Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Simán lehet bérelni egy 25nm körülit. Ismerősöm az örökölt kis garzonját adja ki most 75e. 5 éve 50e-ről indultak 2x emelt a bérlőnek, most itt járnak. Ennyi a történet. Korrekt a bérlő, emiatt nem emeli az égbe fel neki a díjat, mert akkor elmegy,. Mindkettejüknek jó ez így. A 620EUR a Bécsi tényleges bérleti díj. Azt ugye lehet hasonlítani az ingatlan com kínálati áraihoz, de nem érdemes, mert a tényleges bérleti díjak pesten is alacsonyabbak, mint a kínálati árak. Volt erről már elemzés, talán pont a Balla csinálta, de már nem emlékszem, hogy ki írta, de a tényleges bérleti díjak pesten kb 20%-al alacsonyabbak, mint a kínálati átlagárak. Nyilván a bécsi adat pontosabb, tekintve a magyar adózási morált :) Egyébként ha az abszolút kínálati árakat veszed, akkor sincs nagyon eldurvulva pest, mert ráböksz az ingatlan comon a rákospalotai lakótelepre és mondjuk pont 1 szobásat nem találtam, de 1+1fél alku nélkül van 95e-től + 30e rezsi vs a 620EUR kb 204e. Átlagbér meg 320e vs 594e. A kínálati árak se annyira elrugaszkodottak a külvárosban, de a tényleges lakbérek pesten is alacsonyabbak, mint a kínálati árak. Én nem látom azt a rettenetesen túlárazott pesti helyzetet béccsel szemben. Talán a belváros egyes részei, de máshol nem. Azt meg én nem is tudom, mert nem vagyok Bécs szagértő, hogy a 620EUR bérleti díjban minden benne van-e, közös költségtől az összes rezsi, csak feltételezem, hogy igen.
a 2008-ban megindult projekt egyenesen vezet a klasszikus szocializmus irányába... az pedig nem túlzottan jó az ingatlanbefektetők számára, mivel talán őket a legegyszerűbb megadóztatni...
"disposable income", kb nettó jövedelem inkább 1848 EUR az átlag Bécsben. A sok állampogárságot felvett migráncs miatt érdekes módon kicsit alacsonyabb, mint pár másik fejlett régióban, azt írják. Ez van, kevés agysebész meg programozó jön be a migráncs áradattal. Ez szerintem egy sokkal jobb oldal alul, ha már valaki a bécsi viszonyokra kíváncsi és ráadásul októberi frissítésű. Érdemes csemegézni. Külvárosban 1 szobás egérlyuk 650 EUR, az még kigazdálkodható, de egy 3 szobás kecó 1581 EUR és az elviszi az átlag fizetés nagy részét, ha belvárosban akar valaki bérelni (jó, átlagbéres ne ott béreljen és pont). Gyereknek magán iskola 1 évre 15e EUR, vannak azért kiugró költségek ott is. Nyilván hogy a magasabb bérekből több marad, szóval ezen lehet keseregni, de azért a belvárosi 2m/nm árak meg a külvárosi 1,3m/nm szerintem egészen jól leképezik a különbséget az átlagbérekben Bécs-Budapest viszonylatban. Ezt azoknak írom, akik állandóan vinnyognak, hogy milyen drága a pesti lakás. Azt elfogadom, hogy nehezebb a lakhatás Pesten, főleg ha belvárosban akar valaki, de azért a bécsi külvárosi 1 szobás egérlyuk 650EUR vs egy 1 szobás panel rákosborzasztóan kb 70-80+rezsi, azért ott nem annyire elrugaszkodottak az arányok a két város között. Tudom, külvárosi 1 szobás lakás pesten kompromisszumokkal jár és emiatt lehet sírni meg panaszkodni. Azért gondolom Bécsben sem véletlenül olcsóbbak a külvárosi lakások. De mondjuk ez érdekes, mert Bécsben nincs akkora felára a belvárosnak, mint pesten. Mert pesten simán akár duplája is lehet. Hát ez érdekes, lehet az erbéenbé miatt, nem tudom miért van így. https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Vienna
2000 ben megindultak a lakasarak mint a raketa. Ez kitartott de megtorpant 2008 korul. Jott egy tanacstalansag de sullyedes meg nem. 2011 ben mar senki nem akart venni 2012 beszakadas. 2014 tol tebolyda.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link