Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
En kívánom neki, hogy sikeruljon, nem az elso ilyene volt elmondasa szerint, csak hat kozbe a piac erosen valtozik... Majd fogom figyelni mennyiert rakja fel, kivancsi leszek ra en is.
Ó ilyen nekem is van. Azt mondja h xy vagyok, ingatlanos. Hat de mondom csokolom ki vsn irva h ne hivagassanak.. de van erdeklodonk... tudja mit, majd ha az erdeklodo megtalal engem, beszelek velr. 😂 Masik elkezdi kerdezni decmiert nem akarok ingatlanost?! Hat mondom, 1 millio okom van ra.. 😀😀 Anyjukat de tenyleg mar 😃
Tavasszal vettem MÁP+-ot, eddig annyit hozott mintha a párnacihába tettem volna eurót. Az elkövetkezö 30 évben egy fillért befeketést nem hagyok Magyarországon és forintban, ingatlant sem.
Szeptemberben 2 het alatt legalabb 20 ingatlanos hivott, vegul egynek odaadtam de nem kizárólagos szerződéssel. Osszesen 1 erdeklodot hozott a 2 het alatt. Szerintem nem eri meg, kb az en hirdetesi szövegemet masolta le, meg csinalt 5 ugyanolyan kepet mint en. Ezen kivul 3 magan erdeklodom volt osszesen a 4 het alatt (1,5 szobas panelrol beszelunk). 4. heten egy befektető kp-ra megvasarolta. Kerdeztem hogy mi a celja vele. Felujitja par honap alatt es tobbert felrakja (melos ember volt). Kivancsi leszek tavasszal mennyiert fogja tudni eladni.
Nemhogy váltanál szakmát. 3 hónap alatt átképeznek profi ingatlanközvetítővé, és bezsebelhetnéd a 100 milliós ingatlanra a 4-5 milliós jutalékot ... 😃https://www.efeb.hu/felnottkepzes/ingatlankozvetito-tanfolyam-okj-kepzes * Egyébként én sem bíznék meg ingatlanközvetítőt. Szerintem a reális díjuk 1-2% lenne maximum! Egy volt Kollégám árulta a lakását pár éve, nem akart megbízni ingatlanost, de annyira nyomultak nála telefonon 0-24-ben, hogy végül megbízott vagy 3 céget kb. kényszerből. 😂 Mindegyik azzal kecsegtette, hogy ő azonnal hozza is a vevőjét, persze nem hozta egyik sem. Az egyik hozott egy olyan vevő jelöltet, aki nem is olyan lakást akart venni, mint amilyet a Kollégám árult. Elég kínos volt mindkét félnek. De legalább az ingatlanos előadhatta, hogy ő teszi a dolgát. Így dolgoznak ezek sajnos. Aki olvassa a Kalmárt az láthatja, hogy ezek még egymással is képesek kib@szni. Tisztelet a kevés kivételnek, aki szakmailag és emberileg is más szinten mozog. Ha találsz egy tényleg jót, azt viszont meg kell becsülni szerintem. De ilyet nem ismerek. 😂
Ha tudsz normális képeket készíteni, értelmes hirdetési szöveget írni és kifizeted havonta a hirdetési díjakat, szerintem simán el tudod adni nélkülük. Ha kényelmesebb típus vagy, vagy nem vagy képes a fentiekre akkor szükséges az ingatlanos. Persze vannak tényleg jó ingatlanosok, akik sok egyéb másban is segítenek, ők mondjuk szerintem megérdemelnek pár százalékot, de semmiképpen sem 4-5%-ot. Én sajnáltam erre a lóvét, inkább magam utanajartam mindennek. Azert egy 30-40millios keco 3-6%-a nagyon sok pénz, en ezt tobb hónap alatt keresem meg heti 40oraban...
Tavaly adtam el és ingatlanossal, kizárólagos szerződéssel. Kezébe nyomtam a kulcsot és két két múlva visszarepültem aláírni a szerződést, ennyi volt. Nekem ez megért 3%-ot.
Sziasztok, érdekelnének a tapasztalatok: jobban jár-e az ember, ha ingatlanosra bízza az eladást? Én ingatlanos nélkül adtam el úgy, hogy annyival olcsóbban adtam, amennyit az ingatlanos elvitt volna belőle, sikerült is, semmi hozzáadott értéket nem látok a munkájukban. Míg 9-10 éve 2,5-3%-ért dolgoztak, ma már szemrebbenés nélkül elkérnek 3,5-4%-ot, miközben önmagában az árak háromszorosára emelkedéséből háromszorozódott a jutalékuk enélkül is. A leendő vevők sétáltatásáért én ezt nem tartom indokoltnak, kidobott pénz, más szemszögből nézve élősködés. Azt sem értem, ki az a hülye, aki ingatlanosra bízza, hogy nézzen neki lakást. Ha valami, akkor egy ingatlanvásárlás van akkora dolog az ember életében, hogy vegye a fáradságot és körülnézzen az interneten saját maga, így elkerülhetőek a felesleges körök is.
Hat nem is érdekel :) Van egy árszint(60M érte), amire azt mondom már én is, hogy ennyiért mehet a lakás elfele. Ha nem jön rá senki, megmarad a lakás, ha jön rá vki, akkor meg elrakjuk a casht. Nem bonyolítjuk túl a dolgot. Vagyis hogy nem gondolkozunk rajta, mert nekünk ez egy jó deal ezen az árszinten, ha meg nem jön össze, volt pár 20 másodperces ingatlanos megkeresésem.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link