Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 10:40
Előzmény: #110817  ncseed!
Kérdezted is utána, hogy na akkor már nem várok esést?
Erre irtam akkor is, meg ma is hogy de, bizonyos területeket most is nagyon neccesnek látok, de csak legyintettél, és befogtad még a szemed is gyorsan.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 10:39
Előzmény: #110816  ncseed!
Jó hát ha a mai beírásaid közül 0% felduma volt, akkor valóban tévedtem már megint.
Irom ezt nemsokára 40+ millió hitellel a nyakamban, szép az élet, itt a tavasz!
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 10:38
Előzmény: #110815  CyrusTheGreat
Köszi a válaszokat mindenkinek amúgy! :)
A keret max 30 millió. A paneltől sem zárkózom el egyébként, nyilván a tégla jobb lenne, konvektoros nem jöhet szóba, ahogy körfolyosó sem igazán. Minimum 35 nm-t szeretnénk, ha egy szobás jelenleg, akkor két szobássá alakítható legyen.
A vevők alkupozícióját mostanában hogy látjátok?
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 25. 10:37
Előzmény: #110812  Törölt felhasználó
"Szóval a tőled érkező feldumákat is lehet a helyén kezelni, főleg, hogy a fundamentális elemzés, vagy az érték fogalma szerinted mind bullshit, minden annyit ér, amennyit adnak érte..."
Vicces ezt olyantól olvasni aki egy hete vett lakást a fővárosban! Gondolom te sem azért tetted mert bármilyen az évek alatt általam írt kommentre hallgattál volna... Gondolom te is fundamentálisan elemeztél, megnézted az értéket és az után vetted meg, nem?
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 25. 10:35
Előzmény: #110810  Törölt felhasználó
Olvastál tőlem olyat most vagy bármikor hogy valaki vegyen vagy ne vegyen ingatlant? Nem.
Még indirekt módon sem szoktam célozgatni erre vagy arra.
Akkor?
Volt egyszer hitelem nekem is, igaz csak pár milcsi, de nem azért mert nem volt pénzem hanem mert jóval piaci kamat alatt tudtam felvenni. Akkor meg miért ne. Aztán végül azt is viszafizettem jóval a lejárat előtt. 
CyrusTheGreat 2021. 03. 25. 10:34
Előzmény: #110808  Törölt felhasználó
Panel vagy tégla? Mekkora a max keret? Ha 25M, akkor annál a résznél különösen nagy csökkenést ne várj, ha 50M, akkor esetleg. IV. kerület panel nem hiszem, hogy tovább csökkenne, az már tényleg elérte az egyensúlyi állapotot.
kszsah1 2021. 03. 25. 10:30

a telkek ára folyamatosan emelkednek , abba kéne inkább befekteni, a lakások ára különösen a fövárosba csökken
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 10:29
Előzmény: #110811  ncseed!
Ja jó tudni azt is rólad, te életedben nem vettél fel hitelt semmira, mert akkora ász vagy, hogy egy év alatt összeszedtél egy bp-i ingatlanra valót, de mindenki másnak meg persze ajánlgatod, hogy az milyen jó, de persze azt is letagadod folyton, hogy te bármit is ajánlanál.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 10:24
Előzmény: #110811  ncseed!
Rólad is kéne egy recap-et írni, vettél az évek alatt folyamatosan egy szegmensben x ingatlant, sőt pontosan egy kerületben van ha jól tudom az összes, véletlenül se diverzifikáltál, a pénzt, amit abból szerzel ugye egy ideig az új ingatlanokba fektetted, azóta eliszod, illetve bevarrod a MÁP-ba, amivel egyébként nem is értesz egyet.
Szóval a tőled érkező feldumákat is lehet a helyén kezelni, főleg, hogy a fundamentális elemzés, vagy az érték fogalma szerinted mind bullshit, minden annyit ér, amennyit adnak érte...
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 25. 10:18
Előzmény: #110808  Törölt felhasználó
Akkor egy rövid recap: Itt a fórumon százból kilencvenöten várják az áresést  2-3 de akár négy éve. Felezést. Nem a mostani árszintekről hanem az akkoriakról. Az évek alattt mindig volt valami reménysugár számukra amikbe beleláthatták hogy na majd most, most már esni fog....  jön a kamatyemelés, most, na majd legközelebb, na most már tényleg jön... aztán bumm vágott a kamaton az MNB! 🤣🤣🤣 Beütött a vírus: hurrá, most aztán tényleg jön a felezés! Ja mégsem. Közben meg TIK-TAK mennek az évek!
Szóval tőlük így várjál véleményt a saját kérdésedre!
Olvass vissza a fórumban és magad is látni fogod a 'minden a felét éri' szövegeket.
Halgass magadra, a megérzésedre! Nem csak pénzben mérik hogy megéri-e vagy sem venni.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 10:12
Előzmény: #110807  ncseed!
Lényeg, hogy ma se ugrasztasz be senkit se giga hitelekbe, amikbe annó te is dalolva beleugrottál, ugye? :D.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 10:09
Továbbra is az a véleményem, hogy ahol háromszorozódás volt a piacon, ott könnyebben előfordulhatnak hulló kések, nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy na, ez már az alja, igen, a te szegmensedben is.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 10:06
Hallod, én még csak most kezdtem keresgélni és biztosan nem fogom évekig elhúzni a "spekit". Nem hisztizni jöttem ide, csak kíváncsi vagyok különböző nézőpontokra és a véleményekre. Azért ez még is nagy döntés, főleg első lakásnak.
Többiek: semmiképp sem földszinti, klasszik belvárosi lakást keresek. 11., 13., maximum 4. ker, amit preferálok, két szobás minimum. Felújítandó is jöhet - tudomtudom szakember hiány, de megvan már az is, hogy kik újítják fel nekem.
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 25. 10:00
Előzmény: #110803  Törölt felhasználó
Kezet foghatsz Murdoch-al.... csak ő 'előbbre' tart időben mint te.
Nála már 1+ éve megy a speki egy XXII kerületi új (iker)házra. Azóta 75M-ról 100-110M-ra kúsztak fel az árak az ő esetében szóval megérte! Ja eddig nem.
Még most is meg tudná venni csak nem akarja lenyelni a gombócot hogy rosszul spekulált, valamint hozzád hasonlóan attól retteg ha megvenné végül és utána csökkenne az ára.
Megyírtam már korábban: a csökkenő árak a vásárlás elodászására ösztönzik a vevők egy jelentős részét. Persze ekkor is ment a hiszti hogy nem is. Ja de.
Zoltán42 2021. 03. 25. 09:53
Előzmény: #110800  Törölt felhasználó
Szerintem nem érdemes már általánosítani az ingatlan piacon. Az MNB és a kormány politikája a lufit fújja a jó adottságú nem túlárazott lakásoknál ( körúton belüli, Dunához közeli, zöldövezeti, kertvárosi, budai stb) nagy kínálat most sincs, ha moratórium esetleges felfüggesztése miatt ( bár szerintem a választásokig elfogják húzni) ezeken a helyen az ilyen típusú lakások kínálata nő azt gyorsan felszívja majd a piac. Ha csak az árat nézed akkor érdemes a rossz lokacioju földszintes erkély nélküli lakások között szét nézni majd amit csak ARBNB-re lehetett használni vagy kényszerből vették ki bérlők amikor nagy volt a keresleti piac. Ha nem tér vissza a turizmus ebben a szegmensben lehet nagyobb kínálat és esetleges további árcsökkenés és persze a túl árazott rossz vagy közepes lokacioju nagy méretű lakásoknál.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 09:47
Előzmény: #110804  Törölt felhasználó
De en a sztarlakotelep araival se "ertek tulzottan egyet", de ott mar tobb a kerdojel.
A hitelek bizonyos altalam eddit preferalt bankban mar dragultak, hogy ez mennyire lesz altalanos, az is kerdes, ha hosszabitjak a moratoriumot nem feltetlenul fognak a bankok se lazitani, persze ettol meg az ellenkezoje is bejohet... 🤗🤯😆
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 09:44
Ha hazat veszel nem biztos, hogy tulzottan erdemes varni, ha foldszinti 6 ker udvari garzon a vagyad, arra esetleg lehet.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 09:35
Előzmény: #110801  CyrusTheGreat
Jogos, viszont amik érdekelnek, azokat meg tudnám most venni. Csak baromi ideges lennék, ha vennék 30 millióért egy lakást, aztán 4-5 hónap múlva hasonlókat már 25-ért látnék. Ezen megy a dilemma.
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 25. 09:34
Ismét megy a speki... de ugye a lakhatási vásárlók nem spekulálnak ahogy 2015-16-ban sem tették! 
Aztán amikor tovább emelkedtek az árak ment a hiszti itt!
CyrusTheGreat 2021. 03. 25. 09:28
Ha háromhetente látsz egyet, ami érdekel, akkor lényegtelen szerintem, hogy van moratórium vagy sem. A naptár alapján 06.30-ig még tart, legkésőbb június elején lesz a folytatásról döntés/kommunikáció, a fenti tempóval addig 3 téged érdeklő lakás kerül ki a piacra. Nem a moratóriumon múlik a vásárlásod meglátásom szerint.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek