Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Zsiday a Portfolio Private Investor Day ingatlanos esemenyen beszelt. "A nagy emelkedés után, most pár éves konszolidáció lehet" Ez a lenyege a mondanivalojanak. Pedig gondolom megeroltette magat, hogy ha mar meghivtak ne huzza le az ingatlanpiacot.
a "pár évből" gondoltam, hogy az inkább 2-3, mint 1-2. ráadásul tavaly nyár óta már oldalazunk szóval a meglévő 1 év + (2-3) az nálam egy 3-4, talán 5 éves időtáv. ez persze zsonglőrködés a szavakkal, majd meglátjuk mi lesz.
Amúgy meg a véleménye egybevág az én korábbi véleményemmel. Hosszú távon garantált az inflációkövetés egy budapesti lakásnál. Persze beszálló kérdése hogy mennyi ideig lesz pluszban reálértéken és meddig mínuszban, de mindig lesz olyan pont ahol ki lehet majd szálni nagyon jól! Mellé meg természetesen csorog a méz havonta! Hol jobban, hol kevésbé.
Nem azt irta, hogy most indulnak a rakéták. "A nagy emelkedés után, most pár éves konszolidáció lehet. - tette hozzá Zsiday Viktor." Ez bizony nagyon óvatos állásfoglalás. Akkor is igaza lesz, ha az árak még 3 év múlva sem érik el a tavalyi szintet és igy reálértékben 17-20%-kal lesznek olcsóbbak. De ha mégis emelkednek nominálisan a valós infláció mértékében, akkor is mondhatja, hogy ez még nem emelkedés csak éréken tartás. tehát helyesen látta a jövőt 2020 szeptemberében. Én továbbra is azt látom, hogy a pénzmennyiség növekedése olyan mértékű lesz a következő években is, hogy az komoly inflációval, de ennek ellenére alacsony alapkamatokkal párosúlva mindenképpen komoly eszközár emelkedést hoz majd, az inflációt meghaladó mértékben. Magyarországon sem alakulhatnak másként a folyamatok alapesetben. Kivéve, ha nálunk rosszabbul alakul a gazdaság fejlődése, nem nőnek a megtakaritások. De az a NER bukását jelentené. Én pedig remélem, hogy ez bekövetkezik, de vagyok olyan realista, hogy fogadnék erre. Azt meg semmiképpen nem szeretném, ha ennek az ára az lenne, hogy tovább szakadozunk le az Unió átlagához képest.
"Lecsapott a német héja: vége lesz a jó világnak, de izibe" "Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke elérkezettnek látta az időt, hogy világossá tegye: a lehető leghamarabb vissza kell vonni a koronavírus-válság miatt bevezetett kormányzati és jegybanki támogatásokat." https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/lecsapott-a-nemet-heja.712833.html
Igen a SZPONZORÁLT cikkek gyakorlatilag fizetett hirdetések kategória! Ez nem az volt. Azokkal sincs baj ha az ember tisztában van ezzel és ennek megfelelően kezeli a benne írtakat!
Így van bár ő nem írta hány évig! Számomra kiderült. Amúgy meg reálértékkel jellemzően a befektetők szoktak számolni, számításba venni. Az eccerű népnek az pont elég ha alig csökkennek az árak évekig, nem fognak ugrálni hogy milyen jó reálértéken olcsóbban vehetem meg! Vagy hallottál már olyat hogy valaki 20-25 éve vásárolt ingatlan eladásánál reálértékkel számolt? Nem hiszem.
Egyetértünk ebben. A békási panyel nem biztos, hogy annyira veszett fejsze nyele kategória. Az 5-ös metró elvileg ugye jobban bekötné azt a részt a belvárosba és a zegyetemek könnyebben megközelíthetőek lennének. Ha jól nézem, bár a "hatáselemzést" még nem végeztem el, meg a békási lakótelep ha jól tudom messze van a mostani hév, leendő 5-ös metró vonalától. Valamikor elmegyek arra egy hosszabb sétára körbe nézek. Lehet, hogy az egyik panyelt, amit tervezek, ott húzom majd be, de valóban még szelidülniük kellene a záraknak egy kicsit, 20m alá, inkább 17-18m lenne kívánatos ott. Ettől függetlenül azért egy angyalföldi vagy lőportári panyel jobban felizgatna, de nem vetem el teljesen a békásit sem, csak jó lenne látni a nagy képet. Hogyan alakul a jövője a városrésznek, külön figyelemmel a közlekedésre és ennek hatásai. Talán a vitézyék csinálnak erről tanulmányt és akkor több szempontot is megnéznek. Úgy tudom dolgoznak gőzerővel az ügyön.
Bőven voltak 400e alatt lakások tavaly is BP-n, meg azelőtt is... ezért se értettem anno miről beszéltek hogy nincs. Amúgy meg ez egy vélemény volt részéről, nem hiszem hogy forgolódna az ágyában esténként ha te mást gondolsz a témában vagy csak mert nem hiszel neki. Persze tudjuk szerinted a Portfólió tömeges emberirányítási kísérletének a része volt a cikk lehozása és bárki aki ellenvéleményen van azt levadászzák a modik és küldika fekete autót értük! Gondolom azért szeretnél te is lakást venni záros határidőn belül mert arra számítasz hogy 10-20 éves távlatban rossz befektetés lesz az ingatlan. Ja nem is.
Az autoipar visszaesese, Airbnb szigoritas, torlesztesi moratorium eltorlese nagy mertekben vissza fogja vetni az arakat. Ev elejen (Q1) elkepzelhetonek tartom a 20 millios hirdetesi arat bekasi 1+2 szobas panelre 😎
Na, a mester bemondta a frankót! https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200907/zsiday-megszolalt-a-lakasarakrol-es-az-ingatlanpiac-jovojerol-447694 Ha 10-20 éves távlatban gondolkozunk, csak reál eszközökbe fektetnék. Ingatlanpiac: Lesz nagyobb korrekció?A kérdésre elmondta, hogy: "Normális gazdasági ciklusban, ha nem omlik össze a gazdaság, akkor az előző időszakok óriási bika piaca úgy korrigálódik, hogy nem mennek sehová az árak. Egyelőre most is azt látom, hogy oldalazni fognak az árak, főleg, ha nincs nagy baj, amit az EU támogatásait elnézve nehezen lehetne elképzelni. A nagy emelkedés után, most pár éves konszolidáció lehet. - tette hozzá Zsiday Viktor. Azt is elmondta, hogy az ingatlanpiacon a lakások azért lehetnek vonzó termékek, mert a home office elterjedésével sokkal jobban számít, hogy milyen helyen lakunk. Emiatt a zöld övezeti, jó minőségű lakások felértékelődése bekövetkezhet Magyarországon.
Engem zavar, hogy mostmár sokadik hozzászólásodban egyfolytában személyeskedsz. Szószerint értsd. Nem a topic témájával foglalkozol (ahogy a moderátorok kérték,) hanem egyes személyekkel. Ezt be kellene fejezni, kivéve ha az a célod, hogy bezárják a topicot.
https://www.portfolio.hu/befektetes/20200907/zsiday-viktor-uj-drogot-talaltunk-447680 Ja és most nem én nagybetűztem hanem a cikkben volt így... "Szó volt az infláció alakulásáról is, amelyről Zsiday úgy véli, változatlan minőségű fogyasztói kosarat mutat, de ez már nem azt az inflációt mutatja, amit az emberek gondolnak, hogy mutatja. Ebből kiindulva elmondása szerint a MÁP+ egy borzasztó világban az egyik legjobb választás lenne. ELŐBB-UTÓBB LESZ INFLÁCIÓ, ÍGY HOSSZABB TÁVON ÉRDEMES INKÁBB REÁLESZKÖZÖKBE FEKTETNI. Az előző időszakok óriási bikapiaca után az árak még évekig stagnálhatnak – mondta az ingatlanpiaccal kapcsolatban. Szerinte a magyar lakásárak nem fognak tudni nagyot csökkenni, de túlzott emelkedés sem várható."
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link