Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2024. 10. 13. 20:27
Előzmény: #228978  izommanujra
Na, most már bejelzett a trolldetektorom…
izommanujra 2024. 10. 13. 20:26

Prémium ügyfél vagyok a bankoknál a legkivállóbb kamatozásu hiteleket kapom a jövedelmeimre.
Ezért is filózok még be kéne munkából való lelépésem előtt 2-3 ingatlanra hiteleződni.. tudod csak a gyerekek kedvéért hogy legyen nekik is elég.. ( ezen a szinten már ezen is gondolkodik az ember nem csak a saját jólétén a gyerekének is akarja azt biztosítani ami neki is van-- = mókuskerék ? )
izommanujra 2024. 10. 13. 20:22
Előzmény: #228976  Ishar

kiütöttem a hiteleket időnként . ERős tulzás 14 évben minden évben hitelfelvételben voltam de majdnem.. Utóbbi évben elég sokszor jártam a főnökhöz szabad felhasználású hitelekért , De előtte is lakás vételek miatt..
Tudod ha kiadsz egy lakást és leadózol ( ezért érdmes legalisan csinálni ) akkor  a következő évben nő a jövedelmed  , mert a leadózott jövedelmet is van bank ami 80 % ban elfogadja.. . Gondolom most újat mondtam neked. Nincs mit! ;-) ( elvégre ezért van a fórum, hogy a társainkat befektetésre tanítsuk )
izommanujra 2024. 10. 13. 20:20
Előzmény: #228974  izommanujra

Jó kicsit ferdítettem a rokon 2,5 éve vette azt a külvárosi panelt ( 1+2 félszobás ) 2 gyerekre 25 ért.
De most is megvehető  40 ért úgy ,hogy 10 millió babaváró 30 milla pedig 2 gyerek bevállalására ennyi ( most többet adnak )
Nem a belvárosba kell vágyódni  jó az a panel is külvárosba meg kell elégedni vele ha nincs píz!
Csaksok fiatalnak derogál panelbe költözni az a helyzet , pedig 14 béve én is abban kezdtem Pesten a szép pályafutásom! :-P
Ishar
Ishar 2024. 10. 13. 20:20
Előzmény: #228972  izommanujra
"Azt hiheti a főnök  szegény   vagyok mint a templom egere  minden éven majdnem minden évben vittem neki a  jelzálog hitelhez a jövedelem igazolás papír kérésem." --- Olybá tűnik, mintha a bankok a végtelenségig hiteleznék a 600 ezer nettódat. 
Atti 2024. 10. 13. 20:19
Előzmény: #228961  izommanujra
Szerintem hagyjuk.
300 milla vagyon mellett nem mégy el nyaralni 3 hétre mert a bérlők után ganézol.
Megsúgom a milliomosok nem így csinálják. :-))
Részemről befejeztem. 
izommanujra 2024. 10. 13. 20:07
Előzmény: #228971  Second Wave

Milyen lakhatási válság miről beszélsz?  Mikor a rokonom 0 ft al vett babaváró és csok hitellel lakást ( panelt )
Simán megugorható még mindig (panel  vagy olcsó tégla )  egy fiatalnak ha családot akarnak.
Ha nem akkor mama hotel és 5 év kuporgatás önerőre ..
Bőség van és vidámság ! ;-) Itthon kolbászból van a kerítés! :-P
Freszelés 2024. 10. 13. 20:03
Előzmény: #228972  izommanujra
Szuper, nagykirály vagy, teszek is az utolsó pár kommentedre +1-eket.
izommanujra 2024. 10. 13. 20:02

Azt hiheti a főnök  szegény   vagyok mint a templom egere  minden éven majdnem minden évben vittem neki a  jelzálog hitelhez a jövedelem igazolás papír kérésem.
Igazándiból én is megborzongok , hogy  kemény 10-14 év alatt mit értem el! Ha ezt a 14 évvel ezelőtti énemnek mondom te ide jutsz azt mondom én is kamu  ilyen nincs ! ;-) De a kamatos kamat és a tőke áttétel áldásos hatása egy bika piacon mérhetetlenül sok sokan lebecsülik szép napot!
Second Wave 2024. 10. 13. 20:00
Ittléted a topikban olyan axiómákat sért, hogy pl. az egyszerű embernek lehetetlen lakáshoz jutnia ezekben a vérzivataros lakásválságos időkben. Erre jössz te, kicsit nehezen követhető helyesírással :-) bruttó haccázzal', és rendelkezel jónehány lakással kiadva, egy bp-i lakhatási sorházzal, meg egy vidéki házzal a tervezett visszavonuláshoz. Itt nemigen találsz embert, aki megsüvegel ezért. Nem csak ügyes vagy, de vállalod az ezzel járó hatalmas melót. Élő bizonyítéka vagy annak amit itt sokan nem akarnak látni. Linkelek is egyet gyorsan, hogy balanszírozzam ezt a hozzászólást, itt van a matek, hogy egy ember egy 3-4 személyes lakást nem tud megvenni Bp-en (08.29): 
Ingatlan: Budapesten szinte lehetetlen lakáshitelből ingatlant venni | hvg.hu
Itt még egy, itt meg arról írnak, hogy egy ember egy 3-4 személyes lakást nem tud megvenni Bp-en (09.04): 
Budapesten szinte lehetetlen lakáshitelből ingatlant venni (bankmonitor.hu)
(kicsit hasonlít, de mondjuk, hogy ez kettő, ne legyenek egyedül) 
Ne foglalkozz a károgókkal, a jó tanácsot fogadd meg (azért külfölddel kapcsolatban mintha nem lennél a teljes kép birtokában), a többit meg engedd el a füled mellett.
Murdoch 2024. 10. 13. 19:56
Előzmény: #228965  Pistike12
Nagyjából ez várható, csak a hirdetési árakban. A menő végzettségű fiatalok meg bedobják fejvadász cégekhez az önéletrajzukat és kirajzanak a nagyvilágba. Legfeljebb majd leperkálják idehaza, amit kell. De biztosan egy lef@ngott 40+ milliás köki panel esetén majd azért elgondolkoznak, hogy maradjanak. Egy attoszekundumig.
izommanujra 2024. 10. 13. 19:52
Előzmény: #228967  izommanujra

Számoltam ha vennék még vagy 3 kecót hitelre dollár milliomos is lehetnék egykettőre! :-P  csak hogy fokozzam a számokat na mindenkinek a legjobbakat azt hiszem ez beakasztotta sokatoknál az írigység vagy hazudós faktort .
Murdoch 2024. 10. 13. 19:52
Előzmény: #228963  Ishar
:):)
Kezdek remekül szórakozni. Gondolom az összeg fele a délibábos árnövekedésből jön össze, a másik fele meg nagyjából a hitel... 
izommanujra 2024. 10. 13. 19:51
Előzmény: #228966  J0hnnyEnglish

;-)  Mesélni tudni kell  szigorúan motivációs jelleggel ! :-P
Szerintem a főnök is lefordulna a székről ha tudná mim van :-P
Igazándiból csak addig melózok mig kedves velem az se biztos , hogy ezt a 2-3 évet még ledolgozom  .. ;-)
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 13. 19:34
Háúú hamar nőnek ezek az összegek... Azt a 4 év alatt ezt 600 bú bérleti díjjastul! Meg mondta koszorús költőnk, csak korán kell kelni fél 8 ra már van egy kastélyod! Azt a 250 300 bruttó vagy nettó? Kiderül a végére a pmáp fedezettel félmilliárd  :D  nagy kamuka vagy te kis dumaláda.
Pistike12 2024. 10. 13. 19:26
"a kormányfő bejelentette, hogy 2025-től a diákhitelhez hasonlóan a dolgozó fiataloknak is nulla kamatozású hitelt ad a kormány." 
Tehat ujabb panel es kislakasar növekedés. 
Ennyi, mint a bsbavaronal... 
izommanujra 2024. 10. 13. 19:17
Előzmény: #228963  Ishar

Ez jól hangzik, de teljesen nem fedi a valóságot :
Szerződéseimben mindig enne van ha falon kívüli kopó dolgokat elrontanak akkor az a lakó köteles megcsinálni .  Nem ugrálok én semmiért sem a lakónak maga költségén javítja.
A WC csap egyéb szerelés akkor adódhat ha a kedves lakó otthagyja 2-3 év után a lakást és nem csinálja meg, de levonom a díját a kaucióból ( kivéve a roma  anyja lánya sztori  - a roma baráttal)   inkább őket elengedtem  és váltáskor én átadásra csinálok meg amit tudok saját kezüleg ez kb  90 % ban sikerül is.
Szerintem sokan cserélnének velem ha tehetnék , de mondjuk rá azt , hogy kis sajnálni való mitugrász vagyok.
Ishar
Ishar 2024. 10. 13. 19:09
"Igazad van negyed milliárd ft  ingatlan vagyonnal  tényleg egy kis senki vagyok egy kis mitugrász." --- Jól látod, ez valóban így van, ameddig te pumpálod ki a budit, amikor jelzi az bérlőd a dugulást.
izommanujra 2024. 10. 13. 19:03

de lehet van az 300 milla is.
Más a helyemben már rég nem dolgozna , de az ismerősöknek közeli rokonaimnak is csak annyit mondok :
"Tudjátok én csak hobbiból dolgozom nem azért mert kell"
Kimaxolom még ezt a 2-3 évet mig le nem jár a CSOK moratórium aztán tipli hogy biztos elég legyen minden amit összehoztam. :-P
izommanujra 2024. 10. 13. 18:59
Előzmény: #228947  Atti

Igazad van negyed milliárd ft  ingatlan vagyonnal  tényleg egy kis senki vagyok egy kis mitugrász.
Egyébként igen  máshol ez a középosztály semmi több kb. annak is érzem magam semmi kiemelkedő.
15-20 évet keményen kellene dolgoznom  és turbóznom hitelekkel a vásárlásom, hogy milliárdos lehessek , de az már nem leszek nem vágyom rá csak nyugodt életre amiben a magam ura vagyok és nem csicskulok senki cégében.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek