Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Nem kezdem el magyarázni, néha követhetetlen a csavaros észjárásotok. Elfogadom,lehet hogy én fogalmazok rosszul. Én viszont úgy érzem, sokszor olyan dolgokat képzeltek hozzá vagy mostok össze egy szövegen belül,amit én nem vagy nem akarattal mondtam. Mindegy lépjünk, egyszerű kérdés, magas vagy nem magas a magyar kamat. Te azt gondolod, hogy mivel történelmileg, nominálisan nézve nem magas,ezért nem magas. Akkor itt erről egy elemzés,talán jobban magyaráz mint én. "Európában senki sem költ annyit kamatra, mint mi Az Eurostat adatai szerint 2024-ben az 5%-os GDP-arányos kamatkiadás Magyarországon a legmagasabb volt az egész Európai Unióban. Mögöttünk Izland áll 4%-kal, illetve Olaszország 3,9 százalékkal. A legkevesebbet, a GDP 0,3%-át Luxemburg fordítja kamatokra, Bulgária esetében 0,5% ez az arány, míg Svédország hazai bruttó össztermékének 0,6%-át költötte kamatfizetésre." https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250512/rengeteg-penzebe-kerul-magyarorszagnak-a-kamateso-meger-ennyit-760031
Nem, em erősődik folyamatosan, nézz rá a grafikonra. Megx föl meg le. De a mindenkori csucsánál tényleg lejjebb van most, ezt írtam is. Általános iskolás mstek, monoton csökkenő / növekvő. Na az nem ilyen.
Akkor miert hoztad fel a rossz kozszolgaltatasokat arra hogy szerintem historikusan nem magas az alapkamat? Nem irtad, de a hozzaszolasod ezt implikalta: “ A költségvetési hiányt egy az egyben a magas kamatok adják. De a kóltségvetés elsődleges egyenlege úgy nulla,hogy közben minden közintézmény,közszolgáltatás működésképtelen, tehát plusz forrásra szorul”.
A kamat és a fiskális szigor, ezek a befolyásoló tényezők. Meg a fizetési méeleg. Mindezeket a környezethez kell hasonlítani, mert ma már mindenki pazarol, mert ez már alap lett a politikusoknál, nemcsak nálunk. A fundamentum? Jövőre bejön a BYD és a BMW, alacsony a GDP bázis, simán lesz vmi növekedés, és a "fundamentum" szebb lesz. A kórházi várólista vagy a gyenge PISA teszt nem köszön vissza a holnapi forint árfolyamba, az nem fundamentum.
Leírtam, hogy nem egy az egyben ugyanaz a sztori. Leírtam azt is, hogy nem várok csődöt. Sajnos a hiperinflációt külön elfelejtettem megemlíteni,hogy nem várom.Nem tudok elég körültekintő lenni. Leírtam azt is, hogy mit tartottam lényegesnek( el lehet téríteni egy deviza árfolyámát a valóságostól,de ha idővel a gazdasági fundamentumok ezt nem erősítik meg,annak csúnya vége szokott lenni!)..,ez viszont úgy látszik másoknak nem lényeges.
A kozszolgaltatasok azert is mukodeskeptelenek, mert hatekonytalan az egesz rendszer, a rengeteg korrupcio miatt elfolyik a penz. - 1% alatti alapkamatnal jobban mukodtek talan?
2x volt hiperinfláció a 20. században, mindkétszer vesztes háború után egy szétvert országban. Ma nem állunk ilyen helyzetben, a párhuzam ezekkel nem is túlzó, hanem nincs. Relatív helyzetet kell nézni, a helyzetünk nem jó, de relatív nem kirívó a környezetünkhöz képest pl most a románok rosszabbul állnak.
A költségvetés elsődleges egyenlege nulla. A költségvetési hiányt egy az egyben a magas kamatok adják. De a kóltségvetés elsődleges egyenlege úgy nulla,hogy közben minden közintézmény,közszolgáltatás működésképtelen, tehát plusz forrásra szorul. Lélegzethez akkor lehetne jutni,ha beindulna a gazdaság,ami viszont bizalom hiányában nem fog megtörténni. Ez a fogyasztással, ingatlan árakkal bűvészkedéssel kb olyan mint amikor Münchausen báró a saját hajánál fogva emelte ki magát a mocsárból.
Historikusan egyáltalán nem magas az alapkamat. Ráadásul 18%-ról jött le. - Amíg nincs QE, addig nem is lehet sokkal lejjebb vinni szerintem. A FED és az EKB adhat még mozgásteret, ha folytatják a csökkentést, de nem teremet olyan lehetőséget, mint amit a QE adott.
"Még egy ország kormányával is előfordulhat, hogy tönkremegy.Magyarországon pl, amikor az ország a húszas évek elején állandó pénzleértékeléstől szenvedett,az új pénzügyminiszter,a zseninek tartott Hegedűs Roland professzor került az újságok címoldalára.Meg akarta menteni a koronát,de kísérlete (radikális pénzhiány) rövid életű sikerek után,teljes kudarcba fulladt. Az infláció új magasságokba szökött - még mindig a háborúban elszenvedett vereség és a magyar területek kétharmadának elvesztése következtében -, és a miniszter élete a nép gúnyolódásának céltáblájának egy elmegyógyintézetben végződött. ( Ez nem azt jelenti, hogy mindenki,aki le akarja küzdeni az inflációt,így végzi. Az, hogy egy harc sikeres vagy sem,kevésbé függ a pénzügyminisztertől,mint inkább az nép erényeitől és gyengeségeitől.)" André Kostolany Nem akarom és nem is fogom magyarázni a sztorit. Nyilván,egy az egyben nem is ugyanaz a történet. Ami a lényeg, hogy magas kamatokkal egy darabig el lehet téríteni egy deviza árfolyámát a valóságostól,de ha idővel a gazdasági fundamentumok ezt nem erősítik meg,annak csúnya vége szokott lenni! Nem víziónálok csődöt,csak a helyzet fenntarthatatlanságára próbáltam rávilágítani. Qrvára nem érdekel sem papóka,sem a kormány pénzelte elemzők. Ami Magyarországon gazdaságilag és politikailag folyik,az fenntarthatatlan és a magas kamatokhoz szükséges finanszírozást nem a magyar gazdaság termeli ki,hanem hitelekből van. Ez pedig vissza kell, hogy köszönjön idővel a forint árfolyamában.
Jól teszed! Azt azért azt hozzá kell tenni, amíg felfel ment az EURHUF árfolyam, addig egyszer nem olvastam tőled, hogy forinterősödést valószínűsítettél volna, de lehet én nem olvastam elég sűrűn a topikot...
Köszönön ezt az informatív és korrekt táblázatot. Innentől kezdve fosrintozni lassan 26 év távlatában teljes tévedés. Egy teljes emberöltőn keresztül jobb a ft, mint az euró befektetés.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)