Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Atti 2026. 07. 16. 22:06
Előzmény: #267095  berlini
Én ebben nem bízok, de adok a szavadra.
Te mondtad az 50 millásbpanelt először.
Aztán a 100 millás panelt.
Atti 2026. 07. 16. 22:04
Előzmény: #267096  berlini
Forbes
Német lapértesülés
DaGi 2026. 07. 16. 21:48
Előzmény: #267091  berlini
Az EKB szerint még sokkal túlárazottabb a magyar lakáspiac, 33.5%-kal:
https://data.ecb.europa.eu/data/datasets/RESV/RESV.Q.HU._T.N._TR.RVAV.4F0._Z._Z.PT
A piac nagyon sokáig tud irracionális lenni, de azért idővel vissza fog tendálni az egyensúly felé, ha onnan mesterségesen kilökik. Az hogy a kiegyensúlyozódás fél év múlva vagy 10 év múlva jön el, senki nem tudja megmondani.
berlini
berlini 2026. 07. 16. 21:41
Előzmény: #267094  greenman76
forrás?
berlini
berlini 2026. 07. 16. 21:40
Előzmény: #267092  Atti
Lengyelek tavaly is bebizonyitották, hogy EUs pénzekkel stagnáló nyugat európai gazdaság mellett is lehet 3% feletti gazdasági növekedés.
Igen, Németország bajban van.
A Mercedesz is leépit ott és itthon gyárat bővit.
greenman76
greenman76 2026. 07. 16. 21:36
Előzmény: #267093  Atti
Valahol olvastam, 2035 -ig még a bezárását is mérlegelik.
Atti 2026. 07. 16. 21:31
Előzmény: #267092  Atti
Győri Audiban nem bocsátanak el talán, de a béreket befagyasztják.
Atti 2026. 07. 16. 21:29
Előzmény: #267091  berlini
Nem látod úgy, hogy az Eu ( németek) gyengécske gazdasága ide is begyűrűzik?
berlini
berlini 2026. 07. 16. 20:37
Előzmény: #267087  Nandi
Aki kivárt, az meg volt győződve arról, hogy az árak növekedése megáll.
Erre bizony az MNB index is ráerősitett.
Milyen kamatveszteséget szenved az aki az új lakásokat elkészültük előtt nem 100%-ban adják el?
Előleget 10%-ban szoktak kérni, az illetve annak kamata hiányozhat, de cserébe az ár rögzitve van. A később eladottaknál a kamatveszteség kompenzálásához elég az árat átlagosan 1-2%-kal megemelni.
OSP-hez hozzányulhatnak, de az állami terhek a tavalyi 4-5%-ról 2-3 év alatt le fognak csökkeni 1-2%-ra.
Az extrém túlértékeltséget nem látom továbbra sem bizonyitottnak.
A levezetésed további gyengesége, hogy változatlan vevői kereslettel számolsz.
Ha magyarországon beindul a gazdaság, akkor a vevői oldal erősödni fog.
Nem lez itt pár éven át stagnáló ár.
pesszimista várakozás szerintem már az is, ha jövőre az árak a mostani körül alakulnak.
tihamer
tihamer 2026. 07. 16. 16:46
Előzmény: #267081  J0hnnyEnglish
Ha van önuralom , akkor egy idő után a megélhetési költségekre fel nem használt pénzösszegek -még konzervativ befektetéssel is - brutalis vagyon növekedést okoznak.
.
 "15 344 624 000 000 dollár.15 345 milliárd dollár.Tizenötezer háromszáz negyvenöt milliárd amerikai dollár.
Ennyi a BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelője által kezelt vagyon a legutolsó eredménykimutatás szerint, soha sehol senkinél nem látott összeg egyszerre. Ez az USA GDP kb. 50%-a, a világ GDP kb. 15%-a. Csak az utolsó negyedévben bejött 191,7 mrd dollár új pénz, főleg részvény ETF-ekbe, tőzsdén kereskedett részvényalapokba. És ez csak egy vagyonkezelő, igaz, a legnagyobb. 
Ennyi pénze van az embereknek, igen, az embereknek, a pénz nem a BlackRocké, hanem a befektetőké, mert ezek mind megkeresett és el nem költött pénzek, tehát felhalmozott megtakarítások, a világ gazdagabbik részeiben százmilliók keresnek jóval többet, mint amennyit elköltenek, és a különbséget évtizedeken át megtakarítják, elteszik például nyugdíjra, hogy idősebb korukban is jól, gondtalanul éljenek. Hihetetlen, soha nem látott pénzbőség van a világban. Fürdés van a lóvéban. A fán is pénz van.
Ez a rengeteg beáramló új pénz fűti is a részvénypiacot, az egyik nagy erő. A másik nagy erő a bennfenteseké, azoké a cégtulajoké, akik a nagy beömlő keresletre részvényt nyomtatnak, kibocsátanak/bevezetnek új részvényeket, például SpaceX-et, Hynixot (koreai chipgyártó), több tucatnyi más új cég részvényeit is bevitték eddig idén a tőzsdére, és jön még egy csomó, (több) százmilliárd dolláros értékben, mert szerintük olyan árszinteket lehet kapni, ahol érdemes a részvényeiket eladni, jobb a készpénz, amit a vevők adnak érte. Nem szamaritánusok. 
Nos, ez a két nagy erő feszül egymásnak, de azért az előny a bennfenteseknél van: hiszen ők bármennyi részvényt tudnak nyomtatni, ha az árakat elég magasnak tartják, akár keddről szerdára, rég digitális minden, papír se kell hozzá, a megtakarítás ugyan rengeteg, és bővül is, de mégiscsak véges, vannak határai. És ki tudja jobban a cég értékét, a fellelkesült lakosság, vagy a cég tulajdonosai? Na vajon.
https://s24.q4cdn.com/856567660/files/doc_financials/2026/Q2/BLK-2Q26-Earnings-Release.pdf
.
Vakmajom.
Atti 2026. 07. 16. 16:37
Előzmény: #267082  Lajtai
Tudom nem reprezentatív, de én már több 50+os embertől hallottam, aki most külföldön él, hogy nyugdíjas korukban jönnek haza.
Egyrészt a kinti nyugdíj itthon többet ér.
Másrészt, kint drasztikusan romlott a közbiztonság az elmúlt években.
Talán ez támaszthatja a hazai ingatlan piacot.
Atti 2026. 07. 16. 16:34
Előzmény: #267080  Freszelés
Egyet értek.
Nandi 2026. 07. 16. 16:19
Előzmény: #267086  berlini
Az MNB mutató folyamatosan ment fel. Nem, nem érte meg kivárni, de nem az MNB mutató miatt. Most egyrészt a kínálat jelentősen bővül - ebben vannak az OSP panelek is olyan, amilyen, de a kereslet egy részének lehetőség, és ők mint kereslet kiesnek a piacról. Másrészt láthatóan alapban elfogyott a kereslet.
Nincs értékesítési kényszer -  de aki kitartja, kamatveszteséget szenved el.
OSP-hez idővel hozzá kell nyúlni.
Elvileg a pár évig stagnáló árak visszahozhatnak az extrém túlértékeltségből. Reálban 3-4 évig bux 2-3%-ot és el is tűnt nagy része.
Továbbá a rezsikérdést is rendezni kell, eléggé megterheli a költségvetést. Ha EUR-t akarunk, ahhoz GDP 60% felé csökkenő adósság kell. Abba nem fér bele semmi bőkezű állami dotáció.
Szóval a helyzet nem kedvez jelenleg egy stabil áremelkedésnek szerintem.
berlini
berlini 2026. 07. 16. 14:34
Előzmény: #267084  Nandi
Az egyik legnépszerűbb mese az MNB mutató.
És szerintem eléggé részletesen elmagyarázta, hogy mit miért vár.
Aki az MNB mutatóban hisz az már lssan 6 éve nem vesz.
Biztosan megérte kivárni?
greenman76
greenman76 2026. 07. 16. 14:33
Előzmény: #267084  Nandi
Legtübb OSP lakótelep értelmezhetetlen helyen van, mint a nyúlketrec egymás hegyén-hátán. Sokkal korszerűbbek ugyan, de élhetetlenebbek mint a panelek.
Tudnál olyat mondani, amelyikre szerinted érdemes lehet odafigyelni? (én nem sokat..)
Nandi 2026. 07. 16. 14:22
Ebbe az elképzelésbe hogyan illeszted bele az MNB 20+% túlárazottságát, valamint a piacra zúduló OSP lakótelepeket (főképp Budapesten)?
Freszelés 2026. 07. 16. 14:11
így. pont ezt gondolom.
Lajtai 2026. 07. 16. 13:20
Gondoltam ide is beírom, amit az állampapíros topikba írtam az előbb, ha már úgyis ingatlanokról, lakásokról volt benne szó: Szerintem nem lesz itt nagy ingatlanárcsökkenés, beszakadás meg főleg nem. Legfeljebb reálértéken nem fog nőni egy darabig, 1-2 évig például. Ha beszakadna a piac, 15-20 körüli százalékokkal, azonnal lennének, akik rácuppannának. Szerintem én is. A kamatok egyre lejebb mennek, kevesebben akarják majd állampapírban tartani a pénzüket évekig alacsonyabb szinten. A tőzsde a maga kockázatával nem mindenkinek opció, a pénz keresni fogja a helyét. Ráadásul ha lemennek a hitelkamatok, többen kapnak majd kedvet, lehetőséget a vásárláshoz. Igen, az ingatlanguruk pedzegetik az esést. De számomra nagyon úgy tűnik, hogy ők a rövidebb, 1-2 éves távot nézik, annál tovább nem mennek. És egy fontos szempontot sehol sem látok, pedig ennek komoly realitása van, mégpedig az, hogy az eurobevezetés általában árfelhajtó erővel bír. Erre láttunk példákat a környező országokban is. Azok a külföldiek, akik eddig az árfolyamkockázat miatt nem akartak beszállni, beléphetnek a magyar ingatlanpiacra. persze nem lesz mindenhol egyforma a kereslet, de a fővárosi jó állapotú, központi helyen lévő lakások felértékelődésre számíthatnak. Az ingatlanos persze, hogy nem fogja azt mondani, hogy az eladók várjanak még pár évet, pl. az euro bevezetésig, hiszen nekik az az érdekük, hogy pörögjön a piac, most, abból van a jutalékuk. Szóval nem mondanám, hogy egyirányú utca a lakásárak változása, én a pár éves tendenciákat nézve továbbra is abban hiszek, hogy lesz még itt emelkedés,  mégha rövidebb távon inkább oldalazásra számítok is.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 07. 16. 13:10
Előzmény: #267076  tihamer
A késleltett jutalmazásban csak módjával hiszek! A környezetemben történt elég súlyos dolgok miatt rájöttem erre 35 éves koromban. Nem szabad a szélsőségek irányába elmozdulni, főleg hosszútávon. Semmi nem garantálja, hogy valaki 40 évesen nem dobja fel a pacskert. Az életet élvezni (is) kell, az nem megoldás hogy evtizedeken keresztül mindent megvonsz magadtól, még ha az egy jó célt is szolgál. Amit írsz az a felesleges pénzszórasról szól, viszont elárulom neked, hogy semmi köze ennek az előrejutashoz vagy gazdagodáshoz. Ahogy nézem az embeteket egyszerű attitűd, pénzhez való hozzáállás. Aki érti az a keveset is be tudja osztani úgy, hogy napról napra előre jut, aki nem érti annak lehet akármennyi bevétele.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek