Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ez trezor kérdés elég egyértelmű kezd lenni. Tartja az értékét (lakás, garázs, stb), mivel sem a munkadíj, sem az építőanyag ára nem lesz olcsóbb. Főleg Magyarországon. Simán hozza a fidesz kormányzás alatt a + 10 százalékokat évente plusz ugye a kb 5 százalékos bérleti díjak. A magyar lakosság csökkenése sem szempont (elmúlt év 1,36-os termékenységi ráta) mivel folyamatosan növekszik az egyfős haztartások száma. (70-es években kb 580.000 , jelenleg 1,6 millió fölött). Kínában jelenleg a termékenységi ráta 1,1 százalék. Ott csökkeni fog az ingatlan ár? Kétlem. Kínában most akarják korlátozni a külföldi befektetők ingatlan vásárlásait. Magyarországon míg a fidesz kormányoz, ez elképzelhető lenne? Kétlem. Inkább friss pénzzel manipulálják felfelé az ingatlan árakat ( ÖNYP-i összegek, 5 % kamatplafon, szép kártya, stb). Úgyhogy: 📈
azért a kiadott ingatlan nem adóztatására, de amúgy az ingatlanbirtoklás adóztatására rácsodálkozom és erre megkapom hogy neres vagyok, mert bekajáltam hogy a tbsz meg a kincstár adómentes akkor érzek némi zavart a gondolatmenetben.
szerintem félreértitek berlinit. mondok egy szándékosan túlzó példát: adott egy kerület 1000 ingatlannal, pár év alatt ennek a felét felvásárolják akár külföldi, akár belföldi befektetők, de csak trezorként, mert az is jól hoz. mi történik a kerülettel? az ott levő boltok, kávézók, stb. lehúzzák a rolót, mert nincs elég vendég, illetve emiatt egy komoly adóbevételtől is elesik a kerület, tehát nem lesz miből finanszírozni az infrastruktúrát a még ott lakóknak (ez egyébként a befektetőknek sem jó). jó ez a kerületnek? nem igazán. szerintem erre gondol nemzeti vagyon alatt berlini, hogy az igenis célja az államnak, hogy ez ne így alakuljon. de javíts ki berlini, ha nem erre gondoltál!
Csütörtökön voltam a belvárosban. Fullon volt, de magyar hangot nem nagyon hallottam. Ennyi embert a Váci utcán sosem láttam. Kávézók, cukrászdák, éttermek, teraszok, minden fullon.
Ok. Valóban egyenlőtlenségek vannak. Azt megértem. Segítsenek a fiataloknak lepusztult önkori lakásokkal olyan feltétellel hogy felújítják stb. Írtad ott a sok üres lakás. Ne a rendberakott lakásos tulajokat izélgessék akik a piacból élnek. Most mentem át a belvárosban annyi a turista mint augusziusban. Szakít Budapest! Ez a piac. Az üzlet meg az én dolgom ha kiadom valakinek nincs haszon. A húsevő is megmondta.
Na neresnek se sűrűn neveztek eddig, max ha ferit ekéztem :D Szerintem amúgy a nemzeti vagyon egy elméleti szám, a polgárok vagyonának szummája. de biztos te jobban érted és majd kiokítasz hogy ami az enyém nem az enyém hanem a miénk. ok. Tele vagyok ilyen tévképzetekkel amúgy, például hogy nem uralkodóm van hanem alkalmazottaim, okmányiroda ügyintézétől a miniszterelnökig, akiknek munkát adunk. De biztos jó kognitív diszonancia ellen ha a veled egyet nem értőket lenerezed. mindenestre egyszerűbb.
nagyon nem érted a Nemzeti vagyon fogalmát. Nem az a demokrácia, ahol a felső 20% TBSZ-ben adózás nélkül gazdagodik és a szegényebbeket azzal etetik, hogy ha életük végéig ki tudnak fizetni egy lakáshitelt akkor boldogan éltek miközben a világrekorder ÁFA kulccsal eltartják a nem adózó gazdagokat. Beveszed a süket dumát a NER-től, miközben a legkeményebb jövedelem átcsoportositást hajtották végre a magyar történelemben
Külföldön azokat a lakásokat is megadóztatják amik nincsenek kiadva.(SZJA). Ez talán leverné az árakat, pláne akkor, ha ezeket magasabb adókulccsal adóztatnák meg, mint azokat, amik ki vannak adva. ( Persze, ha éppen felújítás miatt, akkor nyilván fel lehetne az adót függeszteni). Én szívem szerint nem adnék egyetlen egy újépítésű lakáshoz sem építési engedélyt- hacsak nem egy másik lerombolása után jön létre, hogy nem legyen már az egész város beton. A Zöldterület a közösségi érték nem a beton.... A dugódíj meg hol van már?? az agglomerációt kell ösztönözni, hogy felejtsék el, hogy kocsival érkeznek. Vagy költözzenek vissza.
Az a baj a lakásokkal, hogy bezárja a tudatot sokszor.. Mennyi az áremelkedési potenciál, mennyiért adom el.. mennyiért nem adom el. Ahogy az egyik kolléga mondta nekem.. én örülök, mint majom a farkának, hogy lealkudom.. de az eladó meg már lehet, hogy körökkel előrébb van és 10-es tőkeátétellel megjátszik egy rallit.Amiről én lemaradok. Sok hullámon, sokféleképp ülünk.
"A lakásvagyon az része a nemzeti vagyonnak." Na még egy jó érv hogy eladtam és nem fektetek ingatlanba az országban. A pénz meg az enyém, pláne ha nem forint amivel mókolhatnak. Én azt hittem nekem van országom, de ha az országnak vannak tulajdonát képező polgárai akkor nem értem mit megy a nyekegés a szabadságról, demokráciáról meg emberi jogokról. A vezér megmondja és kuss.
Kb ugyan azt csinálom mint te viszont nekem voltő egy pót köröm Eur-> lakás +60% forintban --> Eur .. és innen jön a további mókolás.. hogy megvan a ház mivel 2 lakást adtam el. És nem ez vokt az optimális Eur-> lakás az ok volt. De a lakásból részvény kör kimaradt ..Azt nagyon bánom. Az egyiket el kellett volna dobnom.
"Majd én eldöntöm a saját tulajdonommal ki mire ösztönöz. " Azt hogy ki mire ösztönöz azt nem Te döntöd el. A lakásvagyon az része a nemzeti vagyonnak. Annak hasznositása elemi nemzeti érdek, különösen akkor amikor Budapestre százezrek ingáznak, mert nincsen megfizethető lakás bent. Rettenetes pocséklás folyik most ezen a téren is. Sok lakás évtizedek óta lakhatattlanul leromlott állapotban hever valahol a belvárosban. Ezek hasznositását ki kell kényszeriteni. De lakástulajdonosként koncentrálj légyszives a javaslatom másik oldalra is. A kiadott lakásokat én nem adóztatnám meg ha hosszútávra történik azok kiadása. Ahhoz meg hogy tönkreteszi a bérlő a lakásodat csak annyit. Akkor ne vegyél lakást csak saját célra. Hagyd meg ezt az üzletet annak, aki szivesen vesződik vele. Megveszi, felújitja, megnézi hogy kinek adja ki, megfelelő mértékű kauciót szed, odafigyel a kiadás folyamán hogy minden rendben van-e.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link