Nem értem azt a megfogalmazást, hogy "annak ellenére is, hogy a mérlege erős". Pont azért tudott hitelt felvenni és azért fog tudni növekedni, mert erős a mérleggel indul, nem annak ellenére. Csak ezzel a hitellel közel 50%-al tudják növelni a mérlegfőösszeget, miközben az átlagos tőkeköltségük csökken és a Debt/EBITDA és a kamatfedezet mutatók is konzervatív szinten maradnak.
Erste: “ALTEO: Új hitelmegállapodás Történelmi léptékű hitel megállapodást kötött az ALTEO az MHB és Gránit bankokkal. A megállapodás alapján, a bankok 40 Mrd Ft hitelkeretet nyújtanak a cég számára, általános vállaltfinanszírozási célokra. További részletet nem közölt a cég.A hír olyan értelemben nem meglepő, hogy az ALTEO jelentős növekedési tervekkel rendelkezik Így a jövőben jelentősebb akvizíciókra és további hitelfelvételre lehet számítani, annak ellenére is, hogy a mérlege erős. A harmadik negyedév végén 13,1 Mrd készpénzzel rendelkezett a cég.”
A bef. bank arányt meg én úgy tudnám csak értelmezni, hogy 80%-ban egy energetikai termelő, kivitelező, szolgáltató cég, folyamatos növekedéssel, mellette 20%-ban pedig a profilhoz valamennyire kapcsolódó, jól megtérülő befektetésekre, akvikra is lő. (nyilván nem klasszikus bef.bank, ilyen tevékenységre engedélyük sincs)
És még tavaly ígértek idén februárra-márciusra egy új energiahatékonysági pályázatot is, amire pl. önkormányzatok és önkoris cégek pályázhatnak majd. Esetleg ott is lehetnek morzsák az új leánynak.
Boszniai szerb projekthez gondolat: szerintem erről önállóan nem nagyon kommunikálhatnak, mivel ez egy részben állami, kormány által “szerzett” projekt (MVM, Veoliával közös). Ebben sztem a kormányokhoz, a bejelentésekhez kell igazodniuk. Valószínűleg a részleteket előbb tudjuk majd meg egy Szijjártó vagy Lantos-féle kommunikációból. Viszont az igaz, hogy áprilisban lesz 1 éves az első kapcsolódó hír, azóta nem volt friss, hamarosan ideje lenne ennek is.
Eloszor is, koszi mindenkinek az osszefoglalokat. "Elmondta ifj. Chikán, hogy is tekint ő az Alteóra: 80%-ban energetikai vállalat és 20%-ban befektetési bank." - ennek a kijelentesnek az ertelmezeseben tudnatok segiten?
Annyira ott van a tudás a Molnál, hogy saját maga is folytat
ilyen geoterm beruházásokat, és nemcsak itthon (2 db), hanem Horvátországban is
(2 db), és amelyek nem csak hő-, hanem akár áramtermelésre is felhasználhatók lesznek. Ezt erre a tavaly augusztusi VG-cikk első részére
alapozom: https://www.vg.hu/energia-vgplus/2024/08/negy-uj-teruleten-is-nagyhatalom-lenne-a-mol (Ebből még az is következtethető, hogy a Molhoz közelebb
áll ez a terület) Viszont egy vmit elfelejtettünk megkérdezni tegnap (csak
este jutott eszembe, sajnálom), ez pedig Bosznia. Jelenlegi státusz – szerep –
feladat – nagyságrend ? És még egy adalék tegnapról: Elmondta ifj. Chikán, hogy is tekint ő az Alteóra: 80%-ban
energetikai vállalat és 20%-ban befektetési bank. Mondjuk ez számomra pl. azért tanulságos, mert kiderült,
úgy vannak bankpapírjaim (is), h nem is tudtam róluk. Real: ha jól látom lecsenget nálunk a Trump-Trade 2.0 !
Igen, bár figyelemmel követik a geotermet, de mivel az inkább csak hőre alkalmas, áramra nem, így kevésbé illeszkedik a profiljukba. A felhasználása is korlátolt, csak úgy lehet hatékonyan kiépíteni, ha zöldmezős projektekben, kezdettől fogva geotermmel terveznek, már meglévő infrastrukturát geotermre átállítani nagyon nehéz munka.
megkérdeztem geotermiában esetleg gondolkodnak-e, eszükbe jutott de fúrni nem akarnak, szóval nemleges választ kaptam. pedig később beszélgettem egy befektetővel hogy a tudás ott lenne a molnál...
Többször szóbakerült a külföldi
akvizíciós pipeline, ami alapján nekem úgy tűnt, hogy az új stratégia az
már rég túl van a vízió fázison, már nagyon konkrét célpontok is
lehetnek, és a megfelelő sorrend felépítése és a tőke szerzése már
napirenden van.
A
hulladékgazdálkodásról azt mondták, hogy tervezik bővíteni, ugyanakkor
az ÉLTEX akvizíció nagyon nagy falat volt, így most a elkövetkező
időszakban előbb annak az integrációjára fókuszálnak, és csak utána
várható a további növekedés.
Hangoztatták,
hogy nagyon fontos a több lábon állás (energia termelés, energetikai
szolgáltatások, hulladékgazdálkodás), így ezek összefonódását erősíteni
fogják, ugyanakkor a 2030-as terv, hogy 3+7 új országban megjelennek nem jelenti azt, hogy minden országban minden lábat egyformán fogják kiépíteni. Nem mondták ki teljesen nyíltan, de az hallható ki, hogy elsősorban a megújuló energiatermelést fogják kiépíteni az
új területeken, ez magyarázza azt is hogy miért számítanak alacsonyabb
ROIC-ra a következő 5 évben. Szintén inkább csak felsejlett az, hogy ez az 5
éves terv csak egy újabb lépcsőfok, és később további növekedés várható
azáltal, hogy az új országokban is hasonlóan komplex szolgáltatási
csomagot építenek majd ki mint amit most Magyarországon már csinálnak.
A növekedést
részvénykibocsátás és hitel kombinációjával fogják finanszírozni, első
sorban zártkörű tőkeemelésben gondolkoznak, mivel a lakossági kibocsátás
előkészítése túl hosszú időt igényel ahhoz, hogy konkrét akvizíciók
finanszírozására használják, de nem tartják kizártnak.
Az osztalékkal kapcsolatban óvatosan fogalmaztak, a cél a
növekedés, de nem akarnak felesleges készpénzen ülni, így ha épp több
lesz mint amit fel tudnak használni azt kifizetik.
Régebben én is így gondolkodtam, de jó ideje már hosszú távra veszek részvényeket. Az Alteoból az első csomagom átlagára 796 Ft volt. Azóta sokat vettem, s nem adtam el egyet sem, csak amikor TBSZ számlára kötöttem át, de így nyilván azok is megvannak.
Sajnos nem tudok. Sikreült megoldani a regisztrációs problémát, viszont most úgy alakult, hogy nekem kell elmenni a keresztfiamékért a sulihoz. Sok hasznos információt kívánok nektek, érezzétek jól magatokat!
Szívesen megismerkednék veled. Én sötétkék vékony dzsekiben, világoskék ingben, sötétkék, nem koptatott farmerben, elég fehér hajjal vagyok… Téged miről ismerhetlek meg?
stop-loss nak a régi időkben volt jelentősége, manapság amikor direkte mindenki még a saját brókered is csak ki akarja csavarni a pozit a markodból semmi értelme !!!
Ilyen kis forgalmú részvény esetében nem igazán használható a stop-loss technikája! Erre most jó példát láttunk az Alteonál… Tegnap valaki kb 13 ezer részvényt beöntött piaci áron, leverte az árat, aztán igazából nem történt semmi. A szemfülesek látták a lehetőséget, rögtön belevettek. Tudom, hogy sokan bíznak a stop-lossban, de szerintem ennek inkább nagyobb forgalmú részvényeknél van értelme. Ráadásul magamról tudom, h amit eladtam valami zuhanás miatt, azt nem szívesen veszem vissza, ha emelkedik, akkor sem. Te ma pl mit csinálsz? Visszaveszed magasabb áron?
Akkor helyesbítek maga főcím szalag nem tetszik ez a rémhírterjesztés… Nyilván a hír nem pozitív a cégre de 40 50 Ft nem a világ vége… Főleg te is ahogy írtad hogy külföldön terjeszkedik de még ha belföldön is ez az 50 Ft nem oszt nem szoroz..
Szerintem pedig teljesen korrekt elemzés; 0,8-1,6% közötti negatív eredmnyhatást okoz a mostani bejelentés, ami minimális (40-50 HUF/részvény mondjuk), a negatív hír inkább a kiszámíthatatlanság. Én is tartom amúgy, de az objektivitás itt is elfér! (az a jó hír hogy az Alteo is a nemzetközi piacon bővülne, így a magyar szabályozási környezet remélhetőleg egyre kevésbé hat rá)
A több tíz milliárd támogatás Többet ér mint 100 millió veszteség… Egy ekkora cégnek ez meg se kottyant semmi jelentősége nincs ennek a hírnek amit most elő hoztak!! Az Erste elemzője meg mit össze hadovál a végén az külön nevetséges.. Tartom és bővítem pakkom Több évre gondolkozzom
https://invst.ly/18qc1z TA alapon az órás mutatja, hogy miért ott állt meg, ahol. A sávocskája valahol 5000-5200 körül van, amibe most vissza lett baszva erővel. Aztán persze mivel nincs nagy forgalom benne, oda dobáljátok, ahová szeretnétek.
Én nem láttam olyat, ahol egyetlen kötés miatt büntetett volna az MNB, hanem olyan eseteket ahol sorozatos önkötés volt vagy hosszú időn keresztül az SRV a napi forgalom nagy %-a volt. Mind a kettő esetről könnyű belátni, hogyan torzíthatja az árakat. Az hogy valaki egyetlen, a napi forgalom pár százalékát kitevő kötéssel a pár nappal korábbi árra mozdítja az árfolyamot, nem tűnik különösebben manipulatívnak.
Én beálltam újra vételre, szerintem jó áron lehet venni 6143 Ft-s célár mellett! Remélem a holnapi rendezvényen megnyugtató válaszokat fogunk kapni a KÁT rendszerrel kapcsolatosan is.
Nem éppen. :) Utóbbi időben volt sok határozat, kis papírban, forgalom x%-át kitevő nagy eladás / vétel simán market abuse. Árfolyamot szépen elrántotta.
1., Köszi ! 2., Azért a következő napra/napokra kíváncsi leszek. Úgy általában a BÉT-en, de leginkább itt Nálunk elindul-e vmiféle tartósabb konszolidáció..., ill. az végül milyen szinten stabilizálódik. (a Kimpton-esttől szsz. nem várok jelentős hatást, hacsak az osztalékról, v a szóbahozott tőkeemelésről nem mondanak vmi jelzésértékűt)
Az alábbit találtam még az ERSTE 2025.01.07 elemzéséből: "2024 augusztus 22-én kezdte meg működését az ALTEO eddigi legnagyobb
naperőmű parkja, amely 20 MW kapacitással évi 31 GWh áramot termelhet.
A beruházás 17 millió euróból, azaz mintegy 7 milliárd forintból valósult meg
Tereske község mellett. A cég ezzel duplázta az eddig meglévő 20 MW
naperőmű kapacitását (Monor 4 MW, Balatonberény 6,2 MW, Nagykőrös 6,9
MW). Míg a korábbi beruházások a KÁT rendszer keretén belül működnek,
az új létesítmény hosszútávú (legalább éves) szerződésekkel értékesíti a
megtermelt áramot a szabadpiacon."
A megújuloból származó EBITDA kb 4 Mrd Ft lehet 2024-ben, ez nem is 100% ban KÁT-os. A fogyasztói infláció 3,7%. Nagyon durván becsülve 150 mFt. lenne az inflációs emelés hatása. Az jó hogy tavaly a 17,6% os inflációval tudtak emelni. A lényeg hogy ez pénzügyileg marginális hatás szerintem. Az persze nagyon nem oké, hogy belepiszkálnak egy 20-25 éves konstrukcióba.
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.