Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én is nagyon sajálom őt. Van vagy egy tucat ingatlana és pechére az árak folyamatosan mennek fel. Nem is tudom, hogy tud aludni ilyen körülmények között. Hiszen vagyonkájának 5-10%-a közben egyre kevesebbet ér a MÁP-ban. Őrjitő lehet.
50 éve mintha kicsit más rendszer lett volna, nem? butaság azt gondolni, hogy ugyanaz fog történni 50 évvel később. persze mindenki úgy teszi meg a tétjeit, ahogy akarja.
Na erőt vettem magamon. Lelkkes AMA TŐRKÉNT visszavonulok. Átadom a terepet a profiknak. Lehet rászokok a Tetriszre... ha még van olyan. Sziasztok. Ezredjére is 😃
Akkor na még egyszer: "Ha esni fognak a részvények és magas infláció mellett alacsony kamaton maradnak a kötvények, sokan fognak ingatlanba menekülni azok, akik készpénzért tudnak vásárolni. Akik még emlékeznek a hetvenes évekre, azok az ingatlanra fognak szavazni, ha hasonló lesz a helyzet, mint akkor. Bár a hetvenes években inflációval korrigáltan pont nulla százalékot hozott ingatlan áremelkedése, de az akkori piaci turbulenciák között ez sokaknak vonzó menekülési lehetőség volt."
Akinek eddig a való életben elmondtam, hogy trezor lett a lakásból az mind hülyének nézet. " ilyen magas áron el kell adni" Bevallom nagyon de nagyon meglepődtem, hogy ahogy emeltem csak emeltem még mindig feltűntek a Kp-s vevők. Nem tudom most mi a helyzet. Lehet majd tesztelgetem még a piacot. Egy dolgot tudok..Akikkel beszéltem eladók azoknál nőttek a kötési árak... és nem nem a hitelesek jöttek oda sem.
"Ha esni fognak a részvények és magas infláció mellett alacsony kamaton maradnak a kötvények, sokan fognak ingatlanba menekülni azok, akik készpénzért tudnak vásárolni. Akik még emlékeznek a hetvenes évekre, azok az ingatlanra fognak szavazni, ha hasonló lesz a helyzet, mint akkor. Bár a hetvenes években inflációval korrigáltan pont nulla százalékot hozott ingatlan áremelkedése, de az akkori piaci turbulenciák között ez sokaknak vonzó menekülési lehetőség volt."
Érdekes, én úgy tudtam olcsón érdemes vásárolni, nem drágán, te meg venni akarsz nem eladni. De ezt a fidesz logikát valóban sose tudtam követni, amit nyomtok :D.
"Szintén európai jelenségről van szó, nemcsak nálunk nőttek meg jelentősen az ingatlanárak, építési költségek és következményképpen a bérleti díjak. Az aktívaárakról régóta folyik vita a monetáris politikusok között: jó okkal nem szerepelnek a fogyasztói árindexben, így az inflációs célkövető jegybank formailag nem is köteles az ingatlandrágulásra reagálni. A családi büdzsének azonban nagyon fontos tételeiről van szó, és a lakásárak alakulása erősen befolyásolja a pénz értékállóságáról formált nézeteket. ❗ A lakás iránti keresletet nálunk az általános okok mellett a nagyvonalú állami támogatási konstrukciók is fűtik, így nem számíthatunk az ágazat túlfűtöttségének érezhető csillapodására. A jegybanki kamatemelések ha hatnak is az ingatlanboomra, csak bizonyos idő múlva." ❗ Ha marad a fidesz, nem lesz ingatlanár csökkenés.✔️
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link