Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pickpepe
pickpepe 2023. 05. 06. 13:55
Építésben jártas és tapasztalt szakértőktől kérdezem, mi a véleményetek nem fedett terasz fagyálló járólappal burkolásáról?
Meg lehet csinálni úgy hogy tartósan jó legyen? 
Ha igen milyen anyaggal technológiával?
Egy újjonnan megismert burkoló le akar beszélni róla, hogy max 10-12 évet fog kibírni.
Lacko82 2023. 05. 06. 13:20
Előzmény: #197378  ngergo1985
Az elméleted ott dől meg hogy pl Németországban 3x os bérek vannak,a boltokban meg minden ugyan annyiba kerül mint magyarban. Állam hiéna szénné adóztat mindenkit. Magyarban csak azok élnek jól akik ügyeskednek. Bérből keresetből felejtsd el hogy nagy valamit leteszel az asztalra itthon. De emberek imádnak szopni szóval nem is hiszem hogy ez megváltozna itthon. Szeretik a nyomort valamiért.Gondolom történelmi okai vannak.
ngergo1985 2023. 05. 06. 13:06
Előzmény: #197374  scs1980
Surányi az elmúlt időszakban minden egyes interjújában azt mondja, hogy az elmúlt 4-5 évben a 2 számjegyű béremelkedés, és az ezzel járó kereslet növekedés indította meg az inflációt, amit a covid bezárás egy időre tompított, de utána dupla lendülettel folytatódott minden.Főleg annak tükrében, hogy állitása szerint a termelékenység 1-1%-okat növekedett csak. Akkor nincs igaza , hogy a bérek pörgették be az inflációt?Az emberek nagy része hozzászokott a 8-12% béremeléshez, és ki vannak akadva, ha idén meg jövőre nem kapnak minimum ugyanennyit. Tavaly megtolták alulról államilag 20%-kal idén 16%-kal a minimálbérrel a béremelkedési ütemet. Ha idén lesz átlag 18% infláció, akkor alulról az állam megint mekkora emeléssel fogja megtolni a béreket? Ez minden bérsávra kihatással lesz, ekkora emelést megint egy év eleji jelentős átárazás fogja követni. Tehát akkor miért is nem a bérek tolják az inflációt?
blademetal 2023. 05. 06. 12:44
Előzmény: #197375  pickpepe
Az egyik objektív statisztika, a másik meg szubjektív megállapítás. Az új lakóparkokban sok a külföldi tulaj, egy háztartás könnyen rendelkezhet (és rendelkezik is) több ingatlannal (Pareto-elv érvényesül). 1 ilyen vállalkozóra esik 50-100 másik család. És akkor már a top 1-2%-ról beszélünk. Egy átlag magyar faluban  (mondjuk 2000 fő körül) (nem Győr-Moson-Sopron vagy Fejér jobb részei, hanem Borsod, Szabolcs, Baranya, Békés) nem nagyon akad 5-6 családnál több, akiknek 100M feletti vagyona van. Én is azt tapasztalom, mint ti, amit ti írtok, de az adatok és a vidék ismerete mást mutat. (+ ezek min. 3 éves adatok, úgyhogy 25-50%ot lokációtól és néprétegtől függően rá lehet dobni.)
pickpepe
pickpepe 2023. 05. 06. 12:19
Előzmény: #197373  greenman76
Pontosan. Tudomm, hogy sokaknál hitel is van az ingatlanon, de el kel menni új lakóparkokba, meg Budán szinte bármerre, 50-60 m ft alatt nincs is értelmezhető lakás, egy normális 100-tól indul a határ a csillagos ég és nagyon sok van belőle. 
Vállalkozói körben meg 2-300 m ft-os új házak épülnek hitel nélkül, a mg-i földesurak vagyonáról már ne is beszéljünk, akik ma is felveszik a területalapú támogatásokat, vana aki több tízmilliós tételeben/év.
Ismerem az egyik MJV -ban dolgozó családiház építő vállalkozót (februárban voltam nála akkor voltak leszerződve 40 családi házra). Azt mondta visszaesett az építési rendelés, de előbújtak a kp-s családi ház építtetők, akik a sablon házaiknál, jóval nagyobb értékú egyedi házakat rendetek 150-300 m beker költséggel. És ez egy kmi- megyeszéhely... 
scs1980 2023. 05. 06. 12:14
Előzmény: #197352  Murdoch
Ár-bér spirálhoz többek között a bérek emelkedésének kéne hajtania az inflációt, ami most nem így van. Ár-bér spirál nincs, masszív reálbér csökkenés viszont igen.
greenman76
greenman76 2023. 05. 06. 11:54
Előzmény: #197368  blademetal

Az említett kerületekben szintén egy 3 szobás lakásban gondolkodva szinte alig kapsz valamit ennyi pénzért.
Az általam preferált II. és XII. kerületben nem szocreált tekintve inkább kb 120 millió a belépő és határ a csillagos ég.
Nem is beszélve a házak piacáról, pl az országos ház kínálatot nézve, kb 20 ezer eladó ház van 100 millió fölött.
Biztos sok a hitellel terhelt az utóbbiakban, de az általam említett kerületekben nem valószínű.
LouMannheim
LouMannheim 2023. 05. 06. 11:43
Előzmény: #197370  z0li23
kegyelmi állapot időtartama=magasan lévő lakossági hitelkamatok időtartama.
9-10%-on ketyegnek most. 5-6% körül majd elkezdődik a mocorgás. Májusban már valószínű hogy az 18% betétet kezdik levinni. Év végére lehet összeér a kettő 13%-on. Csökkenő alapkamatok, beragadó infláció is lehet. Igen nagy a csönd az új állampapír konstrukciónál. Tavaly lelkesen mondták hogy kivezetik az 1 éves állampapírt többek között, és helyette jön más. Befektetési alapoknak állampapírt kell kötelezően venniük, ezáltal kezdik majd letornászni a hozamokat. Ami nincs "lebetonozva" és nem fizikai azt ellinflálják. 1 MÁP szerdán vettem és most 94,78% az árfolyama. Egy év alatt 14% árfolyam ingadozása lesz. Ingatlan az egyedüli érték, már elszórnám a forintomat nagyon ég de még tartanom kell. Keselyük köröznek az ingatlan dög fölött, ami nem akar megpurcanni. Aki ingatlanban ül,  az kérjen egy kávét és élvezheti az éhezők viadalát.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 06. 11:13
Előzmény: #197356  tihamer
Ez igaz, hogy minden dragul de konyorgom, azert Te sem gondoltad volna, hogy a kiiras utan 1-1,5 ev utan lesz a kenyer kiloja 1000 forint, hanem joval kesobb. Tehat most a hirtelen brutalis bummrol van szo es nem a szepen emelkedo arakrol.
z0li23
z0li23 2023. 05. 06. 10:43
Előzmény: #197363  LouMannheim
Csak óvatosan azzal a "kegyelmi" állapot 1-1,5 év"  kifejezéssel. 
z0li23
z0li23 2023. 05. 06. 10:41
Előzmény: #197363  LouMannheim
blademetal 2023. 05. 06. 10:40
Előzmény: #197364  greenman76
Annak a pár kerületnek a lakossága, ahol nagyon magasak az árak (I., II., XII., V., 3 pár jobb környék), nem olyan nagy. Nem tudjuk, hogy mi alapján becsülték a piaci árat, hirdetésben mégiscsak kínálati árak vannak, a valós ár azért erősen eltérhet. Másik két tényező, hogy a) azért egy része hitellel vásárolt ingatlan, b) a lakosság jelentős részének kb. nulla pénzügyi vagyona van. Nyilván a pénzügyi fórumokon más az ember percepciója, de ha megnézed a kimutatást, alig van valakinek részvénye (akár csak 1 db is) bármiben. Szóval ingatlan (és hitel) az ami a legtöbb magyar háztartás vagyonát kiteszi. Egyébként az MNB kifejezetten abban érdekelt, hogy pozitív képet fessen a vagyonosodásról, így szerintem nagyobb az esélye a számok felfelé srófolásának, mint a fordítottjának. De ha megnézed a 2017-es kimutatást (3 évente csinálnak), akkor még csak 80,7M volt a legfelső decilis mediánja. (https://statisztika.mnb.hu/sw/static/file/vagyonfelmeres-2017-web.pdf) Szerintem valóságszagúak a kimutatások.
Stg 2023. 05. 06. 10:29
Előzmény: #197366  Stg
😄😄😄nem szarnak, statnak!
De, lehet jelzés értékű a korrektor..😉
Stg 2023. 05. 06. 10:27
Előzmény: #197365  Stg
Látni kéne egy ilyen szarnak a részleteit.
Kíváncsi is lettem, megpróbálok utánanézni .
Stg 2023. 05. 06. 10:25
Előzmény: #197364  greenman76
Igen , ez tényleg érdekes szempont..
Így nézve tényleg kevésnek tűnik..
De ki tudja, és nem tudom a statok, vagy bárki be tudja e súlyozni hogy az ingatlanokra hány tulaj, örökös, hitel jut?
Úgy nézve, hogy személy szerint hányan tudnának egy hónapon belül kézbe venni 150M -ót konkrétan, már nem is tűnik annyira alacsonynak.
De , első ránézésre nekem sem tűnik túl magasnak.
Bár, 
500 000 dollár már amcsiban sem kevés ..
Ági?
greenman76
greenman76 2023. 05. 06. 10:14
Előzmény: #197360  blademetal
Nekem ezek az összegek nagyon sántítanak.
Minden min 3 szobás lakásban, jobb pesti vagy átlag budai kerületben élő jómódúnak számit?
Nem hinném, pedig bizony ezek már súrolják az említett határt.
LouMannheim
LouMannheim 2023. 05. 06. 10:00
Előzmény: #197362  zsopack
Az itt írogatók többségének komoly ingatlan vagyona van. Ők is valamikor nulláról kezdték el.
Az első lépés megtétele baromi nehéz, én is ebben a cipőben járok. A magas infla miatt jelenleg csökken a vásárló erő, de nyílván többségében nem azok vesznek ingatlant akik hó elejétől-hó végéig élnek. Készpénzből vásárolni, éveken át félretenni baromi nehéz.
Most szólnak ezerrel a harsonák. Télen mindenki megfagy, most meg az szöveg, és a tapasztalat hogy mindent elvisz az infláció.
Ki fog sütni a nap, és aki idáig csökkentett az árakon az vasárnapról hétfőre virradóra vissza fogja az árat emelni a kieső árfolyamával növelve. Jelenleg magasak a hitel kamatok, egyfajta politikai bizonytalanság is van (háború, magyar-eu párharc) ez nekünk vásárlóknak a legjobb. Sokan ingatlan helyett most állampapírba teszik a megtakarítást. Ez a "kegyelmi" állapot 1-1,5 évig tart szerintem.
5-6 év alatt triplázódtak az árak, megtörtént egy másik ár szint beállítás. Innentől lefele nem nagyon mennének az árak. Ehhez egy rendszerszintű összeomlás kellene. Nato-Eu tagság megszűnése, negyagyisten magyar-ukrán háború. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatta hogy nem érdemes megtakarítani, hitelt kell felvenni,ha gebasz van megmentenek. Orbán lehet kitart 30-ig, röhej. A másik röhej hogy négyszer én is rá szavaztam. Akkor még nem olvastam portfoliót, nem érdekelt a gazdaság:))
zsopack 2023. 05. 06. 09:32
Régóta olvasom az okfejteseket, vannak tagok, akik gondolatait kifejezetten megszivlelem. Első lakást szeretnék venni, nyilván jól tájékozott akarok lenni. Két lépéssel hátrébb lépve közgazdászként azt látom, az árak nyilván mennek felfelé. A kérdés az embereknél mennyi vásárlóerő marad. (1-8 decilis). Talán Klapka mondta: arany, ingatlan, részvény.... Egyszerre csak az egyik sláger termék, de mindig csak az egyik.
Viszont bármi megtörténhet, mostanság ilyen időket élünk. Azt kell feltételezni K, okosak a 9-10 decilis tagjai. A portfóliót diverzifikaljak. Az eddig felhalmozott, tulsulyozott ingatlan portfólióval mi lesz, ha más szelek fognak fújni? Ok nem fognak szentimentalisan ragaszkodni ingatlanjaikhoz, nem kenyérre kell. Az idő ketyeg, ha lassan is. 2002 után a baloldal leépítette a támogatási rendszert. Ha a kövi választásnál nem lesz még a fidesz többség, vajon mi lesz? Persze tudom, 75% a támogatottság ...
Stg 2023. 05. 06. 09:27
Előzmény: #197360  blademetal
Aha.értem.
Mondjuk ha hozzáadjuk a 30 százalékot, akkor , vagyonvesztés nélkül vészeltük át a "katasztrofális" éveket.
Egy szó mint száz, 2020 ban 120 a medián.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek