Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Balatonbogláron most épülő apartmanházban 46 négyzeméter kb 65 millióért meghirdetve. A többi településen is hasonló árak vannak. Ha minden évben lemegyek a Balatonra és évente 1 millió forintot szánok rá. Akkor is 65 évig járhatok oda az árából.
A most épülö rengeteg balatonparti luxusapartmanra is kíváncsi vagyok, hogy mit fognak érni tíz év múlva. A luxusnyugger aki odaköltözne kevés és télen meghal az unalomtól, kiadni nem tudom mekkora üzlet, ha másfél hónap a szezon. De nekem is több ismerösöm vett ilyet "befektetésnek".
Pontoson ezzel a módszerrel adtak most el egy siófoki panorámás lakást .Ráadásul 20 millióval drágábban. Sosem hittem volna,hogy a fotó ennyit hozzon. A bútorokat, szőnyegeket ,kiegészítőket a fotózáshoz nagyrészt a barátok hordták össze. A lakásról fotók vannak a Szép Házak lapban.A Németországban dolgozó ,magyar vevő vezető beosztásban van. Befektetésnek,kiadásra vette.Érdekesség még,hogy piszok drágán vette,és most jött rá,hogy kellene egy tároló is a takarítóeszközöknek ,meg a vendégek bőröndjeinek stb. Szóval,most a lakásban most ezt alakítjk ki éppen ami megint csak viszi a pénzt.
Adtam már el lakást és én jól jártam az ingatlanossal, azt tudta hogy vételi megbízásai is voltak és összepárosította a vevőt az eladóval. Na meg volt ügyvéddel felszerelt irodája, mert sok vevő nem tud/akar ügyvédet szerezni, az eladó ügyvédjében neg nem bíznak. Odaadtam a kulcsot és két hét múlva hazarepültem aláírni a szerződést, ennyi volt. Ha száz méterre lakom és végtelen szabadidőm van lehet két-három misivel beljebb vagyok, de ez van.
Hat rengeteg a szélhámos ingatlanosok között szerintem is. Itt is működik a pareto, lehet 15e közvetítő. Abból 3 ezer aki el is ad valamit azaz legalább egyet 1 év alatt. Ebből 20 % 600 lehet aki arat és tud valamit, a többi meg csak próbálkozik. Beszélgettem egyik közvetítő tulajdonossal 15 ember dolgozott nálunk ebből 6 adott el valamit es 2-3 aki többet ad el havonta. Fluktuáció meg akkora, hogy 35-40 ember fordult meg náluk egy évben. Volt egy tanárnő szorgalmasan dolgozott 1,5 éve és nem adott el semmit, azért az elég frusztráló lehet. Abból volt pénze, hogy amit felvett ingatlant, a másik kollégája adta el és kapott valamit.
Nyilván azok az ingatlanfejlesztők nem túl okosak, akik 100-200 lakás értékesítésére adnak kizárólagos megbízást országos közvetítő hálózatnak. Saját maguk ellenségei. Ha jobban megnéznék nyilvánvalóan látnák, hogy nincs hozzáadott értéke egy 50-100 irodával rendelkező ügynökségnek. Meg az is lehet kifejezetten buták vezetik ezeket a cégeket. Az eufimról is megvan a véleményem, felháborító milyen emberekkel lehet találkozni egy ilyen tanfolyamon: jogász, építész, közgazdász és egy csomó ingatlanberuházó. A 100-150 msc-t végzett ingatlan/menedzser/fejlesztőtől aki a corvinuson vagy a bmen végzett, kifejezetten hányni tudok. Tudnám, hogy van az ti mindig csak az ingatlanos gizivel meg ingatlanos jenövel találkoztok akivel együtt jártatok a panel suliba.
Törölt felhasználó2019. 12. 02. 00:04
Előzmény:
törölt hozzászólás
Nincs köztünk ebben vita. Az ingatlanos alkalmazása alapvetően egy kényelmi díjas szolgáltatás. Ennyi. Jobban fotóznak, meg fejből tudják a vevőmágnes hívószavakat a hirdetésben és egy jó részüknél ebben ki is merül a tudás. Van köztük, aki még ennyit se tud, elnézve némelyik hirdetést, de azért ezeket a dolgokat általában jobban vágják, mint egy mezei eladó, akit le is néznek általában eme tudásbeli hiányosságai miatt :) Nekem csak azok a szimpatikusak, akik tényleg profi tárgyalók, hogy a homokot is eladnák az araboknak, de ilyen alig van. Ja egyébként most, hogy mondod, igen, egy korrekt ingatlanos ott kezdődne, hogy elmondaná, mivel növelheted meg esetleg az ingatlanod értékét, mire figyeltek a vevői mostanában. Javaslatokat adna. Én még hallani se nagyon hallottam ilyesmiről, hogy ingatlanos tanácsot adott volna az ügyfelének, mert lesz.rják, majd a fotózásnál kihagyják. Ha a vevő beleköt, akkor meg máris egy manipulációs lehetőség lejjebb nyomni az eladási árat, ami nekik jó, mert olcsóbb lakás hamarabb megy el, kevesebb vele a meló és arányosan viszont nem annyival kevesebb a bevétel. Ki van ez találva jól.
Törölt felhasználó2019. 12. 02. 00:02
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2019. 12. 01. 23:36
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2019. 12. 01. 23:35
Előzmény:
törölt hozzászólás
Erre a csapdára gondoltam én is, de nem jutottam senkivel a pontos részletek kidolgozásáig el. Amolyan keretfeltételeknek mondtam ezt. Nyilván nem hagyom, hogy hülye módra 200 bemutatást elszámoltasson velem hetente :), de elméletben azt mondom, hogy a kényelemnek ez lenne az ára. Ha nem tudja előválogatni a vevőket, azt nyilván nem hagynám, hogy rámterhelje. Mindegy is, mert amikor megemlítettem nekik, mindegy elhajtott, hogy ilyen feltételeket az ő irdája nem fog alkalmazni, nem térhetnek el a franchise-tól stb a többi bla bla. Egyéni ingatlanos elméletben elfogadta a költség elszámolást, úgy, hogy a részleteket akkor átbeszéljük, de kerek perec mondta akkoriban, hogy sikerdíjért nem dolgozik, csak %-ért. %-os díjért én meg nem bízom meg, úgyhogy nem tudtunk megegyezni. Ha én el tudom adni a kéglit mondjuk 20 misiért, akkor nekem ingatlanos csak úgy kell, ha 20 fölött eladja záros időn belül. Különben mi a hozzáadott értéke a folyamathoz? Hogy szebb fotókat csinál, amiket eltehetek az albumba meg jobb a hirdetés szövege. Bah.
Törölt felhasználó2019. 12. 01. 23:25
Előzmény:
törölt hozzászólás
Akiket én ismerek, azok mind lenézik az én fotóimat, mert ők tudják, hogyan kell vevőcsalogató módon fénykepezni, meg imádom mikor nagyképűen kioktatnak, hogy a hirdetés szövegezése az milyen hihetetlen tudást és tapasztalatot követel meg, aminek ők a birtokosai. A legtöbbnek ez az úgymond hozzáadott értéke, az amit én nem tudnék megcsinálni. Szebb fotókat csinál meg sablonosabb szöveget, ami szerintük mágnesként vonzza a vevőket. Van egy egész halvány igazság ebben, de ez a plusz tudás nem éri meg azt a brutál összeget, amit legombolnak az emberről. Erre úgy kell gondolni, ha te mondjuk el tudnád adni a kéglit 30m, akkor egy profi ingatlanosnak ennél többért kell eladnia, hogy legyen hozzáadott érték a tranzakcióban. Egyébként meg csak kényelmi dolgokról beszélünk, meghirdeti helyetted, fogadja a vevőket stb. Hát aki meg annyira hülye, hogy kényelemre ennyit elb.sz az vessen magára. Ismerek több családot is, ahol az egyikük fizetésének a fele, de lehet, hogy több is elmegy a "cselédre", mert házhoz jön a nő, takarít, mos, amit kérnek, cserébe elviszi egy jól fizetett multis alkalmazott fizetésének a felét kb. Azt nem tudom, hogy zsebbe vagy hogy, ilyent nem illik megkérdezni. Csak ő ugye egy érettségizett nő, amivel nincs gond, de a munkája azért elég alap, nem leszólásból mondom, hanem mert az és kész. Ezt megcsinálja több családnál, alkalmazottja is van már és brutális bevétele ebből. A kényelemből, mert egyébként egy sima multis alkalmazott kapjon már észbe, nem keres annyira jól, hogy cselédet tartson, de mégis megteszi. Szóval ha így nézem, akkor érhető a kényelem brutális ára. Van nagyon nagyon kevés ingatlanos, akik tényleg nagyon jó tárgyalók, akár moderátorok. Nekik szerintem lenne keresnivalójuk minden adásvételnél, de hát magyar embernek hogy lehetne elmagyarázni, hogy egy profi tárgyaló tényleg nagyon hasznos tudna lenni. Emlékszem ez nem az én adásvételem volt, bátyámé, de ott voltam és jön egy multis középvezető házat venni és előadja, meg mondja, hogy őneki az ilyen cigánykodás nem megy, aztán mondott egy minimálisan kisebb összeget, mint az eladási ár. Bátyámék kemény alkura és 5-10% sávba hajlandóak lettek volna lemenni, ezt biztosan tudom. Na ha az alkut egy manager egy profi ingatlan alkuszra bízta volna, több milliót le tudtak volna alkudni, de itt fontos, hogy mennyire profi valaki. Én sokat próbálkozom keményebb alkukkal és alakul, fejlődök is, de van aki meg született tehetség és megérzi a jelekből, hogy lehet még a húrt feszíteni. Én gondolkodom azon, hogy felhajtok egy ilyen ingatlanost és megbízom az alkuval majd. Lehet, hgoy elkér mondjuk 500e-t, de ha lealkudja nekem több millióval, akkor mégiscsak én is jól járok.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link