ez még kerekítési hibának is kevés és nem jelent semmilyen pénzügyi kockázatot (vagyis igen, de mindössze 6 milliárdot).
-
    
Más kockázatok nyilván lehetnek: 
Kiirtják vagy örökre elűzik Ukrajna lakosságának nagyobb részét és átveszik a cégeket. Ez esetben pedig így is úgy is ki kell vonulni (walk away) az országból ami pont 0 bázispont (0 forint) tőkeveszteséget jelent a jelenlegi kitettségek teljes leírása esetén. (Lásd Q1 gyorsjelentés). 
Valamiért elzáratja Putyin a gázvezetékeket ettől Európa gazdasága lelassulhat. (Ez utóbbira vágyva-várakozva sortolnak az OTP-ben és Európában pár hete az amcsi hedge fundok). Abban bíznak, hogy az éves karbantartási leállás időszaka után (július 11-21) az oroszok nem állítják vissza a gázszállításokat, ha mégis, akkor lehetnek nagyobb sortzárások...
Törölt felhasználó 2022. 06. 14. 09:32
Előzmény: #7028  Nemecsek
#7030
melyenszanto reszletes elemzes 
köszönjük
DANI19942
DANI19942 2022. 06. 14. 08:53
#7029
~5,91 MRD € jelenleg az értéke
Nemecsek 2022. 06. 14. 07:10
#7028
6500 forintot bár nyolc feletti jelenleg az árfolyam. 
gyula1971
gyula1971 2022. 05. 30. 11:54
Előzmény: #7026  philosopher
#7027

Már 4-éve írtuk ide,hogy nem kellene 10K-alatti szinteket látnunk.
De mégis,bár a fair értéket én 13K-ra tenném a különadóval.
philosopher
philosopher 2022. 05. 27. 06:44
Előzmény: #7024  philosopher
#7026
A legtöbb esetben a különadók nem profitra vonatkoznak, hanem bevételre, forgalomra, stb. A bankok esetében viszont a kamatjövedelemre, de 2021-es alapon. Ha a bank alkalmazkodnának, módosítják az adókulcsot, gratulálok :-).
A portfólió cikkéből:
"Ez alapján a legnagyobb magyar bank (az OTP) a teljes 250 milliárd forintos banki extraprofitadó 33%-át viseli, miközben Nagy Márton elmondása szerint a mérlegfőösszeg-arányos banki különadó 25%-át fizeti be. Az új teher tehát a miniszter által elmondott módszertan fényében az OTP számára 82,5 milliárd forint lehet (250 milliárd forint egyharmada).
Az új adót a 2021-es adatok alapján vetik ki, ha a bankok alkalmazkodnak, akkor az adókulcsot lehet módosítani - vetítette előre. Pontosító kérdésünkre Nagy Márton azt mondta, hogy a hitelintézeteket, vagyis a bankokat érinti az új különadó."
Nagy Márton újabb részleteket közölt az új különadókról - Portfolio.hu
pomperj
pomperj 2022. 05. 26. 07:04
Előzmény: #7024  philosopher
#7025
Megszoritasra van szukseg.
Mert a kormany a valasztas elotti hangulatjavito penzszorasban 8000Mrd koruli penzt szort ki,
mind hitelbol. Azert tette, hogy biztosan megvegye a magyar videket, eszukbe se jusson masra szavazni, mint a josagos, oket megvedo partra. Hogy nagy biztonsaggal hatalomban maradhasson ujabb 4 evre.
.
Ettol a rengeteg uj kiszort penzt a lakossag nagyreszt gyorsan elkoltotte. De hatasara, a mar beindult inflacio felgyorsult.
Mar galoppozo 20-30% szinten jar, akkora mint 1990 rendszervaltas utani struktura-valto evekben.
Es kozben az EU-val sikerul allando kekeckedessel elerni, hogy nem kapnak onnan sem penzt.
.
Ujra fel kell tolteni a kasszat. 
Attol kell  elvenni, akire rasutheto  nepszerutlen magatartas: 
Bankok, multi kereskedelmi lancok, biztositok. 
OK  lesznek kinevezve az inflaciobol  extraprofitot termelo bunosnek, ok lesznek megbuntetve. 
Nem a kormany, hanem minden gazdasagi szereplo, aki nepszerutlennne teheto, azok  a hibasak. 
Az osszes tobbi magyarazat porhites es,  a valosag elleplezesere szolgalo  hazugsag.
.
A szerencse az, hogy ez iden tavasz elejetol kezdve  boritekolhato volt: a kormany ismetli a technikait.
Az okos invesztorok mar látták  elore. Es elmenekultek., adtak a reszvenyeket a naivaknak.
Most a naivabb/butabb invesztorok elmenekulese kovetkezik. 
Kozben meg jobban leverik az arfolyamot,  ezzel kolcsonosen egymast es  magukat is megbuntetik.
philosopher
philosopher 2022. 05. 26. 05:07
Előzmény: #7023  egy_kezdo
#7024
A korábbiak alapján (2010-es évek eleje) nem valószínű, hogy olyan adó lesz kivetve, ami bizonyos paraméterektől függ, változó, vagy amihez alkalmazkodni lehetne a jövőben (amit te is pedzegetsz). Hanem olyan, amely fix, tervezhető bevételt jelent a kormánynak. Az elv egyszerű: nem közgazdasági oldalról kell tudni megindokolni, mi az extraprofit, hanem a választókkal kell elfogadtatni a cselekedetet, a profit újraosztását. Félek, hogy 2021-es bázis alapon lesz meghatározva valami "kellemesen magas" összeg. Vagy mérleg vagy bevétel vagy valami stabil naturália alapon. Ha adózás előtti eredmény lenne az alapja és főleg ha 2022-2023-as, az túlságosan is változhat még a jövőben.
egy_kezdo 2022. 05. 25. 23:38
Előzmény: #7022  egy_kezdo
#7023
Kellemetlen a tartalom? Akkor a lényeget eltünteti a Cenzné ura?
-
Több módon lehetne definiálni a windfall extraprofitot OTP esetében, viszont LÉTEZNIE kell ahhoz, hogy (külön)adóalap legyen. Az éves profitokat összehasonlítva, várható 2022 éves profit mínusz 2021 éves profit kevesebb mint 0 lesz tehát csökken, így semmi extraprofit nem lesz. Ez igaz a Q4 és Q1 profitra, valamint a Core marzsokra és kamat és díjbevétel sorokra is tehát sehol nincs extra kamathaszon vagy extra bevétel, de ez konszolidált csoportszinten is igaz 21Q4-22Q1 vonatkozásában. Vagyis extraprofitra vagy bevételre nem tudnak adóalapot találni, ha pedig mérlegfőösszegre vetik ki az nem profitadó hanem bankadó lenne erről pedig nemzetközi szerződés szól, hogy egyoldalúan nem lehet növelni. 21Q1-22Q1 vonatkozásában lehetne találni olyan bevételi sort ami növekedett, de profitsort vagy marzsot még így sem és ha tartják magukat a kamatsapkás időponthoz mint kiinduló kamatszinthez az 2021 októbere lenne ami a 21Q4-ben volt, akkor ismét sehol nincs extra adóalap. Szóval érdeklődve várjuk lesz-e idén OTP-nek extraprofit adója. Jövőre már lehetne, ha 2022-ben befejeződne a háború. 
-
S végül egy vad elképzelés olyan magyaros, nem törődve még a korrektség látszatával sem, kockáztatva a leminősítéseket is: minden forint profit ami több mint 0 az a kormány által önkényesen „extraprofitnak” lesz minősítve és az adókulcs pedig 20% vagy akármennyi is, sajnos ez a politikai vezetés még erre is képes lenne….Ahogy a lakosság nagyobb részét is pánikoltatni képes mindenféle kitalált veszélyhelyzetekkel, kell ugyanis a nagy veszély, hogy a jóságos király mindig meg tudjon védeni valamitől (Machiavelli: A fejedelem)
-
  
És mégis miért nem lehet a részleteket a mai Közlönyben kihirdetni, minek ez a hatásvadász várakozás, miért kell ezekre a részletekre 14:30-ig várni?? Kinek a haszna képződik meg időközben??
egy_kezdo 2022. 05. 25. 23:31
Előzmény: #7020  egy_kezdo
#7022
Több módon lehetne definiálni a windfall extraprofitot OTP esetében, viszont LÉTEZNIE kell ahhoz, hogy (külön)adóalap legyen. Az éves profitokat összehasonlítva, várható 2022 éves profit – 2021 éves profit 22Q1 vonatkozásában. Vagyis extraprofitra vagy bevételre nem tudnak adóalapot találni, ha pedig mérlegfőösszegre vetik ki az nem profitadó hanem bankadó lenne erről pedig nemzetközi szerződés szól, hogy egyoldalúan nem lehet növelni. 21Q1->22Q1 vonatkozásában lehetne találni olyan bevételi sort ami növekedett, de profitsort vagy marzsot még így sem és ha tartják magukat a kamatsapkás időponthoz mint kiinduló kamatszinthez az 2021. októbere lenne ami a 21Q4-ben volt, akkor ismét sehol nincs extra adóalap.
-
Szóval érdeklődve várjuk lesz-e idén OTP-nek extraprofit adója. Jövőre már lehetne, ha 2022-ben befejeződne a háború. S végül egy vad elképzelés olyan magyaros, nem törődve még a korrektség látszatával sem, kockáztatva a leminősítéseket is: minden forint profit ami több mint 0 az a kormány által önkényesen „extraprofitnak” lesz minősítve és az adókulcs pedig 20% vagy akármennyi is, sajnos ez a politikai vezetés még erre is képes lenne….Ahogy a lakosság nagyobb részét is pánikoltatni képes mindenféle kitalált veszélyhelyzetekkel, kell ugyanis a nagy veszély, hogy a jóságos király mindig meg tudjon védeni valamitől (Machiavelli: A fejedelem)
-
  
És mégis miért nem lehet a részleteket a mai Közlönyben kihirdetni, minek ez a hatásvadász várakozás, miért kell ezekre a részletekre 14:30-ig várni?? Kinek a haszna képződik meg időközben??
pomperj
pomperj 2022. 05. 06. 10:23
Előzmény: #7020  egy_kezdo
#7021
Jol hangzik, szimpatiat kelt majd ez a sertodott hangulatu elemzes,
sokan fognak ugyanilyen hangulattal olvasni, es erzelmileg hasonulva  egyet erteni.
Van is benne tobb helyen olyan, amivel objektivan is  egyet lehet erteni.
.
Ket megjegyzes.
1)AMikor egy bank elkezd esni, akkor eleg jo okolszabaly, hogy az eses merete 2/3, egeszen a csucs ar 
1/3 reszeig szokott esni.
Tessek megnezni barmelyik bank  20 evet, ING-tol CS-ig: a BEAR piac jellemzoen 2-3 ev, 66% eses.
OTP eseteben a harmadolas 6000Ft koruli arat sejtet.
.
2)A bennfentesek mar vasaroltak, legutobb par hete, a kis invesztorok lelkes tapsa kiserte,
meg amikor felfele korrigalt, a 10-11.000 savban.  Elkapkodott tevedes volt a bennfentes vasarlas.
.
CSS alapja, Sertorius 2015ben kezdett vasarolni 6200 szinttol, es kesobb a14.000 szinten is vasarolt. 
Akkor kell majd venni, ha olvassuk hogy Sertorius bajban van, atszervezik/megszuntetik, vagy reszveny pakkjabol eladasba kezdett.

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek