Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 12. 16:32
Előzmény: #234098  Moka_Brikka
true story
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 12. 16:31
Előzmény: #234088  Murdoch
Idővel beépülne, igen, de közben akkora pénz mozdulna meg és olyan boom lenne ami az egész gazdaságot meglökné! Megindulnának az árak, és azok egy része is vele együtt akik az esést várják évek óta!
Senkinek nem tűnik fel hogy akkor emelkedik a tranzakciószám amikor emelkednek az árak??? És akkor csökken amikor stagnálásba váltanak vagy csökkennek? Ha úgy tetszik fordítva. 
Mindegy, egy a lényeg: emelkedő lakásárnál van gazdasági fellendülés (vagy fordítva) ergó mivel minden kormány gazdasági szárnyalásban érdekelt ezért direkt vagy indirekt módon de növelik a lakásárakat, ha akarják, HA NEM.
Moka_Brikka 2024. 12. 12. 16:31
Előzmény: #234097  ncseed!
Erről ez jutott eszembe:
"Bull-markets are born on pessimism, grow on skepticism, mature on optimism and die on euphoria.”
Sir John Templeton
-
#winnerscurse
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 12. 16:25
Előzmény: #234093  hunball2
Vedd már ki a fejed a befőttes üvegből... mindenhol az állam irányít. Ezerszer leírtam.Jöhet ide bármilyen párt, tök mindegy mert olcsón akkor sem lehet építeni! A munkaerő se lesz olcsóbb hiszen jön az 1 millás minimálbér 🤣🤣🤣🤣🤣 Szerinted mennyi lesz az 50 millás panyel akkor? Ja, 100M+Ha a forint beerősödne egy kormányváltás után bedőlne az exportra épített gazdaságunk, úgy húznának el innen a multik hogy nem bírnád követni, főleg most amikor minden eurót megnéznek azok is.
Akkor lesz lakásár szakadás ha bedől a gazdaság, ezt pedig semelyik párt se akarhatja, se jegybank, se ember. 
EGY út van tezstvírem bárki is kormányoz (ott a képemen): A VÉGTELENBE ÉS TOVÁBB! 
lehet közben lesz pár döccenő, de az irány atombiztos!
Bence 2024. 12. 12. 16:24
Előzmény: #234093  hunball2
Én is a váltás mellett állnék ki.
hunball2 2024. 12. 12. 16:22
Előzmény: #234094  ncseed!
Dehogy jönnek ide panaszkodni. Ezek ártatlan jó lelkek, zenészek, alacsony fizetéssel vidéki komolyzenei zenekarokban. Csak azért mondtam, hogy nem mindenki ölte nyaralásba meg nem tudom.hova a babavárót.
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 12. 16:19
Előzmény: #234092  hunball2
Nem gondolok semmire. Tágítják azok körét akik élhetnek a támogatással, ez élénkítés. Pont.
Az, hogy valaki hülye arról alapjaiban nem a kormány tehet. Majd a zélet elrendezi őket... aztán pár év múlva ők is csatlakozhatnak ide a fórumba, hogy nekik nem is volt lehetőségük, rossz helyre születtek, nem volt szerencséjük, stb és én meg a hozzám hasonlók könnyen dumálnak, készen kaptak mindent, szerencsénk volt és társai kifogásokkal.
hunball2 2024. 12. 12. 16:16
Előzmény: #234089  Bence
Ha már politika: Én a kormányváltásra szavazok, és szerintem bárki jó lesz. Szerintem az is jó lesz, ha csak úgy megy magától a gazdaság meg minden, mint néha Belgiumban. Én alapvetően elutasítom ezt az államilag iranyított piacgazdaságot. Kínában meg Oroszországban talán jó, valamennyire, de a szerintem a világnak ezen a pontján hagyni kellene az embereket piacgazdaságot csinálni, tanulni, építeni, önrendelkezni. Nyilván félúton vagyunk Nyugat és Kelet között, problémák meg mindenhol vannak. De alapvetően én a szabadság, önrendelkezés híve vagyok. 
hunball2 2024. 12. 12. 16:10
Előzmény: #234066  ncseed!
Nem értem, ebből miért lenne több. Aki ma 34, az 5 éve volt 29, akkor is felvehette volna. Vagy arra gondolsz, hogy közben döntötte el, hogy jöjjön gyerek, mert mondjuk most hazasodott, és ezért hoz plusz igénybevevőt a rendelkezés? --- Feleségem egyik barátnője a férjével felvették a babavárót pár éve és ott hagyták a bankszámlán..Nem vicc, a bankszámlán. Nos az én feleségem nem egy nagy pénzügyi mágus, de amikor megtudta, ő is elhűlt. Szóval azért ilyenek is vannak. 
Bence 2024. 12. 12. 16:07
Előzmény: #234090  Törölt felhasználó
Most csak ez az alternatíva.Hátha!
Törölt felhasználó 2024. 12. 12. 15:55
Előzmény: #234089  Bence
A "masik fidesz"? Nem a partokkal van a problema, hanem a valsztokkal,
Bence 2024. 12. 12. 15:52
Előzmény: #234069  lacikonyha

Én most kezdtem el követni a politikát.Azt is megmondom, hogy miért.
Van egy unokám,és 2026 dönti el, hogy marad itthon, vagy megy.
Nem befolyásolom,de szeretném ha itthon találná meg a számítását.
Na!Ezek a Fidesz fanok,hihetetlen milyen véres szájjal védik a gazdát, amit nem is értek, hiszen fehéren,feketén
szar minden,és látniuk kellene.Lehet,hogy a feltörekvő párt talán változást hozna,meg kellene próbálni.
Murdoch 2024. 12. 12. 15:39
Előzmény: #234087  ncseed!
Semmi nem történne akkor se, max az, hogy az 50 millió azonnal beépülne az árakba. Az önerő kicsengetése inkább majd sohanapján. Itt most már nagyon keményen xív a középosztály is, saját tapasztalat. A topikban meg azok dobálóznak több tízmilliós hitelekkel, akiknek nincs rá szükségük. Ez már veszett fejsze nyele, óvatosság lesz itt évekig.
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 12. 14:59
Előzmény: #234073  Placi82
Az a "gond", hogy politikai okból a gyerekvállaláshoz kötik ezeket a támogatott hiteleket, de mivel az a kör aki élni tud vele elég korlátozott önerőben ezért limitált hogy mennyivel tudják megtolni a gazdaságot. Ez a löket elég akkor amikor amúgy is fut a szekér, de nem ilyenkor amikor - elsősorban világszintű - problémák miatt óvatos mindenki, de főleg ez a kör.
Igazi gazdasági növekedést akkor érnének el, ha olyat támogatnának aki nagy önerővel tudja megtolni a gazdaságot... akinek van PÉNZE. Csak hát ugye ezt nem tehetik meg politikai okokból...
 Adjanak pl 50M kamatymentes hitelt 30 évre annak aki újépítésű lakást vesz! Minimum önerő 40%. 
Pár tízezer ember úgy megtolja a dolgokat amire 100.000 csóró se volt képes még vissza nem térítendő támogatással sem... ENNYI  
tihamer
tihamer 2024. 12. 12. 14:09
Előzmény: #234073  Placi82
Erre, ezekre az esetekre, intézkedésekre szoktam mondani hogy amíg a fidesz van kormányon, addig nem lesz jelentős ingatlan ár csökkenő tendencia.
Ez van.
Viszont a tbsz megadóztatása elgondolkodtató. Gondolom, valószínűsítem hogy a friss pénzeket is magyar államkötvényekbe akarják terelni.
lacikonyha 2024. 12. 12. 13:36
Előzmény: #234084  Murdoch

jó mese sokat hoz
nekem bérbeadott ingatlanvagyont hozott
sétálgatni a régi Pesten, űcsörögni valamelyik kávézó teraszán mesélgetve, időnként megszámolni a pénz amit ezért adtak, majd venni belőle újabb ingatlant, nehéz és fárasztó munka volt, ráadásul koszos is
gyakran koszos lett a kezem a pénzszámolástól
tényleg szar ügy mesélni
Murdoch 2024. 12. 12. 13:21
Előzmény: #234083  lacikonyha
Benedek Elek díjra pályázol? Kezdetnek jó, de ő 10 oldal alatt meg sem állt...
lacikonyha 2024. 12. 12. 13:15
Előzmény: #234081  Murdoch

egyszer a kolleganőm bérbeadott egy három hálós lakást három különböző nemzetiségű fiunak, akiket nagyon érdekelt hogy mennyire gyors net érhető el
merthogy informatikusok
aztán pár hónap múlva kiderült hogy online poker játékosok
te is ennyire vagy informatikus ott a hegyek lábánála tó mellett?
lacikonyha 2024. 12. 12. 13:08
Előzmény: #234079  Placi82

úgy tűnik a tolmács sem érti mit akarsz
Murdoch 2024. 12. 12. 13:07
Előzmény: #234069  lacikonyha
Tudom, persze, sziklaszilárd elveid vannak, csak tele legyen az erszény. Látszott itt a topikban is, amikor kirakták az airbnb-t teréz anyáék. Betojt itt fideszes, ellenzéki egyaránt, ennyi.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók