Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
"A lakásbérlés meg felújítás nem egyenlő a 0 kilométeres ingatlan vásárlással ;)" Valóban nem, ezek a felújított ingatlanok mind jóval magasabb szinvonalat képviseltek, mint a froccsontott új építésűek.
Valós a dolog! Folyamatosan esik vissza a kereslet. Inkább nem adom el a lakásom ilyen piacon Budapesten. Majd 1-2 év múlva, mert ami fagy van a városban ilyet még nem láttam soha. Követek olyan tényleg jó lakásokat több kerületben, amiknek már nem tudom, hogy hova engedik az árárt lefelé, de még mindig piacon vannak..... Nem 1-2 hónapja, hanem 4-5. Brutális!
"A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év első negyedévében 18 százalékkal esett vissza a tranzakciószám a tavalyihoz képest, és a lassulás a nyár végén is kitartott." . és még most is folyamatosan esik vissza a kereslet...Bp-en is rengeteg az eladó lakás, ingatlanosok panaszkodnak, hogy eltűntek a potenciális vevők!
és valamiért a bentlakó foggal körömmel ragaszkodik hozzá. miért? mert azt a pénzt betehette máshova és forgathatta. öccázé havonta meg kap prémium lokációt és ha elromlik a csaptelep csak csettint és jön a szerelő. nyilván nem tettem a pénzt sehova, hanem felélte. vagy meg se kereste. de ez más kérdés.
én is mindig vadiúj autót használtam, kb. már a negyediket :), de mind céges volt... magamnak tuti nem vennék felárral vadi újat. A lakásbérlés meg felújítás nem egyenlő a 0 kilométeres ingatlan vásárlással ;)
itt mindenki már családosan ment fire- ba, de mit gondoltok aki 45 évesen egyedül ment fire-ba, és csak utána alapít családot, nyílván ilyen csak férfi ember tudhat, 50 évesen nem stresszes már az élet, a gyerek is harmonikus apucit lát...
van egy friss cikk vagy video - most hirtelen nem találom - hogy néptelenedik el a belső Ferencváros, és hogy így van-e értelme fejleszteni vagy sem a dilemmázás
Itt szerintem a kistakaros mellett százas nagyságrendben maradna, szentistvánkörút. Nem irigylem a szerencséjét, félreértés ne essék, és az életművét se, de amellet hogy a panaszkodás nemzeti sport, vannak olyan szintjei ami már vicces. De lölőt is szivesen meghallgattam volna panaszkodni mennyi a yacht fenntartása meg egy aranyásóé, meg az egész klán fenntartása és ki tudja mekkora rész ami a tényleg az övé. Lassan már megérteném ha panaszra lenne oka, ezt még azelőttre értem.
a következő ilyennél visszakérdezek hezitálás nélkül hogy eladja-e nekem és vehet egy kisebbet ami szép, takaros, lépcsőznie se kell és fenntartani se lesz gond, mert lesz pár tizmilliója tartalékba. max nemet mond. vagy megsértődik és többet nem hivogat, hogy képviseljem én a közgyűlésen. :D
nekem is nyugdíjas exkollegám, ujlipótváros, akkora polgári lakás hogy meg se találják egymást a feleségével. Kiutalták nekik annó (másokkal felosztva de azok kikoptak) de sóhajtozik mert ezt jó nyugdíjból is nehéz. kemény az élet.
lakjon olyan helyen amit megengedhet magának. ezt mondom a kinyugdíjas szomszéd néninek, aki benne ül a 200milliós ingatlanba de a 20ezres havi közösköltség 10%-os emelésétől megszédült. :D meg hogy elveszik a nagy lakásban, karbantartani, kitakarítani se tudja. nem csodálom. az unokja meg angliában szobát bérel másodmagával 32 évesen... "és jaj mikor lesz már unokám". :D édes istenem.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link