Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én pl. a cégautóadó duplázásakor eldöntöttem, hogy eladja a cégem magánszemélynek (nekem) az autót. Így a parolás (bérlet) is feleannyi lesz jövőre. Szeptember hónapra tervezem az eladást. Szerintem sokan fognak így dönteni.
Attol meg hogy levezette a tenyeket es az alapfolyamatokat, nem kovetkezik az, hogy ossztarsadalmilag ezt tartja hasznosnak. Egyik hozzaszolasara sem emlekszem, hogy ilyen ertekitelet lett volna benne.
Nekem se szívem csücske a stadionosdi, meg a többi mutatvány. De elnézve a nemzetközi híreket elég gyorsan változik sok minden, a németek is falfehéren azt nézik, hogy mikor döccen meg váratlanul a gázszállítás. Az elmúlt napokban egyébként a Hernádi sokszor nyilatkozott, várható volt, hogy valami lesz. Egyébként a cégek meg egy dolog, a végén alighanem mi xívunk.
Nekem az sokkal furább, hogy már a kormányinfó vége előtt elvileg a járművek 20%-ában egy csapásra 30%-al drágábban tudsz tankolni. Nem tudom pontosan mi volt az eredeti rendeletben, hogy erre mennyire kellett ilyen real time készülnie a cégeknek, de ez szerintem így ebben a formában hiper durva.
nem semmi ez a teljesitmény. többszáz hozzászólásomat sikerült volna félreértened? Vagy szándékosan forgatod ki a szavaimat? Ki a a hülye itt aki a NER idióta demográfiai célú, de valójában saját zsebük megtömése céljából hozott intézkedésinek örült.? Én csupán pár agyilag visszamaradottnak próbáltam itt elmagyarázni az ok-okozat összefüggést, de ahogyan látom mindhiába. Reménytelen vagy.
Ha jól gondolom a benzinárstop fokozatos kivezetése pont amiatt van, mert önmagában az oroszoktól érkező üzemanyag importja nem elég, máshonnan meg nem kapunk, mert nem hajlandók ezek a profitéhes EU cégek veszteséggel behozni hozzánk az országba. Szóval tényleg, az EU igazán megrendszabályozhatná már pl a Shell-t, hogy legyen már kedves a rendkívüli helyzetre tekintettel továbbra is finanszírozni a magyarok furikázását a Balatonra, köszi!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link