Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Egyetértünk. A nagyon belső kerületekben, mint V, I, ráadásul olyan drágák az új lakások a használt felújítottakhoz képest is, hogy igazából más liga teljesen.
A belső kerületekre sztem nem gyakorol hatást a külvárosi újak. Egymás mellett meg a régi árait húzza fel az új még jelenleg. A jó helyen lévő újak kib.ott drágák. Tegnap olvastam 30 éves tégla Római lakópark mellett 56 nm 110M. szia,.
Nehezen tudlak téged Újpesten elképzelni..:-) A Hunor utcában már nem dübörög semmi ,ott a radar a Bécsi úton minden sarkon, szigorú 50-60 van. Tötymörgés van. Vége a régi világnak hogy 110el végigsöpörtünk a Szentendrein meg a Flóriántól kifelé,
Szerintetek ez a sok (általában külsőbb kerületekben levő) új építésű projekt, fog-e, és ha igen, milyen hatást gyakorolni a belvárosi kerületek használt lakásainak árára? Az szerintem borítékolható, hogy az adott kerületen belül, ahol ugyanolyan vagy hasonló áron lesz újépítésű mint régi/használt ingatlan, ott hatással lesz az árakra.
Köszönöm, ez nekem is eszembe juthatott volna. Az újpestiek valóban meglepően jók, és ahogy látom tévedtem, a Rezideo sem a síneknél épít, hanem jóval beljebb. Az 1 -es villamos végállomását azért gondold át, az ott lakók fórumán olvastam, hiába nem arra néznek esetleg az ablakok, meglátásuk szerint dübörög a talaj alatta az óriási forgalomtól, a Hunor utca meg egy totál "mekülőnek" számít.
Deca biggeorge is eloertekesit az 1es villamos vegallomasanal. Van nem becsi utra nezo epuletreszuk is. Es van fix3as lakasuk eloertekesitesben. Regelni kell hozzajuk es megkeresnek.
Hogyan tudod a pontos helyet meghatározni? A megadott helyrajzi szám alapján? Hogyan? A budaörsi valóban nincs rossz helyen, én budapestiben gondolkodom. A újpesti közül egyet ismerek, a Városkapú mellett. Ha jól lőttem be a helyet, akkor az pont a sínek mellé esik. A többi IV. kerületi helyét meg tudod mondani?
Pl. hol? Őszintén kíváncsi lennék, mert engem tényleg érdekelnének. Ami számomra mindegyikben közös: - közvetlen főút mellett vagy -vasúti sín mellett vagy -nagyfeszültségű kábel közelében
Ennek az oldalnak megvan az a problémája, hogy nem ismert milyen adatforrásokból dolgozik. Viszont tapasztalati úton elég jól követi azt, ami az ingatlan.com-on látható. Az időintervallumot lehet állítani, maxon 2021 tavaszától van a skála. Van benne két helyen nagyobb ugrás a grafikonon, amit kb. adatforrás csere indokolna jól. Hetente szokták frissíteni, épp az elmúlt percekben jött az eheti update: https://negyzetmeterarak.hu/statisztika?ugylet=elado&tipus=lakas&hely=Budapest
Nem csak te. Novembertől január feléig totál hullaszag érződött. Azóta azért legalább 1-2 jólárazott lakás elkezdett eltűnni, de a kínálat bővülése még mindig dominál. Most héten egy picit rá is erősödött. Már 25000 felett van az eladó lakás ingatlan.com-on. Tavaly a mélypont január közepén volt 14300-nál. Mindez annak ellenére, hogy az új hirdetések száma viszont alacsonyabb, mint a tavalyi év elején.
Valószínűleg a belvárosi értékesebb lakások és a budai hasonlók a kivételhez tartoznak.Ezekből nincs sok, de általánosságban én ezt a tendenciát érzékelem. A licit is kezd kimenni a divatból, csak az igazán jó lakásoknál játszik. A tucat ingatlanoknál állítólag most a vevők vannak poziban, nagyobb az alku nagyságrendje,mint eddig.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link