Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2024. 11. 01. 21:23
Előzmény: #230969  Kapzsidözsi
Bolondozas? Kukkancs mar ra az audis berekre. 
https://www.munkahelyeink.hu/hu/fizetesek-audi-minden-a-munkakornyezetrol-ertekeles-fizetes-allasinterjuk-juttatasok-76?page=1
Kicsit guglizd meg a kiegeszitoket is. Ismeros kek gallérosok, akik mar egy ideje ott vannak 600-700 netto kozott visznek haza bonusszal... 
A danaban is 500e kornyeken vannak a sima operátorok. 
Unokatestverem nyugat mon a leghulyebb villamyszerelojenek is 700 nettot ad (zsebbe joreszt) 
Nagyon el vagy tajolva ha elhiszed az allando nyafogast az info forrasaidtol... Szeretik a minimumot mondani az ottaniak... 
Tudod hol van 400 netto azon a kornyeken? A kis beszallitoknal max. a falvakban. 
Es ne feledjuk. Ezeknek az embereknek a 90%a nem epp a geniusz kategoriaba tartozik... Ha egy kicsit kepben lennel az ottani valosaggal, akkor tudnad, hogy ezeken a kizsakmanyolo multiknal melozo kek gallerosok fizetesei egy nem muszaki diplomas bere felett vannak... Kisse megborult ott a hierarchia... Ihazi munkasokol vasokol helyek lettek. Mindenki tiplizik jobbra vagy balra, aki nem mernok es 2ig el tud szamolni... 
Xis24 2024. 11. 01. 18:49
Előzmény: #230977  berlini
https://www.worldometers.info/hu/
Ilyen a szaporodási ütem 😃
Freszelés 2024. 11. 01. 17:24
Előzmény: #230970  Kapzsidözsi
Y vagyok, annak is az eleje.
berlini
berlini 2024. 11. 01. 17:20
Előzmény: #230976  Kapzsidözsi
8 milliárd ember nem tud megélni a földön a maihoz képest kétszeres fogyasztással anélkül, hogy a technika optimalizálva lenne
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 17:16
Előzmény: #230973  berlini
Akkor jó, csak amiket felsoroltál nekem technooptimista megoldásoknak tűntek. Lehet félreértelmeztem.
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 17:14
Előzmény: #230694  Pistike12
apu kezdődik.... nálunk még semmi jele..
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 17:05
Előzmény: #230660  Moka_Brikka
A Big Short-ot minden évben újra kellene nézni. -- most meg is teszem majd.
berlini
berlini 2024. 11. 01. 16:53
Előzmény: #230971  Kapzsidözsi
Tévedsz.
Én nagyon pesszimista vagyok, ami az emberi természetet illeti.
Nem hiszek az olyan megoldásokban, amit a sötét zöldek terjesztenek.
Miszerint ameikának és európának feleznie kellene a fogyasztást és igy teret adni a feltörekvő milliárdok többlet fogyasztásából adódó többlet széndioxid és metán kibocsájtásnak.
Az a közel 1 mlliárd aki most tizszeresét fogyasztja mint a legszegényebb 1 milliárd, az soha sem lesz képes önkorlátozásra.
Tehát csak az az út járható amit leirtam abban a hozzászólásban amire reagáltál.
berlini
berlini 2024. 11. 01. 16:47
Előzmény: #230206  kingdom_builder
Cordiánál meg lehetett csinálni. Az előszerődésben benne volt, hogy jogod van hozzá a szerződésben magad helyett mást kijelőlni, miután a lakásnak van használatbavételi engedélye és albetésitetve lett (Cordia dija ezért 1% volt)
El kell kérni az előszerződés mintájukat és kiderül, hogy ott is lehetséges-e.
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 16:45
Előzmény: #230558  berlini
Egy lelkes technooptimista. Cuki :)))
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 16:42
Előzmény: #230551  Freszelés
A legvégén mondod a legelkeseríttőbbet --- Valószínű "Z" generációs vagy aki már a verseny mindenhatóságában hisz , nevelődött. Ezzel b---k szét mindent. ---- Fontos a verseny de kell mellé szolidaritás, összefogás, mert ilyen világ jön. ----- De hát ezt is megírták előre hogy a süllyedő hajón egyesek a mentés helyett még menekülés elött kirabolják a bárpultot is.
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 16:36
Előzmény: #230965  Pistike12
En csak a tényeket tudom a saját információim (némileg hiányos, mert én nem ide dolgozok) alapján mondani :
Megyeszékhely - Ny. Mao. autóipari munkás multi - 3. vagy négy műszak. olyam 380- max 450 nettó. (attól függően mennyi hétvége stb.) -de ezt  2 legjobb cég adja. Cafeteria azt hiszem igen. 2-3 havi bónusz? Ugye ezt bolondozásból kérdezted :))) Esetleg egyszeri bónusz ha jól megy nagynéha.
Ugyanitt jól menó 10 fős kkv haver 400 nettó , no bonusz, no cafeteria. De minimálra bejelentve és kiegészítve zsebbe.
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 16:30
Előzmény: #230505  Pistike12
Óriási esés volt Mao,-n 2009 és 2014 között (2015) -- Konkrétan 30% - al estek az árak nálunk vidéki megyeszékhelyen. Nálatok Pesten nem így? :)))
Annyiban lehet ám igaza talán a hozzászólónak hogy ilyet még a "világ nem baszott" (ahogy megboldogult ismerősünk mondta mindig )amit itt O1G -jék lerendeztek az elmúlt 10 évben keresleti szinten. Ez lehet hogy most más helyzet. -- De én se számítanék ilyemire. AMúgy
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 16:17
Előzmény: #230491  Nehézkérdések
Ez a válasz kapcsolódik az előző kérdésemhez... Szóval egy masszív árösszeomlás esetén (ami nominálban az inflációs helyzet miatt még állami támogatások nélkül sem reális szerintem - ahhoz legalábbis egy háború kell. De ez csak én véleményem persze.) - miért gondolod hogy minden befektető  fix kamattal rohanna eladni a befektetési lakást ha van bérlői réteg? --- Márpedig szerinted reális hogy egy ilyen elszegényedett rétegnél eltünnek a bérlők, vagy hatalmasat esnek a bérleti díjak? - Szerintem nem.
Ez akkor következhetne be ha elindulna egy komoly állami bérlakás építési program (mese kategória 40 éve) vagy ha gazdasági káosz lenne, komoly munkanélküliséggel. -- Mivel ugye szépen eldöcögünk ezzel perifériás léttel, és a nép többségének jó a gyári meló autógyárban vagy akksigyárban - ezért összeomlástól (sajnos) nem tartok. Itt szép csöndes agónia megy , amolyan török és szerb út. A propaganda meg szépre festi. Ezzel végül is el lehet élni..
Azért kérdem, mert mi pl. kibekkeltünk egy befektetési lakást a 2011-13 as válságban...
Lehet lett volna jobb befektetés, hosszútávon jól jártunk. 2003-ban vettük- 20 éves hitelre.(szülők)
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 16:08
Előzmény: #230488  Pistike12
De miből gondolod , hogy aki nem ingatlant vett az feltétlen egy bankszámlán pihenteti a pénzt amit nem forgat? Szinte mindenre található etf-ek és a BTC korában ez miért kellene hogy így legyen? --- En pl. simán hoztam az elmúlt 4-5 évben usd-ben az évi 10% -t . Nem egy nagy teljesítmény, de mennyivel maradtam el értékben mintha lakást vettem volna rajta?
Pistike12 2024. 11. 01. 15:54
Előzmény: #230962  Kapzsidözsi
Igen. Az lenne az alap. Mert oda tartunk, ezt kivanja a kormany versenyhelyzetnek, es minezt a kormanyt tamogatjuk! Errol szol a high pressure mester, csak a hajfeju nem mondja magyarul...
Es kerlek fejtsd ki,  hogy a 400 netto az alapber, vagy csuszik meg azert 2-3 havi bonusz, husegpenz, havi 50 cafeteria a gonosz nyugati kizsakmanyolo multitol? 
Es esetleg egy jo magyar kkvnal mennyit keresnel? 
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 15:25
Előzmény: #230451  Pistike12
De ezek nem a szakemberek hibái ---- azt azért érzed. Minden ilyen területre megvannak a tapasztalt és innovatív szakemberek. Csakhogy 34 év alatt nem egy ilyen országot építettünk, ahol a szakértelem és a közjóért iparkodó szaktudás van díjazva.... Szétszakadó dél-amerikanizálódó társadalom, szolidartitás alascsony...
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 15:22
Előzmény: #230448  Pistike12
Bocs de ezt a három műszakban 400 nettóért megdöglő autóipari melős ismerőseim nevében kikérem magamnak ---- hogy lusták :)))) ----- Talán a kínai heti 6-7 nap , napi 10 órát kellene nem alapnak venni és az ő termékeiket venni , mert az emberetelen ami ott megy egykét helyen.... állatok. Értem én hogy ezzel lehet értéket teremteni, de ilyen alapon akkor éljünk egy kollektív háborús gazdaságban folyamatosan...
Kapzsidözsi 2024. 11. 01. 15:17
Előzmény: #230445  mr_bob
Ezzel kapcsolatban hadd kérdezzek már bele -- így csak úgy közbeszólva. -- Már többször ki lett számolva de pár hete az Izomember kalkulálása révén is fény vetült rá, hogy jelenleg olyan 5 % körül lehet kiadással keresni egy átlagos 1,5 - 2 szobás lakással nagyvárosban vagy BP.-en (Ingatlan függő, ok.) A hitelek is 5-6 % , ha összejön Makkmarci álma akkor 5 % - ban megállunk. Tehát paraszti logikával ha valakinek van 10-20% önereje akkor bef. vett lakást kiadással még mindig ki tudja nullára hozni és kvázi ingatlant tud "építeni" / "éppíttetni"  magának. ---- Most paraszti logikával kérdezem. Ha azt veszem alapul, hogy ingatlan áresés nominális alapon a futamidő végére nem valószínű ,  (Irrreális hogy 10-20 év távlatában alacsonyabb ingatlanárakről beszéljünk, de a példa kedvéért legyen ár stagnálás.) , akkor miért ne vágna bele ebbe bárki? --- Hol hibázik a történet? 
Más hibát nem vélek felfedezni, minthogy essenek a kiadási árak és ne fedezzék a hitelrészleteket (persze az is kipótolható) , de ahhoz meg az kell hogy lényegessen essen a bérleti kereslet. Ezt ti ilyen szétszakadó társadalomban , állami lakásprogramok nélkül akármennyire elképzelhetőnek tartjátok? Mert én nem....
Az önerő alternatív hozambefektetése most egy más kérdés, de ahhoz a legtöbb embernek se ideje se tudása... szerintem.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók