Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nincs kizárva, hogy te is fogsz örülni. Az új Ncseed is boldog lenne ma már az árak csökkenésétől ..de az se aggasztja ha nem csökken. A kulcs, hogy 1 nél több ingatlana legyen az embernek.
Nem arról van szó, hogy nem lehet kibirni 55m2es lakásban 1 vagy 2 gyerekkel. Persze hogy ki lehet, de mazochista vagy, ha ezt választod, holott lenne más megoldás. Én meg tartanám, berbeadnam, a bérlet díjból és a 30milla 5 vagy 6.6% os kamatából bőven kijönne egy olyan bérelt lakás, ami az éppen fennálló igényeiteket kielégíti. Persze nem tudom, hogy melyik lokaciora gondolsz, de ha nem a prémium környék a cél, akkor még bőven marad is pénzed. Aztán ott nyugib an , teljesen más életminőségben meg lehet várni, hogy milyen irányba tartanak.a dolgok. És aszerint ujratervezni. A szomszéd csajjal semmi szín alatt nem kalkulálnék, egyrészt bizonytalan, mint a kutya vacsorája, másrészt ha nem teljesen retardált, akkor bőven megkéri az árát az elképzelésednek.
35 milla már jó beugró egy zöld hiteles ingatlanba.( Ma még ér is valamit) Ha rádob 35-40M zöld hitelt gyorsan ..és ki tudja adni albérletbe a régit, akkor havi plusz pár tizezer forintért még Bp-n is talán talál élhető életteret. Élhet boldogan a család. Hisz megy a Tik Tak. Az infláció jelenleg elintézi a maga dolgát. Defláció nem fenyeger. A Hitel fedezete is megvan jelenértéken. Nincs 5 év nyöszörgés a kicsiben. Ha hisz a 7 éves ciklusokban és jön a baj akkor is 4-5-6-7 év múlva újratervezhet mindent. Dolgoztathatná a pénzét is .. ha hisz benne, hogy talál olyan befektetést ami infláció fölött tud hozni. Persze minden mozgás kockázatokkal jár. Ma el kell dönteni, hogy a pirosra vagy a feketére tesz az ember.
55nm-en négyen???? Úgy hogy tehermentes az ingatlan meg még mellette van 35M forintod???? Amit másik ingatlanba akarsz tenni éppen amikor kinéz egy méretes bukó mindenhol? Hát csak gratulálni tudok hozzá... "Bukni" és közben lakni benne kényelmesen az OK (amúgyis visszajön).
"Venni egy kisebb lakást, standard dolog, kiadni, és a költözést elnapolni még 5 évig. Ha lesz is új gyerek, 5 évet még kibírunk itt." ☝️ Ez a megoldás.
Alapvetően egyetértek ezzel, de most fordított világban élünk sokan: az a hülye aki nem adósodik el 0% kamatyra (babaváró) ha amúgy van pénze. Na én sem az eszetlen eladósodásról beszélek, de úgy módjával belefér.
Elolvastad ami írtam rendesen? Lehet életteret növelni bárhol máshol is ugyanabból a pénzből és még jobban is jársz, vagy így, vagy úgy. Leírtam. Többet nem tudok hozzá tenni... de ha nem szereti a pénzt akkor hajrá!
Törölt felhasználó2022. 03. 06. 18:00
Én is lakást vettem anno hitel nélkül, hülyeztek is a többiek hogy miért nullázom le, hiszen a törlesztő mellett a többi pénzt másba is fektethettem volna.... de az is egy életérzés ami többet ér néha hogy elmondhatom magamnak a tükörben h hitel nélkül menő vagyok ;)
Jól mondta berlini, a legdrágább megoldás ha megveszed a melletted levő garzont. A csaj bolond lenne neked piaci ár alatt eladni, ergo neked piaci áron vagy felette kell megvenned majd attól függően mennyire fineszes a lány. Persze ha pénz nem számít... A jó biznisz nagy lakást relatív olcsón megvenni és szétbontani több kicsire, az ellenkezője nettó pénzkidobás. Még családon belül is. Ki akarna KÖZVETLENÜL a saját szülei mellett lakni? *** Sokkal jobban jössz ki ha eladod a mostanit és melléteszel vagy ugyanannyit mint a garzon ára és nagyobbat veszel mint a két lakás lenne, vagy hasonlót de jobb környéken. De ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz. Te viseled a döntéseid következményeit, nem mi.
Köszi berlini, a második részével teljesen egyetértek. Arra is gondoltam, hogy addig várok, amíg már olyan öreg leszek, hogy fontosabb lesz a kert a belvárosnál. De amúgy amiket itt írsz, az jó. --- A szomszéd csajnak mondtam a tervet. Persze nem biztos, hogy eladná, de ha eladja, akkor majd szól nekünk, hát ennyi van. Az nem lenne pénzmegsemmisítés, itt olyan panel van, hogy belső falak téglásak, és nem túl vastagok, az bontható és építhető. Utánajártam, más is csinálta úgy, hogy jogilag az még két lakás, csak épp ki van ütve egy fal. De két külön fogyasztás stb, és később a fal bepótlásával külön adható el, strukturális kár nélkül.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link