Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2019. 12. 01. 22:54
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2019. 12. 01. 22:46
Előzmény: #53218  Ebadta

Simán lehetne ilyen, talán van is, csak nem gyakori. Angoloknál is ilyesmi van, ha jól tudom. A tulajnak kell eljuttatni az ajánlatokat, aztán ő/ők eldöntik, hogy melyik a szimpatikus. Nem is mindig a legnagyobb ajánlat nyer, a tulajnak néha lehetnek egyéb megfontolásai is, mondjuk hogy a kéglit az eredeti állapotában újítják el, mert hagyaték, vagy például évente egyszer szeretnének bemenni és emlékezni stb. Ismerősöm mesélte ezt, aki vett végül kéglit, de akik jobb angolosok majd kiegészíthetik. Magyarországon mondjuk ilyen megfontolások nem lennének gyakoriak :) Azt csinál a vevő, amit akar.
Nálunk olyan licitekről tudok csak, amikor a paraszt tulaj odahívott egy kazal vásárlót és hellyel se szokás ilyenkor kínálni senkit, ott ácsorogjanak, gyakran a lakásba se engedik be őket, aztán ott egymást túlordítozva tegyék meg a tétjeiket. Kultúra, az van, kiveri a biztosítékot.
Ebadta
Ebadta 2019. 12. 01. 22:30
Előzmény: #53217  Törölt felhasználó
Németországban a vak licit a módi, a vevők bemondanak egy összeget az ingatlanosnak és a legmagasabb viszi. A vevő nem tudja a többiek mennyit mondtak. Ez Budapesten is működne? 
Törölt felhasználó 2019. 12. 01. 21:53
Előzmény: törölt hozzászólás

Legyünk szarkasztikusak, egy ingatlanos jobb fotókat tud csinálni és tökéletes helyesírással ír meg a közismert hívószavakat is bele tudja csempészni a hirdetésbe. Tiszta haszon ezért 1 milliót kiadni.
Az egyetlen dolog, amiért megérheti felbérelni őket, hogy van köztük néhány, aki nagyon jó tárgyaló. Mert egyébként a legtöbb vevő vagy tulaj mekegni tud leginkább meg motyorogni, de normálisan tárgyalni kevesen. Itt az a megfontolás, hogy egy balek, makogó eladót könnyen csőbe húznak, egy jól tárgyaló, felkészült ingatlanost elvileg nem. A gond csak az, hogy az ingatlanosnak a gyors pénz kell nem a lassú pénz szorozva 1,2-1,3-al. Magyarul az eladót is tudják manipulálni, eléggé önös érdekből.
Én ha dolgoztam ingatlanossal, akkor megegyeztem vele, legyen igazi tétje a dolognak. Hajtson fel nekem olcsó ingatlant és én fizetek neki azon felül is, amit az eladótól kap. Eladásnál meg el kell neki mondani, hogy hülyének ne nézzen, ha pr hadjáratot szervez a lakás köré, akkor se megy feljebb a hirdetés költsége 150-200e forintnál és ebbe már nagy plakát is bele kell férjen. A többi munkája meg ugyanaz, mint amit én csinálnék, felteszi hirdetésre és bemutatja. Azért, hogy jobban beállított képeket csináljon meg valamivel talán jobban megfogalmazza a hirdetést valóban nem jár neki pénz. Kifizetem a hirdetés költségét meg számoljon magának órabért a bemutatásokra, mittudomén legyen 5e ft óránként + egy fix összegű kiszállás díj, ez így együtt már qrva jó pénz, akármit is sír a szája, de a lakásért meg csak akkor kap pénzt, ha többért eladja, mint amennyiért szerintem én is el tudnám adni. Ha ügyes és többért eladja, annak viheti akár a 20-25%-t is, legyen tétje a dolognak és teljesítmény bérezés.
Vásárlásnál volt olyan ingatlanos, aki vállalta plusz pénzért, hogy felhajt kéglit, igaz végül nem sokra mentem vele. Eladásnál viszont nem egyezett egyik se bele a feltételeimbe, úgyhogy magam adtam el mindig.
Ettől függetlenül tényleg azt kell mondjam, hogy sok ember nagyon primitív szinten tud tárgyalni és alkudozni, ami súlyos milliókba kerülhet neki. Vagy az ellentéte, aki meg nem tud és nem is szeret alkudozni és ott is milliókban mérhető a veszteség. Ilyen helyzetekben reális lenne egy jól tárgyaló ingatlanos alkalmazása, persze pont az ilyen beképzlet hólyagok nem fognak ingatlanost alkalmazni. Meg az ingatlanosok egy nagyon szűk része az aki igazán ért a tárgyaláshoz, a többség dörzsölt rádumáló inkább csak.
Ebadta
Ebadta 2019. 12. 01. 21:50
Előzmény: #53214  impudent
Nem az lesz a vége, hogy összedől, hanem hogy buckalakók veszik birtokba és csak a csótányok akarnak majd együttélni velük. A többi már megy magától.
hunor555
hunor555 2019. 12. 01. 21:39
Előzmény: #53214  impudent
Aki dolgozott mostanság menő vázkerámia téglával meg vasbetonnal is az szerintem tudja a választ....
impudent 2019. 12. 01. 21:22
Előzmény: törölt hozzászólás
Nincs bizonyitek meddig birja a panel.
Lehet tovabb mint a tegla.
Törölt felhasználó 2019. 12. 01. 20:21
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2019. 12. 01. 20:01
Törölt hozzászólás
Ebadta
Ebadta 2019. 12. 01. 19:34
Ha el akarom adni a kérót van valami előnye a nagy ingatlanoscégnek utcai irodával vagy jó a kisebb olcsóbb? Kizárólagos megbízást akarok adni.
impudent 2019. 12. 01. 19:15
Ezek a lepukkant 20 es 30 millios panelek gyakorlatilag nem ernek semmit.
5 vagy akar 10 millio amig mai emberi szintre felhozza az ember.
Teljesn realis ertuk 10 millio 50m2 tol 70 ig.
Itt valami nagyon felrement arazasban
Törölt felhasználó 2019. 12. 01. 13:40
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2019. 12. 01. 13:34
Törölt hozzászólás
impudent 2019. 12. 01. 13:21
Előzmény: #53204  impudent
Ilyen 30 meg 40 milliokra mar nem ugrik a plebs.
A plebs zsebeben meg 3 millio sincs szabadon.
Ezek a marson elnek a vagyalmaikkal.
Törölt felhasználó 2019. 12. 01. 13:17
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2019. 12. 01. 13:10
Törölt hozzászólás
impudent 2019. 12. 01. 13:04
A paraszt ujabb trukkje:
5 cetli 5 lakas kiragasztva de mar arat nem is ir hatha valami balek felhivja az alkalmi ar cimszora
bendeguz_sly
bendeguz_sly 2019. 12. 01. 12:34
Előzmény: #53200  hunor555
Azért azt vedd figyelembe, hogy a fórumon már eleve válogatott társaság van jelen.
Akinek a napi megélhetés a problémája, nem tőzsdézik, pláne nem írogat ide.
RealistaPista 2019. 12. 01. 12:01
Előzmény: #53199  gaborgabor87
Köszi a választ, mintha azt mondtad volna, hogy nem fejlesztő vagy. Ez így reális, de azért nem az átlag. Mi is relatív sokat programoztunk, de annyira nem fogott meg, így más szakirányra mentem. Az utóbbi időben egy-két projekt kapcsán kezdtem el big datazni alap szinten, r, python, rapidminer ilyesmik, gondolkozom hogy képzem még magam kicsit, és átváltok, érdekes terület.  
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 12. 01. 11:55
Előzmény: #53200  hunor555
Tegyük hozzá azt is, hogy a jelenlegi eszközárak mellett ezek a fizetések messze nem ugyanazt jelentik, mint akár csak 5 éve, amikor egy életkezdésre alkalmas garzon lokációtól függően 6-12 millió között mozgott.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek