Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
"A nyolcvanas - kilencvenes évekhez képest jó életszínvonal van. Ez tény." Ez se igaz így. Nekem az életszínvonalhoz hozzászámít a megélhetés biztonsága, hogy tudom mi lesz holnap, a jogbiztonság, az ellátási rendszerek biztonsága stb.
Kétlem, hogy a reáljövedelem nőtt a valós inflációhoz viszonyítva. Persze, ha a műszaki cikkek árát nézed, akkor ok, de ha a kaja, a szolgáltatások, a mindennapi élet árát nézed, akkor kétlem.
Ja, így értelek, viccen kívül. A nyolcvanas - kilencvenes évekhez képest jó életszínvonal van. Ez tény. (A kózépkorhoz képest meg pláne. Mondjuk azzal az egészségügy is jobban összevethető.)
Amúgy sértésnek ne vedd légyszi, de hogyan ütemezed a “jajdeszar nekem” és a “kibaszott jólét van” kommentjeidet? Négy sírás egy jólét? Vagy nekem szar de mindenki másnak jólét van? Amúgy a budai kórnyezetedeb látod a jólétet vagy a nyóckeri panelodnál, vagy mélyvidéken is? A “tudom törleszteni az ingatlanhitelt meg az autóhitelt okosba” az már a jólét? Ha kimaxolja valami teoretikus pógár a hitelét és eladja mindenét hogy pár hónapig villanthasson nagyautőval meg ami még villantásnak számít aztán utána az özónviz az jólét? (Néhány hónapig - évig életszinvonalilag az persze) Nem keveredik kicsit a jólét meg a reletíve magas életszinvonal fogalma? Mert a hitelből villantok lehet nem annyira jólét. Szerintem.
Új autó: 5Mtól Mitsu valami kis szar. Spacestar. 7ről indul a szuzuki. engem nem érdekelnek a kocsik hanem a kecókra izgulok de én is beballaghatnék a szalonba egy tízeskével. de nem teszem. és én egy nyomorult senki vagyok. a 90es években a semmiért dolgoztunk. a 80as évek dettó. ezért van jólét. most
Autósboltos ismerős szokott sztorizni, al bundy gyenge kezdő. Bemegy az újvitarás hiteles vásárló, elótte egy kórt megy cigarettázva az autója körül, fanyalog higy nincs vörösszőnyeg meg nem kínálják kávéval mint a szalonban, aztán a szokásos forgatókönyv: Kellene egy virslikerék, de gyári legyen ám! - nincs gyári, a szalonban is ugyanezt teszik bele, ugyanabból a nagykerből rendeljuk. Jó, öcsém mutassad. - x tízezer. Visszaszív, szem ki: nem kell! Adjál,izzót bele. - y ezer. Nem kell! Aztán ha megtöri a hátsó lámpát (asszem annál egy elem a teljes hátsó jobb-bal) és akarhányszázezer az ár akkor jön a celluxos problémamegoldás. Illetve azért mennek az új autó olajszűrőt megkérdezni hogy a szakszervízszámlát csekkolják. Aztán majd elmarad a szerviz is.
Autók: 1. Nem mind hitelből van. Nem 2009et írunk amikor a törlesztő megemelkedett. A nép tanult abból. A nép 3/4e megfontoltan költ, Vitara 5Mért meg Kia Sportage 7mért. 2-3 évesen. Újban plussz 2-3M. Hiába estek nekem, a drága kocsik ott állnak a házak előtt meg a lakcsin és fizetik őket. Egy embert nem ismerek aki nem tudta fenntartani a kocsiját és visszaült vmi szarba. Van az a réteg aki nem tud bánni a pénzzel , nekik annyi. Ez igaz. Mindenki okosba nyomja a fos fizetés mellett. Már akinek fos. Fiatalok kriptoznak, öregek ingatlanoznak kinek mi. Kib.ott jólét van. Csak légy okos!
“ nézzétek már meg a 3-10M közötti autók tömegét! Kiba..ott jólét van” Nos, tekintve hogy új autó jószerivel csak 10 milla felett van (ok, kis tülzással) ha azt nezem hogy inkább a “3-10 milla nagy csillogó használt batár” autokat veszik meg helyette (esetleg hitelre azt is) akkor kurtára nem a jólétet látom a parkolókban. A te suzukidon se látom, de valamiért a ház, befektetési ingatlan, külfóldi ingatlan, állampapír, stb megelőzte nálad is a “3-10 milla” jólétét. Innen nézve is a jólétet látod a parkolóban?
" jólét van " - Tudod, hol van jólét? Az Unixnál meg a Bárdinál. Meg egy autószerelő ismerősömnél. Évente 5-6 alkalommal megy Hévizre random 10 napra, két hétre vagy három hétre, éppen amilyen kedve van. Csak Hévizre megy, mehetne máshova is, de ő oda akar menni. Elmondása alapján sztéket eszik bélszinnel és név szerint ismer mindenkit a hotel dolgozói közül és őt is ismerik. Ez a kör megy évek óta.
"Menjetek már ki egy BP aggló vagy egy Győr, Debrecen utcákra vagy egy pesti lakótelep parkolóba és nézzétek már meg a 3-10M közötti autók tömegét! Kiba..ott jólét van." --- Mint cigány nyakában a trombitaréz. (És az is hitelből.)
Nőtt a reáljövedelem és a reálvagyon is. A nép nagy részét nem érdekli, hogy máshol jobban nőtt, mint itt, ez a fórumtagoknak fáj, a népnek nem annyira.
"nézzétek már meg a 3-10M közötti autók tömegét! Kiba..ott jólét van" - ha ez alapján ítéled meg akkor igazad van. Ha megkapargatod a felszínt akkor kicsit más a történet. Van egy ilyen téves feltételezés, hogy akkor biztosan tele van pénzzel. Közben meg...... A környezetemben azt látom, hogy az a leghangosabb, akinél szinte ég a ház. Aztán látok olyat is, aki szépen csendben elrak évi 50 millát és meg nem mondanád róla. Ezeknél a 3-10M közötti autók tömegénél sokan azt sem tudják mit vesznek meg. Egy vezérléscserénél már jön a fejvakarás. Értelmes ember, aki tudatosan bánik a pénzzel ilyen autókat nem vesz meg. Gazdagnak lenni, meg gazdagnak akarni látszani az két külön kategória. https://telex.hu/belfold/2025/02/04/bmw-motorhiba-dizelmotor-benzinmotor-autojavitas-autoszerviz
Gratulálok, csak a lényeg felett siklottál el, megismétlem kevesebb szóval. Állitásod: “jólét miatt szavaznak a kormányra” Tények: “vércsóró települések 99,9% fidesz, bp meg nem annyira” A borsod szót tebtetted hozzá hogy triggerelődhess.
“ Peldaul azt, hogy nem varsz honapokat es elmesz a maganegeszsegugybe az akut problemaddal, mert ki tudod fizetni?” Ja, vizsgálatra, meg szemölcsöt leszedetni. Ha meg komoly bajod van akkor irány az állami egészségügy és találd fel magad kinek menmyit kell adni hogy időben foglalkozzanak veled. Lehet az orvosbáróknak ez a mix a legjövedelmezőbb, de ez csak tipp.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)