"Kamat!" --- Ez lesz az önerő (egy része), mert még most kell lépni, mielőtt beindul az újabb rakéta. Egyes elméletek szerint van, aki még a 19 százalékos PMÁP-ot is feltöri, hogy véletlenül se maradjon le az induló mágnesvonatról...
Hiszen ezt már lehet tudni: természetesen mindenki ingatlanra költi, abból is a legtöbben természetesen panelra, mint minden lakhatási és befektetési lehetőség legjobbikára.
Önyp van nálunk is. Most jött az elszámolás, egészen jó volt a tavalyi 22,38% hozam. Igen, 3 évente kivesszük a hozamot és azt töltjük vissza, de ilyen nincs nyesz-nél. Lounak válasz, hogy a hozam 10 év után 3 évente adómentes, a tőke 20 év után, de csak arra a részre, ami 20 éve benn van adómentes. ÖNYP-ből lehet ilyen félg önjáró konstrukciót építeni ezzel a módszerrel, hogy egy idő után nem kell bele új pénz, és mindig lehajolsz az adójóváírásért.
Valamilyen állampapír lesz, a hozam kétséges, de valamekkora mindig volt a lakossági hozam. Végső esetben áthúzod TBSz-re aztán megszünteted egy évi adó visszatérítést buksz el. Nem kötelező nyeszt kötni, de szerintem érdemes természetesen csak akkor, ha van akkora jövedelmed, hogy évi 500 ezret el tudsz engedni. Milliomos nem leszek belőle, de tíz év alatt az a pár százalék is ingyen van. Ugyanúgy van ÖNYP-m is az sem rossz, igaz néha nem túl jó a hozam, de éves átlagban nem olyan rossz az elmúlt 25 évben. Ráadásul amikor van sok hozam kiveszed és visszarakod így friss tőke nélkül ismét megkapod az adó visszatérítést.
Elmondom én neked mi a legrosszabb benne! Forintban van. Én túráztattam és át is mentem OTP dinamikusba Ersteből, szép hozamok voltak, de az értékét széthordta az infláció mint a szél a falevelet. Rohadtul nem tud forintban értékkövető lenni (nem hasznot akarok), nekem ez a bajom!
Az adójóváírás "hozama" évről évre egyre kisebb. Tegyük fel, hogy évente befizetsz 500 ezret, és a matek kedvéért nincs egyéb hozam. 45 évesen kezded, 65 év a nyugdíjkorhatár. Első év, 500 ezer szla egyenleg, 100 ezer adójóváírás, 20% adóhozam. Második év, 1,1 millió egyenleg, 100 ezer adójóváírás, 9% adóhozam. ... 10. év, 5,9 millíó egyenleg, 100 ezer adójóváírás, 0,17% adóhozam. ... 20. év, 11,9 millió egyenleg, 100 ezer adójóváírás, 0,08% adóhozam. 20 év alatt befizettél 10 milliót, és kaptál összesen 2 millió adóhozamot.Húsz évre 20% összesen, egy évre mennyi is jut?
Én úgy számolom, hogy ha szja fizető vagy és veszel a NYESZ-edre bármit, pl. dkj-t, majd újraveszed, azt - korlátozott összegig persze - 20%-os "kamatfelárral" teszed. Ez középkorúan 10 évre a befektetés egy részének sztem megéri.
Magyar Állampapír tulajok