Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Simán lehet bérelni egy 25nm körülit. Ismerősöm az örökölt kis garzonját adja ki most 75e. 5 éve 50e-ről indultak 2x emelt a bérlőnek, most itt járnak. Ennyi a történet. Korrekt a bérlő, emiatt nem emeli az égbe fel neki a díjat, mert akkor elmegy,. Mindkettejüknek jó ez így. A 620EUR a Bécsi tényleges bérleti díj. Azt ugye lehet hasonlítani az ingatlan com kínálati áraihoz, de nem érdemes, mert a tényleges bérleti díjak pesten is alacsonyabbak, mint a kínálati árak. Volt erről már elemzés, talán pont a Balla csinálta, de már nem emlékszem, hogy ki írta, de a tényleges bérleti díjak pesten kb 20%-al alacsonyabbak, mint a kínálati átlagárak. Nyilván a bécsi adat pontosabb, tekintve a magyar adózási morált :) Egyébként ha az abszolút kínálati árakat veszed, akkor sincs nagyon eldurvulva pest, mert ráböksz az ingatlan comon a rákospalotai lakótelepre és mondjuk pont 1 szobásat nem találtam, de 1+1fél alku nélkül van 95e-től + 30e rezsi vs a 620EUR kb 204e. Átlagbér meg 320e vs 594e. A kínálati árak se annyira elrugaszkodottak a külvárosban, de a tényleges lakbérek pesten is alacsonyabbak, mint a kínálati árak. Én nem látom azt a rettenetesen túlárazott pesti helyzetet béccsel szemben. Talán a belváros egyes részei, de máshol nem. Azt meg én nem is tudom, mert nem vagyok Bécs szagértő, hogy a 620EUR bérleti díjban minden benne van-e, közös költségtől az összes rezsi, csak feltételezem, hogy igen.
a 2008-ban megindult projekt egyenesen vezet a klasszikus szocializmus irányába... az pedig nem túlzottan jó az ingatlanbefektetők számára, mivel talán őket a legegyszerűbb megadóztatni...
"disposable income", kb nettó jövedelem inkább 1848 EUR az átlag Bécsben. A sok állampogárságot felvett migráncs miatt érdekes módon kicsit alacsonyabb, mint pár másik fejlett régióban, azt írják. Ez van, kevés agysebész meg programozó jön be a migráncs áradattal. Ez szerintem egy sokkal jobb oldal alul, ha már valaki a bécsi viszonyokra kíváncsi és ráadásul októberi frissítésű. Érdemes csemegézni. Külvárosban 1 szobás egérlyuk 650 EUR, az még kigazdálkodható, de egy 3 szobás kecó 1581 EUR és az elviszi az átlag fizetés nagy részét, ha belvárosban akar valaki bérelni (jó, átlagbéres ne ott béreljen és pont). Gyereknek magán iskola 1 évre 15e EUR, vannak azért kiugró költségek ott is. Nyilván hogy a magasabb bérekből több marad, szóval ezen lehet keseregni, de azért a belvárosi 2m/nm árak meg a külvárosi 1,3m/nm szerintem egészen jól leképezik a különbséget az átlagbérekben Bécs-Budapest viszonylatban. Ezt azoknak írom, akik állandóan vinnyognak, hogy milyen drága a pesti lakás. Azt elfogadom, hogy nehezebb a lakhatás Pesten, főleg ha belvárosban akar valaki, de azért a bécsi külvárosi 1 szobás egérlyuk 650EUR vs egy 1 szobás panel rákosborzasztóan kb 70-80+rezsi, azért ott nem annyire elrugaszkodottak az arányok a két város között. Tudom, külvárosi 1 szobás lakás pesten kompromisszumokkal jár és emiatt lehet sírni meg panaszkodni. Azért gondolom Bécsben sem véletlenül olcsóbbak a külvárosi lakások. De mondjuk ez érdekes, mert Bécsben nincs akkora felára a belvárosnak, mint pesten. Mert pesten simán akár duplája is lehet. Hát ez érdekes, lehet az erbéenbé miatt, nem tudom miért van így. https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Vienna
2000 ben megindultak a lakasarak mint a raketa. Ez kitartott de megtorpant 2008 korul. Jott egy tanacstalansag de sullyedes meg nem. 2011 ben mar senki nem akart venni 2012 beszakadas. 2014 tol tebolyda.
Mar az jo lenne ha az osszes kiado lakas be lenne kotve a navhoz es szamlas lenne utalassal. Ez lenne a kezdolepes. Aki 1x megbukik 1 ev eltiltas es a lakasra terheles. A kovetkezonel vegleg megvonva a tevekenyseg:)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link