Neked is sok nyerőt.. Nehéz kenyér ez biztos…… Én is végigéztem ahogy más papírok száguldottak és én meg itt 8 hónapja igaz nullába de egy helybe topogok… Amúgy van pár részvény amit ki néztem de már nem ugralok mert rá Faragok Jó spekit
Igen, ott (is) vannak. 🙂 Volt egy hír év végén, hogy Győri Ipari Park energiatároló + gázmotoros beruházás, 4 Mrd körül volt, ha jól emlékszem. Na, ezt a hagyományt kell folytatni.
Az, hogy ontják napközben az áramot a nagyobb naperőművek Magyarországon, egyúttal egyre komolyabb megtérülési problémákat is okoz azon erőművek számára,
amelyek nincsenek a KÁT/METÁR fix átvételi árat garantáló rendszerben; a
napközbeni villamosenergia túlkínálat ugyanis mélybe nyomja az árakat a
magyar áramtőzsdén. Ez látszik az alábbi ábrán is, ami a mára
vonatkozó, tegnapi aukciókon kialakult, órás másnapi áramárakat mutatja,
és amint látszik: a déli órákban mindössze 50 euró/MWh körüli
árakat tudtak realizálni a naperőművek (is). Ez a jellemzően 70-80 euró
feletti árakat kívánó, mostanában induló, fix átvételi árakkal nem
rendelkező projekteknél tényleg komoly profitabilitási kockázatokat vet
fel. Egyúttal jól rávilágít a naperőművek gyors előretöréséből fakadó, más országokban is jelentkező kannibalizációs hatásokra. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240320/dobbenetes-naperomu-rekord-szuletett-ma-magyarorszagon-675997
2019-ben szavaztak utoljára lehetséges tőkeemelésről, aminek most jár le a határideje. 5 éves időtávra szavazták meg, nagy valószínűség szerint ezt szeretnék mindössze meghosszabbítani.
Egyébként kb. 24 Mrd cashen ülnek (2023 végén), alacsony eladósodottsággal, nem tűnik a cég tőkehiányosnak. :-) ERSTE 100 Mrd körüli beruházási potenciált becsül, úgy, hogy ezzel is az egészségesnek tartott eladósodottsági szinten belül maradnának.
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.