Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2021. 11. 08. 13:42
Előzmény: #136975  CyrusTheGreat
Visszamegyek 2 évet az időben, pandémia még sehol, 2019. novembert írunk. Ez alatt a 2 év alatt 40%-ot ment fel az ETF, igaz, közben volt 23%-os zutty is 2020. márciusban. És ez a hozam EUR-ban értendő.
Mondom, nem normális, de egyszerűen ez van. 
Múltkor írtam a dumbinyo-t, és azt továbbra is tartom, nem engedem, hogy teljesen elragadjon a hév, tehát marad máp+ és pmáp is, de ha esetleg állampapírt vennék, akkor az inflációkövetőt.
tihamer
tihamer 2021. 11. 08. 13:42
Mikor Ncseed eladta 2 lakását, akkor én is gondoltam hogy az egyik lakást, vagy 2 garázst eladok.
De jó hogy nem tettem.😃
CyrusTheGreat 2021. 11. 08. 13:37
Előzmény: #136973  Törölt felhasználó
2021 év elején, a harmadik hullámban mondtam azt, hogy az EUR-t átteszem likviditási alapból részvénypiaciba, így a 2020-as emelkedés jelentős részéből kimaradtam, mentségemre szóljon, hogy a CoVid előtt másfél hónappal, január közepén szálltam ki a részvényekből, azzal a felkiáltással, hogy lakást veszek.
A 2020-as év mégsem volt elveszett számomra, mert az EURHUF árfolyamhatás önmagában is jelentősen termelt - annyit, amennyit én sem vártam volna, én bőven 4-5%-os, forint inflációval történő romlással számoltam, amikor átültem EUR-ba. Gyanítom, ilyen még egyszer nem lesz. Ez volt egyedül a "szerencsém", de azt tényleg látni kell, hogy nem elég sajnos csak tartani a devizát (ha mondjuk megjelennek újra a kamatok lekötött devizabetéten, akkor persze más lesz), viszont, ha már a devizával kockázatot vállal az ember, akkor én azt javaslom, hogy azt nyomja meg rendesen és menjen a részvénypiacra.
berlini
berlini 2021. 11. 08. 13:36
Előzmény: #136975  CyrusTheGreat
Tulajdonképpen egyetértek. veled.
Egy kiegészitéssel.
ha már euró akkor aktivan befektetett euró.
A fiam portfóliájában csak dolláros és eurós ETF-ek vannak. 
Azaz forintban számolva egyszerre realizáljuk majd az ETF árfolyam emelkedést és a forint romlásából adódó forintban számitott hozamot.
berlini
berlini 2021. 11. 08. 13:33
Előzmény: #136972  berlini
...és persze benne van az is a pakliban, hogy rakétasebességgel mennek fel az eladott papirjaim árai is.
De nem jó befektető az aki az elméleti elmaradt hasznot nézi.
Annak kell örülni, ami eddig összejött.
CyrusTheGreat 2021. 11. 08. 13:31
Előzmény: #136971  berlini
Minden attól függ, hogyan definiálod a hosszútávot. 50 éves időtávlatban csak akkor lehet bukni, még akkor sem, ha benéz egy háború.
EUR-ba menekülni egészen addig jó lesz, amíg az MNB-ben és az országban nem látni stratégiai irányváltást, de gyanítom, hogy jövőre már olyan lesz a helyzet, hogy eljutunk az észrevehetően magasabb kamatokig és a 340-es EUR-hoz. Ettől függetlenül nagy valószínűség szerint nem fogom visszaváltani HUF-ra, vagy ha igen, akkor annak nagyon nyomós oknak kell lennie - például tényleg lesz olyan lakás, ami megérdemli. Most még bőven működik az infláció-kamat-árfolyam reláció, azért ez nem volt mindig így és nem is lesz, nálam a fő jelzés a Babaváró bevezetése volt még 2019 év elején.
De alapvetően az EUR-t, USD-t, CHF-et nem szabad csak úgy parlagon hagyni, akkor azzal olyan sokra nem mész, el kell menni kockázat a négyzetenre: deviza és részvénypiac. Ez Magyarországról nézve mindig nyerő. Persze, tudni kell, hogy mit csinál az ember, de nagyon erős a gyanúm, hogy ezzel a kombóval 3-4 év múlva még mindig a mélyponttól számított lakásáremelkedés is behozható lesz. Ennél előrébb tekinteni pedig már felesleges.
berlini
berlini 2021. 11. 08. 13:31
Előzmény: #136973  Törölt felhasználó
Igen. kb 4% hozamod lett pár hónap alatt?
Igen. A pénzromlás mint egyedüli kiút az eladósodott államoknál sajnos kockázatviselésre ösztönöz minden kis befektetőt is.
És az ETF-ek (ha kellően diverzifikálsz ott is) azok eléggé stabilak lehetnek továbbra is.
Nekem Vietnám, India, Indonézia, Thaifüld a kedvenceim (A fiam portfólióját is én kezelem, ott szinte csak ETF-ek vannak, persze amerikai index követők is)
Törölt felhasználó 2021. 11. 08. 13:25
Történetesen kb egy ilyen garázs árát toltam be ETF-be az elmúlt 3 hónapban (kb egyenlően elosztva aug, szeptember, október folyamán). Pedig mindig a csúcson volt szinte, és előtte is emelkedett, és nem is igazán tartottam normálisnak azt, ami van, de be kellett látnom, hogy a piac így reagálja le a politikusok agyament hülyeségét. Nos, megnéztem, és eddig 614 EUR hozamot termelt nekem eddig ez az egész.
Tehát ha csak EUR-ban hagytam volna, biztos befektetésként, akkor ez a hozam nem jelent volna meg.
berlini
berlini 2021. 11. 08. 13:21
és nem a levegőbe beszélek.
Tavaly valaki megkérdezte, hogy mit kezdek a ház árával (81 millió).
veszek-e belőle lakást.
Célzott arra, hogyha egyértelműen a jó lokációjú ingatlanok további áremelkedése mellett teszem le a voksom, akkor eszerint cselekszem-e.
Leirtam, hogy nem veszek ingatlant.
Leirtam azt is hogy azért mert a részvényekben akkor több fantáziát láttam.
Konkrétan a portfóliómat is leirtam.
VW
OTP
Bayer
Ez nagyot azóta sem változott.
Kockázat kezelő 7. érzékem most riadóztatott és óvatosságból eladtam majdenem minden részvényt péntek reggel.
A hozamok:
VW:  33%
Bayer: 7%
OTP: 50% (több mint a részvényáremelkedés miatt számitható, mert részben cert is volt benne)
Most azon töröm a fejem, hogy mit kezdjek vele.
Ha korrigálnak a fenti papirok, akkor beszállok újra, de nyitott vagyok ingatlanra is. (Most beszállni 25%-os előleggel és 2 év múlva kifizetni a maradékot valószinűleg hozhat annyit mint akár az OTP is ennyi idő alatt.
berlini
berlini 2021. 11. 08. 13:12
Előzmény: #136970  CyrusTheGreat
De én veszek részvényt.
Semmiképpen nem ülök a pénzen és realizálom a negativ hozamot.
Tihamer igenis dilemmában van.
Bármennyire is eszementnek tűnik 5 millióért garázst venni a tavalyi (de szerintem az 2019-ben volt) 3 helyett, ha jövőre 6 -ért adják, akkor az is jobb mint MÁP-ban tartani.
És kérdezem.
A száguldóan romló forint mellett mekkora esélye van annak aki most 5-ért vesz, hogy a garázs ára essen  hosszútávon?
De persze szerintem be kellene vállalni némileg több kockázatot és kihasználva a korrekciókat a részvénypiacon kell befektetni. Jól kiválasztott ETF-ekkel nem lehet rosszul járni 5-10 éven belül. (Azaz szinte biztosan jobb hozamot lehet elérni, mint egy átlag magyar ingatlannal Budapesten.)
Euróba menekülni, meg azért veszélyes mert láthatóan az EKB-t sem érdekli a meginduló infláció, ott sincsenek biztos (kockázatmentes) reálhozamok, igy csak abban lehetne bizni, hogy a még jobban inflálódó fornt az évi 3-4%-kal gyengül majd. De ez egyáltalán nem biztos. (Az elmúlt 6 évben összesen gyengült csupán 20%-ot, ami évi 2,6% volt, de ha az elmúlt 12 évet nézzük, akkor átváltási árfolyamtól és naptól függően  ez már inkább csak évi 1-2% lehetett.
CyrusTheGreat 2021. 11. 08. 12:57
Előzmény: #136969  berlini
Nem gondolnám, hogy egy 2022 EURHUF prognózissal korrigált árnál többet érne, esetleg még hozzáveheti az óvatos befektető a forint infláció, ha már nagyon keverni akarja, de, hogy HUF-ban 66%-kal többet adjon ugyanazért a termékért, mint egy évvel korábban, az bizony nagyon nem jön ki. De sem állsz neki panelt venni 66%-kal drágábban, sejtésem szerint.
berlini
berlini 2021. 11. 08. 12:53
Előzmény: #136968  CyrusTheGreat
Tihamer gondolkodása sem különbözik sokban a többségétől.
Nála is, ha pár évvel ezelőtt 3 milla volt valami, akkor nehogymá 5-öt érjen.
Hogy ez nem az a forint mint annó?
Hogy jövőre még kevesebbet ér és a garázsok még drágábbak lesznek?
Hogy közben jön a bevétel és a befektetői profilba illő, de reálhozamot hozó meg amúgy nincsen láthatáron?
Pech.
CyrusTheGreat 2021. 11. 08. 12:48
Előzmény: #136965  tihamer
Akkor megértem, hogy az 5M nem mozgatja meg a fantáziád.
Törölt felhasználó 2021. 11. 08. 12:37
Előzmény: #136966  Törölt felhasználó
Egy kolesz egyébként ebből a szempontból jobb is mint egy bérlemény, ott nem volt olyan élményem, hogy várni kell a wc-re...
Törölt felhasználó 2021. 11. 08. 12:36
Előzmény: törölt hozzászólás
Na igen, Lórika mindig elfelejtkezik a buborékában ezekről a szitukról is(remélem ez a fricska még maradhat).
Egy ideig mi is társbérletben laktunk fürdő-wc-s lakásban, de igazából még ha csak a pároddal élsz se ideális...
tihamer
tihamer 2021. 11. 08. 12:20
Előzmény: #136956  CyrusTheGreat
3 körül.
Törölt felhasználó 2021. 11. 08. 10:56
Előzmény: #136961  berlini
Miért adnád lényegesen olcsóbban ennél, mikor innen is elérhető ugyanaz a bp-i átlagbér, ami a petneházy utcából? :)
Törölt felhasználó 2021. 11. 08. 10:48
Törölt hozzászólás
berlini
berlini 2021. 11. 08. 10:40
Előzmény: törölt hozzászólás
Láttam a fotókat ezért nem értem az árat.
berlini
berlini 2021. 11. 08. 10:39
Előzmény: #136959  Törölt felhasználó
De azok azért kicsit jobb helyen lehetnek.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek