Nem értem azt a megfogalmazást, hogy "annak ellenére is, hogy a mérlege erős". Pont azért tudott hitelt felvenni és azért fog tudni növekedni, mert erős a mérleggel indul, nem annak ellenére. Csak ezzel a hitellel közel 50%-al tudják növelni a mérlegfőösszeget, miközben az átlagos tőkeköltségük csökken és a Debt/EBITDA és a kamatfedezet mutatók is konzervatív szinten maradnak.
Erste: “ALTEO: Új hitelmegállapodás Történelmi léptékű hitel megállapodást kötött az ALTEO az MHB és Gránit bankokkal. A megállapodás alapján, a bankok 40 Mrd Ft hitelkeretet nyújtanak a cég számára, általános vállaltfinanszírozási célokra. További részletet nem közölt a cég.A hír olyan értelemben nem meglepő, hogy az ALTEO jelentős növekedési tervekkel rendelkezik Így a jövőben jelentősebb akvizíciókra és további hitelfelvételre lehet számítani, annak ellenére is, hogy a mérlege erős. A harmadik negyedév végén 13,1 Mrd készpénzzel rendelkezett a cég.”
A bef. bank arányt meg én úgy tudnám csak értelmezni, hogy 80%-ban egy energetikai termelő, kivitelező, szolgáltató cég, folyamatos növekedéssel, mellette 20%-ban pedig a profilhoz valamennyire kapcsolódó, jól megtérülő befektetésekre, akvikra is lő. (nyilván nem klasszikus bef.bank, ilyen tevékenységre engedélyük sincs)
És még tavaly ígértek idén februárra-márciusra egy új energiahatékonysági pályázatot is, amire pl. önkormányzatok és önkoris cégek pályázhatnak majd. Esetleg ott is lehetnek morzsák az új leánynak.
Boszniai szerb projekthez gondolat: szerintem erről önállóan nem nagyon kommunikálhatnak, mivel ez egy részben állami, kormány által “szerzett” projekt (MVM, Veoliával közös). Ebben sztem a kormányokhoz, a bejelentésekhez kell igazodniuk. Valószínűleg a részleteket előbb tudjuk majd meg egy Szijjártó vagy Lantos-féle kommunikációból. Viszont az igaz, hogy áprilisban lesz 1 éves az első kapcsolódó hír, azóta nem volt friss, hamarosan ideje lenne ennek is.
Eloszor is, koszi mindenkinek az osszefoglalokat. "Elmondta ifj. Chikán, hogy is tekint ő az Alteóra: 80%-ban energetikai vállalat és 20%-ban befektetési bank." - ennek a kijelentesnek az ertelmezeseben tudnatok segiten?
Annyira ott van a tudás a Molnál, hogy saját maga is folytat
ilyen geoterm beruházásokat, és nemcsak itthon (2 db), hanem Horvátországban is
(2 db), és amelyek nem csak hő-, hanem akár áramtermelésre is felhasználhatók lesznek. Ezt erre a tavaly augusztusi VG-cikk első részére
alapozom: https://www.vg.hu/energia-vgplus/2024/08/negy-uj-teruleten-is-nagyhatalom-lenne-a-mol (Ebből még az is következtethető, hogy a Molhoz közelebb
áll ez a terület) Viszont egy vmit elfelejtettünk megkérdezni tegnap (csak
este jutott eszembe, sajnálom), ez pedig Bosznia. Jelenlegi státusz – szerep –
feladat – nagyságrend ? És még egy adalék tegnapról: Elmondta ifj. Chikán, hogy is tekint ő az Alteóra: 80%-ban
energetikai vállalat és 20%-ban befektetési bank. Mondjuk ez számomra pl. azért tanulságos, mert kiderült,
úgy vannak bankpapírjaim (is), h nem is tudtam róluk. Real: ha jól látom lecsenget nálunk a Trump-Trade 2.0 !
Igen, bár figyelemmel követik a geotermet, de mivel az inkább csak hőre alkalmas, áramra nem, így kevésbé illeszkedik a profiljukba. A felhasználása is korlátolt, csak úgy lehet hatékonyan kiépíteni, ha zöldmezős projektekben, kezdettől fogva geotermmel terveznek, már meglévő infrastrukturát geotermre átállítani nagyon nehéz munka.
megkérdeztem geotermiában esetleg gondolkodnak-e, eszükbe jutott de fúrni nem akarnak, szóval nemleges választ kaptam. pedig később beszélgettem egy befektetővel hogy a tudás ott lenne a molnál...
Többször szóbakerült a külföldi
akvizíciós pipeline, ami alapján nekem úgy tűnt, hogy az új stratégia az
már rég túl van a vízió fázison, már nagyon konkrét célpontok is
lehetnek, és a megfelelő sorrend felépítése és a tőke szerzése már
napirenden van.
A
hulladékgazdálkodásról azt mondták, hogy tervezik bővíteni, ugyanakkor
az ÉLTEX akvizíció nagyon nagy falat volt, így most a elkövetkező
időszakban előbb annak az integrációjára fókuszálnak, és csak utána
várható a további növekedés.
Hangoztatták,
hogy nagyon fontos a több lábon állás (energia termelés, energetikai
szolgáltatások, hulladékgazdálkodás), így ezek összefonódását erősíteni
fogják, ugyanakkor a 2030-as terv, hogy 3+7 új országban megjelennek nem jelenti azt, hogy minden országban minden lábat egyformán fogják kiépíteni. Nem mondták ki teljesen nyíltan, de az hallható ki, hogy elsősorban a megújuló energiatermelést fogják kiépíteni az
új területeken, ez magyarázza azt is hogy miért számítanak alacsonyabb
ROIC-ra a következő 5 évben. Szintén inkább csak felsejlett az, hogy ez az 5
éves terv csak egy újabb lépcsőfok, és később további növekedés várható
azáltal, hogy az új országokban is hasonlóan komplex szolgáltatási
csomagot építenek majd ki mint amit most Magyarországon már csinálnak.
A növekedést
részvénykibocsátás és hitel kombinációjával fogják finanszírozni, első
sorban zártkörű tőkeemelésben gondolkoznak, mivel a lakossági kibocsátás
előkészítése túl hosszú időt igényel ahhoz, hogy konkrét akvizíciók
finanszírozására használják, de nem tartják kizártnak.
Az osztalékkal kapcsolatban óvatosan fogalmaztak, a cél a
növekedés, de nem akarnak felesleges készpénzen ülni, így ha épp több
lesz mint amit fel tudnak használni azt kifizetik.
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.