Ha negatív kamatok lennének világszerte, az ingyenpénzből újra lehetne ingatlant, részvényt vagy aranyat vásárolni, miközben az eszközárak száguldanának. Magyarországon azonban a kockázati felárak miatt még ilyen környezetben is értelmezhető kamatok maradnának. Az adóssághegyek nem fognak eltűnni, és a klímaváltozás különböző csatornákon keresztül (például az élelmiszerárakon át) folyamatos nyomás alatt tartja az inflációt. A destabilizálódott politikai rendszerekben az ígérgetések árát frissen nyomtatott pénzkötegekkel fogják fedezni. A kockázat a másik irányban sokkal nagyobb. Úgy tűnik, a világ egy stagflációs állapotba ragadt. Az USA növekedését is eladósodás finanszírozza, miközben teljesen fenntarthatatlan adósságpályán mozognak – még úgy is, hogy az infláció egy jelentős részét a dolláron keresztül exportálják a világba.
1000 EUR-os minimálbér!! (Orbán) Ne szaladj ennyire előre, minél jobban távolodik az EUR HUF, annál kevésbé lesz elérhető:D Magyar Péter szerint nem megvalósítható az Orbán féle terv, ezért ő 1 milliós minimálbért ígér 5 éven belül. (2030-ra?) az megoldható.
A bónusz szerintem azért jobb, mert kvázi tartalmaz biztosítást az emelkedő kamatkörnyezet ellen. A
DKJ hozamokat azért nehezebb manipulálni mint az inflációt (bár ezt is
csinálják...), és gyorsan leköveti a piaci változásokat, nem 1 év
késéssel. >> Ami az előnye, az a hátránya is. BMÁP 15-16% 1évig sem tartott ki, csak 3-6 hónapig, 10>15>10, és hamar padlót fogott. Most arra lehet játszani, hogy talán elindul ismét kicsit az infla, kamatkörnyezet. 1-1.5 éves időszakra talán jobb lehet. De a 3 év sok idő, ott lehet,hogy a fixmáp már jobban jön ki 2 éves időtávon a fixmáp csak 0,25%-al jobb a MÁP+-nál,ha idő előtt visszaváltom, mind2-t, 2 év után. 3 éves időtávon: MÁP 19,10% kamat (kamatos kamattal) FIXMÁP 19,5% (a kamat újrabefektetése nélkül, azért nem számoltam ezzel, mert nem tartom valószínűnek, hogy 1-2 év múlva is 6,5%-on pörög a fixmáp, tehát nem valószínű, hogy újra és újra befektethető a kamat azonos %on), míg a MÁP+ "megoldja". Ha nem kamatos kamattal számolom a MÁP+-ot,3 éves időtávon (tehát kiveszem a kamatot, és nem csinálok vele semit, mint az előzőleg leírt FIXMÁP logikánál), akkor: 5,75+6+6,25 = 18% tehát MÁP+ 18% vs, FIXMÁP 19,5% Ugyanakor, ha 3 év múlva olyan helyzet áll elő, hogy mi leszünk Európa befektetési fellegvára, és negatív kamatokkal szórakozik az MNB, akkor a 4-5. évi MÁP+ 6,5 és 6,75%-a sokat érne (kamatos kamattal)
Érdekes, hogy a nép mennyire eszi a fixet, én köszönöm, nem kérem. A bónusz szerintem azért jobb, mert kvázi tartalmaz biztosítást az emelkedő kamatkörnyezet ellen. A DKJ hozamokat azért nehezebb manipulálni mint az inflációt (bár ezt is csinálják...), és gyorsan leköveti a piaci változásokat, nem 1 év késéssel. Bár ahogy egy előttem szóló is írta, amíg 1%-ért bármiből ki lehet ugrani, addig nincs nagy kérdés... Meg aztán: 5-7% közötti hozamok érhetők el jelenleg HUF állampapírral. 1 M Ft-ra vetítve az havi 1666 Ft a két szélső érték között. Mindenki szorozza be annyival, ahány milliója van... Nem ebből fogunk sem meggazdagodni, sem ezért elszegényedni. Én finoman szólva sem látom rózsásan a magyar gazdaság fundamentumait, így romló folyamatokra számítok. Lehet, hogy a 2025-öt még valahogy kibekkelik, de akkor meg a megnyert választás után kell a saját mocskukat (osztogatás...) eltakarítani, és akkor már lehetnek bátrabbak, hiszen újabb 4 év megvan.
Állampapírt vásárolni technikailag befektetés, egyébként pedig a pénzed lassú elégetése. Egy olyan világban ahol nincs növekedés, csak pénznyomtatással tartható fenn a fizetőképesség. A bankóprés valójában adóztatás és kisajátítás, ami ellen államkötvénnyel nem tudsz védekezni, csak reáleszközökkel. A forint hulladék, hosszú track recordja van egyrészről, másrészről a magyar gazdaság és állam állapota önmagáért beszél. A CPI egyre kevesebbet mond a valóságról. Ugye, te is tapasztaltad tavaly a 3,7%-os inflációt? Államkötvényt értelmes ember három dologra tart: - rövid távon a likvitidás biztosítására - más pozíciók fedezetéül, például kedvezményes hitelt arbitrálni - ostobán menedzselt és árazott adósságon (PMÁP) ingyenpénz bezsákolására (bár ez de facto egyezik az előző ponttal) Ha az infláció csúcsán sikerült beülni hosszú kötvénybe, azt jól tetted, de lássuk be, hogy ritka lehetőség volt. Ehhez képes gyakran találsz jó beszállót a többi eszközben. A vicc, hogy a 17-19%-os forintkötvényeket tavaly gyakorlatilag minden más befektetésem agyonverte. Nyilván, ez a verseny valóban nem fair, csak az érdekesség kedvéért. Az államkötvény nem kockázatmentes, csak a rövid távú kockázatot kerülöd el vele borzalmas veszteségekért cserébe. De természetesen értem, miért definiáltad kockázatmentesnek.
Állampapírt vásárolni befektetés. Nem tudom mit jelent a hulladék minőség. Az állam évtizedek óta jó adós, mindig fizetett. Az, hogy valaki kevesli a kamatot az rendben van, ez itt a kockázatmentes hozam, nem részvényekkel vagy bitcoinnal versenyzik hanem más kockázatmentesnek itélt alternatívákkal, pl. bankbetéttel vagy külföldi kötvényekkel. Intézményi államkötvényt pedig éppen nemrég volt nagy biznisz venni, ugyebár pont a "pénznyomtatás virágkora" következményeként.
Hulladék minőségű állampapírba pénzt tenni egyébként nem befektetés. Úgy általában kötvényt venni sem egy nagy biznisz a pénznyomtatás virágkorában. Nagyjából minden jobban őrzi a vásárlóértéket. Itt hol gyorsabban, hol lassabban, de biztosan elhamvad. Jöhetnek a mínuszok!
Várható volt, hogy megnyomják a fixet...Az összes értékesített mennyiség meg 250 milliárd volt.. Szerintem a jövő hét is erős lesz.. A 2033/I -ben még sokan lehetnek..
Magyar Állampapír tulajok