Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Telex.... Öt év alatt gyakorlatilag megduplázódtak a használt lakások árai Budapesten a kínálat legolcsóbb szegmenseiben is – írta az Ingatlan.com a legfrissebb elemzésében. A fővárosban 2021-ben még 25 millió forint körül volt a belépőszint a lakáspiacra, most már inkább 50 millió forintnál kezdődik, vagyis ennél alacsonyabb áron szinte semmi sem kapható.
Mert a kocsi látszik. Szerintem 4M+ kocsi teljesen indokolaltan, mert sokba kerül fenttartani és ennyire nem gazdag az átlag, csak... csak egyrészt a kocsi párválasztási szempont itt-ott bizonyos életkorokban. Meg még száz oka lehet. Viszont félév tartalék meg sehol, vagy max 10-ből 1 esetben. De kocsi az van minden családban. Ami eszi a pénzt. Ahelyett hogy befektetné, ami termelné. Egy tőzsdei portfólió meg csak pár szám egy képernyőn. És amúgy sincs kultúrája. Másképp gondolkodunk.
De akkor miért éri be a 100 milliós újépítésűvel ...? Legyen 150 vagy inkább 200 millió, kell (dupla) garázs meg nagy terasz is, nem? ;-) Soha nem értettem hogy miért jó az, hogy valaki erőn felül vesz vagy épít(tet) otthont ... Ez már az ego-ról mintsem a valós szükségletről szól. Megérdemel minden kockázatot és mellékhatást, aki felszáll erre a "vonatra" ...
ezt egyesével érdemes lenne kivesézni, kezdve azzal hogy ha az állampapír hozamok leesnek 3% köré pl. az mennyire ingatlanár felhajtó? Amúgy amikor az állampapírok hozták a tizenX %-okat meg aztán lecsorogva a 7%-ig, és a legtöbben azt mondták emellett nem éri meg a lakáskiadás, ennek ellenére ugyanúgy rakétázott az ingatlan piac. ( én mindig Bp-ről beszélek)
Demagógia, amit tolsz ... A kezdő szingli pénztárosok nem 100 milliós (vagy 250e eurós) ingatlanban kezdik a felnőtt életük sehol a világon! 50-60 millió környékén az álláshoz bőven passzoló ingatlant lehet venni (nem fővárosban kevesebbért is), ahhoz ha van egy stabil kapcsolata és 5-5 millió spórolt pénz mindkét fél részéről, úgy gondolom felvenni 30-40 millió hitelt 20-30 évre egyáltalán nem hazárdírozás. A 100 milliós ingatlan a jobban keresőknek való, még ha ezt igazságtalannak is érzed. Akárcsak az új autó vagy a 2 hetes nyaralás Bali-n ...
100M, 20 év, 6%, az havi 716k. 50% JTM-mel. Szóval vagy egyedül keres 22 éves pénztárosunk éreccségivel nettó 1.5M forintot havonta vagy másodmagával veszi fel a hitelt és akkor elég csupán fejenként 750k nettót keresniük. Egészen jókedvem lett ezektől a számoktól. :D
hát, a nagy kérdés hogy mennyi marad hó végén egy átlag Józsinak... illetve az új generációk mennyire saját ingatlant akarók... és ahogy itt viccesen írta valaki pár hete; leérettségizik beül dm pénztárosnak és felvesz egy 100 milliós hitelt..
ez is azt támasztja alá amit irtam. A reálbérek még egy nyüglődő gazdaságban is nőttek eddig. Úgy gondolom, hogy Budapesten mégnagyobb volt a növekedés tavalyhoz képest.
értem a kritikát, de a budapesti lakásár alakulását nem milliónyi folyamat befolyásolja. Alapvetően 4 tényező: 1. reálbér emelkedés (nem általános, hanem budapest specifikus, ahol az 1 milliós jövedelem már Aldi eladóként is összejöhet.) 2. munkahelyek (kinálat rugalmasság, ami egy kisvárosban ahol egy-két nagyobb munkáltató van csak jelen nem biztositott: mindezekben marad a helyzeti előnye a fővárosnak) 3. kinálat alakulása (Új lakások épitése: van növekedés, de szerintem nem tartós) 4. külföldiek lakásvásárlási hajlandósága (Ez mára nagyon lecsökkenhetett, miután a dollár az elmúlt években közel 30%-kal gyengébb lett, de a mai árfolya szerintem már nem lesz tartható és innen már keresletnövekedéssel számolok). De szerintem a döntő az első.
Én most jövök az építkezésről, és sajnos apósomnak van igaza, aki csak annyit szokott mondani agyon kéne ütni ezeket a munkásokat. Szóval lehet itt sok mindent meghirdetni, normál áron normál minőségben nem tud a magyar házat építeni
A fejlett regiokban a berszint europai ilyen eur-huf eseten. Megtortent ezeken a helyeken a konvergencia. Innen nimcs tovabb. Ha lesz görög helyzet lesz.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link