Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Rincewind2 ma, 06:34
Előzmény: #26492  Boby

Találta....
Boby
Boby ma, 06:06
Előzmény: #26491  Rincewind2
Azért én marha kíváncsi lennék, hogy honnan lesz valakinek 1--5-10 millióból 50-100-500 milliója, ha olyan tévúton jár, hogy a nominális változást tartja lényegesnek nem a százalékost? Nyerte,kapta,elvette?
Rincewind2 ma, 05:46
Előzmény: #26490  Boby
Pont most volt ugyanez a munka helyemen áram fogyasztással. Van egy eltérés a bejövő fogyasztásmérő és az almérők között. Valaki mondta éjjel nincs nagy különbség nappal van valami.  Mondtam neki számold ki %-ra ugyanaz az eltérés csak éjjel áll az üzem és töredéke a fogyasztás. A 6000 kW különbség nagy volt a 60 kW kicsi pedig ugyanúgy kb. a 30%-a volt a teljes mennyiségnek. (20000-6000, 200-60). Én csak annyit mondtam ha az összfogyasztás 1-3%-a lenne a 2000 kW az elfogadható lenne a 30% azt jelzi, hogy valami nagy gubanc van.
Boby
Boby ma, 05:38
Előzmény: #26481  Spiller
"Sokan elfelejtik az arányokat. Lehet 1,5,10millioval bull piacon jobban lehet keresni tozsden mint pmap de van egy mas kategoria akik 50,100,200 500 milliot tettek be. Ez mar nem jatek. 5millional buksz 20% ot az fáj az 1 millio. De 100nal mar 20 millio. "
Zsidaytól szokták kérdezni, hogy mennyire nyomasztó számára az alap mérete? Mennyivel alszik rosszabbul ha 100 milliárdot kezel, mintha csak 50-et? Azt szokta válaszolni, hogy tök ugyanúgy alszik, ha 100 milliárd van az alapban, mintha csak 50, mert szabályok szerint kezeli a befektetéseket.Nem a nominális, hanem a százalékos változás a fontos. 
Kall
Kall ma, 04:56
Előzmény: #26488  Marsall
Sok értelme ezentúl már nem lesz forintban megtakarítani, véleményem szerint eddig se volt leszámítva az elöző 2 év időszakát .Ha meg majd elkezdik csökkenteni az alapkamatot Vargáék,a KSH gyorsan beállítja,átszámolja, az inflációt a kormányzat által előírt szintre,még ha annak köze sem lesz a valósághoz,mint egyébként lenni szokott,akkor meg végképp semmi értelme nem lesz.
Marsall
Marsall ma, 02:58
Előzmény: #26487  Marsall
 Plusz mellé még a kb.évi 5%-os forint értékvesztés, reálisnak mondható.Így együtt kb. évi 2,863+5=7,863% nem elképzelhetetlen.
Marsall
Marsall ma, 02:52
Előzmény: #26486  kukor-ica
Igen,egyébként a jelenlegi 3 éves  emáp 2,863%-on Egyébként én is erősen gondolkodom   rajta,hogy az összes mozdítható megtakarításom átkonvertálom emáp -ba.
kukor-ica ma, 02:25
Előzmény: #26485  Spiller

Évi 5% gyengülés simán trendszerűen benne van a Ft-ban - a választási költségvetés és az az előtti ámokfutás nélkül is.
Ennélfogva egy 2,5%-os EMÁP is vonzóbb a mai Ft alapúaknál, ami - fogalmazzunk úgy - magában foglal egy biztosítást is a további Ft gyengülések ellen.
Spiller ma, 00:15
Előzmény: #26483  N0MAD
A topik cimebol indultam ki. Nem voltal celpont. Senki nem mondta nem jo mas allampapir. Ott is futod a deviza arkockazatot. Dollar 440 rol ment 350re. Nekem nem zsuga a magyar befalap benne a sok simlisel. Mindegyik kiirja csak hosszu tavra. Miert? Mert ha bukoban vannak akkor azt mondjak üld ki addig is ketyeg a kezelesi dij. Persze Forintnak is van kockazata. Senki nem tudja mi lesz a vilagban vagy akar idehaza. Beindul gazdasag, ujabb jarvany, kormanyvaltas, orosz ukran tuzszunet. Trump is mar furakat beszel, gronland, Kanada, Panama megtamadja irant? 
ktamask csütörtök, 23:52
Előzmény: #26483  N0MAD

Jó irányba kell állni a tőzsdén, és akkor nincs gond, még nyereség is van.
vagy ha szar irányba nézelődünk, ott a STOP.
N0MAD csütörtök, 23:07
Valahogy elsiklottál a felett az apróság felett hogy “ Oroszok lenyomnak egy korlatozott atomot, Kina elindul tajvan iranyaba” esetén a pmap vagy fix forintos kérdés sem lesz a szent grál. De mellékes, ugorgyunk.
Azóta van holdnál pénzem hogy még concorde voltak. A legrosszabb év volt nulla közeli. Asszem 2008at hozták minusz nulla egész 1-2 tizeddel. (De azt csak csaladtagtól, akkor nem voltam benne) Azért nem hulyék, es ok sincsenek letiltva kötvényről ha olyan a helyzet. Amikor meg bejött azt nem írom le inkább.
A befalapokban a nyereség adozik  (tbsz, hello)van kezelesi költség (nincs privátbank esetén)es sikerdij is. (Forint esetén dkj asszem, devizanál most hirtelen meg nem mondom mi, hozama FELETTI részre van sikerdíj.)
Akkor visszakérdezek: “ Mi lesz ha jonnek az esesek? “ és forint esés ha elindul? Es magyar gazdaság eses ha elindul?
De én vagyok a hülye hogy sok ország gazdaságát biztosabbnak tartom mint kizáólag egy országét, befektetésre. Ja, más országok is bicsátanak ki kötvenyt amúgy. Igaz nem forintban, emiatt szégyenkezhetnek.
De,ez itt off, esetleg más topikban folytassuk.
Spiller csütörtök, 22:59
A kockazatnak van felára, ha bejon jó. Szelsoseges peldanak ott van a bank rablás. Hatalmas a kockazat ha bejon akkor nagy a jutalom ha nem akkor nagy a büntetés. Az allampapir a likviditasban, kockazatban, költségekben jó helyen áll. Innen mar szemelyes dontes. 
Spiller csütörtök, 22:50
Sokan elfelejtik az arányokat. Lehet 1,5,10millioval bull piacon jobban lehet keresni tozsden mint pmap de van egy mas kategoria akik 50,100,200 500 milliot tettek be. Ez mar nem jatek.  5millional buksz 20% ot az fáj az 1 millio. De 100nal mar 20 millio. Befektetésnél a kockazat a likviditas a koltsegek és hozam ami szamit. Tozsde az kockazatos. Oroszok lenyomnak egy korlatozott atomot, Kina elindul tajvan iranyaba akkor gappel esnek tozsdek, kiverve atlepve védő stopokat. Az ingatlan nem likvid. A befalapokban a nyereség adozik van kezelesi költség es sikerdij is. Legtöbben az s&p  hozamat sem hozzak mikozben most megy fel minden. Mi lesz ha jonnek az esesek? 
N0MAD csütörtök, 21:44
Előzmény: #26478  Fsociety
Igen, nem írtam de játék nyilván kis százalék, ez ilyen.
És szintén csak pontosítás:
“Az állampapír meg a másik véglet, ha korrekt lenne a játék,még ajánlanám is,de tudjuk, hogy itthon nem az”
Nem csak magyar és nem csak forintos állampapír van :D
N0MAD csütörtök, 21:41
Előzmény: #26477  N0MAD
Ja és mégegy költség margójára: egyrészt privát csak a sikerdíj van, az is csak küszöb feletti hozamra aztán annyi, másrészt lőtéri kutyát a kóltség, a netto hozam inkább.
Szintén nem neked, ugye.
De ez itt off :D
Fsociety
Fsociety csütörtök, 21:37
Előzmény: #26477  N0MAD
Értem,egyikkel sincs bajom, ültem én atom régen HUMET részvényben,na az volt a nagy magyar YOLO. MIndenki a vérmérsékletének megfelelően választ. Szerencsés esetben van a portfóliódnak játszós része,ahol mehetnek az ilyenek,de én már jellemzően nem ezt keresem. Az állampapír meg a másik véglet, ha korrekt lenne a játék,még ajánlanám is,de tudjuk, hogy itthon nem az. Aki akarja vegye,csak ne vakuljon bele. Én valahol a kettő között vagyok. 
N0MAD csütörtök, 21:34
Előzmény: #26474  Fsociety
Egy apró megjegyzés, nem vitaként:
A befektetés/vagyonkezelés meg a mém/mánia meglovaglás az alighanem annyiban találkozik össze hogy mind a kettőben szerepel pénz.
Én is peivátholdolok, de ha napi soktíz százalékot ingadozna nem holdolnék. Yoloban meg ha napi századszázalékot mozgna nem yolozna senki :D (akkor már inkább minusz :D) 
De nyilván érted, csak a kedves hallgatóság kedvéért.
Fsociety
Fsociety csütörtök, 20:58
Előzmény: #26475  ktamask
Nem volt itt semmi vita :) 
ktamask csütörtök, 20:56
Rajtam ne vitatkozzatok, össze ne vesszetek.
Ha valaki figyelt, korábban írtam, én miben vagyok benne.
90%pmáp/10% fixmáp (2027/Q1)
Azóta 0 Ft ment be a MÁKhoz.
Február 20al kell(ene) döntenem ("ha lesz rá mód")
Fsociety
Fsociety csütörtök, 20:21
Előzmény: #26473  zsoltee77
Na,alakulunk. Csak azért tegyünk különbséget a jövőben egy általános kérdés (kommentben nincs előzmény megjelölve) és egy direktben célzott komment (előzmény megjelölve) között,és akkor a felesleges pulzusemelkedés elkerülhető. Az általad említett komment meg tegnapi...na de sebaj. Előszőr is tisztázzuk, hogy nálam a portfólióm 4-5 százaléka a "kimentett" pénz állampapírban. Jövő hónapban lejár. Az oka ennek az, hogy korábban másodpiacon megkaptam kb az egyik legjobb  papírt jó áron,tehát nem a kibocsájtáskor vettem (innentől hidegen is hagy a "mennyi volt akkor az euró és mennyi most kérdés"). Remélem,kiváncsiságod erre vonatkozólag kielégült. Még szakmaibb vonalra evezve, látom, hogy a Holdnál kezeled a pénzt, ez korrekt,jó szakemberek. Én viszont magamnak,annak előnyével és hátrányával együtt. Alacsony költség,de a szívás is az enyém. Ezt csináltam hivatásszerűen is korábban, van egy (úgy gondolom,megfelelő) piaci rálátásom,ami nekem a kellő szint. Nem csinálok 350 %ot(messze nem),mint a FF fórumban robot, akinek itt is gratulálok (bár a YOLO topicban fagyott a napokban néhány arcra mosoly),de az állampapírt azért stabilan verem egy "ideje". Kb ennyi a short story. 
zsoltee77
zsoltee77 csütörtök, 20:09
Előzmény: #26472  Fsociety
Amikor először irtál a topicba, hogy a hős állampapírosokra rámelegitsd a papirjaid, akkor nem egy embert szólítottál meg, hanem általánosságban, ezért engedd meg, hogy figyelmen kívül hagyjam a tényt, hogy nem konkrétan az én hozzászólásomra válaszoltál. Továbbra is tartom, hogy senki nem volt hülye, aki pmápot vett és köszönöm a korrekciót, miszerint nem tartasz mindenkit hülyének. A molos példát a saját állampapír eladásom okai között említettem példának, sőt a megfogalmazásból az is egyértelmű, hogy az a csere sem a szent grál, csak egy kisebb rossz, mint 5%-on benn hagyni. Főleg pl a 33/i esetén, ami csak 3,85 körül fog adni, mivel 0,25 a kamatprémiuma.
Na de, hogy szakmai vizekre evezzünk az intermezzo után, megkérdezhetem, hogy mibe fekteted az állampapírból kimentett pénzt? Én egy részét visszautalom az értékpapír számlámra, egy részét viszem a Hold-hoz (megjegyzem a jelenlegi holdos portfólióm 2% pluszban van idén(!), többi marad az államkincstárnál vésztartalék gyanánt, illetve ha lesz valami gubanc a rv piacokon, akkor lesz miből részvényt venni.
Fsociety
Fsociety csütörtök, 19:46
Előzmény: #26470  zsoltee77
Elég irritáló a stílusod, te teljesen hülyének nézed az embereket? -->nem,de egy elég vastag rétegét viszont igen.Sorry, inkább hazudjak? 
Én ujjonganék az 5% kamatnak,de még a 2-nek is, ha nem baszna át a KSH a 3-4 százalék inflával,amibe beletesz egy Telekom évközi akciót is például .. És itt azért finoman vissza is lehet kanyarodni arra, hogy kit nézek hülyének,és miért. Állandóan megy a rinya, hogy ne hasonlítsuk már a kötvényeket a részvényekhez,erre betolod a MOL-t. Hát Tamást esetleg próbáld meggyőzni erről,különösképpen hívd fel rá a figyelmét hogy ESETLEG emelkedhet is az árfolyama,főleg,ha bebasz egy tőzsdei korrekció. Gratulálok. Ez aztán a szakmai hozzáértés,ha meg nem haragszol...Ja,apróság,nézz már utána, mennyi zseton maradt benn a szupernek becézett állampapírban,ami nem volt infla követő,pedig hát abba is csorgott egy pár milliárdocska...biztos az sem véletlenül maradt ott,tudatos döntés eredménye. Nem írok le mást,csak az igazságot, várom a szakmai cáfolatodat. Btw,feltűnt, hogy most a te kommentedre válaszoltam,előbb viszont nem? Biztosan ez sem volt véletlen...
N0MAD csütörtök, 19:37
Előzmény: #26469  N0MAD
“ Cash is King", mindegy mikor váltom vissza, -1% az -1% (ha marad a -1%)”
Egy euro viszonyltban 434 és 370 közt majd húsz százalékban szambázó pénznemben mindegy mikor váltod vissza, mert 1% az változatlan.
Kicsit most lefekszem a sarokba sírni, ok?
Amúgy mostanában valaki más hasznalja ezt a nicket? Úgy emlékszem régebben értelmes beszélgetésekben voltunk.
Lehet nem haladok a korral.
zsoltee77
zsoltee77 csütörtök, 19:34
Előzmény: #26468  Fsociety
Elég irritáló a stílusod, te teljesen hülyének nézed az embereket? Azt hiszed, hogy 18-20% kamatra azért tettek be 7000mrd Ft-ot az emberek, mert fidesz hívők? Ráadásul úgy csinálsz, mintha mindenki ujjongana az 5% kamatnak és örök állampapír hívő itt mindenki? Kicsit vegyél vissza légyszives. Én a magam részéről folyamatosan veszem ki a pénzt, ahogy zajlanak a kamatfizetések. így fog tenni az ide irogatók 90%-a. Senki nem hagyja Ft-ban, illetve állampapírban 5-6%-ért. Annál még az is jobb, ha MOL-t vesz az ember, mert ott a távoli jövőben a 7-8% oszti mellé van esély árfolyamemelkedésre. :)
N0MAD csütörtök, 19:33
Előzmény: #26466  ktamask
“ Nekem nincs eszközöm, hogy olcsón váltsak EUR-t”
Xxi. század, európai unió, magyarország, az ötödik leghájtekebb ország, azon belül is netes komment, egy gazdasági fórumon, befektetések latolgatása témában.
Nagyobb a baj mint gondoltam.
Fsociety
Fsociety csütörtök, 19:23
Köszönöm, megnyugodtam,minden fasza itt. Hiszen csak néhány dolog emelkedett 10-20 százalékkal,semmi más nem. esetleg hívj egy burkolót,vagy vegyél igénybe valami szolgáltatást,amihez szaki kell és vedd meg hozzá az anyagot is (tavasztól főleg), vagy csak idén tavalyhoz képest helyezz üzembe egy autót, műszakiztasd le,bár igazad van, ezek valóban nem 10-20 százalék,hanem átlagban kicsit több. Üzemanyag is kicsit billeg,kedvenc kormánypártod dobott rá egy kis extrát (meg illetékekre,bírósági illetékekre,földhivatali költségekre) , de majd benyelik a fuvarozók és vállalkozók, teljesen megszokott,csak hogy neked jó legyen :)  Hol itt a baj? A nagy kérdés,amit Zsiday is feltett már, te az állampapírodból kellően tudsz gyarapodni,úgy hogy forintban költesz és nem csak forró pénzt hoztál ide,amit azonnal ki is utalsz más devizanembe? (Tudom,befektetésnél ne vegyük figyelmbe a vásárlást/inflát,dehát te hoztad fel) 
ktamask csütörtök, 18:48

Az utolsó mondatokhoz még annyit.
Persze/természetesen  nekem sem mindegy, hogy mennyi kamatot kapok az én kis pénzemre.
Így keresem a legjobb választást, ami relatíve "kockázatosmentes".
Utóbbi 2 évben ez volt a PMÁP. (Kockázatosabb most, mint 1 éve?)
2025 nekem is kérdés, nem tetszik az 5%.
Kivárok: "Cash is King", mindegy mikor váltom vissza, -1% az -1% (ha marad a -1%)
ktamask csütörtök, 18:46
Előzmény: #26465  Fsociety
Írtam a bolti árakról korábban, hogy néhány dolog 10-20%-ot emelkedett az év végéhez közeledve. (tej-sajt pl.)
De 1-2 élelmiszer nem fogja az inflációt az egekbe repíteni, ehhez az Összesnek repülnie kellene, és nem csak az élelmiszereknek, hanem pl. gázár, áramár 5-10x értékek voltak korábban, amik visszacsorogtak.
Pánikszerű kilövés, majd hosszú korrekció volt, benzinár 350>800 vissza 500-550> 600 stagnálás, kisebb/ingadozás van.
És még sorolhatnám az összes terméket, ami a kosárban van.
Aki akar, fektessen EUR-t, EUR termékbe, ahogy gondolja.
Senki nem tiltja. Nekem nincs eszközöm, hogy olcsón váltsak EUR-t, pénzváltóba csak a hülyék váltanak, így fel se merül bennem, és mert kis hal vagyok ahhoz,h ilyesmiben gondolkodjak. (Egyelőre)
Fsociety
Fsociety csütörtök, 18:05
Előzmény: #26456  ktamask
"Mitől lesz jobb az EUR Hozam, az átlag magyar embernek, aki csak Ft-ban költ"-->na,akkor a kérdésed után szeretném feltenni azt a szerény,ám de annál kiváncsibb saját kérdésemet, hogy hogyan a viharban nem veszed figyelembe a bolti árakat, vagyis az inflációt, miközben egekig van magasztalva a szent állampapír? Vagy ez úgy van, hogy amikor HUF,akkor nem kell figyelmbe venni,de ha EUR,az csak befőttesüveg lehet, és amúgy is  haldoklik a német gazdaság,meg különben is a gyurcsányi jobb lenne?
ktamask csütörtök, 16:51

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250109/a-lengyelek-sokkal-olcsobban-adosodtak-el-mint-magyarorszag-733687
95 bp-vel kevesebbért vontak be forrást a lengyelek. (A 10 éves kötvényre)
kisvasutas
kisvasutas csütörtök, 16:00
Előzmény: #26459  ktamask
Csak olyan mint Columbo felesége, soha nem látta senki, és nehogy az MNB aranyról is kiderüljön hogy aranyozott wolfram, vagy esetleg trombitaréz.........
ktamask csütörtök, 15:01
Előzmény: #26461  N0MAD

a mondat vége is lényeges: ", ha mégis kamatot emelnek."
kamatemelés >forinterősödés ,vagy még inkább ellenünk dolgoznának, még durvábban emelkedne az EUR HUF, még kamatemelés....
igazából 14-18% kamat sem állította meg a forintot, amikor igazán szarban volt. csak a 25%.
gondolom ilyen 1-2%-os emelésnek be se dőlnének. Nem hatna meg senkit.
N0MAD csütörtök, 14:22
Előzmény: #26460  N0MAD
"Mitől lesz jobb az EUR Hozam, az átlag magyar embernek, aki csak Ft-ban költ"
DE ne mondd hogy nem válaszolom meg: attól lesz jobb ha az reálértékben több. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek