Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Most latom amiota manocska eladta a csotanypanelt azota uj lakast tud venni az arabol. A befekteto pedig bajlodjon a felujitassal csotanymantesitessel a paraszt berlo altal lelakott lakassal s mire mindezzel megvan johet az ujabb paraszt berlo.
Persze, tehát akkor óvatos becsléssel is havi 67 misit keres. Es ezert vett egy budget tarsashazi lakast az agglomeracioban diszkont aron... Ez egy kis pocs. :D
Az 5% afa is csak arra volt jo hugy a vallalkozok lenyeljek a hasznot es aki tokosebb volt meg áfát is visszaigenyelt az allambacsitul vagy legalabbis nem fuzetett áfát.
Mar benne van az ujaknal a legjobb tudasom szerint. 2018 juliusatol bejegyzetteknel csak a fofalak szerepelnek benne. A brutto netto mar a valaszfalak nelkulit illetve a valaszfalasat jelenti. Nem rossz otlet mert elmeletileg ki is szedheted a valaszfalat igy nem kell azt bejelenteni. Mas kerdes hogy igy erdekesse valik a szoba felszoba a csok eloirasainal:)
A foldhivatalban mar belsofalak nelkul van bejegyezve:) egy haz igy no meg 10nmel:) pedig isten biza en nem tudtam kanaput tenni a ket szoba koze:) most is amit vettem nott 9nmert a foldhivatalban:)
Igen tudom. Meg el is fogadtam ezt egy par eve de 800-1000m nm aron nekem ez maz bullshit. Egy 60nmes 16nm erkelyes lakas szamomra akkor is 60nm fokent azert is mert az erkelyt igy felszamoljak 8m forintba:) mint par eve egy 50nm panelt:) tehat aki az erkelyzt szamolja az csal:)
Oké, mondjuk én ezt az alig meglévő keresletet az általad leírtnál nagyobbnak sejtem, a kettő különbsége megmagyarázza hogy miért látjuk eltérően. Na jó éjt!
Mert nincs eladasi kenyszer. Az uj megdragul aki nagyobbra valtana az tobbert kinalja. Plusz ingatlan.com hatas... evek kellenek mig elkezd erdemben csokkeni. 2008 utan is a vegtorlesztes inditotta be a csokkenest a piacon. Kinaltbovules nelkul csak bizonyos szegmensben lehet csokkenes. Mar sokszor sokmindenki leirta.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link